GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σιούφας: "Να αναγεννήσουμε τη Δημοκρατία"

Δήλωση του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας Ο εορτασμός της Πα...

Δήλωση του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας στις 15 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2007 και υιοθετήθηκε από περισσότερα από 160 Κοινοβούλια της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
Στην Ελλάδα εορτάστηκε πρώτη φορά το 2008 με τη συμμετοχή του προβληματισμού και της σκέψης της μαθητιώσας νεολαίας μας. Ο εορτασμός της συνεχίζεται κάθε χρόνο. Φέτος θα εορτασθεί στη Βουλή στις 18 Σεπτεμβρίου και το θέμα που όρισε η Διακοινοβουλευτική Ένωση είναι: «Επενδύοντας στην δύναμη της νέας γενιάς για τη Δημοκρατία».
Για τον τόπο και το λαό μας σήμερα, κάτω από το βάρος των δύσκολων προβλημάτων που βιώνουμε και της ορατής κατεύθυνσης για έξοδο από την κρίση, δεν είναι πολυτέλεια να αναζητούμε διάλογο μέσα από τη Βουλή, το θεσμό που ενώ βάλλεται όσο κανένας άλλος, μπορεί κα οφείλει να προάγει την εθνική συνεννόηση και την εθνική ομοψυχία. Είναι μονόδρομος.
Επαναλαμβάνω σταθερά αυτό που στηρίζω όλα αυτά τα χρόνια.
Και η σημερινή ημέρα οφείλει να είναι περισσότερο ημέρα περισυλλογής, φρόνησης, σκέψης.
Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική ούτε μόνο στην Ελλάδα. Είναι περισσότερο πολιτική και κοινωνική. Είναι ώρα, και ευθύνη για όλους μας να δούμε πώς μπορούμε να ανατάξουμε τη δυσπιστία των πολιτών προς τους θεσμούς και προς το ίδιο το Κοινοβούλιο, για να γίνουμε καλύτεροι, να αναγεννήσουμε τη Δημοκρατία. Και αυτό μπορεί να αρχίσει επενδύοντας στη δύναμη της νέας γενιάς, που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα. Να της δώσουμε όραμα και ελπίδα.
Η Δημοκρατία είναι το μόνο πολίτευμα που μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και διαφορές με τρόπο ειρηνικό, ασφαλή και αποτελεσματικό. Είναι το μόνο πολίτευμα που συνθέτει απόψεις, ενώνει τους πολίτες και οδηγεί τον τόπο μπροστά.
Στους καιρούς μας το αίτημα της στερέωσης, της εμβάθυνσης, της διαρκούς ποιοτικής αναβάθμισης της Δημοκρατίας είναι πανανθρώπινο. Η Δημοκρατία (το πλέον ανθρώπινο από τα πολιτεύματα) είναι συνεχής κατάκτηση.
Έχουμε ευθύνη στη διατήρηση και τη διάδοση του πνεύματός της. Έχουμε χρέος να συμπράττουμε στην αναβάθμισή της. Έχουμε και το δικαίωμα να γιορτάζουμε περισσότερο, από κάθε άλλο λαό, αφού εδώ σ’ αυτή τη χώρα γεννήθηκε η Δημοκρατία. Πάντοτε με ισχυρή και ακλόνητη την πεποίθηση ότι μόνο η Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός εγγυώνται, στις σύγχρονες κοινωνίες, την ειρήνη, τη συνοχή, την ανάπτυξη. Αλλά και τη διεθνή συνεργασία, τη συνεννόηση, τη σύμπραξη μπροστά σε κοινά προβλήματα και κοινές ευκαιρίες.
Τιμούμε τη σημερινή ημέρα, την Ημέρα της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού, μ’ αυτήν ακριβώς την πεποίθηση. Την πεποίθηση ότι είναι γιορτή συμμετοχής για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση