GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιδρομές τσακαλιών σε κοπάδια στο οροπέδιο Φολόης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του οροπεδίου Φολόης που εδώ και δύο μήνες βλέπουν τα κοπάδια τους να... κατασπαράζονται ...



Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του οροπεδίου Φολόης που εδώ και δύο μήνες βλέπουν τα κοπάδια τους να... κατασπαράζονται από τα τσακάλια και, όχι μόνο να μην αποζημιώνονται, αλλά να κινδυνεύουν να βρεθούν και… κατηγορούμενοι.

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για επέλαση τσακαλιών μετά τη δημιουργία του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στα γεωγραφικά όρια της Δ.Ε Φολόης. Μόνο στην Αχλαδινή, περισσότερα από 100 αιγοπρόβατα έχουν γίνει βορά στα δόντια των τσακαλιών, ενώ συνολικά στο οροπέδιο υπολογίζεται ότι σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, οι κτηνοτρόφοι έχουν απολέσει 300 και πλέον ζώα.

Ξεσπιτώθηκαν για να φυλάξουν τα πρόβατα

Προκειμένου να προφυλάξουν τα ζώα τους, μια και αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων, οι περισσότεροι έχουν… ξεσπιτωθεί και αντί να κοιμούνται στα σπίτια τους, κάθε βράδυ φυλάνε… καραούλι στα ποιμνιοστάσια, προκειμένου να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη νέα επίθεση τσακαλιού.

Βέβαια, όπως λένε και οι ίδιοι, τα τσακάλια αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη παρουσία και δεν πλησιάζουν… Κι αν κάποιος κάνει το λάθος, ένα βράδυ να πάει να κοιμηθεί στο σπίτι του σαν άνθρωπος, τότε σίγουρα, την επόμενη ημέρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να καταγράψει απώλειες ζώων. Και δεν έχουν μόνο τον φόβο της κατασπάραξης των ζώων τους, αλλά κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και για λαθροθηρία όσοι έχουν μαζί τους το όπλο…

Ούτε αποζημίωση

Όσοι δε από τους κτηνοτρόφους απευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ δηλώνοντας την απώλεια ώστε να αποζημιωθούν, έλαβαν «αστείες», όπως τις χαρακτήρισαν, απαντήσεις. Επειδή ο κανονισμός προβλέπει αποζημίωση από συγκεκριμένο αριθμό ζώων και πάνω, τους ζητήθηκε να κρατήσουν τα ζώα εκεί (εν ανάγκη να τα βάλουν και στον καταψύκτη, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι) μέχρι… τα τσακάλια να τους φάνε κι άλλα ζώα και να συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο αριθμό. Φυσικά, πριν… συμπληρωθεί ο αριθμός, δεν γίνεται αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα, ένας έλεγχος να τους «βγάλει» και παράνομους, αφού άλλο αριθμό «δηλωμένων» ζώων έχουν και άλλα ζώα τούς έχουν απομείνει.

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται εκεί, αφού οι εξισωτικές έχουν μειωθεί όπως και κάθε άλλου είδους αποζημίωση, ενώ οι τιμές στα φάρμακα, λιπάσματα κλπ αυξάνονται, την ίδια ώρα που οι τιμές των προϊόντων που μπορούν να πωληθούν, μειώνονται ή μένουν σταθερές.

Σοβαρό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζει η περιοχή και με τον αποχαρακτηρισμό των βοσκότοπων, ενώ εκτός από τα τσακάλια, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η περιοχή έχει γεμίσει με αγριογούρουνα που καταστρέφουν στα σπαρτά, κουνάβια και αλεπούδες που…δεν αποκλείεται σε λίγο να μπαίνουν και στα σπίτια τους, με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή μικρών και μεγάλων.

Νάνσυ Σπυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση