GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Μόσχα μπήκε ξανά για τα καλά στο κάδρο της έντασης, μετά τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες μάχονται μαζί με τους α...


Η Μόσχα μπήκε ξανά για τα καλά στο κάδρο της έντασης, μετά τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες μάχονται μαζί με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, ήταν να εντείνονται οι φωνές που καλούν, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, την ΕΕ να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου.
Δύση και Ρωσία εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες, με τον Πούτιν να λέει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία θυμίζουν την πολιορκία του Λένινγκραντ στη διάρκεια του Β” Παγκόσμιου Πολέμου.
Επιφυλάξεις της Ουάσιγκτον

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοίνωσε ότι οι διαψεύσεις της Ρωσίας όσον αφορά την ανάμιξή της στην Ουκρανία και την κλιμάκωση της κρίσης στην οποία προχωρά δεν είναι αξιόπιστες, γεγονός που όπως ανέφερε εκθέτει τη Μόσχα στον κίνδυνο να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα οικονομικά κόστη.
«Αυτές οι διαψεύσεις δεν έχουν καμιά αξιοπιστία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
«Πράγματι, αυτό εκθέτει τη Ρωσία στον κίνδυνο να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα οικονομικά κόστη τα οποία μπορεί να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο Έρνεστ.
Έκκληση από Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οποιαδήποτε νέα "αποσταθεροποίηση" της Ουκρανίας θα "στοιχίσει ακριβά" στη χώρα του.
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για μια "πολύ ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων" μεταξύ των δύο ηγετών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε στον Πούτιν τη "βαθιά ανησυχία τους" για τις πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται σε μάχες στην Ουκρανία και τόνισε ότι "καταδικάζει σθεναρά" τις επιχειρήσεις "ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στο ουκρανικό έδαφος".
Ο Μπαρόζο κάλεσε επίσης τον Πούτιν να "αντιστρέψει την πορεία" των πραγμάτων επισημαίνοντας του ότι "είναι δύσκολο να συνεχίζουμε να συνηγορούμε υπέρ μιας συνεργασίας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παρούσα κλιμάκωση".
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναφέρει με σαφήνεια ότι κάθε νέα αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία και την περιοχή θα έχει αυξημένο κόστος", προειδοποίησε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε εξάλλου ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται "είναι εντελώς αντίθετη με τις προσπάθειες που καταβάλει η ΕΕ ώστε να βρεθούν διπλωματικές λύσεις" στην κρίση, κυρίως όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Βρυξελλών και Ουκρανίας και τη συνέχιση της συνεργασίας της Ρωσίας με την Ουκρανία στον ενεργειακό τομέα.
Αντιδράσεις από το Βερολίνο
Το Βερολίνο έκανε λόγο σήμερα περί «στρατιωτικής επέμβασης», αναφερόμενο στις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα πριν από την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο αναμένεται να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
«Αναμένουμε από τη Ρωσία εξηγήσεις μετά τις πολλαπλές αναφορές περί παράνομων διελεύσεων [ρωσικών δυνάμεων] από τα ουκρανικά σύνορα, που καταλήγουν να συνιστούν μια στρατιωτική επέμβαση», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων νωρίτερα σήμερα.
«Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, η οποία δεν δικαιολογείται από τίποτε», συνέχισε ο Ζάιμπερτ. «Καλούμε κατεπειγόντως τη Ρωσία να σταματήσει κάθε ενέργεια η οποία συμβάλλει σε μια νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Ζάιμπερτ επανέλαβε τις δηλώσεις της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ χθες, κατά τις οποίες το Βερολίνο επιθυμεί να δοθεί «μια διπλωματική λύση» στην κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην επιβολή «νέων κυρώσεων» από την ΕΕ στη Ρωσία.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να παραδοθούν όπλα από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ο Ζάιμπερτ πάντως όπως και στο παρελθόν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. «Αυτό είναι κάτι που η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει απολύτως», είπε.

Μήνυμα από το Παρίσι
Η Γαλλία διαθέτει "ανησυχητικές ενδείξεις" για την "απαράδεκτη" παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, μετά τις παρόμοιες καταγγελίες που έκαναν η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο για το ίδιο θέμα.
"Πρέπει να σταματήσει ο βρόντος από τις ρωσικές μπότες στην ανατολική Ουκρανία", είπε ο υπουργός Εξωτερικών πριν από μια ομιλία του στο συνέδριο των Γάλλων πρεσβευτών στο Παρίσι. Λίγο αργότερα, μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 24, τόνισε ότι είναι πιθανόν να ενισχυθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν η Μόσχα δεν αλλάξει "κατεπειγόντως" στάση.
"Όταν μια χώρα στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις σε μια άλλη χώρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και ενάντια στη θέληση της άλλης χώρας, αυτό το αποκαλούμε επέμβαση και είναι σαφέστατα απαράδεκτο", τόνισε. "Εάν η Ρωσία δεν αλλάξει κατεπειγόντως στάση, είναι πιθανό ότι οι κυρώσεις θα ενισχυθούν", πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Καχύποπτη και η Μπρατισλάβα

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός σήμερα όσον αφορά την ιδέα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία κατηγορείται από τη Δύση για άμεση στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
"Πάντοτε ήμουν επιφυλακτικός απέναντι στις κυρώσεις", είπε ο Φίτσο στην ομιλία του στη Μπάνσκα Μπίστριτσα με την ευκαιρίας της επετείου των 70 χρόνων από τον ξεσηκωμό των Σλοβάκων εναντίον των Ναζί. "Αποφασίζοντας νέες κυρώσεις, δεν σκοπεύουμε να παρασυρθούμε από την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση ή τα συμφέροντα άλλων χωρών", πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.
Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις "παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη στη Σλοβακία και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Ο Φίτσο τάχθηκε επίσης υπέρ μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι και η στάση που θα τηρήσει κατά την αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης, στις 29 Αυγούστου 1944, μαζί με τους προέδρους της Σλοβακίας και της Τσεχίας, Αντρέι Κίσκα και Μίλος Ζέμαν. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι αναμένεται στη Μπάνσκα Μπίστριτσα το απόγευμα.
"Μιλήσαμε επίσης (με τον Σόιγκου) για την Ουκρανία. Του μετέφερα την ανησυχία μας για την κατάσταση και του διαμήνυσα ότι είμαστε υπέρ μιας διπλωματικής διευθέτησης της κρίσης", είπε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Μάρτιν Γκίβατς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση