GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Οι αδικαιολόγητες υποβαθμίσεις οδήγησαν την Ελλάδα σε “κούρεμα”;»

Κόντρα με τους οίκους αξιολόγησης έχει ανοίξει ο Ελβετός καθηγητής Οικονομικών, Μάνφρεντ Γκέρτνερ, ο οποίος...



Κόντρα με τους οίκους αξιολόγησης έχει ανοίξει ο Ελβετός καθηγητής Οικονομικών, Μάνφρεντ Γκέρτνερ, ο οποίος...
υποστηρίζει ότι εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών τους, ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, κινδύνεψαν να χρεοκοπήσουν.

Ο κ. Γκέρτνερ, ο οποίος είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ζανκτ Γκάλεν, υποστηρίζει ότι έθεσε ένα βασικό ερώτημα στους οίκους αξιολόγησης, αλλά η απάντηση που έλαβε σε αυτό δεν ήταν διόλου ικανοποιητική.

«Το ερώτημα που θέσαμε ήταν το εξής: μήπως οι αδικαιολόγητες υποβαθμίσεις ανάγκασαν την Ελλάδα να συρθεί στο κούρεμα του χρέους; Αντί να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό, μας λένε όλο αυταρέσκεια ότι ουσιαστικά κατάφεραν να προβλέψουν το ελληνικό κούρεμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν έχουν καταλάβει ούτε το ερώτημά μας, αλλά ούτε και την ουσία του προβλήματος», υπογραμμίζει ο Ελβετός ερευνητής.

Ακόμη, σημείωσε ότι «πολλοί επισημαίνουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα ήταν δικαιολογημένη μία υποβάθμιση κατά μία ή δύο βαθμίδες. Αντί γι αυτό, οι χώρες αυτές κατρακύλησαν οκτώ, εννέα, έντεκα βαθμίδες. Αποτέλεσμα: επιτόκια δανεισμού, στα οποία ούτε καν η Γερμανία και η Ελβετία δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Είναι βέβαιο ότι αν η Γερμανία είχε να αντιμετωπίσει επιτόκια δανεισμού γύρω στο 23-25% θα πήγαινε για κούρεμα χρέους».

Πάντως, η κόντρα του Ελβετού ερευνητή με τους οίκους αξιολόγησης έχει ξεκινήσει από το 2012. Τότε, ο κ. Γκέρτνερ μαζί με τον συνάδελφό του, Μπιορν Γκρίσμπαχ, δημοσίευσαν μία κοινή μελέτη, στην οποία κατηγορούν τους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης (Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch) για λανθασμένους χειρισμούς στην περίοδο της κρίσης, οι οποίοι επιτάχυναν την πορεία των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης προς την οικονομική καταστροφή, γιατί, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τροφοδοτούσαν συνεχώς την ανασφάλεια των επενδυτών και τελικά προκάλεσαν έναν φαύλο κύκλο υποβαθμίσεων και ανόδου των επιτοκίων δανεισμού.

Όπως εξηγεί ο κ. Γκέρτνερ: «Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι μία γνωμοδότηση μπορεί να γίνει μία αυτό-εκπληρούμενη προφητεία. Η αδικαιολόγητη και λανθασμένη υποβάθμιση μίας χώρας μπορεί να υπονομεύσει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των αγορών στην αξιοπιστία της, ώστε τα επιτόκια δανεισμού να φτάσουν στα επίπεδα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την αδικαιολόγητη υποβάθμιση ή ακόμα και να τα ξεπεράσουν. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και μία οικονομικά εύρωστη χώρα στη χρεοκοπία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση