GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρωσία: Μη κατασκευή του South Stream πλήττει συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ

Οποιαδήποτε απόπειρα να εμποδιστεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού South Stream θα θέσει σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα των...



Οποιαδήποτε απόπειρα να εμποδιστεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού South Stream θα θέσει σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη στην Ιταλία, Sergei Razov.

«Θεωρούμε ότι η νομική βάση για τον South Stream υπάρχει ήδη και το έργο μπορεί να υλοποιηθεί σε κάθε περίπτωση. Κάθε απόπειρα να μπλοκαριστούν οι διαδικασίες θεωρείται παρέμβαση στην εθνική δικαιοδοσία και στα οικονομικά συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ», τόνισε ο διπλωμάτης.

«Η κατασκευή του αγωγού South Stream είναι προς το συμφέρον της Νοτιοανατολικής και της Νότιας Ευρώπης», σημείωσε.

Ο προτεινόμενος αγωγός θα καταλήγει στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη του 2012, οι πρώτες μεταφορές αναμένονται το 2016 και πρόκειται να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2018.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Κομισιόν είπε ότι όλες οι διακυβερνητικές συμφωνίες για την κατασκευή του αγωγού μεταξύ της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Σλοβενίας​​, της Κροατίας και της Αυστρίας, είναι κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ και πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν από το μηδέν.

Αρχικά η Κομισιόν επεσήμανε ότι θα διαμεσολαβήσει για την τροποποίηση των διακυβερνητικών συμφωνιών και να τις συμμορφώσει με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο υπό το φως της ουκρανικής κρίσης, τόνισε ότι η διαμεσολάβηση θα συνεχίσει μόνο με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα τηρήσει το διεθνές δίκαιο. Στο μεταξύ, οι εργασίες κατασκευής του South Stream θα πρέπει να σταματήσουν, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Η κρίσιμη στάση της Ρώμης

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi ηγείται των προσπαθειών υποστήριξης του ρωσικού αγωγού South Stream, όπως είχε τονίσει τον περασμένο μήνα η EurActiv. Ωστόσο αυτές φαντάζουν άκαρπες, μετά την απόφαση της Βουλγαρίας να σταματήσει την κατασκευή του έργου.

Ο Renzi πρότεινε τον Ιούνιο στους ηγέτες Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας, Ελλάδας, Σλοβενίας, Κροατίας και Αυστρίας να γράψουν επιστολή στην Κομισιόν εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον αγωγό South Stream, το μέλλον του οποίου φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιο.

«Σε όλα τα στρατηγικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμείς είμαστε σύμφωνοι και την υποστηρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, όπως ήταν άλλωστε και η θέση μας στο ζήτημα του Νοτίου Διαδρόμου», τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, στην έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ αναφερόμενος στην κατασκευή του South Stream και την απόφαση της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση