GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άρης: Έδαφος στον Κρατήρα Γκέιλ μοιάζει με της Γης

Χαρακτηριστικά εδάφους αντίστοιχα με της Γης ανακάλυψε το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Curiosity της NASA στον κρατήρα Γκέι...



Χαρακτηριστικά εδάφους αντίστοιχα με της Γης ανακάλυψε το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Curiosity της NASA στον κρατήρα Γκέιλ του πλανήτη Άρη.

Το εύρημα προστίθεται σε εκείνα που μαρτυρούν την πιθανότατα ύπαρξης και ανάπτυξης μικροβιακής μορφής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Ο γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Ορεγκον Γκρέγκορυ Ρέταλακ μελέτησε εικόνες που έστειλε το Curiosity, αλλά και στοιχεία σχετικά με τα μεταλλεύματα και τη χημική σύσταση του Άρη από άλλες μελέτες και επικέντρωσε το ενδιαφέρον του σε κάποια σημεία της επιφάνειας του κρατήρα στα οποία υπάρχουν ρωγμές.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύσταση του εδάφους εκεί και ειδικά τα επίπεδα φωσφόρου είναι τέτοια που τουλάχιστον στη Γη δημιουργούν προϋποθέσεις για την παρουσία μικροβιακών μορφών ζωής.
Η ηλικία του συγκεκριμένου εδάφους υπολογίστηκε στα 3,7 εκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το έδαφος που εντοπίστηκε στον Άρη παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνο στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και τις Ξηρές Κοιλάδες της Ανταρκτικής.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geology».ή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση