GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομαλά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια

Ομαλά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια στις κυρίως παραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του paseges....



Ομαλά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια στις κυρίως παραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του paseges.gr. Ο καιρός αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι» καθώς από τη μια ευνοεί στη μη επανεμφάνιση του πράσινου...
σκουληκιού και σε λιγότερα ποτίσματα –άρα κόστος-, ωστόσο από την άλλη φαίνεται να δημιούργησε προβλήματα στην αρχή της σποράς. Παράλληλα δεν έλειψαν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές από το χαλάζι.
Αν και το δροσερό καλοκαίρι δημιούργησε αρχικά προβλήματα στις βαμβακοφυτείες, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί να καθυστερήσουν τη σπορά αλλά κι έπειτα να υπάρξουν «θέματα» με την αργή ανάπτυξη, η αύξηση της θερμοκρασίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο φαίνεται να ευνοεί έστω την ύστατη στιγμή τους αγρότες. Ωστόσο σε επίπεδο τιμών υπάρχει ανησυχία, λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Ειδικότερα, τώρα, στις Σέρρες η βαμβακοκαλλιέργεια, σ’ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της, έχει πολύ καλή εικόνα μέχρι σήμερα, παρά τα προβλήματα με τα οποία ξεκίνησε (επιμήκυνση της περιόδου σποράς και φυτρωμάτων, αργή πρώτη ανάπτυξη μέχρι της 5/6 εξαιτίας του άστατου καιρού εκείνης της περιόδου).

Όπως επισημαίνεται σε δελτίο της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας: «Η αποκατάσταση των θερμοκρασιών από τις 6/6 σε επίπεδα πάνω από τους 31ο C, έδωσε ώθηση στην βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα, κερδίζοντας, σιγά-σιγά, το χαμένο έδαφος.

Έτσι, οι πιο καλές φυτείες μπήκαν στην αναπαραγωγή στις 15/6, ενώ ο μεγάλος όγκος της βαμβακοκαλλιέργειας, στις 18-20/6.

Μέχρι τις 22-23/6 μπήκε στην αναπαραγωγή και το υπόλοιπο κομμάτι της βαμβακοκαλλιέργειας, οι πιο όψιμες βαμβακοφυτείες. Ο δροσερός καιρός και η σημαντική ηλιοφάνεια, ευνόησαν παραπέρα τη βαμβακοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα να έρθει σχετικά νωρίς και η ανθοφορία. Έναρξη της ανθοφορίας στις πρώιμες βαμβακοφυτείες, είχαμε στις 5-6/7, ενώ ο κύριος όγκος της μπήκε στην ανθοφορία κατά τις 10-15/7. Μέχρι τις 18/7 μπήκε στην ανθοφορία και το υπόλοιπο, πιο όψιμο, κομμάτι της βαμβακοκαλλιέργειας. Όσον αφορά την οψιμότητά της καλλιέργειας, αυτή ήταν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου στις 10-12 ημέρες και προοδευτικά περιορίστηκε στις 7 ημέρες, περίπου, σε σχέση με το μέσον όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Μικρό μόνο μέρος της καλλιέργειας (το 15% της συνολικής έκτασης - που την προσεγγίζουμε στα 180.000 στέμματα), δεν έχει καλή εικόνα. Εδώ οι φυτείες υστερούν φανερά, με αραιούς σχετικά πληθυσμούς, χαμηλότερο ύψος και οψίμηση στην αναπαραγωγή.

Από τη φετινή εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας επιβεβαιώνεται ότι το βαμβάκι, παρότι θερμόφιλη καλλιέργεια, εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, όταν είναι επαρκώς θερμός ο καιρός, χωρίς, όμως, υπερβολικές θερμοκρασίες καύσωνα, οι οποίες αναστέλλουν τις παραγωγικές του λειτουργίες.

Επίσης, ένα θετικό παρεπόμενο του φετινού καιρού είναι τα λιγότερα ποτίσματα που χρειάστηκε να γίνουν μέχρι τώρα, με ανάλογη κοστολογική ελάφρυνση των παραγωγών μας».

Λάρισα

Στο «κόκκινο» παραμένει η αγωνία των Λαρισαίων παραγωγών καθώς η πορεία της καλλιέργειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα έχουν επάρκεια νερού, την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο το φετινό καλοκαίρι μέχρι ώρας έχει ευνοήσει τους παραγωγούς, με την εικόνα στις φυτείες, να περιγράφεται ως ικανοποιητική από τους ειδικούς.

Σύμφωνα με γεωπόνους της περιοχής «απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, αφού ακόμη είμαστε στη μέση της σαιζόν και κάποιες μικρές συλλήψεις σκουληκιού στις παγίδες καθιστούν απαγορευτικό τον εφησυχασμό των παραγωγών».

Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στον νομό υπολογίζονται στα 320.000 (αυξημένα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι).

Όσον αφορά στις τιμές, είναι πολύ νωρίς να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι φέτος οι πληρωμές θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Μαγνησία

Καλή σε γενικές γραμμές είναι η εικόνα των φυτειών, παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε έξαρση της εμφάνισης ρόδινου σκουληκιού, στον Αλμυρό και το Βελεστίνο.

Αιτ/νία

Ομαλά κυλά η καλλιέργεια βάμβακος στην περιοχή του Μεσολογγίου, παρά το γεγονός ότι λόγω των χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών, υπήρξε καθυστέρηση στην σπορά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των φυτών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση