GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα θανατική ποινή στις ΗΠΑ

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως προκειμένου η Πολιτεία της Αριζόνας να προχωρήσει στην εκτέλεση ενός άνδρα που έχ...


To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως προκειμένου η Πολιτεία της Αριζόνας να προχωρήσει στην εκτέλεση ενός άνδρα που έχει καταδικαστεί για φόνο, παρά το γεγονός ότι εκείνος κατήγγειλε τη μυστικότητα που περιβάλλει τη διαδικασία χορήγησης της θανατηφόρου ένεσης.
Ο Τζόζεφ Γουντ, που καταδικάστηκε σε θάνατο, καθώς κρίθηκε ένοχος για τους φόνους που διέπραξε το 1989 της πρώην φίλης του Ντέμπι Ντίετζ, ηλικίας 29 ετών, και του πατέρα της, Τζιν, 55 ετών, προσέφυγε ζητώντας την αναίρεση της καταδίκης του.
Ο Γουντ είχε διεξάγει έρευνες με στόχο να συλλέξει πληροφορίες για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι αρχές στην Αριζόνα για να χορηγήσουν την θανατηφόρο ένεση, σχετικά με τα προσόντα του προσώπου που έχει επιφορτιστεί να κάνει την ένεση όπως και του κατασκευαστή του προϊόντος.
Και άλλοι καταδικασθέντες σε θάνατο έχουν καταθέσει παρόμοιες αιτήσεις ζητώντας περισσότερη διαφάνεια, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους αναφορικά με την ασφάλεια του προϊόντος, η οποία έχει ενταθεί έπειτα από μία εκτέλεση που εκτυλίχθηκε με τραγικό τρόπο στην Οκλαχόμα στα τέλη Απριλίου προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση.
Η Οκλαχόμα έχει αναστείλει τις εκτελέσεις για μια περίοδο 6 μηνών, μετά την θανάτωση του Κλέιτον Λόκετ ο οποίος όμως ήταν εμφανές ότι πέθανε σφοδρούς πόνους. Είχε πεθάνει την 29η Απριλίου, 43 λεπτά αφού του έκαναν μια ένεση με ένα καινούργιο θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων, αντί των περίπου 10 λεπτών που διαρκεί συνήθως η όλη διαδικασία.
Οι Πολιτείες όπου επιβάλλεται η ποινή του θανάτου απευθύνονται όλο και περισσότερο σε βοηθούς φαρμακείων προκειμένου να κατασκευάσουν το θανατηφόρο κοκτέιλ, έπειτα από την άρνηση των Ευρωπαίων κατασκευαστών να τους προμηθεύσουν με στόχο την εκτέλεση κρατουμένων. Αυτοί οι βοηθοί φαρμακείου δεν έχουν λάβει έγκριση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Οι ενάγοντες εκτιμούν ότι τα προϊόντα που παράγονται «παρουσιάζουν ένα σημαντικό κίνδυνο πρόκλησης πόνων, κάτι «αντισυνταγματικό», που παραβιάζει την 8η τροπολογία του Συντάγματος, καθώς «η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει επαληθεύσει την ταυτότητα, την καθαρότητα, την ισχύ, την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα».
Το Κέντρο πληροφόρησης για την θανατική ποινή αμφισβητεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς θεωρεί ότι ευνοεί τη διαιώνιση της μυστικότητας γύρω από το θανατηφόρο προϊόν.
Το 9ο Εφετείο της Αριζόνας είχε ματαιώσει την εκτέλεση και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την πολιτεία της Αριζόνας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για την απόφασή του να αγνοήσει την απόφαση του εφετείου και να απορρίψει το αίτημα του Γουντ να αναβάλει την εκτέλεσή του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση