GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντιδράσεις στη Κύπρο - Φουλ για καταψήφιση οι εκποιήσεις

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις φαίνεται ότι δε θα λάβει την ψήφο της πλειοψηφίας, αφού τα κόμματα αντιδρούν... Με γραπτές ανα...



Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις φαίνεται ότι δε θα λάβει την ψήφο της πλειοψηφίας, αφού τα κόμματα αντιδρούν... Με γραπτές ανακοινώσεις τους, το κάθε κόμμα ξεχωριστά, αιτιολογεί τους λόγους που δεν μπορεί να ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου στην επόμενη συνεδρία της Βουλής, με επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης και επισήμανση των κινδύνων που εμπερικλείονται στην πρόταση νόμου:

ΑΚΕΛ
Δυστυχώς, η διπλή δημόσια δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας (το Νοέμβριο 2013 και το Μάρτιο 2014) ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία, δεν έχει τηρηθεί. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις πέραν του Συναγερμού, πριν δεσμευτεί έναντι της τρόικα υπέρ της επίσπευσης των εκποιήσεων, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, αλλά και πρόσφατες δηλώσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, εντείνουν τις ανησυχίες μας. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά, να θέσει το Κοινοβούλιο και πάλι προ εκβιαστικών διλημμάτων.

Αντί η κυβέρνηση Συναγερμού – Αναστασιάδη να κτίσει ένα δίκτυο προστασίας για μικρούς δανειολήπτες που κατέστησαν αφερέγγυοι λόγω της κρίσης, προχωρεί ισοπεδωτικά από 1/1/2015 σε επίσπευση των διαδικασιών εκποίησης περιουσίας, χωρίς να εξαιρείται η κύρια, οικογενειακή κατοικία.
Αντί η κυβέρνηση Συναγερμού – Αναστασιάδη να δώσει προτεραιότητα στην είσπραξη των 6 δις ευρώ και πλέον που οφείλονται από 20 μεγαλοεπιχειρηματίες, επιτρέπει σε τράπεζες και στο Συνεργατισμό, που ελέγχονται από το κράτος, να πιέζουν αφόρητα και να εκβιάζουν τον μέσο πολίτη με νέες χαμηλότερες εκτιμήσεις, νέες υποθήκες ή εξασφαλίσεις, με προσωπικές εγγυήσεις των παιδιών και των εγγονιών των δανειοληπτών, προκειμένου να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, που σήμερα είναι ελάχιστες.

Ταυτόχρονα κορυφώνεται το φλερτ κυβέρνησης και συγκεκριμένων παραγόντων του οικονομικού κατεστημένου με μεγάλα επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού, κυρίως από τις ΗΠΑ, για την αγορά πακέτων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα οποία θα αγοράζουν μαζικά, σε ποσοστά της τάξης του 30-40% της πραγματικής αξίας των ακινήτων και τα οποία την επαύριον θα πωλούν ψηλότερα για να εξασφαλίσουν το κέρδος τους σε ξένους αγοραστές. Αυτό δείχνει η εμπειρία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το αποτέλεσμα θα είναι το ξεσπίτωμα χιλιάδων Κυπρίων για να αισχροκερδήσουν τα επενδυτικά ταμεία και οι εδώ εκπρόσωποί τους. Θα είναι η αποξένωση περιουσίων από Κύπριους πολίτες σε μια Κύπρο που ήδη κατέχεται κατά το ένα τρίτο από την Τουρκία.

Αν ο Συναγερμός, αλλά πρωτίστως το ΔΗΚΟ, εννοούν αυτά που διακηρύττουν, αυτή είναι η ώρα, έστω και η δωδεκάτη, για συζήτηση και προώθηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Στόχος μας είναι η προστασία, έστω και προσωρινά, των θυμάτων της κρίσης. Οι λίγοι επιτήδειοι, που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, δεν πρόκειται να ωφεληθούν από την πρότασή μας. Και ασφαλώς ουδείς θεωρεί ότι δεν πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες τα χρέη τους! Αλλά τα χρέη τους. Όχι τις προκλητικές υπερημερίες, τους ανατοκισμούς και τις υπερχρεώσεις, για τα οποία επίσης έχουμε πρόταση νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τη μεταφορά της μικρής περιουσίας Κυπρίων πολιτών με διαδικασίες εξπρές στα χέρια τρίτων. Τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά και των τραπεζών, δεν θα λυθούν με μαζικές εκποιήσεις και ξεπούλημα περιουσιών, που ελάχιστα θα βοηθήσουν τη ρευστότητα των τραπεζών, αφού θα πωλούν πολύ κάτω από τις πραγματικές αξίες. Αντιθέτως, θα ενταθούν οι κοινωνικές αντιθέσεις και θα οξυνθούν τα κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα.
Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τη διαμορφούμενη πλειοψηφία εντός Βουλής και να αποφύγει ψεύτικα διλήμματα. Καλούμε τη Γενική Εισαγγελία να κωφεύσει σε προτάσεις που πλήττουν το κράτος δικαίου και να διασφαλίσει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη για όσους πολίτες θα θεωρούν ότι αδικούνται. Καλούμε τέλος το Συναγερμό, ως κυβερνών κόμμα, να συμπεριφερθεί με γνώμονα και κριτήριο τα συμφέροντα των πολλών και όχι των πολύ λίγων.

ΕΔΕΚ
Ο εκβιασμός της Κυβέρνησης δεν μπορεί να συνεχίζεται

Αναφορικά με το θέμα του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, η ΕΔΕΚ ασφαλώς θεωρεί ότι στόχος δεν πρέπει να είναι η προστασία των δανειοληπτών που είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Ούτε των μεγαλοοφειλετών των εκατοντάδων εκατομμυρίων που πρέπει χωρίς καθυστέρηση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Όμως θα ήταν συνέργεια σε ένα οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα να συναινέσουμε σε μαζικές εκποιήσεις ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές που θα οδηγήσουν σε ένα δεύτερο κούρεμα, αυτή την φορά, της αξίας των ακινήτων.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αντισταθούμε σε ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο. Ο εκβιασμός δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Κίνημα Οικολόγων
Κύριε Χάσικε η "εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή" δεν μπορεί να μιλά για τη σοφία του ανδρός

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις. Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά και κρίσιμα θα μπορούσε να μας προκαλούσαν θυμηδία. Όμως δυστυχώς η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με επιτυχία έναντι της τρόικας μεταφέρει το βάρος στη Βουλή και δημιουργεί για ακόμα μία φορά συνθήκες πίεσης και αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση αντί να εμπιστευτεί τα πολιτικά κόμματα και να συνεργαστεί μαζί τους σε ένα κοινό μέτωπο κατά των απαιτήσεων της τρόικας για μαζικές εκποιήσεις, επιλέγει και πάλι τη σύγκρουση.

Η αναφορά του Υπουργού για τη Βουλή και το "τρις εξαμαρτείν" ρίχνει λάδι στη φωτιά. Κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να ειρωνεύεται τη Βουλή για τις παλινδρομήσεις και τα λάθη της, γιατί η κυβέρνηση είναι πρωταθλητής στις αμαρτίες και τα λάθη.

Η Κυβέρνηση έχει αρκετό χρόνο για να φέρει ενώπιον της Βουλής ένα ισορροπημένο και σοβαρό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις που να συνδέεται με νομοσχέδια που θα εξασφαλίζουν αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία, την ορθολογιστική αναδιάρθρωση των δανείων, τη δίκαιη εκτίμηση της αξίας των περιουσιών, την στόχευση κ.ο.κ.

Αν τα πιο πάνω δεν καλύπτονται αποτελεσματικά μέσα από ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο τότε απλά δεν θα πάρει τη δική μας ψήφο. Μπορεί βεβαίως η Κυβέρνηση πάντα να ελπίζει για ακόμα μια φορά στις παλινδρομήσεις κάποιων κομμάτων- όχι των Οικολόγων- τα οποία δεν θα αντέξουν το βάρος της άρνησης.

ΕΥΡΩΚΟ
Το ΕΥΡΩΚΟ, δια του Προέδρου του Δημήτρη Συλλούρη, δηλώνει πως θα καταψηφίσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και καλεί την Κυβέρνηση να ζητήσει περισσότερο χρόνο από την Τρόικα για να μελετήσει τις επιπτώσεις των εκποιήσεων στην οικονομία και την κοινωνία.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Συλλούρης συνέδεσε το θέμα των εκποιήσεων με το φαινόμενο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών.

«Από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν έχουν αλλάξει τίποτα στη νοοτροπία, τις μεθόδους και τις προσεγγίσεις και δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ΜΕΔ, τότε δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν και το εργαλείο των εκποιήσεων χωρίς να πλήξουν την κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα των δανειοληπτών», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή την προσέγγιση και να δώσουμε αυτό το εργαλείο, το αυτοκτονικό πρώτα απ` όλα για τις ίδιες τις τράπεζες, στις τράπεζες».

Ο κ. Συλλούρης αναγνώρισε πως «η υφιστάμενη διαδικασία που διέπει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται εκποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας είναι προβληματική και οδηγεί σε στρεβλώσεις και πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει».

«Υπάρχει», συνέχισε, «ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας αυτής και αυτό πρέπει να το προσέξουμε, χωρίς όμως να οδηγεί σε μεγαλύτερες στρεβλώσεις που θα πλήξουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών και τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Δεν θα προσφέρουν τίποτα στη σωστή λειτουργία της τράπεζας, αντίθετα θα διαλύσουν παντελώς την κοινωνία και θα χάσουμε αυτό που δεν χάσαμε με το ξεκίνημα του μνημονίου και είναι αυτό που βασικά μας κρατά μέχρι σήμερα την κοινωνική συνοχή».

Λέγοντας ότι το ΕΥΡΩΚΟ θα καταθέσει συγκεκριμένο υπόμνημα με θέσεις και ενστάσεις επί του νομοσχεδίου, ο κ. Συλλούρης πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί αλλά να απαιτήσει περισσότερο χρόνο από την Τρόικα, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στις απαραίτητες μακρο και μικροοικονομικές μελέτες επιπτώσεων που θα επιφέρουν οι εκποιήσεις στην κοινωνία και την οικονομία».

«Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις θα πρέπει να εδράζονται πάνω στα αποτελέσματα αυτών των συγκεκριμένων μελετών. Διαφορετικά, πάμε να πάρουμε αποφάσεις για τις εκποιήσεις για να θεραπεύουμε την επιδημία των ΜΕΔ χωρίς να έχουμε κατανοήσει πλήρως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά του προβλήματος», κατέληξε.

Να μην μπει στο ράφι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών

Εξάλλου, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε έκπληξη για τη δημοσιότητα που δόθηκε στο κρατικό κανάλι για το δημοσίευμα των New York Times για την έκθεση του οίκου Pimco «ως για πρώτη φορά να συζητείτο στην Κύπρο το θέμα της Pimco», όπως είπε.

Υπενθυμίζοντας πως ένα από τα μεγάλα ζητήματα που ανέδειξε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ήταν το θέμα της Pimco, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε έκπληξη που το δημοσίευμα μιας αμερικανικής εφημερίδας έγινε πρώτη είδηση στο ΡΙΚ «χωρίς να ασχοληθούν καν ποτέ με την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών».

Όπως είπε, στην προκαταρκτική έκθεση γίνεται αναφορά σε σχετικό έγγραφο έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκε το έργο του διαγνωστικού ελέγχου στην Pimco και υπάρχει αξίωση όπως γίνει έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή.

Εκφράζοντας ανησυχία ότι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών μπήκε στο ράφι αντί να τύχει αξιοποίησης, ο κ. Συλλούρης είπε πως «εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».

«Εμείς που εργαστήκαμε γι` αυτή την έκθεση, θα προσπαθούμε συνεχώς να την αναδεικνύουμε μέχρι που να αξιοποιηθεί σωστά και για απόδοση δικαιοσύνης και για σωστή πληροφόρηση του λαού», κατέληξε.

Συμμαχία Πολιτών
Σε περίπτωση αφαίρεσης ή ακρωτηριασμού του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη το Νομοσχέδιο πρέπει να καταψηφιστεί
Το Νομοσχέδιο μας οδηγεί σε νέες σοβαρές υποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και νέα μη εξασφαλισμένα δάνεια από τις υποθήκες

28 Ιουλ-14.
Από τα δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία και συγκλίνουν ως προς το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου Εκποιήσεων, διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο διαμορφώνονται διαδικασίες εξπρές για τις εκποιήσεις, αλλά αφαιρούνται και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Δικαίωμα που είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι διασφαλίζεται το δικαίωμα προσφυγής των δανειοληπτών στο Δικαστήριο. Και ερωτούμε: Θα παραμείνει το δικαίωμα όπως έχει στο Σύνταγμα ή θα περιλαμβάνονται μια σειρά από προϋποθέσεις για να μπορεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμα ένας πολίτης; Πολύ φοβόμαστε ότι ουσιαστικά θα ακρωτηριάζεται αυτό το δικαίωμα. Σε τέτοια περίπτωση, με κανένα τρόπο δεν πρέπει αυτό το Νομοσχέδιο να ψηφιστεί.

Είναι ύψιστης σημασίας να αντιληφθεί η Κυβέρνηση και η Τρόικα ότι ανώτατη αρχή σε αυτό τον τόπο είναι το Σύνταγμα.

Ταυτόχρονα μας ανησυχεί η ιδιωτικού χαρακτήρα διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι εκποιήσεις. Από τη στιγμή εφαρμογής της θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση κατά τουλάχιστον 50% της ήδη υποτιμημένης αξίας των ακινήτων. Ποιος θα κάνει σοβαρή προσφορά στον πρώτο πλειστηριασμό όταν όλοι γνωρίζουν ότι στο δεύτερο η τιμή θα είναι στο 50% της εκτιμημένης αξίας;

Κατά συνέπεια το Νομοσχέδιο, εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο με νέες σοβαρές υποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων και νέα μη εξασφαλισμένα δάνεια από τις υποθήκες. Ένας οδυνηρός φαύλος κύκλος που θα μας οδηγήσει σε τραγικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ αλλά και η Κυβέρνηση , δεν είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι από όλους τους άλλους για τη στέγη, για την κύρια κατοικία των ανθρώπων και να μην ανησυχεί κανένας, δήλωσε την Κυριακή ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία μας πρέπει να `καθαρίσει` από τα κακά δάνεια, ταυτόχρονα όμως είναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε -και θα το κάνουμε- τους καλόπιστους δανειολήπτες.

“Εκτός από τις εκποιήσεις που συζητιούνται τώρα, υπάρχει και η ήπια αντιμετώπιση του θέματος που είναι οι αναδιαρθρώσεις δανείων, εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό, δεν έχει γίνει ότι ήταν δυνατό να γίνει, επομένως θα πρέπει να γίνει τώρα, ενόψει του εργαλείου που θα δοθεί στους πιστωτές, θα πρέπει να δοθεί και ανάλογο εργαλείο στους χρεώστες”, είπε ο κ. Προδρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση