GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους, ο Ζωγράφος, ο Γλύπτης, ο Δάσκαλος»

Διαβάστε την ανακοίνωση: "Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 η λειτουργία της αναδρομικής έκθεσης «Χαράλαμπος Θεμισ...



Διαβάστε την ανακοίνωση:
"Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 η λειτουργία της αναδρομικής έκθεσης «Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους, ο Ζωγράφος, ο Γλύπτης, ο Δάσκαλος», που οργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, στο κτήριο του Σκαγιοπουλείου, με τη συνεργασία της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας, του Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» και τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας την Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την έκθεση επιμελήθηκε η Κωνσταντίνα Παπακώστα, η οποία σημείωνε στο κείμενο του καταλόγου, που κυκλοφόρησε τιμητικά το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας με την ευκαιρία της έκθεσης: «Στην πρώτη αυτή αναδρομική παρουσίαση του έργου του ξετυλίγεται ο κόσμος και το όραμα του Θεμιστοκλέους, η πορεία της γνώσης και των ιδεών του και τα μέσα έκφρασής τους. Το σχέδιο - Το Χρώμα - Η σύνθεση . Ξεκινώντας από την παρατήρηση και την αποτύπωση του φυσικού, μέσα από την πορεία της έκθεσης, παρακολουθούμε την ανάγκη του καλλιτέχνη για υπέρβαση. Την γόνιμη προσπάθειά του να βρίσκει νέους τρόπους , νέα σχήματα και νέες σχέσεις για να εκφράσει νέα οράματα καταλήγοντας στην αφαίρεση και την αρμονία. Την χρήση όλων των μέσων που δημιούργησαν την προσωπική του γλώσσα -τα σχέδια, τα ζωγραφικά και τα γλυπτά του έργα. Τον πλούτο του βλέμματος, αλλά και της σκέψης του. Μεταφερόμαστε σε έναν κόσμο μορφών και σχημάτων που χορεύουν στο φως και τη σκιά αλλάζοντας φόρμες, μορφών που συνομιλούν για έννοιες αρχέγονες, με σύμβολα αρχετυπικά που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και την ύπαρξη. Ο ίδιος έγραφε στο ποίημά του, με τίτλο “Ζωή”:

«Κίρκη ζωή με τη θανάσιμη ομορφιά σου,

Με τη μαγεία της σιωπής, μορφές του φωτός ζωγραφισμένες,

Φοράνε τα νοήματα ενός κόσμου αμείλικτου,

Που, κι αν τον λύσεις, δένεσαι.

Γιατί η πόρτα που στέκει μοναχή στον νου ,

Δεν είναι ούτε είσοδος, ούτε έξοδος.

Γιατί η πολλαπλότητα μας χάρισε την όραση,

Και τους δεσμούς της αγάπης.

Πόνος και έρως

Οδηγός του πνεύματος»

Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής οργανώθηκε μια παράλληλη έκθεση με έργα των μαθητών του, που ορμώμενοι από τη διδασκαλία του, συνέχισαν σπουδάζοντας και δημιουργώντας. Ως συνέχεια, ως μια προέκταση και μια αδιάψευστη απόδειξη της τεράστιας συμβολής του στην σύγχρονη εικαστική παρουσία στην πόλη της Πάτρας αλλά και ευρύτερα, όπου ο καθένας από τους μαθητές του διαπρέπει. Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν με αγάπη, και τρυφερότητα, τιμώντας τον δάσκαλο. Για πολλούς από εμάς υπήρξε αφετηρία, πρότυπο, στήριγμα και πηγή έμπνευσης, που μας διαμόρφωσε. Δάσκαλε, κρατώ τα πολύτιμα λόγια σου:

«Θα ΄ρχομαι από τα μακρινά μέρη,

Που ο κόσμος , είναι φως»

Η έκθεση του Χαράλαμπου Θεμιστοκλέους, στο κτήριο του Σκαγιοπουλείου, θα λειτουργήσει και τη Δευτέρα 10.00 και 19.00- 21.00, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να την επισκεφτεί (είσοδος από την οδό Διονυσίου Σολωμού), ενώ η έκθεση «Τιμή στον Δάσκαλο», μέ έργα των μαθητών του, που παρουσιάζεται στην Αγορά Αργύρη, θα παραμείνει εν λειτουργία έως και την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2014."

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση