GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ...

* Για τον διάλογο ΠαΣοΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας: «Η συνάν...



* Για τον διάλογο ΠαΣοΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας:
«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ
θετικό κλίμα. Υπήρχε συμφωνία σε αρκετά προγραμματικά σημεία, ενώ σε άλλα χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία από εδώ και στο εξής, έτσι ώστε να υπάρχει κατάληξη. Ο διάλογος έγινε στη βάση των 12 συγκεκριμένων προγραμματικών σημείων των επιστολών. Αποφασίσαμε οι συζητήσεις να συνεχιστούν και να υπάρξει νέα συνάντηση τον Αύγουστο. Στόχος αυτού του διαλόγου είναι να υπάρχουν προγραμματικές συμπτώσεις -όχι βέβαια σ' ένα κενό πολιτικής- με στόχο ν' αποβεί ο διάλογος προς όφελος της κοινωνίας».

* "Δεν τέθηκαν προαπαιτούμενα":
«Για την έναρξη του διαλόγου που ξεκίνησε χθες, δεν τέθηκαν προαπαιτούμενα από καμία πλευρά και αυτό είναι πολύ θετικό... Δεν μπήκαν θέματα, όπως αυτά που ακούγονταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα, το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητήματα, εξάλλου, που δεν θα μπορούσαν να μπουν στη διαδικασία μεταξύ δύο κομμάτων που συζητούν για την κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Αυτά είναι θεσμικά ζητήματα και επειδή οι θεσμοί πρέπει να προστατεύονται, δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο παζαριού μεταξύ δύο κομμάτων».

* Για διάλογο με ΣΥ.ΡΙΖ.Α:
«Απαιτείται η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού προγράμματος, μέσα από προωθητικές και δημιουργικές συνθέσεις. Στο πρόγραμμα αυτό θα μπορούσαν να συμβάλουν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Αυτό μπορεί να προκύψει μόνο αν ξεκινήσει ο διάλογος επί των συγκεκριμένων κρίσιμων θεμάτων πολιτικής που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτά τα 12 προγραμματικά σημεία που είχαμε στην ατζέντα. Λάβαμε την απάντηση του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Υπάρχουν άλλα σημεία που συμφωνούμε και άλλα που διαφωνούμε, στα οποία όμως χρειάζεται περισσότερη επεξήγηση για να κατανοηθεί ποια ακριβώς είναι η θέση του. Νομίζω, όμως, ότι ο διάλογος για την εναλλακτική προοδευτική λύση και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου πρέπει να ξεκινήσει και πρέπει να συμμετέχουμε πάντοτε προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας...».

* Για το Ποτάμι:
«Το Ποτάμι έστειλε μια απάντηση προς εμάς, η οποία από πολλούς χαρακτηρίστηκε σε πάρα πολλά σημεία ως απαξιωτική, όχι μόνο προς εμάς, αλλά και προς το ΠαΣοΚ, καθώς η μισή επιστολή αναφερόταν στο ΠαΣοΚ και είχε μια λογική "ν' αποσυρθούν όλοι οι παλιοί, να συνταξιοδοτηθούν", μια διάκριση των κομμάτων, με βάση την χρονολογική εμφάνιση "παλιά και νέα". Εμείς είμαστε ένα κόμμα μόλις τεσσάρων ετών. Αυτό σημαίνει ότι ίσως σε τέσσερα έτη και το Ποτάμι θα είναι ένα παλιό κόμμα. Το ερώτημα, λοιπόν, εδώ απευθύνεται στο ίδιο το Ποτάμι. Αν θα καθίσει στο κοινό τραπέζι διαλόγου. Εμείς το καλέσαμε και η πρόσκληση αυτή, η επιστολή είναι ανοιχτή. Η πρώτη απάντηση που λάβαμε δεν δείχνει ότι θέλει να καθίσει σ' ένα κοινό τραπέζι διαλόγου».

* "Νέα συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ τον Αύγουστο":
«Το γεγονός ότι ανανεώσαμε το ραντεβού τον Αύγουστο με νέα ατζέντα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, είναι πολύ θετικό και σημαντικό. Οι αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος σ' αυτό τον ευρύτερο χώρο, αποδεικνύουν ότι δεν μπορείς να συζητάς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σίγουρα χρειάζεται συζήτηση και διεξοδική ανάλυση των θεμάτων, αλλά πρέπει στο τέλος να καταλήγεις κάπου... Δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Γι' αυτό τον λόγο συζητούμε και το καλοκαίρι, έτσι ώστε να δούμε τις προοπτικές ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου, με στόχο μια εναλλακτική προοδευτική λύση για τον τόπο».

* Για το συνέδριο του ΠαΣοΚ: "Η Δημοκρατική Αριστερά έχει το δικό της συνέδριο τον Σεπτέμβριο."
«Αυτό είναι εντελώς πρωθύστερο. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει το δικό της συνέδριο τον Σεπτέμβριο και έχει αποφασίσει την οργανωτική και πολιτική της αυτοτέλεια στην τελευταία απόφαση της κεντρικής επιτροπής, παράλληλα με τις αποφάσεις για το διάλογο για την κεντροαριστερά και την ανασυγκρότηση του χώρου, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Εμείς ως Δημοκρατική Αριστερά έχουμε τις δικές μας διαδικασίες τον Σεπτέμβριο. Αυτό το οποίο εμείς ήδη ανακοινώσαμε, χθες, με πρωτοβουλία της εκτελεστικής επιτροπής, είναι η δημιουργία ενός δικτύου διαλόγου για την κεντροαριστερά, έτσι ώστε να μην μείνει μόνο στα δύο κόμματα, τη Δημοκρατική Αριστερά και το ΠαΣοΚ, αλλά να μπορούν άνθρωποι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι κομματικά ανέστιοι, να μπουν σ' αυτό το διάλογο και να συμμετάσχουν στη διαδικασία».

Σε άλλο σημείο είπε:
«Εμείς συζητούμε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς με την αριστερά, βλέποντας μπροστά και βλέποντας τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στην πολιτική σκηνή, εκ των πραγμάτων, το επόμενο χρονικό διάστημα. Τώρα, όσον αφορά το ερώτημά σας σχετικά με το πώς μπορείς να συζητάς παράλληλα και για το ένα και για το άλλο, αυτή τη στιγμή, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠαΣοΚ. Δηλαδή, το ΠαΣοΚ κάθεται καθημερινά στο τραπέζι του διαλόγου με τους εκπροσώπους της δεξιάς. Συνεπώς, το αν θα μπορείς να συζητάς και με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Είναι αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να μπορούμε να δούμε αν υπάρχουν οι δυνατότητες ενός εναλλακτικού προοδευτικού προγράμματος. Αν είναι δυνατόν να λέμε ότι στη σύγχρονη κοινωνία δεν μπορείς να καθίσεις στο τραπέζι διαλόγου με την αξιωματική αντιπολίτευση, για να διερευνήσεις τις δυνατότητες ύπαρξης μιας εναλλακτικής προοδευτικής λύσης. Τότε τα πράγματα θα έμεναν στατικά και δεν θα υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις για την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση