GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έντονη αντίδραση Γ. Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ για το έλλειμμα του 2009

Πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, με υπόμνημά τους, καταγγέλλουν διόγκωση του ελλείμματος. Για «εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης Κα...



Πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, με υπόμνημά τους, καταγγέλλουν διόγκωση του ελλείμματος. Για «εγκληματικές ευθύνες» της κυβέρνησης Καραμανλή κάνει λόγο συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, για «θεωρίες συνωμοσίας» μιλάει το ΠΑΣΟΚ. Βολές κατά Παπανδρέου από τη Ν.Δ .

Το θέμα του ελλείμματος του 2009 επανέρχεται στο προσκήνιο, μέσω ενός δημοσιεύματος που αναφέρεται σε υπόμνημα-καταγγελία δύο πρώην στελεχών της ΕΛΣΑΤ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, η Ζωή Γεωργαντά και ο Νικόλαος Λογοθέτης, με υπόμνημά τους προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών καταγγέλλουν «διόγκωση του ελλείμματος», υπογραμμίζοντας πως έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό από τη σχετική δικογραφία. Με τον τρόπο αυτό, «αθωώνονται» οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, ενώ απαλλάσσονται οι Γιώργος Παπανδρέου (τότε πρωθυπουργός) και Γιώργος Παπακωνσταντίνου (τότε υπουργός Οικονομικών) από τυχόν πολιτικές ευθύνες. Δηλαδή, οι Ζ. Γεωργαντά και Ν. Λογοθέτης κατηγορούν δικαστικούς λειτουργούς ότι επιχείρησαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες των δύο πολιτικών ανδρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπόμνημα κατατέθηκε στις 27 Μαΐου του 2014 και μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Μελετώντας τη δικογραφία διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ' ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτριας κ. Πεδιαδίτη». Οι Ζ. Γεωργαντά και Ν. Λογοθέτης ζητούν επίσης από την πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών να λάβει υπόψη της, τις καταθέσεις των ιδίων για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ συνολικά αιτούνται την ανασύσταση της δικογραφίας ή τη συμπλήρωσή της με συνέχιση της κύριας ανάκρισης από άλλον ανακριτή.

Έντονη αντίδραση από Γ. Παπανδρέου
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, μέσω του συνεργάτη του, Γιώργου Ελενόπουλου: «Η μοναδική συγκάλυψη είναι αυτή που επιδιώκουν, όσοι προσπαθούν να αποκρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή», απαντά ο κ. Ελενόπουλος. Παράλληλα, παραθέτει απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2013, την οποία ψήφισε η Ν.Δ. και ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, έκθεση στην οποία καταγράφεται έλλειμμα 15,6%, αλλά και απόσπασμα από την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία επίσης καταγράφεται έλλειμμα 15,6%, και την οποία, όπως αναφέρει, «πολλοί προσπάθησαν να θάψουν στην Ελλάδα».

Ο κ. Ελενόπουλος αναρωτιέται «ποιοι αποκρύπτουν αυτήν την πραγματικότητα». Όπως αναφέρει στη δήλωσή του αυτοί που την αποκρύπτουν είναι «οι πραγματικοί Μνημονιακοί, όλοι αυτοί που ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, ενδεδυμένοι μια αντιμνημονιακή λεοντή, επιδιώκουν να παραμένει η χώρα όμηρος των δικών τους στοχεύσεων. Όλοι αυτοί που με τη στάση τους τότε, οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, που με τη στάση τους σήμερα, επιδιώκουν να παραμείνουν ανέγγιχτα τα κακώς κείμενα. Όλοι αυτοί των οποίων οι στοχεύσεις ουδεμία σχέση έχουν με το εθνικό συμφέρον. Όμως, αν κάτι έχει σημασία, είναι το γεγονός ότι, για να οδηγηθούν η χώρα και οι Έλληνες σε ένα βιώσιμο μέλλον, απαιτείται κατανόηση του προβλήματος, των πραγματικών αιτιών που μας έφεραν στα πρόθυρα μιας εθνικής καταστροφής. Και η αδυναμία και η άρνηση κατανόησης αυτής της αδήριτης ανάγκης, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: από τη μιά, οι πολλοί να πληρώνουν και μάλιστα, δυσανάλογα, τις τραγικές συνέπειες από τις επιλογές των πραγματικών υπευθύνων και από την άλλη, να εξακολουθούμε να είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα κρίση».

Ν.Δ.: «Απαράδεκτη πολιτική πρακτική»
Για το θέμα και την αντίδραση από τον Γιώργο Παπανδρέου, η Νέα Δημοκρατία προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση:
«Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία και θα είναι ο τελικός κριτής με βάση όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Ωστόσο, αποτελεί απαράδεκτη πρακτική πολιτικά πρόσωπα, με πρώτον τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, να εξαπολύουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά προηγούμενων κυβερνήσεων. Θυμίζουμε μόνο ότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, πλήρωσε υποχρεώσεις παρελθόντων ετών του Δημοσίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε, επίσης, ότι το 2009 οι εκλογές προκλήθηκαν από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος διαχειρίστηκε από εκεί και πέρα την οικονομία της χώρας με το γνωστό δόγμα «Λεφτά Υπάρχουν». Ας είναι, λοιπόν, οι πάντες και πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι».

ΠΑΣΟΚ: «Κάποιοι αρέσκονται να καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας»

Είχε προηγηθεί η παρακάτω τοποθέτηση από το ΠΑΣΟΚ:

«Μετά από πέντε χρόνια θυσιών και μεγάλων δυσκολιών για την πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, κάποιοι αρέσκονται να καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς λόγους αλλά και υπαίτιους για τις περιπέτειες στις οποίες οδηγήθηκε η χώρα. Η Ελλάδα το 2009 είχε έλλειμμα 15,8% του ΑΕΠ ή 36,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για γεγονός που αποτυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και κυρίως με διαφάνεια, για πρώτη φορά από την Ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή και την επικύρωσε η Eurostat, με τους ίδιους κανόνες που χρησιμοποιεί για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Σημειωτέον ότι η Eurostat έλεγξε τα αποτελέσματα με επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε με αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων της.

Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν να κατατεθεί ο νόμος για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ώστε να μην επαναληφθούν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν στο παρελθόν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Έτσι η χώρα κατάφερε, για πρώτη φορά, να αποκτήσει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Γεγονός που αναγνώρισε η Eurostat, επικυρώνοντάς τα χωρίς επιφυλάξεις, απαλείφοντας όλους τους αστερίσκους που είχε για την χώρα μας μέχρι το 2010. Γεγονός πια αδιαμφισβήτητο, που αποτυπώθηκε και στον προϋπολογισμό του έτους 2013 που ψήφισε η Βουλή – και η Νέα Δημοκρατία – το Νοέμβριο του 2012. Γεγονός που αναγνωρίζει και η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο σημείο 5 της Έκθεσης, που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μαρτίου του 2014, αναφέρεται το εξής:

[Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] … επισημαίνει ότι, πριν από την έναρξη του προγράμματος συνδρομής Ε.Ε.-ΔΝΤ, το οποίο δρομολογήθηκε την άνοιξη του 2010, υπήρχε ένας διττός φόβος που αφορούσε την «αφερεγγυότητα» και τη «μη βιωσιμότητα» των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ως αποτέλεσμα της συνεχώς μειούμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του μακροχρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λόγω της χαμηλής πραγματικής είσπραξης φόρου εταιρειών, με το δημόσιο έλλειμμα να αγγίζει το 15,7% του ΑΕΠ το 2009, έναντι – 6,5% το 2007, και τον λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ να συνεχίζει την ανοδική πορεία του από το 2003, όταν είχε διαμορφωθεί στο 97,4%, αγγίζοντας το 129,7% το 2009 και το 156,9% το 2012. Είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος. Χαιρετίζει την αποφασιστική δράση της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010. Σημειώνει ότι η βαθμιαία αποκάλυψη της στατιστικής λαθροχειρίας στην Ελλάδα είχε αντίκτυπο στην ανάγκη αναπροσαρμογής των πολλαπλασιαστών, των προγνώσεων και των προτεινόμενων μέτρων. Υπενθυμίζει ότι, λόγω της επιμονής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Eurostat (η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι πλέον επιφορτισμένη με τις εξουσίες και τα μέσα για την παροχή ενός στέρεου συνόλου αξιόπιστων και αντικειμενικών στατιστικών στοιχείων.

Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι αν ποινικοποιηθεί η αλήθεια, θα καταφέρουν να κρύψουν κάτω απ το χαλί την αναξιοπιστία που είχε η χώρα μέχρι το 2010, φορτώνοντας όλα τα δεινά για τα οποία η χώρα μπήκε σε περιπέτειες, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση, στην αποτύπωση της πραγματικότητας. Κατανοούμε την αγωνία τους να προστατέψουν αυτούς που πραγματικά οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να διαστρεβλώνουν τόσο βάναυσα την πραγματικότητα. Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην ΚΟ αλλά και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν το βαρύ φορτίο να κρατήσουν μόνοι τους τη χώρα όρθια.»

ΑΝ.ΕΛΛ.: Να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, σχολιάζοντας το θέμα, δήλωσε: «Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Δικαιοσύνη θα φέρει στο φως όλα τα στοιχεία που καταγγέλλει και ζητά προς διερεύνηση η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά σχετικά με τα αλλοιωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το ρόλο του υπόδικου Ανδρέα Γεωργίου. Το ΠΑΣΟΚ ούτε να διανοηθεί ότι θα συγκαλυφθούν οι ευθύνες Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, ο δε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς οφείλει να τοποθετηθεί στην ανακοίνωση των συνεταίρων του, του ΠΑΣΟΚ, που αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή».

efsyn.gr

1 σχόλιο

  1. Μου κάνουν εντύπωση όσα, με τόσο πάθος, λέει η κ. Ζωή Γεωργαντά. Δεν λέει, βέβαια, τίποτα για την απογραφή και την αύξηση του εθνικού εισοδήματος από την… πορνεία (!) του Αλογοσκούφη και τα «μαξιλαράκια» του Παπαθανασίου, που κλόνισαν το διεθνές κύρος της Χώρας και άνοιξαν την πόρτα στην τρόϊκα.
    Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι το σημερινό σχόλιο του Νίκου Χατζηνικολάου ότι η κ. Ζ. Γεωργαντά τοποθετήθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ από την οικογένεια Παπανδρέου.
    Δηλαδή κ. Χατζηνικολάου, αμύντορα της αντικειμενικής δημοσιογραφίας, εσείς δεν μπορείτε να κάνετε λάθος επιλογή; Ή ο επιλεγείς από σας δεν μπορεί στην πορεία να παραφρονήσει;
    Εσείς αναλαμβάνετε τις διαχειριστικές ευθύνες του πρώην εργοδότη σας, «εντιμοτάτου» κ. Γ. Κουρή επειδή σας προσέλαβε στον ΑΛΤΕΡ ;
    Και το αντίστροφο: Εάν εσείς αποδεικνυόσαστε ανέντιμος θα ευθυνόταν για τη λάθος επιλογή του ο εξακολουθητικά «εντιμότατος» κ. Γ. Κουρής;
    Έτσι συμβαίνει πάντα: Το νόμισμα έχει δύο όψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση