GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιταλία: Νέος νόμος κατά της εξαγοράς ψήφων από μαφιόζους

Η γερουσία της Ρώμης ενέκρινε έναν νέο νόμο για το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων από τη μαφία και τη συνεργασία πολιτικών με το ορ...



Η γερουσία της Ρώμης ενέκρινε έναν νέο νόμο για το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων από τη μαφία και τη συνεργασία πολιτικών με το οργανωμένο έγκλημα που προβλέπει ότι για την καταδίκη κατηγορούμενων δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδεικνύεται η καταβολή χρημάτων για την υποστήριξη υποψήφιων στις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, ή στις τοπικές εκλογές από μέρους της μαφίας και θα αρκούν άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Το «πράσινο φως» άναψε η Γερουσία με 191 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 18 αποχές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο εξεδήλωσε την έντονη αντίθεσή του στον νέο νόμο. Γερουσιαστές του διέκοψαν επανειλημμένα την συνεδρίαση, θεωρώντας ότι οι προβλεπόμενες ποινές θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρές και παρουσιάζοντας σε πανό τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως νονούς του οργανωμένου εγκλήματος.

Βάσει του νέου νόμου, οι πολιτικοί που θα υπόσχονται χρήματα «ή κάθε άλλης μορφής προνόμια και υποστήριξη» σε μέλη της μαφίας για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του οργανωμένου εγκλήματος σε εκλογικές αναμετρήσεις θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης 4-10 ετών.

Ο Σύνδεσμος Δικαστικών της Ιταλίας και η Εθνική Διεύθυνση κατά της Μαφίας, δια του επικεφαλής της, Φράνκο Ρομπέρτι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.

Όμως οργανώσεις όπως η Libera, η οποία μάχεται εναντίον της δράσης της Κόζα Νόστρα στην Σικελία, θεωρεί ότι η μείωση των ποινών η οποία προβλέπεται από τον νέο νόμο (ως τώρα οι προβλεπόμενες ποινές έφθαναν από τα 7 - 12 χρόνια κάθειρξη) μπορεί να ευνοήσει έμμεσα τη μαφία.

Αυτό, σύμφωνα με την Libera, οφείλεται στο ότι η καταδίκη σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, δεν προβλέπει ταυτόχρονη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση