GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πριν κράξετε το κοινωνικό μέρισμα, καταλάβετε τη λογική του»

Εξηγήσεις για τη λογική του κοινωνικού μερίσματος δίνει μέσω του Facebook ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Όπως...


Εξηγήσεις για τη λογική του κοινωνικού μερίσματος δίνει μέσω του Facebook ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
Όπως αναφέρει για τους άνεργους που δεν παίρνουν το επίδομα επειδή φιλοξενούνται σε σπίτι γονέων ή παππούδων λέει: «Οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται. Απλώς δεν εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια όλου του νοικοκυριού που συνοικεί μαζί τους. Έτσι παππούς γιαγιά, παιδί, νύφη και δυο εγγόνια μαζί εξετάζονται σαν μια μονάδα αρκεί να μένουν όλοι μαζί».
Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης δίνει επτά εξηγήσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος:
«Επειδή πολλά ακούω και διαβάζω για το κοινωνικό μέρισμα και βλέπω σε πολλές περιπτώσεις να γκρινιάζουν οι άνθρωποι χωρίς καν να το έχουν καταλάβει θα ήθελα, χωρίς να το κρίνω, να εξηγήσω την λογική του. Μετά κράξτε το, αλλά τουλάχιστον κάντε το αφού το καταλάβατε.
1. Το μέρισμα είναι προνοιακό. Συνεπώς η λογική του είναι προνοιακή και όχι φορολογική. Δεν πάμε με δηλώσεις, άγαμους έγγαμους, άρθρο 7 ΚΦΕ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
2. Το μέρισμα το δικαιούνται νοικοκυριά. Δεν λέω οικογένειες για να μην μπλεχτείτε με τα φορολογικά πάλι. Νοικοκυριά είναι ο πυρήνας που συνοικεί. Όσοι μένουν στο σπίτι, μοιράζονται κουτσά – στραβά τις έγνοιες, τα εισοδήματα, το φαί και τους λογαριασμούς. Συνεπώς, εξετάζουμε την κατάσταση του νοικοκυριού συνολικά για να δούμε αν δικαιούται ενίσχυσης ή όχι.
3. Τα κριτήρια δεν μειώνουν τους δικαιούχους. Απλώς επιλέγουν άλλα νοικοκυριά. Όχι εκείνα, αλλά τα άλλα. Δείτε το μαθηματικά: 600Κ από €700+ κατά μέσο όρο θα πάρουν σχεδόν 450 εκ. Αν αλλάξουμε τα κριτήρια (πχ να μην λάβουμε υπόψη το τεκμήριο) θα πρέπει να αλλάξουμε το εισοδηματικό όριο (πχ σε 5000) ώστε να πάρουν πάλι 600Κ νοικοκυριά τα ίδια λεφτά. Άρα δεν είναι πρόβλημα τα τεκμήρια από αυτή την άποψη.
4. Πως να κρίνουμε τόσο διαφορετικά νοικοκυριά μεταξύ τους; Εδώ μπαίνει ο συντελεστής ισοδυναμίας. Κάθε μέλος προσθέτει στον συντελεστή ώστε να αθροίσουμε το βάρος της οικογένειας. 1 ο πρώτος ενήλικας, 1/3 οι επόμενοι, 1/6 τα παιδια. 1/3 έξτρα, για μονογονεϊκές και οικογένειες με κάποιο ανάπηρο μέλος.
5. Ο συντελεστής μπαίνει 2 φορές: Πρώτον, για να διαιρέσει το εισόδημα ώστε μεγαλύτερο εισόδημα, μεγάλης οικογένειας να είναι ισοδύναμο με μικρότερο, μικρότερης. Έτσι €10.000 4μελούς είναι ίσο με €6.000 άγαμου. (το 10.000 διαιρείται με 1+2/3 και μας δίνει 6.000). Δεύτερον, για να αυξήσει το επίδομα πολλαπλασιαζόμενος με το €500 (στο παράδειγμα €500*(1+2/3) = €833,33). Έτσι δίνουμε σε οικογένειες με μεγαλύτερο βάρος περισσότερη ενίσχυση.
6. Οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται. Απλώς δεν εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια όλου του νοικοκυριού που συνοικεί μαζί τους. Έτσι παππούς γιαγιά, παιδί, νύφη και δυο εγγόνια μαζί εξετάζονται σαν μια μονάδα αρκεί να μένουν όλοι μαζί.
7. Όσοι ζουν σε παραχωρημένη οικία (μόνοι τους δηλαδή σε σπίτι χωρίς ενοίκιο) εξετάζονται μεμονωμένα από το νοικοκυριό αυτού που τους παραχωρεί το σπίτι. Αυτό είναι μια βασική – φορολογική – διάκριση που πολλοί μπερδεύουν: Φιλοξενεία είναι η παραχώρηση δωματίου ώστε να συνοικείς με κάποιον (πχ τον παππού) ενώ η δωρεάν παραχώρηση είναι το δώσιμο * ολόκληρου σπιτιού/διαμερίσματος* χωρίς κόστος, ώστε να γλυτώσει κάποιος το ενοίκιο.
Αυτά σε γενικές γραμμές μπορούν να δώσουν μια εικόνα του μερίσματος όπως έχει αποφασισθεί από την κυβέρνηση. Μπορείτε καλύτερα, ελπίζω, να το κρίνετε.
Σκεφτείτε και αυτό: δεν υπάρχει τέλειο σύστημα. Κάποιοι θα αδικηθούν αφού πρέπει να ξέρεις την κάθε λεπτομέρεια για να μην αδικήσεις κανέναν. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, θα είχαμε άλλα προβλήματα!»
Πηγή: www.newsbeast.gr

6 σχόλια

  1. Προς: FIFA και UEFA πετάξετε έξω από όλες της διοργανώσεις σας το ΆΘΛΙΟ Ελληνικό ποδόσφαιρο αν δεν θέλετε να σκοτώνουν σε λίγο οι ελεύθεροι σκοπευτές τους ποδοσφαιρηστες μέσα στα γήπεδα..Αν δεν το κάνετε θα είστε υπεύθυνοι κύριοι Ευρωπαίοι σε ποδοσφαιρήκους συλλόγους εκκολάπτονται τα αυγά του ΦΙΔΙΟΎ, κανένας παίχτης δεν πληρώνετε και τα ματς στήνονται το ένα μετά το άλλο...

    Και αν κάνετε ότι δεν το βλέπεται εκεί στην Ελβετία η διεθνή κοινότητα τι κάνει; .... έχουν κάμερας τα γήπεδα ώστε να πιάνονται οι ένοχοι; πως αδειοδοτούνται ομάδες-ΠΛΥΝΤΉΡΙΑ-μαύρου χρήματος όταν χρωστούν ΣΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ...αφήστε στου σκλάβους αθλητές που αναγκάζονται να στήνουν τα ματς ώστε ΝΑ ΦΆΝΕ ... κύριε Σαρρη πρόεδρε της Ε.Π.Ο κ. υπουργέ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ παραδώσατε πνεύμα εκεί στην συνγκηβενρηση σας;,,,, Η κουμάντο κάνει η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΉ ΜΑΦΊΑ;;;ΜΑΛΏΝ ΑΥΤΉ ΚΆΝΕΙ...Ε κ. ΘΕΩ--ΧΑΡΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά
    να την ξεμοναχιάσει μες στη νύχτα;
    ουρλιάζουν και σφυρίζουν φορτηγά
    σαν ψάρι μ’ έχουν πιάσει μες στα δίχτυα

    Για κάποιον μες στον κόσμο είν’ αργά ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;

    Ποιος τη ζωή μου, ποιος παραφυλά
    στου κόσμου τα στενά ποιος σημαδεύει;πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει;

    Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήταν πρωί του Αυγούστου κοντά στη ροδαυγή βγήκα να πάρω αέρα στην ανθισμένη γη βλέπω μια κόρη κλαίει σπαραχτικά θρηνεί σπάσε καρδιά μου εχάθη το γελαστό παιδί

    Είχεν αντρεία και θάρρος και αιώνια θα θρηνώτο πηδηχτό του βήμα το γέλιο το γλυκό ανάθεμα την ώρα κατάρα τη στιγμή
    σκοτώσαν οι φασίστες μας το γελαστό παιδί

    Μον’ να `ταν σκοτωμένο στου αρχηγού το πλάι και μόνον από βόλι Εγγλέζου να `χε πάει
    κι από απεργία πείνας μέσα στη φυλακή θα `ταν τιμή μου που `χασα το γελαστό παιδί

    Βασιλικιά μου αγάπη μ’ αγάπη θα στο λέω για το ό,τι έκανες αιώνια θα σε κλαίω γιατί όλους τους εχθρούς μας θα ξέκανες εσύ
    δόξα τιμή στ’ αξέχαστο γελαστό παιδί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου
    με το καθημερνό της φόρεμα
    κι ένα χτενάκι στα μαλλιά.
    Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

    Κοπέλες του Άουσβιτς,
    του Νταχάου κοπέλες,
    μην είδατε την αγάπη μου;

    Την είδαμε σε μακρινό ταξίδι,
    δεν είχε πιά το φόρεμά της
    ούτε χτενάκι στα μαλλιά.

    Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου,
    η χαϊδεμένη από τη μάνα της
    και τ’ αδελφού της τα φιλιά.
    Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

    Κοπέλες του Μαουτχάουζεν,
    κοπέλες του Μπέλσεν,
    μην είδατε την αγάπη μου;

    Την είδαμε στην παγερή πλατεία
    μ’ ένα αριθμό στο άσπρο της το χέρι, με κίτρινο άστρο στην καρδιά.

    Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου,
    η χαϊδεμένη από τη μάνα της
    και τ’ αδελφού της τα φιλιά.
    Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήταν πατριώτη ένας λαός
    ένας μεγάλος τοπικός εχθρός.

    Θέλανε νά `χουν όλοι το σπιτάκι τους καθημερινά το μεροκαματάκι τους νά `χουν ακόμα κι άμα θα κακογεράσουν μια συνταξούλα για να μην πεινάσουν.

    Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός
    ήταν τούτος ο παλιολαός...

    Θέλανε να μην περπατούν στα τέσσερα να σκέφτονται και να μιλούν ελεύθερα να κυβερνάει αυτός που θά `χουνε διαλέξει
    κανένας πια να μην τους κοροϊδέψει.

    Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός
    ήτανε τούτος ο παλιολαός...

    Θέλαν το νόμο φίλο κι όχι φύλακα
    να μη φοβούνται πια τον χωροφύλακα
    την περηφάνια τους κανείς να μην πληγώνει ούτε την πόρτα τους να ξεκλειδώνει.

    Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός
    ήτανε τούτος ο παλιολαός...

    Όνειρα χίλια μέσα στο κεφάλι τους
    τ’ αποθηκεύανε στο προσκεφάλι τους. Χρόνια καλύτερα ελπίζανε να `ρθούνε το σήμερα οι ληστές δεν εχτιμούνε.

    Νιώθεις πατριώτη τι εχθρός
    ήταν τούτος ο παλιολαός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Τάφος σας θα είναι το το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα» και συνεχίστηκε με το «κοινωνικό μέρισμα», το οποίο όπως φαίνεται θα το λάβουν λίγοι, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να στήσει «παγίδα» με τα κριτήρια που ανακοίνωσε...Π.Χ κριτήριο ΦΟΥΛΛΛΛΛΛΛ ΝΑΖΙΣΤΙΚΌ {Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.}

    Από πότε έχει γίνει του κάθε ενηλίκου το προσωπικό θέμα ΟΛΗΣ ΤΗΣ οικογενείας; ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ που γίνεται με ξεχωριστές δηλώσεις !!!!! ας βάλουν μέσα τον ΠΛΕΥΡΗ που ο πατέρας του βρίζει τους Εβραίους ας πούμε...ακόμα 39 ΜΕΡΕΣ ...θα περάσουν αρκεί ΤΑ ΚΌΜΜΑΤΑ να κοιτάξουν να μην κάνετε νοθεία ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΟΥΔΟΥ...θα φάτε ένα χαστούκι που θα είναι ΌΛΟ ΔΙΚΌ ΣΑΣ

    Η Ουκρανία το καλοκαίρι μπροστά στην Ελλάδα θα ομοιάζει παράδεισος....ΘΕΟ----ΧΑΡΗ...το κόμμα τον πεινασμένων μεγάλωσε στο 60% ....και ΤΟΤΕ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση