GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιστολή του Δημάρχου της Αρχαίας Ολυμπίας σε Σαμαρά για την Ολυμπιακή Φλόγα

Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μην πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία αλλά στο Παναθη...



Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μην πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία αλλά στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, η αφή της φλόγας για τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στην κινεζική πόλη Nanjign, εκφράζει στην ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς.

Για τη διόρθωση του «ατοπήματος» όπως αναφέρει στην επιστολή του, ο κ.Κοτζιάς, έχει προτείνει, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, έστω και την τελευταία στιγμή, η Τελετή Αφής να πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, στις 29 Απριλίου, ώστε να μη διαταραχτεί και ο προγραμματισμός τις ΕΟΕ για τις εκδηλώσεις της 30ής Απριλίου, στην Αθήνα.

Στην επιστολή, γίνεται αναφορά στην ονομασία «Φλόγα» και όχι «Ολυμπιακή Φλόγα», σύμφωνα με την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κάτι που -αν τελικά συμβεί- θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για το μέλλον του νέου αυτού θεσμού, όπως αναφέρει ο κ.Κοτζιάς, αναιρώντας παράλληλα τη μοναδικότητα και ιερότητα της Ολυμπιακής Φλόγας.

Τέλος, ζητά την παρέμβασή του, ώστε οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Νέων να φωτιστούν από το αυθεντικό φως των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο μπορεί να ανάψει μόνο στην Αρχαία Ολυμπία.

Η επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά

Στην ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο δήμαρχος Αρχαίας ΟλυμπίαςΘύμιος Κοτζιάς, αναφέρει:

«Κε Πρωθυπουργέ

Επειδή δεν μπορεί να υπάρξει χαρακτηρισμός « Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα, η Τελετή Αφής της οποίας είναι ιστορικά καθιερωμένη και πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία. Ούτε είναι δυνατόν Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξάγονται υπό το φως μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας. Γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των αγώνων, την Ολυμπία. Άλλωστε, και το επίσημο site της Nanjing αναφέρεται στην Ολυμπιακή Φλόγα και όχι στην «Φλόγα» και δεν πρέπει η Ελλάδα να απογοητεύσει τους χιλιάδες Νέους που θα πάρουν μέρος σε αυτούς, στέλνοντας τους κάτι διαφορετικό. Οι Ολυμπιακοί αγώνες Νέων σε αυτούς του δύσκολους καιρούς πρέπει να πετύχουν. Και αυτό κυρίως θα γίνει με την μεγαλύτερη σύνδεση των αγώνων με την κοιτίδα τους, την Ολυμπία και τα μηνύματα που ο Τόπος αυτός εκπέμπει και όχι το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Επειδή ιστορικά στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπία αποτελεί τον Τόπο αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην συνείδηση των πολιτών της παγκόσμιας κοινωνίας. Οτιδήποτε άλλο είναι απομίμηση.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θεματοφύλακας των αξιών του Ολυμπισμού, αναλογιζόμενος τις συνέπειας μια τέτοιας εξέλιξης υπέβαλε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρόταση που μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή να διορθώσει το ατόπημα.

Την πρόταση αυτή σας την επισυνάπτω και σας καλώ να ασκήσετε όλη σας την επιρροή ώστε και οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων να φωτιστούν με το αυθεντικό Φως των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ακριβώς θα φωτιστούμε όλοι μας σε λίγες μέρες με το αληθινό φώς της Αναστάσεως, που προέρχεται από ένα και μοναδικό Χώρο».

Η επιστολή στον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπ. Καπράλο

Εξάλλου, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ηςΑπριλίου, παρουσία των βουλευτών Ηλείας Θεοδώρας-Διονυσίας Αυγερινοπούλου και Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του συνόλου των φορέων της περιοχής, αποφάσισε να υποβάλει πρόταση προς την Ελληνική και μέσω αυτής στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για αλλαγή του τόπου της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Έτσι, στην επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο, προτείνει «Η Τελετή Αφής να πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, στις 29 Απριλίου, ώστε να μην διαταραχθεί εξ ολοκλήρου ο προγραμματισμός που έχει γίνει από την Ε.Ο.Ε. για την επομένη 30 Απριλίου». patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση