GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θαύμα η Αφή του Αγίου Φωτός

Γράφει η Ερατώ Μπέλλου. Αντιγράφω τη βιογραφία του Αγίου Τούλομ της Ορθοδόξου Εκκλησίας (ημέρα μνήμης αυτού η 18η Απριλίου) από το:  htt...

Γράφει η Ερατώ Μπέλλου.

Αντιγράφω τη βιογραφία του Αγίου Τούλομ της Ορθοδόξου Εκκλησίας (ημέρα μνήμης αυτού η 18η Απριλίου) από το: http://www.saint.gr/4115/saint.aspx
Η βιογραφία αυτή αποδεικνύει ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία η Αφή του Αγίου Φωτός είναι θαυματουργός,την επικολλώ αμέσως πιο κάτω.
Προηγουμένως να διευκρινήσω ότι η άρνηση του θαύματος της Αφής του Αγίου Φωτός από το Φανάρι γίνεται για λόγους φιλοενωτικούς με τους αιρετικούς παπικούς,προτεστάντες,μονοφυσίτες,Αρμενίους.

Βιογραφία

Το Πάσχα του 1579 μ.Χ. οι Αρμένιοι (σημείωση: η αρμενική Εκκλησία είναι μονοφυσιτικών αποκλίσεων, ανήκει δηλαδή στους λεγόμενους «αντιχαλκηδόνιους») κατόρθωσαν να δωροδοκήσουν τον Τούρκο Διοικητή, και να εκδώσει απαγορευτική διαταγή προς τον Έλληνα Ορθόδοξο Πατριάρχη Σωφρόνιο Δ’, ώστε να μην έχει πρόσβαση εντός του Ναού της Αναστάσεως για την τελετή του Αγίου Φωτός. Οι φρουροί έκλεισαν την Αγία Πόρτα και ο Πατριάρχης Σωφρόνιος Δ’ με το ιερατείο και τους πιστούς του παρέμειναν έξω προσευχόμενοι, αναμένοντες την έκβαση των γεγονότων.
Πράγματι η απάντηση του Κυρίου μας ήταν άμεσος. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Αρμενίου Πατριάρχου, το Άγιο Φως δεν έλαμψε στο ιερό Κουβούκλιο ή σε άλλο σημείο εντός του Ναού. Το Άγιο Φως εξήλθε διαπερνόν την Κολόνα, η οποία μέχρι σήμερον φαίνεται σχισμένη και μαυρισμένη, και προς μεγάλη κατάπληξιν άναψαν τα κεριά, τα οποία κρατούσε στα χέρια του ο Ορθόδοξος Πατριάρχης. Στην συνέχεια ο Πατριάρχης έδωσε το Άγιο Φως στους Ορθοδόξους, οι οποίοι βρίσκονταν στην αυλή, ενώ ο Αρμένιος έφυγε ντροπιασμένος.
Το αξιοθαύμαστο γεγονός μαρτύρησε ο Εμίρης Τούνομ, ο οποίος εκείνη την στιγμή ήταν φρουρός στην Αγία Πόρτα. Αυτό έγινε αιτία να πιστέψει και να γίνει Χριστιανός. Οι Τούρκοι τον σκότωσαν για να μην μαθευτεί το γεγονός. Συμφώνα με άλλη εκδοχή, όταν αντελήφθη το θαύμα αναφώνησε προς τους συγκεντρωμένους: «Αυτή είναι η αληθινή πίστη». Οι Τούρκοι για την αλλαξοπιστία του τον έκαψαν ζωντανό.
Όταν ο Σουλτάνος πληροφορήθηκε το θαύμα, εξέδωσε φιρμάνι και ανεγνώρισε το αποκλειστικό δικαίωμα για την λήψη του Αγίου Φωτός στον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη.
Τα οστά του Αγίου Τούνομ φυλάσσονται στο Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς.

Σημείωση
Τα συγγράμματα που αναφέρονται στο γεγονός δεν προσδιορίζουν το ακριβές έτος. Αναφέρουν, όμως, ότι την περίοδο εκείνη πατριάρχης Ιεροσολύμων ήταν ο Σωφρόνιος, ενώ πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Αντιοχείας ήταν αντιστοίχως ο Ιερεμίας, ο Σιλβέστρος και ο Ιωακείμ· τέλος, σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν ο Μουράτ Γ΄ (1574 - 1595 μ.Χ.). Αν ανατρέξουμε στους επίσημους καταλόγους των τεσσάρων αυτών Πατριαρχείων (βλέπε και εδώ), διαπιστώνουμε πως οι τέσσερις ελληνορθόδοξοι πατριάρχες πράγματι διετέλεσαν τα καθήκοντά τους στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα· και αν εξετάσουμε την ακριβή περίοδο πατριαρχίας του καθενός, και την αντίστοιχη περίοδο βασιλείας του σουλτάνου Μουράτ Γ΄, προκύπτει ότι το μοναδικό έτος που συνέπεσε η διοίκηση των πέντε αντρών είναι το 1579 μ.Χ.

9 σχόλια

  1. Το μουνί σου και μια λίρα Ερατώ, γιατί στο μυαλό χάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΟΥΝΟΜ
    Η 18η ΑΠΡΙΛΙΟΥ---ΕΜΑΡΤΥΡΗΣΕ
    ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1579

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η 18η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1579 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ
    ΜΕ ΤΗΝ 28η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
    ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ 28η ΑΠΡΙΛΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ ότι είναι
    θαύμα η Αφή του Αγίου Φωτός,
    για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
    ...............................
    Ο τίτλος της ανάρτησης
    (εννοείται στο πλήρες) :

    Θαύμα η Αφή του Αγίου Φωτός,
    (για την Ορθόδοξη Εκκλησία,αλλά
    για το Φανάρι δεν είναι θαύμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΗΝ 1η Ή 2η ΣΕΙΡΑ
    ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ.
    ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ «ΤΟΥΝΟΜ»
    (ΟΧΙ «ΤΟΥΛΟΜ»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρης Κλ.25 Απρ 2014, 12:52:00 μ.μ.

    Γιατί μωρέ 25 Απρ 2014 - 7:14:00 π.μ, βρίζεις;
    Νομίζεις ότι κερδίζεις βρίζοντας;
    Κανένας δεν σε υποχρεώνει να πιστεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παραθέτω κείμενο του πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως π. Γεωργίου Τσέτση,τίτλος :
    «Θρύλος και πραγματικότητα για το 'Αγιον Φως / του π. Γεωργίου Τσέτση».
    Ο π. Γεώργιος Τσέτσης είναι πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
    Για το βιογραφικό του δείτε : http://web.archive.org/web/20090421154513/http://www.ec-patr.net/en/psaltai/tsetsis.htm
    Αναδημοσίευση από «Το Βήμα» τής (Μεγάλης) Παρασκευής 21 Απρ.2006,δείτε το εδώ
    http://web.archive.org/web/20090418000643/http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=2157
    Υποστηρίζει ότι δεν είναι θαύμα.Και ο Βαρθολομαίος σιωπηλά τον κάλυψε.
    Το κείμενο αυτό του Τσέτση βρίσκεται και από την 38η υποσημείωση του λήμματος "Αγιο Φως" της Βικιπαίδειας,που επικολλώ :
    «38.Το κείμενο του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γεώργιου Τσέτση εμφανίστηκε στο άρθρο «Θρύλος και πραγματικότητα για το Άγιον Φως» στην εφημερίδα Το Βήμα Παρασκευής 21 Απριλίου 2006. Αναπαραγωγή αυτού του άρθρου στο πλήρες εμφανίζεται εδώ στον ιστότοπο ppol.gr (ανακτήθηκε από το Web Archive)».(Η Παρασκευή 21 Απρ. 2006 ήταν Μεγάλη Παρασκευή--σημείωση δική μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δείτε το έργο του Αδαμαντίου Κοραή "Περί του εν Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός"(1826), που είναι γραμμένο με την τεχνοτροπία των πλατωνικών διαλόγων, φαίνεται κι απ' τον τίτλο,όπου απορρίπτει ρητά την ύπαρξη αυτού του κατ' έτος θαύματος :
    http://www.believe.gr/pages/FOLDER_epikaira/b_FOLDER_epikaira_pages/Ad_Korais_peri_agiou_fwtos.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση