GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φονική επίθεση σε νοσοκομείο της Καμπούλ

Τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν χθες όταν ένας φύλακας ασφαλείας άνοιξε πυρ μέσα σε νοσοκομείο της Καμπούλ το οποίο χρηματοδοτείται από ...


Τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν χθες όταν ένας φύλακας ασφαλείας άνοιξε πυρ μέσα σε νοσοκομείο της Καμπούλ το οποίο χρηματοδοτείται από μια χριστιανική φιλανθρωπική οργάνωση, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον ξένων πολιτών στο Αφγανιστάν.
"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Αφγανιστάν άλλος ένας Αμερικανός τραυματίστηκε.
Ο δράστης, ένας αστυνομικός που εργάζεται ως φύλακας στο Cure Hospital, συνελήφθη. Στο πρόσφατο παρελθόν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για τη χθεσινή επίθεση.
Από τα πυρά του φύλακα έπεσαν νεκροί ένας γιατρός και ένας πατέρας με το γιο του που είχαν πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις. "Καθώς έβγαιναν έξω, ο φύλακας άνοιξε πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλον έναν", είπε μια πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.
Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Δρ. Τζέρι Γιουμάνος, ένα παιδίατρος από το Σικάγο που εργάζεται εθελοντικά στο Αφγανιστάν εδώ και μια δεκαετία, εκπαιδεύοντας γιατρούς και δεχόμενος ασθενείς, όπως ανακοίνωσε το Χριστιανικό Κέντρο Υγείας Λόουντεϊλ του Σικάγο όπου εργαζόταν για περισσότερα από 25 χρόνια. "Ήταν ένας στοργικός γιατρός που ενδιαφερόταν για τους ασθενείς του και τους αντιμετώπιζε όλους με το μεγαλύτερο σεβασμό", είπε ένας συνάδελφός του, ο παιδίατρος Μπρους Ρόουελ.
Μετά την πράξη του ο φύλακας αυτοπυροβολήθηκε και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο προτού παραδοθεί στις αρχές του Αφγανιστάν, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της οργάνωσης Cure International, Μαρκ Νεχτ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι τραυματίες από την επίθεση είναι δύο.
Το Cure Hospital είναι μαιευτήριο και παιδιατρικό νοσοκομείο και θεωρείται ένα από τα κορυφαία στο Αφγανιστάν.
"Αυτοί οι άνθρωποι δεν κρατούσαν όπλα, δεν φορούσαν στρατιωτικές στολές, ήρθαν εδώ μόνο για να υπηρετήσουν το λαό του Αφγανιστάν", είπε η υπουργός Υγείας Σουρίγια Νταλίλ. "Είναι μια απάνθρωπη, βάρβαρη ενέργεια που δυστυχώς θα επηρεάσει τις υπηρεσίες υγείας", πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε επίσης την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την "ποταπή" και τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Αφγανούς που θέλουν να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό μέλλον.
Η οργάνωση Cure λειτουργεί το νοσοκομείο από το 2005 κατόπιν πρόσκλησης της αφγανικής κυβέρνησης. Στο ίδρυμα αυτό εργάζονται σήμερα 27 γιατροί και 64 νοσοκόμες, σύμφωνα με τον ιστότοπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης.
Οι επιθέσεις εναντίον ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, Αφγανών και Δυτικών πολιτών έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους καθώς οι δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα η οποία βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση