GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρχεται το τέλος των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων και συντάξεων

Οι σχεδιαζόμενες εδώ και δύο χρόνια αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα των ασφαλιστικών ταμείων από την κυβέρνηση και τους δανε...



Οι σχεδιαζόμενες εδώ και δύο χρόνια αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα των ασφαλιστικών ταμείων από την κυβέρνηση και τους δανειστές φέρεται να παίρνουν «σάρκα και οστά» μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως έγκυρα γράφουμε εδώ στο asfalisinet.gr, πάνω από ένα χρόνο, με τις αλλαγές αυτές έρχεται το τέλος των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα και όσα ταμεία λειτουργούσαν μέχρι τώρα, με τις αλλαγές αυτές, θα ενσωματωθούν στα κύρια ταμεία ασφάλισης.

Αυτό σημαίνει αυτόματα ενσωμάτωση όλων των συνταξιοδοτικών παροχών από τα ταμεία αυτά στην κύρια ασφάλιση (ενισχύοντας έτσι και τα οικονομικά-αποθεματικά του ΙΚΑ ) και όσοι έχουν εισφορές σε αυτά τα ταμεία θα λάβουν ανταποδοτικά τμήμα αυτών των παροχών στην κύρια ασφάλιση.

Με τις νέες σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις και την οργανωτική και λειτουργική κατάργηση όλων των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων θα σταματήσουν και οι εισφορές τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους . Αυτό σημαίνει και νέα μείωση του εργοδοτικού κόστους για την ασφάλιση των εργαζόμενων.

Σε αντιστάθμισμα των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων, με τις σχεδιαζόμενες νέες ρυθμίσεις, θα γίνει αναμόρφωση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τα επαγγελματικά ταμεία και τις επαγγελματικές συντάξεις με συμμετοχή και της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ετσι όσοι θα θέλουν ενίσχυση των συνταξιοδοτικών προσδοκιών τους , πέρα της κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει είτε να συμμετέχουν σε κλαδικά επαγγελματικά ταμεία είτε σε επαγγελματικά ταμεία που θα δημιουργήσουν και οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Ως κίνητρο για την συμμετοχή στα επαγγελματικά ταμεία θα λειτουργήσουν οι μειωμένες εισφορές που θα έχουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες στην κοινωνική ασφάλιση , ένω θα δοθούν ενδιάμεσα φορολογικά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμφωνά με δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ενεργό ρόλο στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος παίζουν οι Γερμανοί. Και γι αυτό το λόγο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παρουσιάστηκε σε κλειστή ενημέρωση που είχαν η διοίκηση και στελέχη του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ Αξελ Ράιμαν, το διήμερο της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η λειτουργία του γερμανικού μοντέλου κρατικών συντάξεων.

Σύμφωνα δε με το σχετικό δημοσίευμα προετοιμάζονται αναλυτικά οι οκτώ παρακάτω παρεμβάσεις

Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση: Κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει

Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης: Αυτόματες αναπροσαρμογές των συντάξεων και εισφορών σε περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς από το 2015: Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού / δημοσίου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.

Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης

Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015: Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62
Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων: Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.

Είσοδος επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης: Τα Ταμεία που θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν επιμέρους κλάδοι με συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών για συμπληρωματικές παροχές.
Ενα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017: Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσω στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία.

asfalisinet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση