GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ανάσα» και πόντοι για Σαμαρά με τις κυπριακές τράπεζες

Ανακούφιση στην Αθήνα για το αίσιο τέλος με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά παραμένει η αγωνία για το μέλλον της Κύπρου. Πως η κ...

Ανακούφιση στην Αθήνα για το αίσιο τέλος με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά παραμένει η αγωνία για το μέλλον της Κύπρου. Πως η κυπριακή «τραγωδία» πλήττει και την ελληνική οικονομία.
Πόντους στο εσωτερικό μέτωπο απέναντι στην αντιπολίτευση και το αντι-μνημονιακό μπλοκ -που δημιουργήθηκε (και) επισήμως με την κοινή στάση Τσίπρα και Καμμένου στο κυπριακό πρόβλημα- κέρδισαν ο πρωθυπουργός και η τρικομματική κυβέρνηση, με το αίσιο τέλος που είχαν οι εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου για την τύχη των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου είδε με ανακούφιση να κλείνει ένα σοβαρό μέτωπο που λίγο ήθελε να σκάσει στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες -σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr- υπήρχαν αφόρητες πιέσεις αλλά ταυτόχρονα και προσκόμματα κυρίως από κυπριακούς κύκλους, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία, με την Αθήνα να δηλώνει ετοιμότητα ακόμη και για ειδική νομοθεσία προκειμένου οι τρεις τράπεζες, εάν δεν υπήρχε πρόοδος, να περάσουν αυτομάτως στο ελληνικό δημόσιο…
Η δήλωση Αναστασιάδη με την οποία ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Σαμαρά για τη στήριξη και τη συμβολή του προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, διάλυσε τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί τις προηγούμενες ημέρες πάνω από τις δυο πρωτεύουσες, σύννεφα που δημιούργησαν πολλά σενάρια περί αποστασιοποίησης της χώρας μας από το κυπριακό δράμα των τελευταίων 24ωρων. Το Μαξίμου άρπαξε την ευκαιρία και πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας όλους όσοι επένδυσαν σε αυτό το σενάριο, φωτογραφίζοντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν από κυβερνητικά στελέχη, έκανε δυο συνεχόμενα βαριά λάθη που θα του κοστίσουν:
Βιάστηκε να πάρει θέση στο κυπριακό «όχι» ταυτιζόμενος απόλυτα με αυτήν τη στρατηγική την οποία επιχείρησε να «μεταφέρει» και στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα μπήκε στο ίδιο «πλάνο» με τον Πάνο Καμμένο δίνοντας έτσι την ευκαιρία, ακόμη και στο ΚΚΕ, να ασκήσει έντονη κριτική για τη θολή στρατηγική που έχει.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να λένε ότι «οι διαπραγματεύσεις σε τέτοιες ώρες δεν γίνονται μπροστά στις κάμερες και στα μικρόφωνα» ενώ συνεργάτες του κ. Σαμαρά παρά το αίσιο τέλος που είχε το θρίλερ με τις τράπεζες, δεν κρύβουν την αγωνία τους για την τελική έκβαση που θα έχει η υπόθεση της Κύπρου. Κοινή είναι η εκτίμηση πως η Λευκωσία πρέπει να «περάσει» με επιτυχία από την τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να εκτονώνεται το κλίμα αβεβαιότητας που έχει απλωθεί σε όλη την ευρωζώνη ως προς την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Και προς αυτή την κατεύθυνση στην Αθήνα θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κυπριακή βουλή υπερψήφισε χθες το βράδυ τα επίμαχα νομοσχέδια που εν πολλοίς υλοποιούν την αρχική απόφαση του Eurogroup.
Τα προβλήματα όμως για την κυβέρνηση δεν λύνονται μόνο με την απόκτηση των δυο κυπριακών τραπεζών (CPB και Κύπρου) από την τράπεζα Πειραιώς. Ήδη στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι οποίες έχουν πλέον σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται σύμφωνα με πληροφορίες και στον τομέα του τουρισμού καθώς τα περισσότερα «πακέτα» από τη Ρωσία με προορισμό την Ελλάδα κλείνονται μέσω τουριστικών πρακτόρων στην Κύπρο.
Παράγοντες της αγοράς στην Ελλάδα προβλέπουν επίσης ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και εάν όλα εξελιχθούν ομαλά για την Κύπρο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Κύπρο και οι οποίες έχουν στόλο με ελληνική ή κυπριακή σημαία.
ΠΗΓΗ:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση