GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τελεία και παύλα...

Toυ Κώστα Γιαννακίδη Στην Ελλάδα συχνά οι περιπτώσεις διαφθοράς αντιμετωπίζονται όπως οι βιασμοί: το θύμα σιωπά και δεν κάνει το βήμα...


Στην Ελλάδα συχνά οι περιπτώσεις διαφθοράς αντιμετωπίζονται όπως οι βιασμοί: το θύμα σιωπά και δεν κάνει το βήμα προς την καταγγελία. Άλλωστε μπορεί να μην υπάρχει καν θύμα, αλλά συνεργός. Και η διαφθορά δεν είναι, απλώς, ένα σύμπτωμα της παθογένειας μας. Ανήκει στις αιτίες της. Δεν ξηλώνεται εύκολα. Νομίζεις ότι δεν θα εκλείψει ποτέ, θα αποτελεί συστατικό της δημόσιας καθημερινότητας μας. Είναι τα κατάλοιπα του οθωμανικού κράτους που ανακατεύτηκαν με νέα υλικά, του νεοελληνικού πελατειακού μορφώματος. Και έρχεται τώρα η κρίση να μεγαλώσει τη γλώσσα του πειρασμού και την ουρά του διαβόλου που μπλέκεται στα πόδια ενός δημοσίου λειτουργού.
Το Τελεία και Παύλα (teleiakaipavla.gr) είναι μία ενέργεια κατά της διαφθοράς. Δεν έχει εκτελεστικές προθέσεις, δεν σκοπεύει να παρεμβαίνει επί τόπου. Σκοπεύει να αναδεικνύει και να πιέζει. Να διαδίδει, αν θέλετε, την κουλτούρα που απαξιώνει τη διαφθορά. Εμπνευστής της πρωτοβουλίας είναι ο Διομήδης Σπινέλλης. Θα θυμάστε την περίπτωση: ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη διαφθορά στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.
Το Τελεία και Παύλα, λοιπόν, είναι μία πρωτοβουλία που γίνεται κίνημα. Έχει κουλτούρα, ακτιβισμό, στόχευση. Πρόκειται για μία δικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς. Ανώνυμα και σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Μπορείς, ας πούμε, να αναφέρεις τον φορέα και το τμήμα όπου εντόπισες το περιστατικό διαφθοράς, αλλά δεν είναι δόκιμο να σημειώνεις ονόματα ή να «φωτογραφίζεις» πρόσωπα. Θα πείτε ότι στην Ελλάδα ζούμε, οι κακόβουλες ρουφιανιές ανήκουν στα στοιχεία κοινωνικής συμπεριφοράς που απαντάται συχνά. Εντάξει, γι΄ αυτό και η εφαρμογή θα παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα όταν ένα σημείο διαφθοράς συγκεντρώνει πολλές αναφορές. Τότε θα υπάρχει και ο καπνός για να δείξει τη φωτιά. Δείτε τις καταγγελίες για διαφθορά σε νοσοκομεία. Και άλλη μία για την έκδοση διπλώματος οδήγησης. Σου φαίνονται τόσο αληθινές, τόσο ελληνικές, όσο και ο ήλιος στο μπαλκόνι σου. Να μια καλή ευκαιρία για συζήτηση και για πράξη. Μία αρχή από το τέλος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση