GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ινδία: 50 εκατ. πολίτες απεργούν κατά των πολυεθνικών σουπερμάρκετ

Ημέρα γενικής απεργίας στη χώρα ενάντια στην απευθείας πώληση προϊόντων Απεργοί διαδηλώνουν στην πόλη Σιναγκάρ του Κασμίρ, όπου ...

Ημέρα γενικής απεργίας στη χώρα ενάντια στην απευθείας πώληση προϊόντων
Απεργοί διαδηλώνουν στην πόλη Σιναγκάρ του Κασμίρ, όπου παρέλυσαν τα σχολεία, οι συγκοινωνίες και τα καταστήματα. (REUTERS/Danish Ismail)
 
Ημέρα γενικής απεργίας είναι η Πέμπτη στην Ινδία, καθώς η αχανής υποήπειρος κλονίζεται από αντιδράσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης του Νέου Δελχί να επιτραπεί στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες λιανικού εμπορίου, δηλαδή σε σούπερ μάρκετ κολοσσούς όπως η Walmart και η Tesco, να πωλούν απευθείας εκατομμύρια προϊόντα στους ινδούς καταναλωτές.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έτσι θα αναζωογονήσει την οικονομία και μιλάει για ένα «Μπιγκ Μπανγκ μεταρρυθμίσεων». Οι εργαζόμενοι, οι καταστηματάρχες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι συνδικαλιστικές ενώσεις μιλούν για «προαναγγελθείσα καταστροφή» και προβλέπουν ότι θα μπει λουκέτο σε τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η Συνομοσπονδία Εμπόρων των Ινδιών (CAIT) και άλλοι φορείς εκτιμούν ότι στην απεργία θα λάβουν μέρος περίπου 50 εκατομμύρια Ινδοί. «Οι πολυεθνικές εταιρίες θα καταστρέψουν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Η δράση τους θα έχει καταλυτικές συνέπειες για τους εμπόρους, τους μεταφορείς, τους αγρότες, γενικά κάθε τομέα του λιανικού εμπορίου» δήλωσε ο πρόεδρος της CAIT Πραβέεν Καντελβάλ.
«Αυτές οι εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές πουλώντας πολλά προϊόντα σε τιμές κόστους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. Καταστήματα όπως τα δικά μας θα πληγούν περισσότερο» λέει ο Ντεεπάκ Σέτι, ιδιοκτήτης μικροκαταστήματος γενικού εμπορίου στο Νέο Δελχί.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ξένες αλυσίδες λιανικού εμπορίου θα μπορούν να αγοράζουν ποσοστό έως και 51% ινδικών αλυσίδων σουπερμάρκετ, αποκτώντας και την πλήρη διαχείριση των επιχειρήσεων. Οι ξένες αλυσίδες διαθέτουν αποθήκες στην Ινδία, αλλά μέχρι τώρα επιτρεπόταν να πουλάνε χοντρικά μόνο σε ινδικά σουπερμάρκετ και καταστήματα. Αν ο νέος νόμος περάσει, θα ασκούν άμεσα λιανικό εμπόριο.
Στο ίδιο «πακέτο» νόμων η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει και αύξηση κατά 14% της τιμής του πετρελαίου, προκαλώντας επιπλέον αντιδράσεις. «Οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» είπε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ. Ενα μικρό κόμμα με δύναμη στην περιοχή της Βεγγάλης, το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση, απέσυρε τους έξι υπουργούς του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία στην ινδική Βουλή δεν απειλείται.
Δεκάδες χιλιάδες καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σχολεία έκλεισαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας ενώ η γενική απεργία καθήλωσε πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σχόλια αναγνωστών (0)

2 σχόλια

  1. ΟΙ ΞΈΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΣΤΕΣ ΦΤΑΊΝΕ

    ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΟ ΕΊΠΕ Ο ΚΑΣΙΔΙΆΡΗ ΣΑΣ;

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ , ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΣΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ,ΓΙΑ ΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΣΟΥ ΚΆΠΟΙΟΙ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ,..ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΆΡΑΓΕ!!!!! ΜΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΊΟ.......ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΧΑΖΑ....

    Μπουτζουκας Τηλέμαχος ..Ο.Π.Λ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟΥΣ ΕΔΏ ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΆΝΟΥΜΕ ΜΑΣ ΛΈΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ;

    Με την κατάθεση της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών άρχισε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης με κατηγορούμενους τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, πρώην αντιδημάρχους και υψηλόβαθμους δημοτικούς υπαλλήλους.

    Στην κατάθεσή της η βασική μάρτυρας κατηγορίας, οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερή, παρουσίασε στους δικαστές στοιχεία του πορίσματος που προέκυψε από τις έρευνες που διενήργησε στις δημοτικές υπηρεσίες. Η κ. Τσεμπερή είπε μεταξύ άλλων ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 90, διαπιστώθηκαν πλαστογραφίες και άλλες παρατυπίες και κάθε χρόνο δημιουργούνταν όλο και μεγαλύτερα οικονομικά ελλείμματα, χωρίς να γίνεται ο προβλεπόμενος από το νόμο έλεγχος στα παραστατικά. Μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι προϊστάμενοι υπηρεσιών στο Δήμο αρνούνταν να συνεργαστούν και να της δώσουν έγγραφα και, όπως είπε, πολλές φορές χρειάστηκε να παρέμβει ο εισαγγελέας.

    Νωρίτερα, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου, Μ. Λεμούσιας, που παραμένει προφυλακισμένος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε ότι είναι αθώος, ενώ φανερά συναισθηματικά φορτισμένος ζήτησε να αποφυλακιστεί. Διαχώρησε τη θέση του από τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, πρώην ταμία στο Δήμο, Π. Σαξώνη, ο οποίος, απευθυνόμενος στους δικαστές, ισχυρίστηκε από την πλευρά του, ότι με εντολή του κ.Λεμούσια υπεξαίρεσε ένα μέρος του παραπάνω χρηματικού ποσού, πλαστογραφώντας παραστατικά έγγραφα.

    Πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, υποβλήθηκε από εκπροσώπους του τύπου αίτημα για να καλυφθεί και τηλεοπτικά η δίκη, με δεδομένο ότι παρουσιάζει μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον, αλλά οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων στην αίθουσα.

    Συγκατηγορούμενοι είναι επίσης, οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Μ. Ζορπίδης, Α. Γερογιάννης και Θ. Αθανάσαρος, καθώς και 12 πρώην ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου. Η υπόθεση αφορά στην υπεξαίρεση εισφορών εργαζομένων, που δεν αποδίδονταν στα ασφαλιστικά ταμεία για σχεδόν μία δεκαετία, ενώ οι 18 κατηγορούμενοι δικάζονται για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας και συνέργιας στις παραπάνω πράξεις, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

    ΧΡΥΣΑ ΧΑΖΑ ...ΤΟΥΣ ΔΕΙΡΑΤΕ ΑΥΤΟΥΣ; ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ; μας αφήνετε να κάνομε εμείς την βρώμικη δουλειά για να λέτε μετά ότι ειμασται ΑΝΤΙ- ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΕΕΕ ΚΑΙ ΦΩΝΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΤΕΡΩΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟΝ !!!!

    Μπουτζουκας Τηλέμαχος Ο.Π.Λ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση