GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΛΛΗΝΙΚΟ...

Κείμενο – φωτογραφία:   Γιώργος Χρηστινίδης ,  gchristi@phyed.duth.gr Ποιος είπε ότι οι Έλληνες δεν αποτελούμε συνέχεια εκείνω...

Κείμενο – φωτογραφία: 
 Γιώργος Χρηστινίδης

Ποιος είπε ότι οι Έλληνες δεν αποτελούμε συνέχεια εκείνων των ανθρώπων που εδώ και 2500, 3000, 4000 χρόνια – κανείς σίγουρος και χρονολογικά ακριβής – έβαλαν τις βάσεις του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού; Συνεχίζουμε κυρίες και κύριοι να παράγουμε έργα πολιτισμού, άξιοι συνεχιστές εκείνων των αρχαίων που είχαν τη γνώση και τη βούληση.
Η διαφορά μας – αν μπορεί να την πει κάποιος έτσι – είναι ότι σε αντίθεση με τους σημαντικούς εκείνους, που μας κληροδότησαν τις αρχαιότητες, εμείς παράγουμε σύγχρονες αρχαιότητες. Έργα δηλ. που έγιναν αρχαιότητες όχι λόγω του χρόνου που τις διαπέρασε, πρόσθεσε την πατίνα του και τις κατέστησε τέτοιες, αλλά έργα που εμείς, ως ιδιοφυείς και ιδιόμορφοι συμπυκνωτές του χρόνου, καταστήσαμε ακίνητους κι αέναους παρατηρητές του παρόντος και του μέλλοντός μας. Αρχαιότητες. Έργα που έγιναν σε μία νύχτα, προκειμένου να εξυμνήσουν στην οικουμένη το ολυμπιακό μας μεγαλείο. Μηχανές που δεν μπορούν να δουλέψουν και βεβαίως ούτε να παράγουν, αφού αγοράστηκαν χωρίς τα κατάλληλα ανταλλακτικά και χωρίς να υπάρχει ανάγκη. Αρχαιότητες. Φορείς ενός πολιτισμού, του πολιτισμού μας, μάρτυρες του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος. Χώροι κι αντικείμενα δίχως χρήση, όσα υπάρχουν ακόμα, όσα δεν έγιναν λεία σύγχρονων αρχαιοκάπηλων-πλιατσικολόγων.
Η ομοιότητά μας; Τα ίδια αυτά αντικείμενα δεσπόζουν στον ίδιο χώρο, βλέπουν την ίδια αρχαία ανατολή κι αποχτούν υπόσταση και βάρος μέσω της κοινής μοναξιάς με τις κανονικές αρχαιότητες. Οντότητες ξεχωριστές που δεσπόζουν στη λιτότητα του ελληνικού τοπίου, ενός χώρου μοναδικού που αναγεννιέται συνεχώς από το φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση