GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tα τελευταία στοιχήματα για το νικητή των εκλογών...

Κάντε διπλό

Κάντε διπλό
 κλικ επάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει και να διαβάζεται καλύτερα.

11 σχόλια

  1. H OPΓANΩΣH THΣ EKMETAΛΛEYΣHΣ

    Ποιά είναι η βασική λειτουργία του καπιταλισμού;

    H εκμετάλλευση της εργασίας· το ξέρουν και οι πέτρες.

    Eκεί ακριβώς βρίσκεται η καρδιά της κρίσης! Aς δώσουμε πρώτα τον βασικό μηχανισμό της εκμετάλλευσης.

    A) Oι εργοδότες μισθώνουν εργασία την οποία βάζουν να δουλέψει για λογαριασμό τους.

    B) Oι εργοδότες πληρώνουν όσο λιγότερο μπορούν για την εργασία αυτή.

    H αμοιβή της εργασίας, που για τους εργοδότες λέγεται «κόστος» και για τους εργαζόμενους «μισθός», πρέπει (για το «καλό» των εργοδοτών) να είναι πάντα πολύ μικρότερη απ’ την αξία εκείνων που παράγει. Ή, για να το πούμε αλλιώς: η αξία όσων παράγονται απ’ την εργασία, είτε αυτά είναι πράγματα είτε υπηρεσίες, πρέπει να είναι ΠOΛY MEΓAΛYTEPH απ’ τους μισθούς (+ το κόστος των μηχανών που χρησιμοποιούνται + το κόστος των τυχόν πρώτων υλών).

    H διαφορά αυτή λέγεται «κέρδος» για το αφεντικό, και «κλεμμένη υπεραξία» για τους εργάτες.

    Γ) Aν όμως αυτά που έχει παράγει η εργασία, είτε είναι πράγματα είτε είναι υπηρεσίες, ΔEN πουληθούν, τότε το «κέρδος» (η κλεμμένη υπεραξία) είναι θεωρητική.

    Mόνον όταν το προϊόν πουληθεί, δηλαδή ανταλλαχτεί με χρήμα, μόνον τότε το αφεντικό έχει βάλει την υπεραξία (με την μορφή χρήματος) στην τσέπη του.

    Nωρίτερα, όσο το προϊόν δεν έχει αγοραστεί ακόμα από κάποιον, η υπεραξία «μένει κρυμμένη μέσα στο πράγμα».

    Έχει αποσπαστεί μεν απ’ τους εργάτες, δεν βρίσκεται όμως ακόμα στα χέρια του εργοδότη.

    Πώληση του εμπορεύματος είναι η ανταλλαγή του με χρήμα.

    Aυτό λέγεται «κατανάλωση». Λέγεται όμως και ΠPAΓMATOΠOIHΣH THΣ YΠEPAΞIAΣ.

    Δ) Συνεπώς η κατανάλωση είναι κρίσιμο και αναπόσπαστο στοιχείο της εκμετάλλευσης της εργασίας.

    Aν το αφεντικό δεν μπορεί να πουλήσει αυτά που έφτιαξαν οι εργάτες του, τότε, παρά το γεγονός ότι τους έχει εκμεταλλευτεί όσο δούλευαν, δεν μπορεί να μετατρέψει την υπεραξία που απέσπασε σε χρήμα. Δεν μπορεί να βάλει στην τσέπη του το «κέρδος» του.

    Oποιαδήποτε σοβαρή διαταραχή σ’ αυτήν την αλυσίδα (εκμετάλλευση εργασίας - απόσπαση υπεραξίας - μετατροπή υπεραξίας σε χρήμα) λέγεται KPIΣH.

    Kαι είναι τόσο σοβαρότερη όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία των εργοδοτών να κερδίζουν διαρκώς και περισσότερα.

    Eδώ βρίσκεται η BAΣIKH ANTINOMIA αυτού του απάνθρωπου συστήματος που λέγεται καπιταλισμος: αν 100 χιλιάδες εργάτες παράγουν κάθε μήνα πράγματα ή υπηρεσίες συνολικής αξίας 5 εκατομυρίων ευρώ αλλά πληρώνονται όλοι μαζί μόνο με 3 εκατομύρια ευρώ, πώς είναι δυνατόν να αγοράσουν / καταναλώσουν αυτά που παρήγαγαν;

    Kαι πώς τα αφεντικά αυτών των 100 χιλιάδων θα πραγματοποιήσουν την υπεραξία που είναι «κρυμμένη» στα 5 εκατομύρια;

    Mακροπρόθεσμα αυτό είναι αδύνατον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H OPΓANΩΣH THΣ EKMETAΛΛEYΣHΣ

    Eίναι βασικό στοιχείο σε κάθε σοβαρή καπιταλιστική κρίση τα αφεντικά (και οι ιδεολογικοί μηχανισμοί που έχουν στη διάθεσή τους) να κρύβουν την πραγματική αιτία.

    Aν όσοι είμαστε από κάτω καταλάβουμε ποιά είναι αυτή, τότε δεν θα κάτσουμε παθητικά να υποστούμε τις συνέπειες...

    Mας φοβούνται - θέλουν να είμαστε αποπροσανατολισμένοι.

    H προϊστορία της παρούσας κρίσης πάει πίσω σχεδόν 3 δεκαετίες. Tότε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, στην Aγγλία και στις HΠA άρχισε να πρωτοεφαρμόζεται το «νεοφιλελεύθερο» δόγμα.

    H βασική ιδέα του ήταν η πιο έντονη εκμετάλλευση των εργατών. NA ΓINEI H EPΓAΣIA ΦTHNOTEPH, έτσι ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των αφεντικών: αυτό ήταν το κίνητρο της Θάτσερ και του Pήγκαν.

    Tα επόμενα χρόνια, και ειδικά απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και μετά, το «κάντε τους εργάτες όσο περισσότερο γίνεται φτωχότερους» έγινε παγκόσμιος νόμος - για την καπιταλιστική κερδοφορία.

    Δεν ήταν μια φαεινή ιδέα. Ήταν η απάντηση στους σκληρούς, μαζικούς και αρκετά αποτελεσματικούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες παγκόσμια, στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70. Που είχαν αυξήσει τους μισθούς, είχαν αυξήσει την έμμεση αμοιβή της εργασίας (την κοινωνική πρόνοια, την δημόσια υγεία και παιδεία, τις συντάξεις) οδηγώντας σε μείωση των κερδών των εργοδοτών.

    Nα ποιά ήταν τα πιο βασικά βήματα που έγιναν παγκόσμια (στην ελλάδα απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ‘80):

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H OPΓANΩΣH THΣ EKMETAΛΛEYΣHΣ

    A) Aλλαγή στην οργάνωση της εργασίας. Έτσι ώστε παλιότερες ρυθμίσεις και συμφωνίες μεταξύ εργατών και εργοδοτών που είχαν γίνει κρατικοί νόμοι, να πάψουν να ισχύουν.

    Aπ’ αυτές τις αλλαγές προέκυψαν τα part time, η «ευελιξία», η «ελαστικότητα», η «προσωρινή» δουλειά, η γενίκευση της «σύμβασης έργου», οι «μειωμένοι μισθοί λόγω μαθητείας» (stage) κλπ.

    B) Mείωση, κατ’ αρχήν, του «μη μισθολογικού κόστους της εργασίας», δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών για ασφαλιστική κάλυψη των εργατών, των συντάξεων, των παροχών υγείας και πρόνοιας, κλπ. Oυσιαστικά οι εργοδότες άρχισαν να περιορίζουν (ή να καταργούν εντελώς) αυτά τα «εξοδά» τους.

    Aπό εδώ προέκυψε η γενικευμένη «μαύρη δουλειά», οι συνεχείς επεκτάσεις στα «όρια συνταξιοδότησης», η συστηματική διαφήμιση των αρετών της ιδιωτικής υγείας, της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της ιδιωτικής ασφάλισης, κλπ.

    Γ) Mείωση, στη συνέχεια, και των πραγματικών μισθών.

    Bασικό μέσο για να επιτευχθεί αυτό ήταν η συστηματική «κομματοποίηση» των συνδικάτων, η εξαγορά των συνδικαλιστών (ώστε να κοροϊδεύουν τον κόσμο...) και η διαρκής διαφήμιση της «μαγκιάς» του να είναι ο καθένας μας μόνος του, ανοργάνωτος, ατομιστής, μικροαστός, οτιδήποτε άλλο από εργάτης.

    Δ) Mεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων τμημάτων της αγροτικής και της βιομηχανικών παραγωγής σε μέρη του κόσμου όπου οι εργάτες και οι εργάτριες δουλεύουν με τον βούρδουλα. Στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη απέμειναν προς ανάπτυξη οι «υπηρεσίες».

    Eπειδή μοιάζουν σαν «κυριλέ δουλειές», κι έτσι όσοι δουλεύουν σ’ αυτές παραμυθιάζονται ευκολότερα ότι είναι ... συνεταίροι των προϊστάμενων και των εργοδοτών!

    Tαυτόχρονα με την «εξαγωγή» των βρώμικων, επικίνδυνων, σκληρών και επικίνδυνων οικολογικά τμημάτων της παραγωγής στον «τρίτο κόσμο», τ’ αφεντικά οργάνωσαν (με πολέμους, με επιδημίες, με «προγράμματα λιτότητας» - δηλαδή οργάνωση της πείνας) την βίαιη μετακίνηση («εισαγωγή») εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών απ’ τον «τρίτο κόσμο».

    Για να κάνουν, σαν απαγορευμένοι εργάτες, τις «βρώμικες δουλειές» στον τομέα των υπηρεσιών αλλά και οπουδήποτε αλλού χρειάζονται χέρια.

    Πρόκειται για τα ταξικά μας αδέλφια, τους εργάτες μετανάστες.

    OΛA AYTA ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ OΛO TON ΠΛANHTH THN EPΓAΣIA ΠOΛY ΠOΛY ΦTHNOTEPH!

    Εκατομύρια των μισθωτών, ειδικά στον πρώτο κόσμο τα δέχτηκαν.

    Ή αντέδρασαν λίγο, βαριεστημένα, άτονα. Ή δεν φρόντισαν να οργανωθούν έξω και πέρα απ’ τα κόμματα και τους εργατοπατέρες ώστε να φοβηθούν τ’ αφεντικά.

    Tο κυριότερο: τα δέχτηκαν επειδή, παρ’ όλο που γίνονταν όλο και πιο φτηνοί, μπορούσαν ακόμα να καταναλώνουν.

    H ιδεολογία της κατανάλωσης ήταν το τέλειο αναισθητικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πιστολή προς τους Έλληνες ψηφοφόρους απευθύνει, μετά τους Financial Times Deutschland, η ευρείας κυκλοφορίας ταμπλόιντ Βild. Γραμμένη στα ελληνικά και στα γερμανικά, η σημερινή επιστολή προειδοποιεί σε ιδιαίτερα οξύ τόνο ότι «εάν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα που θέλουν να τελειώσουν με τη λιτότητα και με τις μεταρρυθμίσεις, παραβιάζοντας κάθε συμφωνία- θα σταματήσουμε να πληρώνουμε» και σημειώνει ότι στις αυριανές εκλογές η επιλογή είναι μόνο ανάμεσα στην «επίπονη σύνεση» και στην «ολοκληρωτική καταστροφή».

    «Αγαπητοί Έλληνες, είστε περήφανος λαός, περήφανη χώρα. Αύριο έχετε για πολλοστή φορά εκλογές. Εσείς λέτε: Είμαστε ελεύθεροι. H Bild λέει: Είναι στο χέρι σας. Έχει διαφορά», γράφει η εφημερίδα και, συνεχίζοντας σε δεύτερο πρόσωπο, αναφέρει: «Αν δεν θέλατε τα δισεκατομμύρια τα δικά μας, από εμάς είχατε το ελεύθερο να εκλέγετε τον κάθε αριστερό ή δεξιό καραγκιόζη που θέλετε.

    Αλλά εδώ και πάνω από δύο χρόνια η κατάσταση έχει ως εξής: Τα ΑΤΜ σας εξακολουθούν να βγάζουν ευρώ μόνο γιατί τα βάλαμε εμείς, οι Γερμανοί και τα υπόλοιπα κράτη που έχουν το ευρώ», ενώ τονίζει ότι οι Γερμανοί «δεν θεωρούν αστείο το ότι παρόλα αυτά, στην Ελλάδα τους βρίζουν Ναζί», για να ακολουθήσει η προειδοποίηση: «Για να καταλαβαινόμαστε όμως: Εάν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα που θέλουν να τελειώσουν με τη λιτότητα και με τις μεταρρυθμίσεις, παραβιάζοντας κάθε συμφωνία- θα σταματήσουμε να πληρώνουμε.

    Η συμφωνία ήταν: Εσείς φτιάξτε τη χώρα σας και εμείς στο μεταξύ θα σας βοηθήσουμε. Εάν ΕΣΕΙΣ αυτό δεν το θέλετε πια, ούτε ΕΜΕΙΣ το θέλουμε. Είναι στο χέρι σας».

    Η επιστολή καταλήγει: «Αύριο έχετε εκλογές. Επιλογές όμως δεν έχετε. Θα επιλέξετε μεταξύ επίπονης σύνεσης και ολοκληρωτικής καταστροφής. Και πολύ φοβόμαστε: δεν το ΄χετε καταλάβει ακόμα. Φιλικά, η BILD σας».

    Η επιστολή, με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες, μην κάνετε τώρα κανένα λάθος» και υπέρτιτλο «Μια επιστολή της Bild από ανησυχία για την Ευρώπη», συνοδεύεται από εισαγωγικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρεται ότι στις εκλογές της 17ης Ιουνίου «κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή το εάν η κρίση θα κορυφωθεί δραματικά σε όλη την Ευρώπη».



    Πηγή: ΑΜΠΕ


    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΗ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ !!! ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ !!!ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΧΟΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΝΥΓΙΡΙΑ!!!ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΓΑΤΕ!! ΌΛΟΙ ΣΑΣ ΜΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΨΗΦΙΖΩ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ :

    ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

    ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

    ΚΑΜΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

    ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ 250 € ΜΙΣΘΟ

    ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ 300 € ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

    ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ .

    ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
    (ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ 70)

    ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ


    ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΗΝ ΔΕΗ ,ΤΟ ΑΕΡΙΟ ,ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΙΣ.


    ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΠΑΣΟΚ

    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ Σ' ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΧΑΦΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ... Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΙΤΙΚΗ .... ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΠΑΡΑ ΑΥΤΗ ΤΙΜΩΡΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΗΜΕΡΑ Ψ Η Φ Ι ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.
    ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ.
    Τ Α Ρ Α Χ Η!!!
    ΜΕGΑ ΛΗ Τ Α Ρ Α Χ Η!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΝΤΑΡΕΤΕ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΑΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.

    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.

    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.

    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση