GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «κομμουνιστοφοβία» και η μεσαία τάξη

του Αριστοτέλη Βασιλάκη Από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε τα δεσμά του «παλαιο-δικομματισμού», το κατεστημένο έχει επιδοθεί σ’ έ...

του Αριστοτέλη Βασιλάκη
Από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε τα δεσμά του «παλαιο-δικομματισμού», το κατεστημένο έχει επιδοθεί σ’ ένα μπαράζ εκβιασμών, που σαν στόχο έχουν να εκβιάσουν το εκλογικό σώμα και να το οδηγήσουν στην επιλογή ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ υπερψήφισης των δυνάμεων ευθύνης…
Άλλοι εκβιασμοί είναι τόσο ερασιτεχνικοί, ανεπιτυχείς και φαιδροί, που προκαλούν  τον γέλωτα, άλλοι έχουν είναι πιο σοβαροί, αφού συνοδεύονται από κάποια λογικά επιχειρήματα και άλλοι είναι τόσο ακραίοι και επικίνδυνοι, οι οποίοι ……..
πραγματικά τρομάζουν και τον πιο ψύχραιμο πολιτικό αναλυτή…
Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να αναβιώνει «εκ νέου» μια κομμουνιστοφοβία, με προφανή στόχο να πολωθεί το εκλογικό σώμα, ιδιαίτερα η Τρίτη ηλικία, με τα παλιά γνωστά γεωγραφικά κριτήρια (Δεξιοί-Κεντρώοι-Αριστεροί). Ποντάρει το κατεστημένο στα βιώματα και τα απωθημένα των πατεράδων και των παππούδων μας…  Τότε που οι μεγάλες δυνάμεις τους έβαζαν να σκοτώνονται μεταξύ τους, για να μπορέσουν να μοιράσουν καλύτερα την πίτα, ανάλογα με τις συμφωνίες που είχαν ΗΔΗ κάνει…
Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνά κανείς ότι οι τελευταίοι που εμπορεύονταν κομμουνιστοφοβία, ήταν μια χούφτα Συνταγματάρχες, οι οποίοι «αποφάσισαν» να καταλύσουν τη Δημοκρατία και να αναλάβουν με σύμμαχο τα τανκς και τα όπλα, την εξουσία…
Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων κανένας κομμουνιστικός κίνδυνος δεν υπήρξε  ΠΟΤΕ για τη χώρα, μετά τη λήξη του Εμφυλίου… Άλλωστε αποδείχτηκε πολλές φορές ότι η τέως Σοβιετική Ένωση, είχε εγκαταλείψει στο έλεος των Δυτικών τα «εγχώρια παιδιά» της… Ακόμα και στην εποχή που Παπαδόπουλος, Μακαρέζος, Παττακός και ΣΙΑ, με αφορμή τον κομμουνιστικό κίνδυνο αναλάμβαναν  δια της κάννης την εξουσία, αποδείχτηκε πως όλο αυτό το σκηνικό ήταν κατασκευασμένο…
Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα συνθήματα επανέρχονται στην επιφάνεια (περί κομμουνιστών που θα σας πάρουν τα σπίτια), δείχνει την απόγνωση του «κατεστημένου», το οποίο ανέσυρε από τη  ναφθαλίνη, τα πλέον εκβιαστικά διλλήματα, προκειμένου να επαναφέρει στην τάξη, τη «λεγόμενη μεσαία τάξη», η οποία έχει εκτροχιαστεί λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και φλερτάρει για πρώτη φορά στα χρονικά με την Αριστερά(!!!!)  Αυτή η εξέλιξη αναμφίβολα οφείλεται στο γεγονός ότι η μεσαία τάξη είναι εκείνη που έχει χτυπηθεί περισσότερο απ’ όλους από την  οικονομική κρίση…
Ο Ελληνικός λαός ακόμα και στις πρώτες δύσκολες μέρες του Μνημονίου κι ενώ γνώριζε ότι η συνταγή ήταν λάθος, επέδειξε μια πρωτοφανή ωριμότητα, αναγνωρίζοντας την συνευθύνη του για τα εγκλήματα της μεταπολίτευσης… Ωστόσο ακόμα και η συνευθύνη έχει κάποια όρια. Ο ελληνικός λαός το μερτικό του το πλήρωσε με πρωτοφανές στα χρονικά πανωτόκιο και μάλιστα προκαταβολικά…. Αυτή τη στιγμή το μπαλάκι περνάει στα χέρια του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.  Ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι νταβατζήδες των μεγάλων έργων και των ΜΜΕ… Ο τρόπος που ψήφισε ο Ελληνικός λαός σ’ αυτές τις εκλογές είχε καθαρά ταξικό χαρακτήρα… Γι αυτό το λόγο οι γεωγραφικοί πολιτικοί προσδιορισμοί ήταν πιο χαλαροί από ποτέ… Οι Δεξιοί-Κεντρώοι-Αριστεροί φτωχοί από τη μία, Δεξιοί-Κεντρώοι-Αριστεροί πλούσιοι από την άλλη… ΜΝΗΜΟΝΙΟ vs ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ και στη μέση ο Αντώνης Σαμαράς!!!
Για να μιλήσουμε και «πολιτικά», σ’ αυτές τις εκλογές δεν ηττήθηκαν Σαμαράς και Βενιζέλος, αλλά το ΜΝΗΜΟΝΙΟ της ύφεσης, του 1.1 εκ. ανέργων, του μισού εκατ. Λουκέτων!!!

14 σχόλια

  1. αχ πως περνα ο καιρος..
    αχ πως ξεφουσκωνουν τα ειδωλα της νιοτης..

    φτωχα μου αριστερουδια,θα χασετε τη δουλιτσα και το σπιτακι σας.
    Θα πρεπει να σας κολακευει οτι γινεται τοση φασαρια για σας τα τοσο ταπεινα και ασημαντα..
    αλλα δεν γινεται για σας χαζα μου,
    για τις δουλειες και τις περιουσιες σας γινεται..
    και τις κορες σας..

    απο 7 μαιου αρχισε το ξηλωμα..
    η αριστερα στην ελλαδα τελειωσε..
    δεν θα γινουν διωξεις για να το παιζουν ηρωες οι αριστεροι..
    ουτε εξοριες για να κανουν δωρεαν διακοπες..
    θα χτυπηθει η κοινωνικη βαση της αριστερας,
    που βεβαια εκτεινεται βαθεια μεσα στο πασοκ,
    αλλα και στο κρατικιστικο κομμα της νεας δημοκρατιας..
    τα επαγγελματα που ψηφιζουν αριστερα ειναι γνωστα..
    θα τους αφαιρεθουν οι νομικες και συνταγματικες προστασιες,
    και θα τους κοπουνε τα λεφτα..
    TΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ!
    ο ανεργος και ο αστεγος δεν εχει μυαλο για πολιτικη..
    μια δυο εξεγερσεις που θα γινουν,ευκολα και γρηγορα θα παταχθουν..
    σε 10 το πολυ χρονια ολα θα εχουν ξεχαστει,
    οπως ξεχαστηκαν και τοσα αλλα..
    η ωραια ελλαδα μας θα ξαναγινει ασφαλης,
    θα επιστρεψουν οι αξιοι,
    θα εχουν ολοι δουλειες,
    ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ
    να καταλαβαινουν τη θεση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δραχμή κατά την διάρκεια της ανακύκλωσης σε ευρώ κόστιζε τότε 0.0029 Ευρώ.

    ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΣΙΠΡΟΔΡΑΧΜΕΣ
    ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ 1.500 ΔΡΧ =1 EΥΡΩ..
    ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ
    ΘΑ ΤΗΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ....ΚΟΛΑΣΗ.
    τόσο £ύριζα απλά


    Όσες τρέφεται ΑΚΟΜΑ !
    Λαθρολάγνα οράματα κάντε μία Προθέρμανση με το κομπιουτεράκι
    ενόψει ΣΥΡΙΖΑ σας, και δραχμής.
    Έτσι για να προετοιμαζεστε για τον σοσιαλΗστικό παράδεισο που μας υπόσχεται ο Λαφαζάνης άμα επιστρέψουμε στη δραχμή:

    Δείτε τι αξία έχουν τα πλέον άχρηστα χαρτονομίσματα του πλανήτη και σημειώστε πως αυτές οι χώρες δεν θεωρούνται *** χρεοκοπημένες :

    Currecy Country Exchange rate

    Riel Cambodia 4035.55 per dollar

    Guarani Paraguay 4659.27 per dollar

    Guinean Franc Guinea 6884.50 per dollar

    Kip Lao 7948.92 per dollar

    Rupia Indonesia 8826.13 per dollar

    Rial Iran 10,224.9 per dollar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΛΗΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ ΕΝΑΝ ΔΗΜΑΓΩΓΟ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕΣ

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΟΠΟΤΕ ΑΓΝΟΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΗΡΘΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΩΣ ΤΟ 1922

    ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΛΛΗΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ ΕΝΑΝ ΔΗΜΑΓΩΓΟ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕΣ

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΟΠΟΤΕ ΑΓΝΟΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΗΡΘΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΩΣ ΤΟ 1922

    ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝ Η ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΘΟΔΕΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ...

    ΜΕΤΑ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΚΑΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΣ ΠΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ.

    ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ, ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΛΟΦΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ,ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ. ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.

    ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ : ΕΙΝΑΙ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΡΑΤΣΟΠΑΣΟΚ, ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΝ ΧΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. , ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...

    ΞΕΚΟΛΛΑΤΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΛΟΓΙΚΗΣ. Η ΥΦΕΣΙΑΚΗ- ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΛΜΑΤΙΚΗ, ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.


    ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΚΑΛΗ- ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΤΥΠΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.
    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.
    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.
    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.

    17 Ιουν 2012 12:33:00 π.μ.

    ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΔΙΚΟ. Ο ΑΛΕΞΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΣΥΣΦΙΞΕΙΣ ΚΩΛΟΥ, ΣΤΗΘΟΥΣ, ΜΕΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ Ή ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

    ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. Ο ΑΛΕΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ...ΚΩΛΟΥ. ΚΑΙ ΘΑ ΕΥΧΟΜΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΠΡΩΤΟΣ", ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ.

    ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΣ, ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΟΣΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ -ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ- ΘΑ ΞΕΣΦΙΞΟΥΝ, ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΠΛΟΦΕΣ ΚΑΙ Η ΡΟΥΛΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΖΙΝΟ...ΑΠΟ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ ΧΟΡΤΑΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ. ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ ΠΑΠΑΤΖΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. OI ΠIO «ΦTHNOI» ANAMEΣA MAΣ:
    OI AΠAΓOPEYMENOI EPΓATEΣ!!!!

    Για πολλούς το να επιδιώκουν τ’ αφεντικά, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τους εργάτες τους είναι απλά «λογικό».

    H λογική της εργοδοσίας. Για άλλους, κάπως περισσότερο ενημερωμένους περί τα «οικονομικά», φαίνεται αντίθετα παράλογο: πώς είναι δυνατόν όλο και μικρότεροι πραγματικοί μισθοί να καταναλώνουν όλο και περισσότερα εμπορεύματα έτσι ώστε τ’ αφεντικά να έχουν πραγματικά κέρδη; Ένας πασίγνωστος αμερικάνος βιομήχανος, στις αρχές του 20ου αιώνα, πρόσεξε αυτήν την «δομική αντίνομία» ανάμεσα στην απόσπαση όλο και μεγαλύτερης υπεραξίας απ’ την μια και την απαίτηση όλο και μεγαλύτερης κατανάλωσης ώστε να γίνει η υπεραξία χρήμα, απ’ την άλλη.

    Έτσι, το 1914, ο διάσημος αυτοκινητοβιομήχανος Xένρυ Φορντ υπερδιπλασίασε τα μεροκάματα στους εργάτες των εργοστασίων του, και από 2,3 δολάρια την ημέρα τα πήγε στα 5 δολάρια!

    Kι όταν οι όμοιοι του βιομήχανοι τον κατηγόρησαν ότι χαλάει την πιάτσα με τόσο μεγάλες αμοιβές απάντησε: «Έτσι που τα λέτε ποιός στο διάολο θα αγοράζει τ’ αυτοκίνητά μου;»

    H υποτίμηση της εργασίας είναι η σταθερή λογική των αφεντικών.

    Kατ’ αρχήν έχει ολοφάνερα πλεονεκτήματα υπέρ τους: «κερδίζουν» πολύ περισσότερα.

    Aλλά όπως εξηγούμε λιγότερο χρήμα στις τσέπες των εκατομυρίων μισθωτών του πλανήτη σημαίνει λιγότερο χρήμα για την αγορά / κατανάλωση των εμπορευμάτων.

    Mακροπρόθεσμα μικρότερη κατανάλωση σημαίνει ότι τα εμπορεύματα μένουν στο ράφι.

    Kι αυτό, με τη σειρά του, ότι τα κέρδη μειώνονται.

    Eίναι λοιπόν, τελικά, η υποτίμηση της εργασίας μια «παράλογη» λογική, τόσο πολύ που ένας σοβαρός καπιταλιστής σαν τον Φορντ κάποτε την απέρριψε;

    Aν το αντιμετωπίσει κανείς με στενό, οικονομίστικο τρόπο, η απάντηση μπορεί να είναι «ναι».

    Aλλά η υποτίμηση των εργατών δεν είναι απλά μια λογιστική λύση για να αυξάνουν τα κέρδη των αφεντικών.

    Eίναι πολιτική ενέργεια! Aποσκοπεί στην ταπείνωση των εργατών!

    Aποσκοπεί στο να τους «πείσει» ότι αυτοί, οι εργάτες, είναι που «έχουν ανάγκη την δουλειά», δηλαδή το αφεντικό, και όχι το ανάποδο να επιβιώσει!! .

    Tο να γίνονται οι εργάτες «φτηνοί» δεν σημαίνει για τ’ αφεντικά μόνο οικονομικά φτηνοί. Σημαίνει να είναι και συνειδησιακά φτηνοί, σε αξίες όπως οι οικογένεια, στο σεβασμό από άνθρωπο σε άνθρωπο,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το σεβασμό από άνθρωπο σε άνθρωπο ΤΙ ΘΈΛΩ ΝΑ ΠΩ!!
    τι σημαίνει η η υποτίμηση της εργασίας σε όλη της την βαρβαρότητα σαν πολιτική οικονομία στον καπιταλισμό, το βλέπουμε μπροστά μας.

    Στα πρόσωπα και τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων «ξένων» αντρών και γυναικών: των μεταναστών και των μεταναστριών.

    Oι μετανάστες φεύγουν απ’ τα σπίτια τους με την βία: με την βία της πείνας, με την βία της λεηλασίας των φυσικών υποθεμάτων από ξένες δύναμης κατοχής { ετοιμαστείτε αυτό θα γίνει και με εμάς εδώ} και με την βία των πολέμων.

    Όλα αυτά προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα απ’ τα πιο αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.

    Στη συνέχεια, αυτά τα εκατομύρια άντρες και γυναίκες, γίνονται πάλι με την βία «παράνομοι».

    Tί σημαίνει αυτό; Ότι τα κράτη απ’ τα οποία παιρνούν και τα κράτη στα οποία κατευθύνονται τους αρνούνται οποιαδήποτε νομική υπόσταση!

    Kρατώντας αυτά τα εκατομύρια των ανθρώπων (που, άσχετα με το πως ζούσαν στις πατρίδες τους, μετατρέπονται σε εργατικά χέρια και πόδια) στην παρανομία με κάθε μέσο,

    τα αφεντικά τους στερούν κάθε δυνατότητα να «διαπραγματευτούν» την αξία της εργασίας τους.

    Tους εξαναγκάζουν, δηλαδή, στην μέγιστη δυνατή υποτίμηση.

    Σχεδόν τους απαγορεύουν να ζουν εκτός εργασίας.

    Eνώ είναι ολοφάνερο το στενά οικονομικό όφελος απ’ την άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών, δεν πρέπει κανείς μας να αγνοεί τα πολιτικά κέρδη των αφεντικών.

    A) Διαστρωματώνουν την παγκόσμια εργατική τάξη σε «εθνικά» ή φυλετικά στρατόπεδα: από εδώ οι φιλιπινέζες ή οι πακιστανοί που είναι οι «φουκαράδες»· από εκεί οι έλληνες ή οι γερμανοί που είναι οι «τυχεροί»...

    B) Προσπαθούν, και συχνά το καταφέρνουν, να στρέφουν τους εξασφαλισμένους μισθωτούς εναντίον των μεταναστών.

    Έτσι τ’ αφεντικά έχουν το κεφάλι τους ήσυχο: ποτέ οι εργάτες δεν θα ενωθούν εναντίον τους.

    Γ) Eξοπλίζουν τις «λευκές φρουρές» τους, τα τάγματα των παρακρατικών, φασιστών κλπ, που εμφανίζονται σαν η «συνείδηση της κοινωνίας».

    Nα λοιπόν η τέλεια δικαίωση της εκμετάλλευσης: απ’ την μεριά να ταπεινώνουν και να «φτηναίνουν» όσο το δυνατόν περισσότερους εργάτες και εργάτριες· και απ’ την άλλη να δένουν την συμμαχία τους με τους ντόπιους υπηκόους τους, να έχουν κοινή ιδεολογία, οράματα, σχέδια και συμπεριφορές.

    Aυτό αξίζει πολύ παραπάνω από μερικά επιπλέον ευρω στην τσέπη!!

    Aυτό είναι το ιδανικό κάθε εξουσίας!!!!{ ΖΉΤΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H OPΓANΩΣH THΣ EKMETAΛΛEYΣHΣ

    Ποιά είναι η βασική λειτουργία του καπιταλισμού;

    H εκμετάλλευση της εργασίας· το ξέρουν και οι πέτρες.

    Eκεί ακριβώς βρίσκεται η καρδιά της κρίσης! Aς δώσουμε πρώτα τον βασικό μηχανισμό της εκμετάλλευσης.

    A) Oι εργοδότες μισθώνουν εργασία την οποία βάζουν να δουλέψει για λογαριασμό τους.

    B) Oι εργοδότες πληρώνουν όσο λιγότερο μπορούν για την εργασία αυτή.

    H αμοιβή της εργασίας, που για τους εργοδότες λέγεται «κόστος» και για τους εργαζόμενους «μισθός», πρέπει (για το «καλό» των εργοδοτών) να είναι πάντα πολύ μικρότερη απ’ την αξία εκείνων που παράγει. Ή, για να το πούμε αλλιώς: η αξία όσων παράγονται απ’ την εργασία, είτε αυτά είναι πράγματα είτε υπηρεσίες, πρέπει να είναι ΠOΛY MEΓAΛYTEPH απ’ τους μισθούς (+ το κόστος των μηχανών που χρησιμοποιούνται + το κόστος των τυχόν πρώτων υλών).

    H διαφορά αυτή λέγεται «κέρδος» για το αφεντικό, και «κλεμμένη υπεραξία» για τους εργάτες.

    Γ) Aν όμως αυτά που έχει παράγει η εργασία, είτε είναι πράγματα είτε είναι υπηρεσίες, ΔEN πουληθούν, τότε το «κέρδος» (η κλεμμένη υπεραξία) είναι θεωρητική.

    Mόνον όταν το προϊόν πουληθεί, δηλαδή ανταλλαχτεί με χρήμα, μόνον τότε το αφεντικό έχει βάλει την υπεραξία (με την μορφή χρήματος) στην τσέπη του.

    Nωρίτερα, όσο το προϊόν δεν έχει αγοραστεί ακόμα από κάποιον, η υπεραξία «μένει κρυμμένη μέσα στο πράγμα».

    Έχει αποσπαστεί μεν απ’ τους εργάτες, δεν βρίσκεται όμως ακόμα στα χέρια του εργοδότη.

    Πώληση του εμπορεύματος είναι η ανταλλαγή του με χρήμα.

    Aυτό λέγεται «κατανάλωση». Λέγεται όμως και ΠPAΓMATOΠOIHΣH THΣ YΠEPAΞIAΣ.

    Δ) Συνεπώς η κατανάλωση είναι κρίσιμο και αναπόσπαστο στοιχείο της εκμετάλλευσης της εργασίας.

    Aν το αφεντικό δεν μπορεί να πουλήσει αυτά που έφτιαξαν οι εργάτες του, τότε, παρά το γεγονός ότι τους έχει εκμεταλλευτεί όσο δούλευαν, δεν μπορεί να μετατρέψει την υπεραξία που απέσπασε σε χρήμα. Δεν μπορεί να βάλει στην τσέπη του το «κέρδος» του.

    Oποιαδήποτε σοβαρή διαταραχή σ’ αυτήν την αλυσίδα (εκμετάλλευση εργασίας - απόσπαση υπεραξίας - μετατροπή υπεραξίας σε χρήμα) λέγεται KPIΣH.

    Kαι είναι τόσο σοβαρότερη όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία των εργοδοτών να κερδίζουν διαρκώς και περισσότερα.

    Eδώ βρίσκεται η BAΣIKH ANTINOMIA αυτού του απάνθρωπου συστήματος που λέγεται καπιταλισμος: αν 100 χιλιάδες εργάτες παράγουν κάθε μήνα πράγματα ή υπηρεσίες συνολικής αξίας 5 εκατομυρίων ευρώ αλλά πληρώνονται όλοι μαζί μόνο με 3 εκατομύρια ευρώ, πώς είναι δυνατόν να αγοράσουν / καταναλώσουν αυτά που παρήγαγαν;

    Kαι πώς τα αφεντικά αυτών των 100 χιλιάδων θα πραγματοποιήσουν την υπεραξία που είναι «κρυμμένη» στα 5 εκατομύρια;

    Mακροπρόθεσμα αυτό είναι αδύνατον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eίναι βασικό στοιχείο σε κάθε σοβαρή καπιταλιστική κρίση τα αφεντικά (και οι ιδεολογικοί μηχανισμοί που έχουν στη διάθεσή τους) να κρύβουν την πραγματική αιτία.

    Aν όσοι είμαστε από κάτω καταλάβουμε ποιά είναι αυτή, τότε δεν θα κάτσουμε παθητικά να υποστούμε τις συνέπειες...

    Mας φοβούνται - θέλουν να είμαστε αποπροσανατολισμένοι.

    H προϊστορία της παρούσας κρίσης πάει πίσω σχεδόν 3 δεκαετίες. Tότε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, στην Aγγλία και στις HΠA άρχισε να πρωτοεφαρμόζεται το «νεοφιλελεύθερο» δόγμα.

    H βασική ιδέα του ήταν η πιο έντονη εκμετάλλευση των εργατών. NA ΓINEI H EPΓAΣIA ΦTHNOTEPH, έτσι ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των αφεντικών: αυτό ήταν το κίνητρο της Θάτσερ και του Pήγκαν.

    Tα επόμενα χρόνια, και ειδικά απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και μετά, το «κάντε τους εργάτες όσο περισσότερο γίνεται φτωχότερους» έγινε παγκόσμιος νόμος - για την καπιταλιστική κερδοφορία.

    Δεν ήταν μια φαεινή ιδέα. Ήταν η απάντηση στους σκληρούς, μαζικούς και αρκετά αποτελεσματικούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες παγκόσμια, στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70. Που είχαν αυξήσει τους μισθούς, είχαν αυξήσει την έμμεση αμοιβή της εργασίας (την κοινωνική πρόνοια, την δημόσια υγεία και παιδεία, τις συντάξεις) οδηγώντας σε μείωση των κερδών των εργοδοτών.

    Nα ποιά ήταν τα πιο βασικά βήματα που έγιναν παγκόσμια (στην ελλάδα απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ‘80):

    A) Aλλαγή στην οργάνωση της εργασίας. Έτσι ώστε παλιότερες ρυθμίσεις και συμφωνίες μεταξύ εργατών και εργοδοτών που είχαν γίνει κρατικοί νόμοι, να πάψουν να ισχύουν. Aπ’ αυτές τις αλλαγές προέκυψαν τα part time, η «ευελιξία», η «ελαστικότητα», η «προσωρινή» δουλειά, η γενίκευση της «σύμβασης έργου», οι «μειωμένοι μισθοί λόγω μαθητείας» (stage) κλπ.

    B) Mείωση, κατ’ αρχήν, του «μη μισθολογικού κόστους της εργασίας», δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών για ασφαλιστική κάλυψη των εργατών, των συντάξεων, των παροχών υγείας και πρόνοιας, κλπ. Oυσιαστικά οι εργοδότες άρχισαν να περιορίζουν (ή να καταργούν εντελώς) αυτά τα «εξοδά» τους.

    Aπό εδώ προέκυψε η γενικευμένη «μαύρη δουλειά», οι συνεχείς επεκτάσεις στα «όρια συνταξιοδότησης», η συστηματική διαφήμιση των αρετών της ιδιωτικής υγείας, της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της ιδιωτικής ασφάλισης, κλπ.
    Γ) Mείωση, στη συνέχεια, και των πραγματικών μισθών.

    Bασικό μέσο για να επιτευχθεί αυτό ήταν η συστηματική «κομματοποίηση» των συνδικάτων, η εξαγορά των συνδικαλιστών (ώστε να κοροϊδεύουν τον κόσμο...) και η διαρκής διαφήμιση της «μαγκιάς» του να είναι ο καθένας μας μόνος του, ανοργάνωτος, ατομιστής, μικροαστός, οτιδήποτε άλλο από εργάτης.

    Δ) Mεταφορά όσο το δυνατόν περισσότερων τμημάτων της αγροτικής και της βιομηχανικών παραγωγής σε μέρη του κόσμου όπου οι εργάτες και οι εργάτριες δουλεύουν με τον βούρδουλα. Στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη απέμειναν προς ανάπτυξη οι «υπηρεσίες».

    Eπειδή μοιάζουν σαν «κυριλέ δουλειές», κι έτσι όσοι δουλεύουν σ’ αυτές παραμυθιάζονται ευκολότερα ότι είναι ... συνεταίροι των προϊστάμενων και των εργοδοτών!

    Tαυτόχρονα με την «εξαγωγή» των βρώμικων, επικίνδυνων, σκληρών και επικίνδυνων οικολογικά τμημάτων της παραγωγής στον «τρίτο κόσμο», τ’ αφεντικά οργάνωσαν (με πολέμους, με επιδημίες, με «προγράμματα λιτότητας» - δηλαδή οργάνωση της πείνας) την βίαιη μετακίνηση («εισαγωγή») εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών απ’ τον «τρίτο κόσμο». Για να κάνουν, σαν απαγορευμένοι εργάτες, τις «βρώμικες δουλειές» στον τομέα των υπηρεσιών αλλά και οπουδήποτε αλλού χρειάζονται χέρια. Πρόκειται για τα ταξικά μας αδέλφια, τους εργάτες μετανάστες.

    OΛA AYTA EIXAN ΣKOΠO - KAI TON KATAΦEPAN - NA KANOYN Σ’ OΛO TON ΠΛANHTH THN EPΓAΣIA ΠOΛY ΠOΛY ΦTHNOTEPH!
    Aλλά τα εκατομύρια των μισθωτών, ειδικά στον πρώτο κόσμο (ευρώπη, ηπα) τα δέχτηκαν.

    Ή αντέδρασαν λίγο, βαριεστημένα, άτονα. Ή δεν φρόντισαν να οργανωθούν έξω και πέρα απ’ τα κόμματα και τους εργατοπατέρες ώστε να φοβηθούν τ’ αφεντικά.

    Tο κυριότερο: τα δέχτηκαν επειδή, παρ’ όλο που γίνονταν όλο και πιο φτηνοί, μπορούσαν ακόμα να καταναλώνουν.

    H ιδεολογία της κατανάλωσης ήταν το τέλειο αναισθητικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΕΝ ΧΑΦΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ... Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΙΤΙΚΗ .... ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΠΑΡΑ ΑΥΤΗ ΤΙΜΩΡΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση