GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ζάχαρο στα ούρα...

Γράφει η  Dr.Αναστασία Μοσχοβάκη   (Ιατρός Ειδική Παθολόγος) Ο νεφρός είναι απαραίτητος στον ανθρώπινο οργανισμό για την απομάκρυνση των ά...

(Ιατρός Ειδική Παθολόγος)

Ο νεφρός είναι απαραίτητος στον ανθρώπινο οργανισμό για την απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών του μεταβολισμού. Η απαλλαγή του σώματος από τις άχρηστες ουσίες γίνεται με την παραγωγή του ούρου, στο οποίο ευρίσκονται διαλυμένες άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού.
Το ούρο αποτελεί εκτός από ένα δείκτη καλής νεφρικής λειτουργίας και ένα σημαντικό δείκτη της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού. Αυτό είχε...
γίνει αντιληπτό από την αρχαιότητα: Στην εποχή του Ιπποκράτη, η μορφή, η συχνότητα, η όψη και η οσμή των ούρων ήταν βασικές παράμετροι στην αξιολόγηση των ασθενών. Σήμερα με την γενική ανάλυση ούρων, χαρτογραφούμε αδρά τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι η γενική ούρων όταν γίνεται σωστά και αξιολογείται από τον πεπειραμένο με κλινική εμπειρία παθολόγο, έχει αποκληθεί η βιοψία του φτωχού.
Η ανεύρεση «ζαχάρου» στα ούρα είναι ένα παθολογικό εύρημα της γενικής ούρων. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ο μεταβολισμός της γλυκόζης είναι φυσιολογικός, τα ούρα δεν περιέχουν γλυκόζη.
Το πιο σύνηθες αίτιο της ανίχνευσης σακχάρου στα ούρα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Στον διαβήτη αναπτύσσεται άνοδος της γλυκόζης του αίματος και έξοδος του σακχάρου στα ούρα, με αποτέλεσμα την ανίχνευσή του στην γενική ούρων.
Το φαινόμενο προκαλείται σπανιότερα από νεφρική σακχαρουρία (παρατηρείται συνήθως στην κύηση), όπου ενώ δεν υπάρχει διαβήτης και αυξημένη γλυκόζη αίματος, το νεφρό έχει μειωμένη ικανότητα επαναρρόφησης της γλυκόζης και την εκκρίνει στα ούρα.
Τα ευρήματα από τη σωστή ιατρική εξέταση του ασθενούς έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση.

2 σχόλια

  1. ΓΑΜΑΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΤΟ ΟΥΡΟ" ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΩ. ΑΠ ΟΤΙ ΞΕΡΩ Η ΛΕΞΗ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ "ΤΑ ΟΥΡΑ".
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙ Η Dr, ΝΤΟΤΟΡΕΣΙΑ ΛΑΪΚΑ, ΤΟΤΕ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΡΟ.
    ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση