GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυψέλη καυσίμου μπορεί να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια 1.400 σπίτια...

Τη μεγαλύτερη κυψέλη καυσίμου στον κόσμο, ικανή να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν 1.400 νοικοκυριά, κατασκεύασε η βελγική εταιρε...

Τη μεγαλύτερη κυψέλη καυσίμου στον κόσμο, ικανή να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν 1.400 νοικοκυριά, κατασκεύασε η βελγική εταιρεία Solvay.
Η κυψέλη καυσίμου βασίζεται σε...
μία Μεμβράνη Ανταλλαγής Πρωτονίων, «PEM», και έχει ισχύ σχεδόν 1 Megawatt. Το σύστημα «έχει παράξει 500 MWh στη διάρκεια περίπου 800 ωρών λειτουργίας» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Η κυψέλη PEM λειτουργεί σε «σταθερό ρυθμό» σε εγκαταστάσεις που διατηρούν από κοινού στην Αμβέρσα οι εταιρείες Solvay και BASF.
Η κυψέλη καυσίμου τροφοδοτείται με αέριο υδρογόνο, το οποίο παράγεται με ηλεκτρόλυση του θαλασσινού νερού. Πάνω στη μεμβράνη, ιόντα υδρογόνου, ενώνονται με μόρια οξυγόνου και σχηματίζουν νερό, που είναι και το μόνο παραπροϊόν που προκύπτει από την αντίδραση.
Οι κυψέλες «PEM» θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς, από φορτιστές κινητών μέχρι αυτοκίνητα, πλοία και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι εμπορικές εφαρμογές είναι μέχρι τώρα αρκετά περιορισμένες.
Σημειώνεται πως η κυψέλη PEM της Solvay αναπτύχθηκε με επενδυτικά κεφάλαια 5 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία ένα σημαντικό μέρος καλύφθηκε από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του Βελγίου και της Ολλανδίας.

3 σχόλια

  1. Σιγά τα ωά.
    Εδώ στην Ελλάδα έχει κατασκευαστεί μια πρωτοποριακή κυψέλη καυσίμου η οποία μετατρέπει τα λεφτά σε ηλεκτρόνια τα οποία αποθηκεύονται στην Ελβετία χωρίς να
    κανένα υποπροιόν δηλαδή η λειτουργία της κυψέλης δεν ανιχνεύεται απο κανέναν αισθητήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παλιότερα ο Μητσοτάκης Senior είχε πάρει το Nobel χημείας γιατι είχε βρεί μια κυψέλη η οποία μετέτρεπε το χιλιάρικο σε σκατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση