GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου http://www.andrianopoulos.gr/ Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στον εφιαλτικό εναγκαλισμό της παρακμής. Μαζί με...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
http://www.andrianopoulos.gr/

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στον εφιαλτικό εναγκαλισμό της παρακμής. Μαζί με τα δικά μας δημοσιονομικά χάλια αντίστοιχα αδιέξοδα αντιμετωπίζει σύσσωμη σχεδόν η Δύση. Βέβαια τα αίτια είναι διαφορετικά. Οπως και με άλλο τρόπο θα μπορούσαν οι μεγάλες κυρίως χώρες του Δυτικού ημισφαιρίου να αντιδράσουν. Το τελικό αποτέλεσμα όμως της κατάρρευσης με δυσκολία όλοι μας θα το αποφύγουμε.
Τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα κείμενα. Το ένα είναι το καινούργιο βιβλίο του καλύτερου ίσως σήμερα αναλυτή των διεθνών εξελίξεων στον κόσμο, του Niall Ferguson. Τίτλος του, Civilization: The West and the Rest (London, 2011). Δηλ. Πολιτισμός: Η Δύση και ο Υπόλοιπος Κόσμος. Μέσα από τις σελίδες του αποκαλύπτεται ανάγλυφα η παρακμιακή πορεία της δυτικής παρουσίας και ισχύος στα παγκόσμια πράγματα. Η Δύση αναδείχθηκε κυρίαρχη κι οδήγησε την υφήλιο κάτω από...
 την κατακτητική (στρατιωτική η οικονομική) της μπότα με στήριγμα μιά σειρά από καινοτόμες εφαρμογές. Οπως σημείωσε μερικά χρόνια πριν ο Jared Diamond στο βιβλίο του Guns, Germs and Steel (Οπλα, Μικρόβια κι Ατσάλι) (2005), η ανωτερότητα των δυτικών δυνάμεων συνίστατο στην ικανότητά τους να αξιοποιούν τα όπλα και το ατσάλι που είχαν στην διάθεσή τους καθώς και να διαδίδουν παντού αρρώστιες άγνωστες στους πληθυσμούς των άλλων ηπείρων της γής. Γιατί όμως οι δυτικοί κατόρθωναν να έχουν στην διάθεσή τους πολεμικά εργαλεία και να αξιοποιούν πρώτες ύλες που άλλοι λαοί δεν είχαν καν σκεφθεί πως υπάρχουν;
Ο Ferguson επιμένει πως τα πλεονεκτήματα της Δύσης ήσαν πάντα έξη: (1) Ο ανταγωνισμός, (2) η επιστημονική αναζήτηση, (3) η κατοχύρωση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, (4) η πρόοδος στην ιατρική, (5) η ανάπτυξη της καταναλωτικής κοινωνίας, κα (6) το δυτικό ήθος της εργασίας (δηλ οι ηθικοί κανόνες, η εντιμότητα, η ισχύς των συμβολαίων και η απασχόληση σαν αυτοσκοπός κι όχι σαν μέσο πάντοτε για κάτι άλλο). Για όσο διάστημα αυτές οι επιλογές συμπεριφοράς και αντιλήψεων αποτελούσαν σχεδόν μονοπώλιο των δυτικών κοινωνιών ουδείς μπορούσε να απειλήσει την απόλυτη κυριαρχία τους. Εφ’ όσον οι αρχές αυτές γίνονταν βαθμιαία κτήμα και άλλων κοινωνιών (λ.χ. Ιαπωνία) το δυτικό μονοπώλιο κλονιζόταν. Αυτό που τώρα διαπιστώνεται είναι πως κάποια (σε ορισμένες περιπτώσεις και όλα) από τα στοιχεία αυτά αρχίζουν να εκλείπουν από τις κοινωνίες της Δύσης. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η καθυστέρηση των κοινωνιών αυτών απέναντι σε καινούργιους πρωταγωνιστές από όλο τον κόσμο, που έχουν αρχίσει όμως αυτοί τώρα να τα υιοθετούν.
Η Κίνα, κάποιες χώρες της Κ Ασίας, η Τουρκία, η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία αποτελούν ενδεικτικές περιπτώσεις καινούργιων πρωταγωνιστών. Κι αντίστροφα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως και οι ΗΠΑ, κλονίζονται διότι έχουν ακριβώς αρχίσει να μένουν πολύ πίσω στους τομείς αυτούς. Στην Ελλάδα βέβαια ποτέ τα κοινωνικά και πολιτιστικά αυτά χαρακτηριστικά δεν είχαν κατορθώσει να γίνουν κυρίαρχα. Γι αυτό και η χώρα δεν είχε ποτέ αναρριχηθεί κοντά στην ηγεσία της οικονομικής ανάπτυξης. Απλά, μέσω της ένταξης στην Ευρωπαική Ενωση και των οικονομικών πλεονεκτημάτων που αυτή είχε συνεπιφέρει (κυρίως ο εύκολος δανεισμός και χαμηλότοκος δανεισμός λόγω κυρίως του ευρώ), η χώρα είχε πλασαρισθεί ουσιαστικά σαν λαθρεπιβάτης στο δυτικό κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι. Τώρα, η ώρα της αλήθειας έχει για όλους φθάσει.
Εξ ίσου σημαντική για την εξήγηση των διεθνών εξελίξεων είναι και η παρέμβαση του Fareed Zakaria στο Newsweek, με τίτλο “Are America's Best Days Behind Us?” (3 Μαρτίου 2011). Η θέση του είναι πως όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν την Αμερική να ξεχωρίζει στον κόσμο (εξαιρετική ανώτατη παιδεία, προηγμένες υποδομές, ανακαλύψεις τεχνολογικής αιχμής) στηρίζονταν σε επενδύσεις που είχαν γίνει στη δεκαετία κυρίως του ’50. Τώρα το κράτος επιδοτεί κυρίως την κατανάλωση (αυτό που η Ελλάδα λ.χ. έκανε πάντα) και στερεί από την παιδεία, την έρευνα και τις υποδομές αναγκαίους πόρους. Κι οδηγεί έτσι άλλες χώρες - Κίνα, Ινδία, Γερμανία, Κορέα - στην κορυφή και τις ΗΠΑ στην παρακμή.
Ο Stephen D King, επι κεφαλής των οικονομολόγων της γιγαντιαίας Τράπεζας HSBC, σημειώνει πως οι παγκόσμιες τεράστιες οικονομικές ανακατατάξεις θα υποχρεώσουν τους λαούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης να αρχίσουν να ζούν μέσα στα όρια των ρεαλιστικών τους δυνατοτήτων. Στο βιβλίο του Losing Control: The Emerging Threats to Western Prosperity . (2011) (Χάνοντας τον Ελεγχο: Οι Αυξανόμενες Απειλές κατά της Ευημερίας της Δύσης) εξηγεί πως η ροή χρημάτων από οικονομίες της Ασίας κυρίως, προκάλεσαν χρηματιστηριακές η οικιστικές φούσκες στην Δύση, ενώ καινούργιες μορφές εμπορικών συναλλαγών έχουν ήδη εγκαταλείψει την Δύση αναζητώντας καλύτερες τύχες και πιό ριψοκίνδυνα χρηματο-οικονομικά σχήματα σε αγορές του τρίτου κόσμου. Η αυξανόμενη λοιπόν ισχύς των αναδυόμενων αγορών, που λειτουργούν με ελάχιστους ελέγχους και με αδυναμίες παρακολούθησής τους από διεθνή κέντρα, θα οδηγούν σε όλο και συχνότερες κρίσεις και συναλλαγματικά προβλήματα. Αν όλα αυτά συνδυασθούν, επιμένει ο King, με την συνεχιζόμενη δυναμική των οικονομιών της περιφέρειας και με την γήρανση των πληθυσμών στη Δύση τότε η μείωση στα επίπεδα ευημερίας των λαών της Δύσης θα είναι μεγάλη.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών βέβαια είναι οικονομική αποτελμάτωση, απανωτές κρίσεις και πορεία συρρίκνωσης για την Αμερική αλλά και για την Δύση γενικότερα. Ο κόσμος είναι σίγουρα σε αναστάτωση. Αυτό που τώρα αντιμετωπίζουμε είναι οι πόνοι του τοκετού. Είναι ακόμη άγνωστο τι τελικά θα προκύψει.

27 σχόλια

  1. Άσε τα ψέμματα παπαγάλε!!!

    Υπήρξε ένας επιστήμονας κάποτε στα οικονομικά που σας έκανε ΟΛΟΥΣ σκόνη!

    Κάρολος Μαρξ!!! Τράβα διάβαστον να καταλάβεις τι συμβαίνει!!!

    Εξυπνάκια.. Μήπως φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι πάλι για την πτώση της Ευρώπης???

    ή μήπως το κακό κράτος??? Ξέρεις, αυτό στο οποίο έτρεξαν κλαίγοντας οι ταγοί του καπιταλισμού στην κρίση της αμερικανικής οικονομίας για να σωθούν ... και το κατάκλεψαν πάλι!

    ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ.. απλά κάποιοι θα φάνε τη φόλα πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ..."


    AMAN AMAN

    ΜΗΝ ΤΟ ΛΕΣ ΕΤΣΙ ΑΝΔΡΕΑ
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΜΑΛΩΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και θεωρω οτι ο κος Ανδριανοπουλος εκανε λαθος επιλογες στην πολιτικη του σταδιοδρομια και στερησε την χωρα απο τις πολλες δυνατοτητες του, παντα παρακολουθω με ενδιαφερον τα οσα μοιραζεται..
    Το τι συμβαινει τωρα, το εχω διαβασει σε αναλυσεις του πολλα χρονια πριν! Και για να μην παρεξηγηθω οτι ειμαι του περιβαλλοντος του, αναγνωριζω οτι πολλες αποψεις του ειναι απορροια διαβασματος αρθρων και βιβλιων.
    Κανεις δεν ανακαλυπτει τον τροχο.
    Μακαρι να εκαναν το ιδιο και καποιοι μαιντανοι στυλ Παπαροπουλου κλπ αλλα και για την αντιγραφην ακομη -ποσο μαλλον για την κριτικη αναπαραγωγη- θελει ποιοτητα.
    Που την ειχε/εχει ο κος Ανδριανοπουλος αλλα εμεινε παρατηρητης! Και θαπρεπε να ντρεπεται γι αυτο! Λιγοι εντιμοι και ικανοι υπαρχουν στην πολιτικη.
    Ο Α.Παπαδοπουλος, ο Φ.Κουβελης, ο Μ.Ανδρουλακης, ο Α.Ανδριανοπουλος, η Α.Διαμαντοπουλου..
    Κι ομως κυριαρχησαν τα αρχιλαμογια Λαλιωτης, Τζοχατζοπουλος, Παπαντωνιου, Βερελης οι μεγαλυτερες κουταλες του ΠΑΣΟΚ, Αποστολακη, Βασω, Βενιζελος, Τσουκατος μικροτερες και Βουλγαρακης, Ρουσοπουλος, Σουφλιας, Λιαπης, Αλογοσκουφης οι μεγαλες κουταλες της ΝΔ.
    Και μια καλα κρυμμενη κουταλα που εχει φαει τα 180 εκκατομυρια!! Ο φιλολαικοσ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ το διαστημα που ηταν στο Εργασιας -μεχρι να τον παρουν χαμπαρι-. Κι ομως ο τυπος βγαινει στα καναλια και το παιζει προστατης του λαου και εντιμος.
    Αντε να τους δημευσουμε τις περιουσιες ολων και να πανε φυλακη τα αρχιλαμογια και σπιτι τους ολοι οι αχρηστοι πολιτικαντηδες του ρουσφετιου κσι τηε συναλλαγης.

    Γιωργος Κ.
    Μηχανικος ΕΜΠ
    σκληρα εργαζομενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ Η ΔΥΣΗ ΕΦΤΑΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΨΙΓΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ......


    ΑΦΕΡΙΜ ΠΑΠΑΓΑΛΕ ΤΟΥ ΑΝΗΘΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΣ)


    ΑΒΑΔΑΙΟΣ ΙΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σε σχέση με όλα αυτά , πες μας εμπιστευτικά και την γνώμη σου για τον ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Ανδρινόπουλε,
    οι Σκανδιναυικες χώρες θα καταρεύσουν και αυτές ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. της Ντόρας ..το ξέρουμε όλοι.

    Εσύ που θα χωθείς τώρα...μάλλον
    στην ποντικότρυπά σου την ίδια
    ρε Πούστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο στο Ανδρέα Ανδριανόπουλο για το νέο του άρθρο. Ο κόσμος χρειάζεται εξηγήσεις και ερμηνείες για όσα συμβαίνουν και όχι ψέματα, φθηνούς λαϊκισμού και αυταρχικές αποφάσεις.
    Καμία μεταρρύθμιση όσο καλό αν είναι να κάνει δεν μπορεί να περάσει στην κοινωνία αν δεν υπάρχει στήριξη του λαού, των πολιτών της.
    Το ΠΑΣΟΚ κάνει σοβαρό λάθος που προχωράει μόνο του, χωρίς την υποστήριξη της βάσης. Η κοινωνία στην πλειοψηφία της δεν διαφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις, γιατί αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά δεν την αποδέχεται επειδή η εφαρμογή της γίνεται με αυταρχικό τρόπο.
    Ο Α.Α. μιλάει και εξηγεί, έστω από ξένη αρθρογραφία τα γεγονότα πως έχουν, έτσι ώστε και ο τελευταίος "μπούφος" να μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει...
    Συγχαρητήρια και στην Press-GR που δίνει βήμα σε όλες τις φωνές, σε όλες τις απόψεις. Αυτό είναι δημοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο στο Ανδρέα Ανδριανόπουλο για το νέο του άρθρο. Ο κόσμος χρειάζεται εξηγήσεις και ερμηνείες για όσα συμβαίνουν και όχι ψέματα, φθηνούς λαϊκισμού και αυταρχικές αποφάσεις.
    Καμία μεταρρύθμιση όσο καλό αν είναι να κάνει δεν μπορεί να περάσει στην κοινωνία αν δεν υπάρχει στήριξη του λαού, των πολιτών της.
    Το ΠΑΣΟΚ κάνει σοβαρό λάθος που προχωράει μόνο του, χωρίς την υποστήριξη της βάσης. Η κοινωνία στην πλειοψηφία της δεν διαφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις, γιατί αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά δεν την αποδέχεται επειδή η εφαρμογή της γίνεται με αυταρχικό τρόπο.
    Ο Α.Α. μιλάει και εξηγεί, έστω από ξένη αρθρογραφία τα γεγονότα πως έχουν, έτσι ώστε και ο τελευταίος "μπούφος" να μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει...
    Συγχαρητήρια και στην Press-GR που δίνει βήμα σε όλες τις φωνές, σε όλες τις απόψεις. Αυτό είναι δημοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο Αντρεα. Καλά το κατάλαβες.

    Zήτω η Ανατολή!

    (του ΗΛΙΟΥ)

    ΜΚΑΤΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ!!!!
    ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΠΡΗΞΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΟΥ, ΕΡΧΕΣΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΠΙΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και ο Παμπούκης "αδειάζει" τον Γιώργο Παπανδρέου !

    "Βροχή" οι πολιτικές... σφαλιάρες αυτό το Σαββατοκύριακο για τον Γιώργο Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό, σαν καλός Σαμαρείτης που είναι, να γυρνά και το άλλο μάγουλο.

    Μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο που τον "άδειασε" λέγοντας ότι κάποιοι επιλέγουν να πουν την αλήθεια στο λαό και κάποιο όχι όταν κάνουν αντιπολίτευση", σήμερα ήταν η σειρά του Χρήστου Παμπούκη να του κάνει υποδείξεις...οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

    Ο κατά τα άλλα "δικός του" άνθρωπος, έδωσε συνέντευξη στον "Τύπο της Κυριακής" μέσω της οποίας προτρέπει τον πρωθυπουργό να διορθώσει τα λάθη που έγιναν υπό πίεση στην οικονομική πολιτική και να προχωρήσει "στη λήψη μέτρων ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ που
    θα ενισχύουν την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ", την οποία χαρακτηρίζει "βασική προϋπόθεση" για τη συνέχεια...


    Ο off shoore Υπουργός Αλητείας
    του Πασοκ και συνετάιρος του
    Νικολάκη & frend cia OIL...
    Άρχισε και αυτός να ανησυχεί
    για τα κινδυνεύοντα ΥΠΕΡ ΚΕΡΔΗ
    ΚΑΙ τα ήδη ΚΛΕΜΜΕΝΑ τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kομμένη η χρηματοδότηση σε 235 φορείς του δημοσίου !
    - Στον αέρα οι μισθοί χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων...

    - Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στο μέτρο αυτό γιατί δεν έστειλαν τα οικονομικά τους στοιχεία...

    ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ..ΜΑΛΑΚΙΑ
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΑ
    ΖΩΑ ΜΑΣ....ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΑΣΟΚ.

    - Μεταξύ των φορέων 37 νοσοκομεία και τρία ΑΕΙ - Διαβάστε όλη τη λίστα

    Σε κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης όσων φορέων του δημοσίου δεν έστειλαν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία προχωρά η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από νόμο που έχει ψηφιστεί από τη δεκαετία του 90 κατά των διοικητών οργανισμών που δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία.

    Μέχρι χθες 235 φορείς βρέθηκαν σε αδυναμία – άγνωστο για ποιούς λόγους – να στείλουν τα οικονομικά τους στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να επίκειται στάση στην επιχορήγηση και να βρεθούν στον αέρα η λειτουργία τους και οι μισθοί των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία οι φορείς αυτοί είναι, μεταξύ άλλων:

    Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
    Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
    Αθηναϊκό και Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων
    Εθνικός Κήπος
    Κοινωνία της Πληροφορίας
    Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά
    Δημοτικό Ραδιόφωνο Αθήνας
    Διπλή ανάπλαση Βοτανικό λεωφόρος Αλεξάνδρας ΑΕ
    Λιμενικά Ταμεία Χίου, Χανίων, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Αρκαδίας, Αντίκυρας, Σάμου, Στύρων, Αιτωλοακαρνανίας, Ερέτριας
    Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος
    Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου
    Πάντειο Πανεπιστήμιο
    Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Φοιτητική λέσχη ΕΜΠ
    ΤΕΙ Χαλκίδας
    Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
    Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
    Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων
    Εθνική Πινακοθήκη
    Ίδρυμα Γουλανδρή
    Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας
    Μουσείο Βορρέ
    ΕΡΤ ΑΕ
    Εθνικό Στάδιο Καυταντζόγλειο
    Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας
    Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
    Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”
    ΚΕΕΛΠΝΟ
    Γενικά Νοσοκομεία Αγρινίου, Μεσολογγίου “Χατζηκώστα”, Άργους, Τρίπολης “Η Ευαγγελίστρια”, Πάτρας, Άρτας, Αιγίου, Αλεξανδρούπολης, Ζακύνθου, Αμαλιάδας, Ηρακλείου (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Καβάλας, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας
    Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
    Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευων – Ειδικός Λογαριασμός
    ΟΣΕ
    Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδας
    Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
    Ταμείο Πρόνοιας και Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής

    Σημειώνεται ότι στη λίστα των οργανισμών και φορέων βρίσκονται δεκάδες σωματεία που βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες ευπαθείς ομάδες καθώς και δεκάδες Ταμεία υπαλλήλων

    Νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ΟΤΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν την υποχρέωση τυπικά να δημοσιοποιούν όλα τα οικονομικά στοιχεία τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται πάντα στο πλαίσιο της ασυδοσίας που επικρατεί στη διαχείριση κρατικού χρήματος από πολλούς οργανισμούς.

    Οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο – που δεν ειναι γνωστό αν έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν - είναι:

    Πρόστιμο στον πρόεδρο ή γενικό διευθυντή ίσο με το 1/25 του μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής του για κάθε ημέρα καθυστέρησης πέραν της 15ης από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων.

    Δέσμευση του 50% του προβλεπόμενου κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά την πάροδο ενός μηνός και μέχρι να υποβληθούν τα στοιχεία.

    Αρκετοί φορείς σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία έχουν αντιδράσει στην κίνηση του υπουργείου. Η ΡΑΕ αναφέρει ότι ως ανεξάρτητη Αρχή δεν είναι υποχρεωμένη να προσκομίζει τα στοιχεία, εντούτοις τα αποστέλει για λόγους διαφάνειας.
    Η ΕΡΤ ισχυρίζεται ότι έχει απεμπολήσει το δικαίωμα χρηματοδότησης από το κρατικό ταμείο, άρα δεν έχει την υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία.

    ΦΑΤΕ..ΤΟ ΠΑΣΟΚΙΚΟ ΣΚΑΤΟ ΣΑΣ
    ΤΩΡΑ..ΚΑΙ ΞΕΡΑΜΕΝΟ.
    ΖΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σαμαράς: Το μνημόνιο είναι παράδειγμα προς αποφυγή.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της κεντροδεξιάς αποκλείει ο Αντώνης Σαμαρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν μας ζητούν υπευθυνότητα, μας ζητούν συνενοχή, δεν θα τους την προσφέρουμε".

    Ο κ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, εμφανίζεται κάθετος χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο ως παράδειγμα προς αποφυγή και χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ ως το πρόβλημα της χώρας. «Το ΠΑΣΟΚ είναι δέσμιο των ψεμάτων που είπε και των αδιεξόδων στα οποία παγίδεψε την οικονομία» τονίζει ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά πως είναι ζήτημα χρόνου το να προηγηθεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του κυβερνώντος κόμματος, και να εξασφαλίσει καθαρή εντολή από μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία αν και δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «ο κόσμος που απογοητεύεται από το ΠΑΣΟΚ, κοντοστέκεται πριν κάνει το επόμενο βήμα προς τη ΝΔ».

    Οσον αφορά τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζει πως συνεργάστηκαν πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης να περάσει τα αδιέξοδά της, τους χαρακτηρίζει συνυπεύθυνους και ξεκαθαρίζει και σε αυτή την περίπτωση πως η πόρτα μιας προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας είναι κλειστή.

    Οσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση πως με την πολιτική της προχωρεί στην εκποίηση και όχι στην αξιοποίηση και επισημαίνει πως δεν θα προσέλθει σε κανένα διάλογο για την οικονομία καθώς όπως τονίζει "δεν μας ζητούν υπευθυνότητα, μας ζητούν συνενοχή. Δεν θα τους την προσφέρουμε".

    Για τα εσωκομματικά ο κ. Σαμαράς διαβεβαιώνει πως οι φωνές όλων ακούγονται μέσα στο κόμμα, εξαπολύει επίθεση σε όσους εκτός ΝΔ δημιουργούν θόρυβο για ανύπαρκτο εσωκομματικό ζήτημα ενώ χαρακτηρίζει τις σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή ως πολύ καλές. Επισημαίνει όμως με νόημα πως "εμείς τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν τους τακτοποιήσαμε, και εκείνος θα επιλέξει πότε θα μιλήσει."

    ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ....

    ΤΩΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ
    ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΟΡΑΠΑΝΑΚΙΑ
    ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ, Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ....

    ΕΕΕ.. ΤΟΤΕ ΞΥΔΑΚΙ ΜΠΟΛΙΚΟ.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. AYTH ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΙΣΕΣ ΠΙΣΤΑ ΔΕΞΙΟΡΩΣΟΦΑΣΙΣΤΑ,ΚΑΤΑΠΩΣ ΣΕ ΣΥΝΕΦΕΡΕ.ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΠΕΠΛΕΥΣΕΣ ,ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΕΣ ΛΙΓΟ ΑΠ΄' ΌΛΑ ΦΩΚΙΑ .ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΖΕΙΣ .ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΔΗΛΩΣΗ.ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΑ ΠΟΙΟΝ ΜΙΛΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΙΤΕ ΕΙΧΑΤΕ ΛΕΦΤΑ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΑΤΕ ,ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΡΕΚΛΕΣ.ΕΝΑ
    ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ .ΜΗΝ ΑΠΛΩΝΕΙΣ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΟΥ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΚΑΤΟΔΟΥΛΕΙΕΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΟΛΩΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΡΑ.Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΦΘΑΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΑΠΟ ΚΛΕΨΙΕΣ ,ΑΠΟ ΑΠΛΗΣΤΟΥΣ ΣΚΑΤΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΖΩΗ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ .ΟΥΣΤ ΑΠ΄΄ ΈΔΩ ΣΚΑΤΟΒΛΑΧΟΙ.ΤΑ ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ,ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΥΣ [ ΓΛΟΥΤΟΥΣ ] ΚΟΙΝΩΣ ΚΩΛΟΥΣ.ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΟΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙΣ ΜΕ ΠΛΑΤΑΝΟ ,ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΑΓΚΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙΣ ΜΕ ΑΕΤΟ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑ. ΤΙ ΧΑΛΑΣΜΟΣ, ΓΙΝΕΤΕ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΛΕΨΑΝΕ ΕΝΩ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΑΝ. ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΞΙΖΑΝ.ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΣΚΑΤΑ ,ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΡΟΣ ΓΚΑΝ ,ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΣΚΑΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΣΚΑΤΑΤΖΗΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΤΟΝ ΜΗΝΥΣΕΙ .ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ .ΤΡΕΜΕΤΕ ΣΚΑΤΑΝΘΡΩΠΟΙ
    ΜΑ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ,ΑΦΟΥ ΘΙΧΘΗΚΕ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΑΣ .ΝΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΡΟΣΩΦΑΣΙΣΤΕΣ .ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΚΑΘΙΚΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟΣΟ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ . ΤΕΛΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΝΑ ΑΓΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
    ΠΟΥ ΑΛΛΟΤΕ ΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΕΦΗΜΕΡΗΔΑΔΕΣ,ΤΑ ΕΚΡΥΒΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΖΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.
    ΠΑΕΙ ΠΙΑ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ ΕΣΒΗΣΕ ΚΑΙ Η ΜΠΟΓΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Ανδριανόπουλε,

    Αυτό που διαπιστώνετε κάπως αργά το είχαν προβλέψει κάποιοι άλλοι με σαφήνεια. Δεν θα σας αναφέρω τον Κ. Μαρξ αλλά τον Oswald Spengler. Στο προφητικό Βιβλίο του «Untergang des Abendlandes» ( Παρακμή της Δύσης), έγραφε: «οι ιδιωτικές δυνάμεις της οικονομίας επιθυμούν έναν ολοένα και πιο ελεύθερο δρόμο για κατακτήσεις και για συσσώρευση ολοένα και περισσότερου πλούτου. Καμία νομοθεσία δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη βουλιμία τους. Αυτές φτιάχνουν τους νόμους στα μέτρα τους και αυτοεξυπηρετούνται από τα εργαλεία που αυτές δημιούργησαν και τα οποία είναι η δημοκρατία των πληρωμένων κομμάτων»
    Αν εσείς δεν τα βλέπετε γιατί εξακολουθείτε να πιστεύετε στην ίδια σας την προπαγάνδα και στα σωτήρια (γενναία κατά τον Πλάτωνα)ψέματα, τότε θα ψάχνετε ματαίως αποδιοπομπαίους τράγους στους αδύναμους και στο κράτος.

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ω μεγάλε στοχαστή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΟΣ!!!!!!
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΟΣ!!!!!!
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΡΕ

    ΒΑΣΛΤΕ ΔΡ κΟΥΤΣΟΥΚΟ

    ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΩΛΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΑΙ ΚΩΛΟΜΑΓΟΥΛΕ ΘΑΤΣΕΡΙΣΚΕ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΩΛΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΑΙ ΚΩΛΟΜΑΓΟΥΛΕ ΘΑΤΣΕΡΙΣΚΕ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ...η ανωτερότητα των δυτικών δυνάμεων συνίστατο στην ικανότητά τους να αξιοποιούν τα όπλα(!!!!) και το ατσάλι που είχαν στην διάθεσή τους καθώς και να διαδίδουν παντού αρρώστιες(!!!!) άγνωστες στους πληθυσμούς των άλλων ηπείρων της γής
    ........
    Ο Ferguson επιμένει πως τα πλεονεκτήματα της Δύσης ήσαν πάντα έξη: ....... και (6) το δυτικό ήθος(!!!!) της εργασίας (δηλ οι ηθικοί κανόνες, η εντιμότητα, η ισχύς των συμβολαίων ....)
    ________________________________
    Δηλαδη το δυτικο ΗΘΟΣ συνιστατο στην ικανοτητα των δυτικων να ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ (;!!) τα ΟΠΛΑ τους και να ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ αρρωστιες ΑΓΝΩΣΤΕΣ στους λαους των αλλων Ηπειρων της γης!!!!
    ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΥΤΟΣ (κατα την γνωμη σου βεβαια) ΑΝ-ΑΛΗΤΗΣ Ferguson το Δυτικο ...Ηθος;!!!!

    ΕΣΥ, Ανδριανοπουλε, ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ με αυτο;

    Ολοι γινατε ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ και ολοι εχετε γνωμη
    ενα ματσο κουρελια ειστε που προφητευετε κατοπιν εορτης

    Δεν σας φτυνω γιατι σας σιχαινομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ...η ανωτερότητα των δυτικών δυνάμεων συνίστατο στην ικανότητά τους να αξιοποιούν τα όπλα(!!!!) και το ατσάλι που είχαν στην διάθεσή τους καθώς και να διαδίδουν παντού αρρώστιες(!!!!) άγνωστες στους πληθυσμούς των άλλων ηπείρων της γής
    ........
    Ο Ferguson επιμένει πως τα πλεονεκτήματα της Δύσης ήσαν πάντα έξη: ....... και (6) το δυτικό ήθος(!!!!) της εργασίας (δηλ οι ηθικοί κανόνες, η εντιμότητα, η ισχύς των συμβολαίων ....)
    ________________________________
    Δηλαδη το δυτικο ΗΘΟΣ συνιστατο στην ικανοτητα των δυτικων να ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ (;!!) τα ΟΠΛΑ τους και να ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ αρρωστιες ΑΓΝΩΣΤΕΣ στους λαους των αλλων Ηπειρων της γης!!!!
    ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΥΤΟΣ (κατα την γνωμη σου βεβαια) ΑΝ-ΑΛΗΤΗΣ Ferguson το Δυτικο ...Ηθος;!!!!

    ΕΣΥ, Ανδριανοπουλε, ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ με αυτο;

    Ολοι γινατε ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ και ολοι εχετε γνωμη
    ενα ματσο κουρελια ειστε που προφητευετε κατοπιν εορτης

    Δεν σας φτυνω γιατι σας σιχαινομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η ΔΥΣΗ ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ.ΤΟ "ΘΗΡΙΟ" ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τεκμηριωμένο και αξιόλογο το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση