GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπάρχει και ζωή χωρίς ευρώ...

Από τη Νίνα Τσιμπούλη   Υπάρχει μια νομισματική μονάδα, που δεν επηρεάζεται από την χρηματοπιστωτική κρίση, δεν φοβάται τις υποτιμήσεις κ...

Από τη Νίνα Τσιμπούλη
 
Υπάρχει μια νομισματική μονάδα, που δεν επηρεάζεται από την χρηματοπιστωτική κρίση, δεν φοβάται τις υποτιμήσεις και δεν υπόκειται σε δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις. Πρόκειται για το «κοινωνικό νόμισμα» που χρησιμοποιείται στην αγοραπωλησία υπηρεσιών και προϊόντων, χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην πραγματική οικονομία.
Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην Ελλάδα είναι η δράση του σωματείου «Οβολός», που είναι η μόνη οργάνωση με πανελλαδική εμβέλεια. Ο «ιθύνων νους» της δημιουργίας του, Νίκος Μπογονικολός, επιχειρηματίας στο επάγγελμα από την Πάτρα, είχε...
δει αντίστοιχα παραδείγματα ανταλλακτικής οικονομίας στο εξωτερικό και αποφάσισε με την υποστήριξη φίλων να προβεί στη δημιουργία ενός δικτύου και στην Ελλάδα. Έτσι πρόκειται για μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Όπως ανέφερε, αποκλειστικά στο «press-gr», ήταν χρονοβόρα η νομική κατοχύρωση και η γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά άξιζε τον κόπο, καθώς πρόκειται για μια ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή αγαθών που συνιστά την Ελληνική απάντηση στην χρηματοοικονομική κρίση, όπως αναγράφεται στο διαδικτυακό τόπο http://www.ovolos.gr/ . Έτσι δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι απαριθμεί 5000 μέλη, εκ των οποίων το 1/3 συμμετέχουν ενεργά σε καθημερινή βάση.
Ο τρόπος συμμετοχής είναι απλός. Οι ενδιαφερόμενοι ανοίγουν ένα λογαριασμό στον παραπάνω ιστότοπο, μέσω του οποίου δηλώνουν το είδος της υπηρεσίας ή των αγαθών που μπορούν να προσφέρουν, και το κόστος σε μονάδες οβολών. Έτσι καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, πληρώνοντας και εισπράττοντας με ηλεκτρονικές μονάδες οβολών. Έτσι πρόκειται για τράπεζα που δεν επενδύεις χρήματα, και δεν αποκομίζεις τόκο επί των μονάδων που συλλέγεις, αλλά ρευστοποιείς τον προσφερόμενο χρόνο ή αγαθά.
Οι διαχειριστές δεν έχουν ίδιον όφελος, καθώς ο ρόλος τους περιορίζεται στην παρακολούθηση των δρωμένων των χρηστών και φροντίζουν για την εύρωστη λειτουργία του συστήματος. Οι πιο δημοφιλείς ανταλλαγές είναι η παροχή υπηρεσιών όπως η φροντιστηριακή εκμάθηση, λογιστικές φορολογικές συμβουλές , και η εξεύρεση απασχόλησης.
Το παράδειγμα έχουν αρχίσει να υιοθετούν και πολλές τοπικές κοινωνίες, όπως αυτή του Βόλου, που πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται για το δικό της «Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης της Μαγνησίας».
Το μότο της οργάνωσης, «Φτωχός δεν είναι όποιος δεν έχει χρήματα, αλλά αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Και στην πραγματικότητα όλοι μπορούν», είναι ενδεικτικό της δράσης της. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν «στην πράξη ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας προς όφελος τους, μια θετική δράση από τους πολίτες προς όφελος των ιδίων των πολιτών, χωρίς μεσάζοντες, τόκους και ανατοκισμούς, και κάποιες μακρινές πολυεθνικές που μας απομυζούν και μας διαφεντεύουν».
Έτσι, χωρίς ευρώ, αλλά με μονάδες ΤΕΜ, που όμως δυνητικά αντιστοιχούν σε ισάριθμα ευρώ, χαμηλόμισθοι, άνεργοι και συνταξιούχοι καλύπτουν βασικές τους ανάγκες και βρίσκουν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνοντας ζωή στα τοπικά προϊόντα και στις τοπικές κοινωνίες. Ακόμα και οι επιχειρήσεις μπορούν να σωθούν από το λουκέτο και να αυξήσουν την πελατεία τους μέσω του δικτύου, καθώς μπορούν να γίνουν μέλη, πουλώντας τα προϊόντα τους με ποσόστωση ΤΕΜ, για παράδειγμα 50% σε ευρώ, δημιουργώντας έτσι πιο φιλικές και ελκυστικές τιμές για τους καταναλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα είναι ασφαλές από απάτες, καθώς κάθε μέλος μπορεί να ανοίξει ένα και μόνο λογαριασμό και για την ολοκλήρωση της εγγραφής του απαιτείται η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας. Κάθε μέλος θα έχει ένα όριο χρεωστικού λογαριασμού κλιμακωτό που θα ξεκινάει από τα 100 ΤΕΜ και θα αυξάνεται ανάλογα με το χρόνο παραμονής στο δίκτυο, τις συναλλαγές που πραγματοποιεί και την αξιολόγηση των συναλλαγών του από τα άλλα μέλη του Δικτύου. Οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί σε όλα τα μέλη και ο κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς αυτών με τους οποίους θέλει να συναλλαχθεί. Περισσότερες πληροφορίες για το «Δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης της Μαγνησίας» μπορεί κανείς να βρει στο διαδικτυακό ιστότοπο http://www.tem-magnisia.gr/ .
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι ενθαρρυντική η αλλαγή προτύπων κατανάλωσης και ανθρώπινης διάδρασης και η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης μέσω της κοινωνικής οικονομίας. Ο θεσμός του κοινωνικού νομίσματος είναι ήδη αρκετά γνωστός και διαδεδομένος σε επαρχιακές πόλεις στην Αγγλία, Ιρλανδία, Αργεντινή, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία, Καναδά.

7 σχόλια

  1. Σοσιαλιστικό κίνημα της 17 Νοέμβρη Σ.Κ.Δ.Ε.Ν ή απλά 17 Νοέμβρη .
    Αποκαλύφθηκαν επιτέλους μόνοι τους , (κοινώς καρφώθηκαν μόνοι τους ) χωρίς να τοα καταλάβουν .όλοι τους ήταν πράκτορες χρηματοδοτούμενοι από το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ , έκαψαν την Αθήνα έκαναν τρομοκρατικά κτυπήματα δολοφονίες δεξιών πολιτικών τώρα που είναι όλοι αυτοί αναρχικοί -κουκουλοφόροι ,δεκαεπτανοεμβρίτες ;;;;;;;;;
    Θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβει ο καθ ένας μας ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοσιαλιστικό κίνημα της 17 Νοέμβρη Σ.Κ.Δ.Ε.Ν ή απλά 17 Νοέμβρη .
    Αποκαλύφθηκαν επιτέλους μόνοι τους , (κοινώς καρφώθηκαν μόνοι τους ) χωρίς να τοα καταλάβουν .όλοι τους ήταν πράκτορες χρηματοδοτούμενοι από το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ , έκαψαν την Αθήνα έκαναν τρομοκρατικά κτυπήματα δολοφονίες δεξιών πολιτικών τώρα που είναι όλοι αυτοί αναρχικοί -κουκουλοφόροι ,δεκαεπτανοεμβρίτες ;;;;;;;;;
    Θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβει ο καθ ένας μας ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα Ιρλανδικά ΜΜΕ μιλάνε για Εθνική ντροπή που υπογράφουν κι εκεί μνημόνιο τα Ελληνικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν που ντροπιάστηκαν και οι Ιρλανδοί!!
    -----------------------------------
    ΔEN EINAI ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΡΤ.
    ΤΑ MΠΟΥΡΔΕΛΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    ΚΑΙ MEGA ΓΑΜΗΣΤΡΟΝΕΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΙΩΝ &
    ΠΟΥΤΑΝΟ/ΠΟΥΣΤΗΔΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ
    ------------------------------------
    Οι Ιρλανδοί έχουν φιλότιμο.

    - Πέτυχα σε ένα δελτίο ένα δημοσιογράφο να ρωτάει με πολύ αυστηρό ύφος τον πρωθυπουργό και να του λέει πως αυτός είναι ο υπεύθυνος. Προσπάθησα να σκεφτώ κάποιο δικό μας που θα στρίμωχνε έτσι τον πρωθυπουργό μας.
    Δε βρήκα κανέναν !!!

    ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΑ ΜΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΕΔΩ..
    ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ…ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ ΧΤΗΚΙΟ ΚΟΥΒΕΛΗ !!!
    Αλλά...
    Μην ξυπνάτε τους γραικούς,
    έχει big brother κ νησί στην τιβί
    κ μετά ντοράκι στον πρετεντερ σσσσσσσσσσσσσσ μην μιλάτε για εθνική αξιοπρέπεια κ λοιπά κουραφέξαλα.
    Ντροπή στους Ιρλανδούς,
    εμείς όμως έχουμε ηγέτη γιωργάκη,καμίνη,μπουτάρη,καρατζαφέρηπου θα φέρουν ανάπτυξη στους λαθρομετανάστες φυσικά,
    αφού το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα φτάσει σε επίπεδα Σομαλίας…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Ερίκ Καντονά κηρύσσει την Επανάσταση κατά των Τραπεζών./.

    “Αν 20 εκατομμύρια άνθρωποι αποσύρουν τις καταθέσεις τους το σύστημα θα καταρρεύσει (…).
    Η επανάσταση θα γίνει μέσω των τραπεζών”: αναφέρει ένα βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο στο οποίο ο γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής Ερίκ Καντονά κάνει έκκληση σε όλους να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.



    “Για να μιλήσουμε για επανάσταση, δεν θα πάρουμε τα όπλα, δεν θα σκοτώσουμε ανθρώπους. Μπορούμε να κάνουμε κάτι απλό (…) Το σύστημα είναι δομημένο πάνω στη δύναμη των τραπεζών. Οπότε μπορεί να καταστραφεί μέσω των τραπεζών”, εξηγεί ο πρώην επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 44 ετών,
    σε αυτό το βίντεο με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου. 



    “Αντί να βγεις στους δρόμους και να διανύσεις χιλιόμετρα (για να διαμαρτυρηθείς), πήγαινε στην τράπεζά σου και απόσυρε τις καταθέσεις σου”, προτείνει ο Καντονά. 

 Το βίντεο, που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα Presse Ocean, έχει υπότιτλους σε πολλές γλώσσες και μέχρι στιγμής το έχουν δει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. 



    “Αν υπάρξουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι που αποσύρουν τις καταθέσεις τους το σύστημα θα καταρρεύσει χωρίς όπλα, χωρίς αίμα, τίποτα”, υπογράμμισε. 


    “Τρία εκατομμύρια, δέκα εκατομμύρια και τότε θα υπάρξει πραγματική απειλή. Και τότε θα γίνει η πραγματική επανάσταση. Η επανάσταση θα γίνει μέσω των τραπεζών”, πρόσθεσε ο Καντονά. 


    Σε μία σελίδα κοινωνική δικτύωσης περίπου 12.000 άνθρωποι δηλώνουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή την κίνηση υπό τον τίτλο: “Επανάσταση! Στις 7 Δεκεμβρίου θα αποσύρουμε όλοι τις καταθέσεις μας από τις τράπεζες”.


    Απάντηση

    Παιδιά αποσύρερε τα χρήματά σας από τις τράπεζες!!!!!
    έγκυρες τραπεζικές πηγές αναφέρουν πτώχευση το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου!
    το τραπεζικό ευρώ θα χάσει το 60% της αξίας του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ δεξιέ κ. Τζών, εσύ που ενοχλείσαι από το ποστ μου περί αχρείας Δεξιάς.

    Ορίστε λοιπόν…

    1. Το χρέος υπήρχε και προ του 81’ και μην σφυρίζεις αδιάφορα...(δες την επιστολή Αβέρωφ προς Ράλλη το 1980-παρακαλώ- ότι τα δημόσια οικονομικά είναι στο ναδίρ και ότι αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα "μας πήρε η κάτω βόλτα".

    2. Ο Ανδρέας ήταν πράγματι λαοπλάνος και λαϊκιστής, συμφωνώ μαζί σου...αλλά ο Κων/νος Καραμανλής τί ήταν??

    Πάντα υποστήριζα και υποστηρίζω, ότι η Ελληνική Δεξιά, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χριστιανοδημοκρατικά ή φιλελεύθερα κόμματα, είναι παράταξη δίχως ιδεολογία!!!
    Το ότι επικαλείται διάφορες έννοιες όπως «κοινωνικός φιλελευθερισμός» ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!
    Ο μόνος συνδετικός ιστός, που συνδέει ενδοπαραταξιακά τους δεξιούς, είναι οι αναφορές στον εμφύλιο, στον Μεταξά, στον Παπάγο, στον αντι-κομμουνισμό, στην υπερσυντηρητική Εκκλησία, στο γκλομπ του χωροφύλακα, στον εθνικισμό, η κρυφή και φανερή συμπάθεια στη Χούντα και προπαντώς το Κράτος-Αγελάδα, που όταν το καταλαμβάνουμε πρέπει να μας ταΐζει και να μας διορίζει!!!!

    Ας γυρίσω στον Καραμανλή…Και ρωτάω:
    Δεν ήταν λαϊκιστής?? Ήταν δεξιός με τη διεθνή έννοια? Υπέρμαχος της ιδιωτικής οικονομίας??

    Όχι, φυσικά!!

    Πιό κρατικιστής από τον Καραμανλή (και τη φαύλη χούντα, επίσης) δεν υπήρξε!!!
    Αντί να ιδιωτικοποιεί εταιρίες (ως φιλελεύθερος γαρ)- δες Ολυμπιακή- αυτός εθνικοποιούσε ιδιωτικές και έχωνε μέσα πολίτες "καθαρών κοινωνικών φρονημάτων"!!!

    Άρα, ο Ανδρέας δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να ακολουθήσει αυτή την φαύλη Δεξιά πρακτική βολέματος και ρουσφετιού, αλλά με μια ΜΕΓΑΛΗ διαφορά!!!

    Για πρώτη φορά έβγαλε από την αφάνεια και άτομα της Άλλης Ελλάδας, αυτής της αποκλεισμένης από την εποχή του Εμφυλίου, τους πολίτες β' Κατηγορίας, τα μιάσματα κατ’εσάς τους δεξιούς!!!

    Αλλά ο Αντρέας, όσα αρνητικά κι αν έχει να του προσάψει κανείς, προσαρμόστηκε γρήγορα στις νέες κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες.
    Έφτιαξε το Νόμο Πεπονή (2190/94), ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στην διεφθαρμένη και ρουσφετο-κρατούσα Ελλαδίτσα.
    Έφτιαξε το ΕΣΥ (θυμάστε πριν κατά τη δεκαετία του 70’, πόσα τουριστικά λεωφορεία φεύγαν για τη Βουλγαρία σε "εκδρομές υγείας" και μαζί τους πολύτιμο συνάλλαγμα??) κλπ. κλπ.

    3. Όσον αφορά το χρέος- όλες οι χώρες έχουν χρέη, αλλά με μιά διαφορά!!
    Η πιο σημαντική παράμετρος ενός χρέους είναι το εάν είναι ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ (ελέγξιμο δηλαδή).
    Κάθε σώφρονα κυβέρνηση φροντίζει να ελέγχει το χρέος της, για να μην της ξεφύγει !!!

    Καμιά προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν άφησε να της ξεφύγει ο έλεγχος του χρέους.

    ΚΑΜΙΑ!!!!

    Ούτε του Α. Παπανδρέου, ούτε του Κ. Μητσοτάκη, ούτε του Κ. Σημίτη!!!

    Και ήρθε ο μπουχέσας της Ραφήνας μέσα σε 5 χρόνια ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

    Εύχομαι μόνο τα πράγματα να μην είναι ΜΗ-ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ!!!!

    ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ ΟΤΑΝ ΛΕΩ:

    ΔΕΞΙΟΙ- ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΑΧΡΕΙΟΙ, ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ!!!!


    Παρατηρητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλως τον διανοητικά ηλίθιο του
    Πασοκ.
    παρατηρητή του ανοικτού ΚΩΛΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    ΣΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΕΓΙΝΕΣ ΡΕ......
    ΣΟΥ ΚΡΕΜΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΚΟΤΣΑΝΙ
    ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΙΣΩ......ΡΕ.....


    ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 11...ΤΑΚΤΙΚΟΣ
    ΑΛΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ.

    ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ
    ΜΟΥΝΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ
    Ή ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙΣ
    ΓΑΜΙΩΛΑ ?

    XEΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΙΑ ΣΟΥ.
    ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΜΜΑΣΜΕΝΟΣ
    ΠΕΣΤΟΥ.
    ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Σφάξτε τους όλους μετά τα Χριστούγεννα!»

    ...γραφουν οι συμπολιτευομενες (!!!) εφημεριδες για τον Ιρλανδο πρωθυπουργο και την κυβερνηση που τους παρεδωσε στα χερια των τοκογλυφων.

    ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ!
    Δεν ειναι δυσκολο, αν και εχουν για προστασια στρατιες απο εβραιους της μοσαντ.
    Καταλληλα οπλα μπορουν να βρεθουν, σκοπευτες καλοι υπαρχουν, ολα μπορουν να γινουν οταν υπαρχει θεληση._________________________________________________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση