GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο εγκαταλειμμένος ναός της Παλληνίδος Αθηνάς...

Από το http://seiriosteam.blogspot.com/    Την άνοιξη του 1994 κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών ανακαλύφθηκαν από την Β εφορία Προϊστ...

Από το http://seiriosteam.blogspot.com/  

Την άνοιξη του 1994 κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών ανακαλύφθηκαν από την Β εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων τα θεμέλια του Ιερού της Παλληνίδος Αθηνάς, ο οποίος χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ.
Οι διαστάσεις του ναού είναι 16,35μ x 32,25μ. Είχε από 13 αράβδωτους κίονες στις μεγάλες πλευρές και 6 στις μικρές. Βρέθηκαν πολλά (~200) κομμάτια από...
 πήλινα πτηνόμορφα ειδώλια σχετικά με την αρχαϊκή φάση του ιερού που αποδεικνύουν τη λατρεία της Αθηνάς.
Δεν βρέθηκαν όμως στη γύρω περιοχή τμήματα της ανωδομής, που σημαίνει ότι ο ναός αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε αλλού. Επιστύλια του Ιερού βρίσκονται εντοιχισμένα στο βυζαντινό ναό του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου. Ενα κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού και μια επιγραφή του Ιερού φυλλάσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Η γειτνίαση της Παλλήνης με την αρχαία Γαργηττό αποδεικνύεται και από άλλο αρχαίο θρύλλο που αναφέρει ότι ο Ευρυσθένης τάφηκε στη Γαργηττό ακριβώς απέναντι από τον φημισμένο αρχαίο ναό της Παλληνίδος Αθηνάς (η οποία κοσμεί και το έμβλημα του Δήμου σήμερα). Στην Παλλήνη είχε οικοδομηθεί το ιερό της "επί Παλληνίδι Αθηνάς", ακριβώς στη θέση του σημερινού ναού του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα, προς εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των Παλληνέων.
Παρά το ότι βρέθηκε το 1994, παραμένει δίχως καμία προσοχή και φροντίδα..
τίποτε δέν μαρτυρά την ύπαρξή του

ούτε κάν μία πινακίδα που να αναφέρει τι βλέπει ο περαστικός...

μάλλον δέν χρειάζεται κανείς να ξέρει..

άλλωστε, τα θεμέλια του ναού, βρίσκονται μέχρι και στο διπλανό οικόπεδο, που εννοείται οτι διαπερνούν και τον δρόμο που μεσολαβεί..




στην παρακείμενη παιδική χαρά όμως υπάρχει πινακίδα..
λές και δέν καταλαβαίνει κανείς οτι είναι παιδική χαρά...
ενώ ένας μετρητής νερού (;) υπάρχει εντός του χώρου του ναού..!
τι άλλο να πεί κανείς..
περαστικά μας..
καλά έλεγε ένας φίλος μου
"δέν φοβάμαι τον υπουργό πολιτισμού, φοβάμαι τον πολιτισμό του υπουργού"

4 σχόλια

  1. ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΗΤΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΑΡΟΥΜΕ..ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ 170Υ , 18ΟΥ, 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝΝ ΝΑ ΡΗΜΑΖΟΥΝ .ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.ΠΑΝΤΟΥ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΜΗΔΕΝ..ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ.Ο ΕΥΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΑ ΑΠΕΙΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ.ΚΑΚΑΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΓΟ ΜΗΔΕΝ.ΟΛΑ ΜΠΑΖΟΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΚΤΙΖΟΝΤΑΙ. ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΚΗΦΗΣΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ .ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΗΦΗΣΟΥ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν δεν γινει ο δρ κουτσουκοσ
    υπουργοσ πολιτισμου
    μην περιμενετε τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα ακόμα πρόβλημα με τις αρχαιότητες στην Ελλάδα ειναι ότι αποτελεί κατάρα για αυτόν που σκάβοντας για θεμέλια, να κτίσει το σπιτικό του, βρίσκει αρχαία. Η πολιτεία, αντί να τον επιβραβεύσει για το καλό που έκανε στον τόπο μας, και στον παγκόσμιο πολιτισμό, τον τιμωρεί διακόπτοντας τις οικοδομικές εργασίες και μερικές φορές κατάσχοντας το οικοπεδό του. Σε πολιτισμένη κοινονία ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε να αποζημιωθεί και επίσης να επιβραβευτεί για αυτή την ανακάλυψη. Αποτέλεσμα ειναι σήμερα εάν κάποιος βρεί αρχαία στο οικόπεδό του, να τα καταστρέφει (πολλές τέτοιες μαρτυρίες έχω ακούσει απο μπουλντοζιέριδες)ή να τα θάβει γιατί αλλιώς κινδυνεύει να μείνει χωρίς σπίτι και να δεί τα χρήματά του να γίνονται καπνός.
    Φαντάζεστε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα έάν ήξερε ότι στην περίπτωση που έβρισκε αρχαία θα του χάριζε το κράτος ένα άλλο οικόπεδο διπλάσιας έκτασης σε περιοχή της προτίμησής του. Και σκεφτήτε πόσο θα είχε κερδίσει ο τόπος από αυτό και η παγκόσμια ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα αρχαία ευρήματα βρίσκονται στη συλλογή του Μητσοτάκη.
    Ρωτήστε την κόρη του που ήταν υπουργός πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση