GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα θα γίνει από αριστουργηματικό γλυπτό ψυχολογικός όρος...

Από το http://www.epikairo.gr/ Της επίκαιρης φίλης μας eleonti: Είναι γνωστή η δύναμη της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας», που μπορεί πολ...


Από το http://www.epikairo.gr/

Της επίκαιρης φίλης μας eleonti:
Είναι γνωστή η δύναμη της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας», που μπορεί πολύ απλά να εκλαϊκευτεί - και όχι να εκφυλιστεί - στη φράση «λέμε καλά, για να πάμε καλά». Αντίστροφα λειτουργεί το μοντέλο, όταν προφητεύουμε δεινά... όπως όλες αυτές οι δυσμενείς προφητείες, που...
 εσκεμμένα ή επιπόλαια, υποβολιμαία ή φοβικά αναπαράγονται τόσο καιρό από εμάς τους ίδιους για τη χώρα μας. (Ας μην επιρρίψουμε προς το παρόν ευθύνες στον ξένο (κυκλώπειο) δάκτυλο και κατηγορηθούμε για συνωμοσιολογικές θεωρίες του φαντασιακού...)

Όλοι όσοι από εμάς επιμένουν να προφητεύουν δεινά, συμβάλλουν στην εκπλήρωση τους και, ναι, έχουν, άρα, μερίδιο ευθύνης, αν επιβεβαιωθούν. Γιατί;;;
Ας πάρουμε το θέμα από την εικόνα:
Τι συνέβη στον δύστυχο Λαοκόοντα, που μάταια προσπάθησε να προειδοποιήσει τους Τρώες για τον κίνδυνο, που ελλόχευε μέσα στο ξύλινο αλογάκι, εναντίον του οποίου, μάλιστα, πέταξε το ακόντιό του; Δύο τεράστια φιδάκια πετάχτηκαν από τη θάλασσα και τον έπνιξαν και αυτόν και τα παιδάκια του...τιμωρία από τον Απόλλωνα, λένε οι φήμες.. Επειδή, όμως, οι Τρώες νόμιζαν ότι η τιμωρία επήλθε από την ασέβεια προς τον δούρειο ίππο, μετέφεραν το αλογάκι εντός των τειχών... Με αποτέλεσμα; να επιβεβαιωθεί η κινδυνολογία του Λαοκόοντα...
Από εδώ ξεκινούν δύο τινά: να θεωρήσουμε ότι ο Λαοκόοντας απλώς προφήτεψε σωστά ή να θεωρήσουμε ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην τελική καταστροφή της Τροίας.
Αν δεχτούμε ότι ο Λαοκόοντας προφήτεψε σωστά, δεχόμαστε την ιδιότητά του αποκλειστικά ως μάντη... Άρα, με βάση τα τότε δεδομένα δεν ήταν παίκτης, ένας απλός σοφός προφήτης του μέλλοντος... Οκ, λοιπόν, ο Λαοκόοντας ήταν αμέτοχος. Παρόλαυτά, τιμωρήθηκε και μάλιστα πλήρωσε με τη ζωή τη δική του και των παιδιών του... Συνεπώς, όσοι από τους σημερινούς καταστροφολόγους θέλουν να τη γλιτώσουν με το πρόσχημα του κληρονομικού χαρίσματος, ας μην ξεχνούν ότι, η τιμωρία θα επέλθει εν τέλει...
Το άλλο τι είναι ότι ο Λαοκόοντας εκπλήρωσε την ίδια του την προφητεία. Είναι επομένως συνένοχος, συνυπεύθυνος και συμμέτοχος στην καταστροφή της Τροίας.
Όπως και εμείς, άλλωστε! Κυρίως γιατί μας έχει πλέον αφαιρεθεί το άλλοθι της μεταφυσικής δεξιοτεχνίας της μαντικής...είμαστε παίκτες στο ζατρίκιο, όχι πιόνια, όχι παρατηρητές, ούτε χρονόμετρο..., δεδομένου ότι η ανθρωπότητα, που θέλει να καυχάται ότι με τον Διαφωτισμό εγκατάλειψε τη μεταφυσική στα άστρα, φόρτωσε πάνω στις πλάτες του τελευταίου την πραγματική δύναμη και τη μετέφερε από τους θεούς στη γνώση, ανήγαγε τη λογική και τις αισθήσεις σε όργανο της και έβαλε τη διαίσθηση να κοιμηθεί στα στήθη ενός αποκλειστικά ψυχολογικού προνομίου, μας κατέστησε ταυτόχρονα όλους υπεύθυνους για την ζωή μας.
Συνεπώς, η λεκτική αναπαραγωγή δεινών, δεινά θα προκαλέσει. Ο Λαοκόοντας τιμωρήθηκε και πλήρωσε με τη ζωή τη δική του και των παιδιών του... είτε συνέβαλε, είτε όχι με την αρνητική του στάση...
Ταπεινή μου εκτίμηση είναι ότι όσοι επιμένουν να εκφράζουν αβίαστα και ανερυθρίαστα τις δικές τους καταστροφολογικές εκτιμήσεις και τα μοιρολατρικά σενάρια με τη χειρότερη δυνατή εκδοχή, θα αναπτύξουν το ψυχολογικο πλέον σύμπλεγμα του Λαοκόοντα, που δεν θα συνίσταται σε κάποια έξωθεν τιμωρία αλλά σε αυτοτιμωρία: τύψεις από τη συμμετοχή σε μια μαζική αυτοκτονία.
Κατηγορείστε με ελεύθερα για υπέρμαχο της αισιοδοξίας! Η αισιοδοξία στις μέρες μας δεν είναι ούτε εθελοτυφλία, ούτε ψευδαίσθηση! Ποτέ δεν ήταν, άλλωστε. Αντιθέτως, η αισιοδοξία, η πεποίθηση για θετικές εξελίξεις είναι μοχλός για δράσεις, κινητήριος δύναμη για φυγή από το τέλμα. Και αν το έχουμε πιάσει, μόνο μία είναι η έξοδος. Προς τα πάνω. ΄Ετσι δείχνουν τα βελάκια.
Στο κάτω-κάτω και πάλι τους θεούς με το μέρος μας τους έχουμε: οι Τρώες έχασαν, οι Έλληνες νίκησαν! Με το μυαλό τους...

6 σχόλια

  1. Οπως εχουν τα πραγματα τωρα αγαπητοι μου, μια δημοσια εκκληση στον αξιοτιμο κ.Παλαιοκωστα,δραπετη των φυλακων Κορυδαλλου,ειναι επιτακτικη αναγκη.

    Αξιοτιμε κ.Παλαιοκωστα,σε παρακαλουμε ,σε ικετευουμε,δωσε μας την διευθυνση του πιλοτου του ελικοπτερου που σας ελευθερωσε ,και την εταιρεια ελικοπτερων που ενοικιαζει ελικοπτερα (ακομα) και σε αλβανες,χωρις να ζητησει τα στοιχεια τους!!

    Παρακαλουμε,σας ικετευουμε,τη χρειαζομαστε αυτη την διευκολυνση.

    Να νοικιασουμε ενα ελικοπτερο να το φορτωσουμε με καμμια βομβα Ναπαλμ,(η εστω με καμμια κατοστη κιλα μπαρουτι),και να ..περιμενουμε.
    Οταν δουμε οτι εχει μαζωξη η αλητοσυμμορια πασοκο-σκυλια,να παμε απο πανω και μπαμ! να μην αφησουμε ποδαρι πασοκοσκυλαιικο.

    Μετα εχουμε και το μπουρδελο /χαμαιτυπειο Χαρ.Τρικουπη η Ιπποκρατους και ξανα τα ιδια ..
    Να μην μεινει ποδαρι πασοκ-σκυλια..

    Ελατε αξιοτιμε κ.Παλαιοκωστα,βοηθησε το λαο!!

    Ξερουμε,ξερουμε,εσεις .."τυχαια" αποδρασατε!
    Κανατε ηλιοθεραπεια πανω στην ταρατσα των φυλακων,και τοτε εντελως τυχαια περασε η φιλη σας και σας πηρε..
    Το ξερουμε το ξερουμε αυτο..
    Η αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια,μας ..ενημερωσε!
    Εφταιγε η ..διαλυση της αστυνομιας!
    Που την ..διελυσε η Ν.Δ (του κ.Καραμανλη,οπως ελεγε και το βλακογιοργο)...

    Ενω τωρα βομβα ακομα και μεσα στο υπουργειο δημ.ταξης ,
    ειναι .."οργανωση" της αστυνομιας!!!
    Μας τοπε,τι λεω μας διαβεβαιωσε η αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια!!
    Θα φτιαξουμε την αστυνομια που διελυσε η Ν.Δ (του κ.Καραμανλη οπως ελεγε και το βλακογιοργο)..


    Τελικα η βομβα καλη ητανε ,αλλα το αποτελεσμα δεν ηταν το ..αναμενομενο...

    Παντως καλη αρχη.
    Να αρχισουν να τρεμουν τα πασοκ-σκυλια.
    Μεχρι να εκτελεστουν ολα δημοσια στο Συνταγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς τους 160 βουλευτές του Παπανδρέου που ψήφισαν το νόμο-ΧΑΣΑΠΗ γα το ασφαλιστικό:

    ΕΑΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΗΤΑΝ ΕΡΓΟΧΕΙΡΟ, ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΚΑΜΑΡΩΝΑΤΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΙΚΑ ΣΑΣ.

    Να δώ με τί μούτρα θα εμφανιστείτε στις παραλίες αυτο το καλοκαίρι.

    Για καλό και για κακό, πάρτε μαζί και το σεκιουριτά, τουλάχιστον να σας σκουπίζει τα γιαούρτια από τα μούτρα σας και να αποκρούει τις πέτρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς είναι δυνατόν μια εμπεριστατωμένη ανάλυση αναγόμενη σε παραμέτρους κοινωνικής ψυχολογίας, να γίνεται αντικείμενο σχολιασμού από ασχέτους και δη, ως επι το πλείστον, κοινούς υβριστές. Φαίνεται ότι το σύγχρονο φαινόμενο της επικοινωνίας μέσω ιστοτόπων θα αποτελέσει ξεχωριστό πεδίο της ψυχοπαθολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 02 Ιουλ 2010 11:23:00 π.μ.
    Πώς είναι δυνατόν μια εμπεριστατωμένη ανάλυση αναγόμενη σε παραμέτρους κοινωνικής ψυχολογίας, να γίνεται αντικείμενο σχολιασμού από ασχέτους και δη, ως επι το πλείστον, κοινούς υβριστές.
    ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ ΡΕ ΜΕΓΆΛΕ.
    ΕΔΩ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣΟΥΝ ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
    ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ ΥΒΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ?
    ΤΟ ΒΡΙΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΝΩΔΥΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ-ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ-
    ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: ΟΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.
    ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΑΣ ΕΙΣΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατηγορείστε με ελεύθερα για υπέρμαχο της αισιοδοξίας!
    //////////////////////////////
    Όχι κατηγορίες...λίγο χιούμορ.
    //////////////////////////////
    Δύο τεράστια φιδάκια
    /////////////////////////////
    Ό ορισμός τού οξύμωρου,μετά τό
    "ένας τεράστιος νάνος".
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ ΡΕ ΜΕΓΆΛΕ.
    ΕΔΩ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΣΟΥΝ ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ".

    Οχι δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, εναντίον της μοιρολατρείας είμαι. Αλλά και εκείνοι που χαράσσουν κάποια σωτήρια γραμμή πλεύσης στα οικονομικά τί εισέπραξαν στο τέλος; Φασκέλωμα, αδιαφορία και αποδοκιμασία. (π.χ. ο Μαρκεζίνης του 1953, όχι ο μετέπειτα χουνταίος). Να δώ και πως θα τη γλυτώσουν οι απαισιόδοξοι, εκτός αν έχουν ασφαλή διέξοδο με διπλή διεύθυνση εξωτερικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση