GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η "αθόρυβη" αξία Σοφία Παπάζογλου...

...μια διακριτική αλλά από τις πιο πληθωρικές παρουσίες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ, αποκλειστι...

...μια διακριτική αλλά από τις πιο πληθωρικές παρουσίες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ, αποκλειστικά στο PRESS-GR!

(Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης)

Ξεκίνησε την τραγουδιστική της πορεία αξιοποιώντας τις έντονες μνήμες παραδοσιακών και λαϊκών τραγουδιών που είχε χαραγμένες από την παιδική της ηλικία. Έκανε σπουδές φωνητικής στο Σύγχρονο Ωδείο της Αθήνας με τη Μήδεια Ιασωνίδου, παρακολούθησε σεμινάρια στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά και μαθήματα κινησιολογίας στο εργαστήρι της Μαίρη Τσούτη. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η επαγγελματική της ενασχόληση με το τραγούδι άρχισε το 1995, όταν ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης της εμπιστεύτηκε την ερμηνεία των τραγουδιών του κύκλου “Στεναγμός Ανατολίτης” (LYRA). Ακολούθησαν τρεις ακόμη προσωπικοί δίσκοι: “Πάμε Νότια” (LYRA, 1998) σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ζήκα, “Όσα σου μοιάζουν” (UNIVERSAL MUSIC, 2003) σε μουσική Μανόλη Πάππου και στίχους Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ηλία Κατσούλη, Χρήστου Σπουρδαλάκη και Θανάση Παπακωσταντίνου.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Δίφωνο», το άλμπουμ ήταν μέσα στα εικοσιπέντε καλύτερα του 2003 και το τραγούδι “Ποταμός” μέσα στα...
 καλύτερα δεκαπέντε της ίδιας χρονιάς. “Πέμπτη Απόγευμα” (Cantini 2004). Το άλμπουμ αυτό, καρπός της συνεργασίας με τον συνθέτη και τραγουδοποιό Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, εισήλθε στον κατάλογο με τα δέκα πρώτα LP του “World Music Charts Europe” το Μάρτιο του 2005, φτάνοντας στο νούμερο επτά τον Απρίλιο και Μάιο της ίδιας χρονιάς. To καλοκαίρι του 2009 κυκλοφορεί ο πέμπτος δίσκος της με τίτλο "'Ενα παράξενο ταξίδι" σε συνεργασία με δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν και τον Βασίλη Κετεντζόγλου στην κλασική κιθάρα. Το cd αποτελεί το ηχητικό αποτύπωμα των ζωντανών παραστάσεων των τριών καλλιτεχνών, περιλαμβάνοντας επανεκτελέσεις ιδιαίτερων έντεχνων, λαϊκών αλλά και ξένων τραγουδιών σημαντικών δημιουργών, που όμως τα ακούμε όλο και πιο σπάνια.
Επίσης περιλαμβάνονται δύο νέα τραγούδια, ένα σε μουσική του Βασίλη Κετεντζόγλου και ποίηση Κωστή Παλαμά και ένα σε μουσική Ντάσο Κούρτι και στίχους Ηλία Κατσούλη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ελληνικές δισκογραφικές παραγωγές έντεχνου,λαϊκού και παραδοσιακού ρεπερτορίου, καθώς και στις διεθνείς «World Festival of Sacred Music» (CCn’C, 1999) και «GREECE: A Musical Odyssey» (Putumayo World Music, 2004).
Συνεργάστηκε επί σκηνής με συνθέτες και τραγουδοποιούς μεταξύ των οποίων τους Γιάννη Μαρκόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη, Μανώλη Ρασούλη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Γιώργο Ζήκα, Ορφέα Περίδη, Παντελή Θαλασσινό, Χρήστο Τσιαμούλη, Χρήστο Νικολόπουλο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Χρήστο Λεοντή και Διονύση Σαββόπουλο. Επίσης, συνέπραξε με τραγουδιστές όπως οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Μακεδόνας, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρης Μπάσης και Γιώργος Νταλάρας. Έχει συνεργαστεί με τα συγκροτήματα «Δυνάμεις του Αιγαίου», «Εστουδιαντίνα»,"Mακρινά ξαδέλφια", «Smyrna trio» (ιδρυτικό μέλος), και το αμερικανικό συγκρότημα «BRAVE OLD WORLD». Έχει συμπράξει με τον κιθαρίστα Gerardo Nunez στη μουσική συνάντηση ρεμπέτικου – σμυρναίικου και φλαμένκο στη Γρανάδα της Ισπανίας, ενώ διετέλεσε προσκεκλημένη λέκτορας και σολίστ του “Byzantine Festival in London” (2005) που πραγματοποιήθηκε στο South Bank Center του Λονδίνου.Το 2006 συμμετείχε στο cd "Oxir be ugur" του δημοφιλούς κούρδου τραγουδιστή Diyar σε ένα ντουέτο με τον συμβολικό τίτλο "Ελευθερία".
Τον Νοέμβρη του 2009 εμφανίστηκε ως guest στο C.R.R. konser salonu της Κωνσταντινούπολης με δύο απ'τους πιο σπουδαίους σολίστες της Τουρκίας τον Yurdal Tokcan(ούτι) και Goksel Baktagir (κανονάκι) καθώς και στο Oud Festival που έλαβε χώρα στο Confederation house των Ιεροσολύμων με το Θεσσαλονικιώτικο συγκρότημα "Εν χορδαίς". Έχει εμφανιστεί με τη «Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα» της ΕΡΤ, τη «Συμφωνική Αθηνών», καθώς και με την «Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής». Έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, ΗΠΑ, Iσραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Βρεταννία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστραλία, Ισπανία. Έχει δώσει συναυλίες σε χώρους και θέατρα όπως το Ηρώδειο, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Μέγαρο Μουσικής, το Konzerthaus της Βιέννης, το Concertgebouw του 'Aμστερνταμ, to Purcell room του Λονδίνου, το Town Hall Theatre και το Central Park της Νέας Υόρκης.
 Από το φθινόπωρο του 2009, η Σοφία Παπάζογλου με τους μόνιμους συνεργάτες της, Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν και Βασίλη Κετεντζόγλου στην κλασική κιθάρα, δίνει συναυλίες και παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που στηρίζεται κυρίως στην πρόσφατη κοινή τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο "'Ενα παράξενο ταξίδι" αλλά και στην προηγούμενη δισκογραφία της, στη λαική μας παράδοση καθώς και σε περίτεχνους αυτοσχεδιασμούς. Από τα τέλη του 2009 στις παραστάσεις συμμετέχει και ο σπουδαίος σολίστας του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης.

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Τα ταξίδια και η καλή παρέα με ποτό, γέλιο και τραγούδι(προαιρετικά) μέχρι πρωίας.
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Δυνατοί θόρυβοι όπως κομπρεσέρ, σφυριά που βαράνε και άλλα εργαλεία που ανεγείρουν οικοδομές (θέλω να διαπράξω φόνο στη προκειμένη περίπτωση). Κατά τα άλλα το πρωί κοιμάμαι και βάζω ξυπνητήρι για να ξυπνήσω στις…12 το μεσημέρι!
Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;
Μόλις σήμερα!
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Είμαι νευρική.
Το βασικό ελάττωμά σου;
Η ανυπομονησία.
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Αποκηρύσσω την ύπαρξη λάθους και σωστού. Η ζωή έχει καλές και κακές στιγμές και αναλόγως κινούμαστε και πορευόμαστε.
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Δεν θυμάμαι, αλλά γενικά κλαίω συχνά και εύκολα.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Με την Μπουμπουλίνα.
Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα;
Ηρωές μου είναι όλοι οι άνθρωποι που αντιστέκονται στο κατεστημένο και τη διαφθορά όχι ρίχνοντας μολότοφ, αλλά με τον τρόπο ζωής τους, τις αρχές, την αξιοπρέπεια και το ήθος τους.
Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
Δεν με σημάδεψε κάποια συγκεκριμένη ταινία αλλά ως πιτσιρίκα-έφηβη είχα αδυναμία στα αμερικάνικα μιούζικαλς του ’30, ’40, ’50 για τις φοβερές τους υπερπαραγωγές, τις απίστευτες τζαζ μπάντες και τους ασύλληπτους χορευτές τους όπως ο Φρεντ Αστέρ, ο Τζιν Κέλυ κ.α. που τους έβλεπα και έμενα με το στόμα ανοιχτό! Η καλή πλευρά της Αμερικής .
Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Μπαλί.
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Ο Καραγάτσης, αν και τελευταία με έχει συνεπάρει η ποίηση του Νίκου Καρούζου.
Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Το χιούμορ.
…Και σε μια γυναίκα;
Την ειλικρίνεια.
Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Ο Χατζιδάκις.
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
Ό,τι μου έρθει δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο..
Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
«Ο τελευταίος πειρασμός» του Νίκου Καζαντζάκη.
Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;
Ο Ρέμπραντ.
Το αγαπημένο σου χρώμα;
Κόκκινο.
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Ότι κατάφερα να είμαι πιο επιεικής και ανοιχτή με τους ανθρώπους και ότι πέταξα από μέσα μου πολλά βάρη και ενοχές του παρελθόντος.
Το αγαπημένο σου ποτό;
Haig με 2 παγάκια.
Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Για τις αμαρτίες που δεν έκανα.
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Τις αλαζονικές προσωπικότητες.
Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Τελευταία το διαδίκτυο και το facebook.
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Να μείνω χωρίς φωνή και να μη μπορώ να τραγουδήσω μεγαλώνοντας.
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Μόνο σε περίπτωση που θα προκληθούν….μεγάλες καταστροφές!!!
Ποιο είναι το μότο σου;
"Γέλα πουλί μου γέλα, είν' η ζωή μια τρέλα"
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Δεν μ’ ενδιαφέρει το πώς θα πεθάνω αφού δεν μπορώ να το καθορίσω, θα ήθελα όμως να μαζευτούν οι φίλοι και συγγενείς, να με ξενυχτίσουν αφηγούμενοι ιστορίες και αναμνήσεις από μένα και να γελάνε.
Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;
Θα ήθελα να μου εξηγήσει για ποιο λόγο έχει παρατήσει τους ανθρώπους στο έλεος ανθρώπων.
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
Βρίσκομαι σε κατάσταση φιλοσοφικών αναζητήσεων και υπαρξιακών συνειδητοποιήσεων.

*Συναυλίες 2010 της Σοφίας Παπάζογλου:
_Τετάρτη 2 Ιουνίου συναυλία στο Καστράκι Δραπετσώνας (λιμάνι) με την λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης σε ένα αφιέρωμα στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τραγουδούν οι Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Παπάζογλου και Δώρος Δημοσθένους .
_Σάββατο 19 Ιουνίου η Σοφία Παπάζογλου εμφανίζεται στη Βέροια στις εκδηλώσεις «Εύηχη πόλη» με τους: Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν, Βασίλη Κετεντζόγλου στην κιθάρα και Μανώλη Καραντίνη. Η παράσταση έχει τίτλο « Ένα παράξενο ταξίδι».
_ Σάββατο 26 Ιουνίου η λαική ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης με ερμηνευτές τον Δημήτρη Μπάση και τη Σοφία Παπάζογλου θα δώσουν συναυλία στη Λάρισα στα εγκαίνια του μαιευτηρίου Ιασώ.
_ Την Παρασκευή 16 Ιουλίου οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δημήτρης Μπάσης και Σοφία Παπάζογλου θα δώσουν συναυλία στη Λεμεσό της Κύπρου ερμηνεύοντας τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Απόστολου Καλδάρα και του Μάνου Λοίζου.
_Την Πέμπτη 29 Ιουλίου δίνεται στο Λυκαβηττό μεγάλη συναυλία με τη Λαική ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και πληθώρα τραγουδιστών για την επέτειο των 85 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη.
_Την Παρασκευή 30 Ιουλίου στο Σινοπούλειο θέατρο Σπάρτης η Λαική ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζει την παράσταση « Απ’ τον Τσιτσάνη στον Θεοδωράκη» με ερμηνευτές τη Νένα Βενετσάνου, τον Δημήτρη Μπάση, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Δώρο Δημοσθένους.
_Το Σάββατο 31 Ιουλίου στα Εξαμίλλια Κορινθίας ηΛαική ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζει την παράσταση « Απ’ τον Τσιτσάνη στον Θεοδωράκη» με ερμηνευτές τον Βασίλη Λέκκα, τη Σοφία Παπάζογλου , τον Δώρο Δημοσθένους και τον Παναγιώτη Πετράκη.
_ Στις 7 Αυγούστου στην Παροικιά της Πάρου δίνεται συναυλία του συνθέτη Γιώργου Ζήκα με ερμηνευτές τον Κώστα Μακεδόνα και τη Σοφία Παπάζογλου με αγαπημένα τραγούδια από την μέχρι σήμερα δισκογραφία του συνθέτη.
_ Στις 11 Αυγούστου στον Νέστορα Μεσσηνίας δίνεται λαϊκή συναυλία με τη Λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και ερμηνευτές τον Δημήτρη Μπάση και τη Σοφία Παπάζογλου.

3 σχόλια

  1. ΜΩΡΗ ΚΟΥΦΑΛΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΧ. 54 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ 9000 ΕΝΣΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 60 ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ.ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ Η ΚΛΕΦΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 60 ΤΟΥΣ.ΠΕΣ ΜΑΣ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΑΜΩ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ.ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ . ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ ΜΩΡΗ ΚΟΥΦΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χίλιες φορές Προυστ παρά Άκηδες ΟΥΣΤ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *********************************

    Δεν σας κανει εντυπωση που εχει καιρο να δημοσιευτει οποιουδηποτε ειδους δημοσκοπηση ενω πριν σας πρηζανε σχεδον καθε 2-3 ημερες με δημοσκοπησεις??

    ΛΟΙΠΟΝ

    διαρευσανε μετα απο καιρο ξανα νεες κρυφες δημοσκοπησεις που παρηγγειλε το ΠΑΣΟΚ.

    Η λεξεις ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ και ΠΑΝΙΚΟΣ πραγματικα χανουν το νοημα τους μπροστα στα αποτελεσματα.
    Μιλαμε για διαλυση και σβησιμο του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνια.
    Ειναι απιστευτο το τι γινεται.

    η πρωτη εγινε πανελλαδικα και η δευτερη σε 3 μεγαλες πολεις Αθηνα, Θεσσ/νικη, Πατρα.

    Θα δημοσιευτουν παντου συντομα εκτος φυσικα απο το MEGA και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.


    **********************************

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση