GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οικονομικές αναγκαιότητες και σφάλματα της οικονομικής πολιτικής...

Του Νίκου Κοτζιά http://epirusgate.blogspot.com/ Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη κρίση ανταγωνιστικότ...

Του Νίκου Κοτζιά
http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη κρίση ανταγωνιστικότητας, δομών, χρηματοπιστωτικών μεγεθών. Επίσης, είναι φανερό ότι ενώ αυτή η κρίση είναι προϊόν των νεοφιλελεύθερων στρατηγικών, οι δυνάμεις που κυριαρχούν στην ΕΕ, προωθούν νεοφιλελεύθερα μέτρα «εξόδου από την κρίση». Όπως, όμως, δείχνουν όλες οι ιστορικές μελέτες, από τις 32 χώρες που βρέθηκαν τα τελευταία ογδόντα χρόνια στη δίνη ανάλογων κρίσεων μόνο η μία (Ναι! Μόνο η μία!) τα κατάφερε να συνέλθει έγκαιρα και να απαλλαγεί από τα χρέη της. Κατά συνέπεια, ο αποκαλούμενος μονόδρομος μόνο μονόδρομος δεν είναι, ακόμα και αν αποδεχόταν κανείς την νεοφιλελεύθερη λογική. Στη συνέχεια θα αναφέρω...

συγκεκριμένα παραδείγματα στήριξης αυτής της θέσης μου.
Αντί η κυβέρνηση να πουλήσει προτίμησε να δημοσιοποιήσει
Η κυβέρνηση παρέλαβε μια κάκιστη οικονομική κατάσταση. Χειρότερη από εκείνη που διέβλεπε ως αντιπολίτευση. Πολύ χειρότερη από ότι δήλωνε η ΝΔ ως κυβέρνηση. Για αυτό και οι ευθύνες της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή είναι οι μέγιστες. Το δέχομαι αυτό και το υποστηρίζω ως αληθινό. Το σφάλμα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ήταν ότι έχοντας πια διαβάσει την κακή κατάσταση της οικονομίας, το πατριωτικό θα ήταν να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση. Ανάμεσα στα κέρδη για τη χώρα πριν τη δημοσιοποίηση των «αριθμών» και τα κέρδη των κερδοσκόπων μετά την δημοσιοποίηση, θα έπρεπε με σαφήνεια να επιλέξει τα πρώτα. Δυστυχώς επέλεξε χωρίς από ότι φαίνεται να έχει την απαιτούμενη νηφαλιότητα, να δημοσιοποιήσει πρώτα το πρόβλημα της χώρας και κατόπιν να αναζητήσει, με πολύ χειρότερους όρους, τον δανεισμό της.Στη συνέχεια, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που διατηρούσε ακόμα (το θέμα δεν ήταν όπως υποστηρίζει η διαπλοκή να λάβει νωρίτερα τα μέτρα λιτότητας, αλλά πρωτίστως να δανειστεί έγκαιρα). Όταν βγήκε για πρώτη φορά να πάρει δάνεια, ύψους τελικά οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, συνάντησε μια προσφορά 25 δισεκατομμυρίων. Και αυτή δόθηκε αρκετά πριν λάβει μέτρα αυστηρής λιτότητας. Αντί, τότε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα κάλυψης του ήμιση των απαιτήσεων προς την Ελλάδα για το έτος 2010, δανείστηκε μόνο τα άμεσα αναγκαία και κατόπιν προχώρησε στο γνωστό πρόγραμμα λιτότητας προκειμένου να δανειστεί αμέσως μετά!
Αν συνεχίσει η πολιτική ύφεσης – το κόστος δανεισμού θα γίνει δυσβάστακτο
Εξαρχής η κυβέρνηση προσανατολίστηκε στον περιορισμό των μισθών και του κοινωνικού κόστους της εργασίας. Τέτοια μέτρα δεν κάνουν, ασφαλώς, την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, αλλά την οδηγούν απευθείας στην ύφεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα αυξάνει η Χιονοστιβάδα (δηλαδή, το snowball effect) της οικονομίας. Η Χιονοστιβάδα είναι ένας οικονομικός δείκτης που προσμετρά την αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται μια χώρα και το ποσοστό ανάπτυξής της, στην περίπτωση της Ελλάδας, φέτος και τα επόμενα χρόνια, το ποσοστό συρρίκνωσης της οικονομίας. Εφόσον η ύφεση θα κινηθεί στα 2,5-4%, όπως πιστεύω, και ο δανεισμός θα γίνεται με τόκο 4,5-6%, η ετήσια επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας (σχέση υψηλών επιτοκίων με συρρίκνωση) θα κινηθεί στα 8-11%. Δηλαδή, ενώ η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, το κόστος των τοκοχρεολυσίων που θα έχει να πληρώσει θα αυξάνει. Ο όγκος της οικονομίας θα περιορίζεται και κατά προέκταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών.Όλα δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο κάτω από το πραγματικό βάρος να βρει δάνεια δεν σκέφτεται νηφάλια τις επιπτώσεις που θα έχει για το μέλλον της χώρας ο συνδυασμός της πολιτική που ακολουθείται: συρρίκνωσης της οικονομίας και αύξησης των τοκοχρεολυσίων.
Εύκολες λύσεις ή προϋπολογισμός μηδενικής βάσης;
Μπροστά στην όλο και περισσότερο βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας και της σχετικής δυσκολίας δανεισμού, το οικονομικό επιτελείο κατέφευγε στη γνωστή εύκολη λύση που θα μπορούσε να επιλέξει και μια οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση: το πάγωμα των συντάξεων, τον περιορισμό του κόστους εργασίας, την αύξηση των άμεσων φόρων και το κτύπημα του εισοδήματος των μισθωτών. Δεν θέλει ούτε πολύ φαιά ουσία, ούτε και πολλές γνώσεις για να επιλέξει κανείς μια τέτοια πολιτική και να την παρουσιάζει ως μονόδρομο. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν πιο αποτελεσματικές και δίκαιες τεχνικές περιορισμού των δαπανών. Αρκεί να υπάρχει η πολιτική θέληση. Εφόσον η κυβέρνηση δεν πήρε τα όποια μέτρα την επόμενη της εκλογής της και έδωσε στον εαυτό της χρόνο, τότε θα έπρεπε να επιλέξει τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών μέσω του «Προϋπολογισμού Μηδενικής Βάσης». Αυτό σήμαινε ότι κανένα έξοδο του δημοσίου δεν θεωρείται εξαρχής ως απαραίτητο και πολύ λιγότερο δεδομένο.Η κυβέρνηση όφειλε να αναλύσει τον προϋπολογισμό σημείο προς σημείο και να κόψει όλες τις σπατάλες μία – μία. Να διαγράψει από τους δημόσιους λογαριασμούς κάθε μη αιτιολογημένη και πραγματικά αναγκαία δαπάνη. Από τον περιορισμό των αποστολών στο εξωτερικό μέχρι την κατάργηση της πολιτικής χορηγιών και μάλιστα στο μεγάλο κεφάλαιο. Αφού θα έκανε αυτή την πράξη, κατόπιν θα μπορούσε να ξεχωρίσει ανάμεσα στις δαπάνες που καλύπτει από τα έσοδά της και εκείνες που χρειάζονται δανεισμό και να αναστοχαστεί για άλλη μια φορά επί των τελευταίων. Στην περίπτωση που μετά τη χρήση αυτής της μεθόδου θα υπήρχαν «κενά», μόνο τότε θα προχωρούσε λελογισμένα η κυβέρνηση σε ότι ονομάζω ως «εύκολες λύσεις».
Η λογιστική αντί της πολιτικής
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί, στην υπόθεση του διεθνή δανεισμού, πολιτικά, αξιοποιώντας και το υπουργείο εξωτερικών, και όχι μόνο εκείνο των οικονομικών σε δύο γραμμές. Η μία ήταν να θέσει ζητήματα λειτουργίας, συνοχής, προοπτικών της ίδιας της ΕΕ. Να διαμορφώσει, δηλαδή, πρώτα ένα πολιτικό πλαίσιο και κατόπιν να διαπραγματευόταν το οικονομικό επιτελείο εντός αυτού του πλαισίου. Μια τέτοια πολιτική επιλογή, προϋποθέτει ότι το οικονομικό επιτελείο θα κατανοούσε τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης, και δεν θα παραιτείτο εξ’ αρχής από αυτήν με τρόπο που δεν έχει ξανασυμβεί στα διπλωματικά χρονικά. Με τρόπο που έστελνε σήμα στους διεθνείς κερδοσκόπους ότι μπορούν να θέτουν όποιους όρους δανεισμού επιθυμούσαν, καθότι οι Έλληνες αρμόδιοι πιστεύουν ότι δεν έχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Η δεύτερη γραμμή θα στηριζόταν στο γεγονός ότι στη σημερινή φάση της παγκοσμιοποίησης αυξάνουν οι δυνατότητες μιας χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, να αναπτύξει πολύπλευρες σχέσεις και να διευρύνει τον βαθμό αυτονομίας της. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την πολιτική και την γεωπολιτική εν γένει, αλλά και για την οικονομική πολιτική ειδικότερα. Δυστυχώς, το οικονομικό επιτελείο αντέδρασε δημόσια αρνητικά στην προοπτική δανεισμού από χώρες όπως η Κίνα. Κάτι που ισοδυναμούσε με μήνυμα στους κερδοσκόπους ότι η χώρα δεν διαθέτει, αλλά και ούτε επιθυμεί να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις.Σε αυτά τα πλαίσια, η κυβέρνηση δανείζεται αναγκαστικά πλέον με όρους τοκογλυφίας. Αφήνει δε αναπάντητους τους εκφραστές των συμφερόντων των τοκογλύφων που διατείνονται «ότι η Ελλάδα θέλει να τα αρπάξει από τις τσέπες εργαζομένων τρίτων κρατών». Δηλαδή, είναι και τοκογλύφοι και ζητούν τα ρέστα.
Μαύρες ψυχές και έλλειψη επαφών με τους κοινωνικούς παράγοντες
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω, ανάμεσα στα πολλά σφάλματα της κυβέρνησης, την έλλειψη διάθεσης από το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους της μισθωτής εργασίας, ιδιαίτερα τη ΓΣΕΕ. Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση στου Μαξίμου με την τελευταία έγινε μόλις πέντε μήνες μετά τις εκλογές και αφού είχαν ήδη αποφασιστεί σειρά μέτρων και επιλεχτεί συγκεκριμένος προσανατολισμός της κυβέρνησης. Αρκετοί στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν μια απέχθεια προς τους εκπροσώπους της μισθωτής εργασίας που φοβάμαι ότι δεν έχει να κάνει μόνο με την κρίση, ούτε καν με κάποιο νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό. Τα ίδια πρόσωπα, επιπλέον, εξουθένωσαν την ψυχή και το σθένος των πολιτών με μαύρες «ειδήσεις», διαρροές και παραπολιτικά, προκειμένου, έτσι νόμιζαν, να περάσουν πιο εύκολα τα μέτρα που προωθούσαν. Στην ουσία, αντί να αναζητήσουν τις δύσκολες λύσεις για την οικονομία της χώρας, επέλεξαν να μαυρίσουν την ψυχή των μισθωτών.
Σημείωση: Τα πιο πάνω, είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα για τη θέση μου, ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος. Ότι ακόμα και εντός της λογικής του σημερινού οικονομικού επιτελείου, υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις και μεθοδεύσεις. Ότι απαιτείται σε περιόδους κρίσης η συνεννόηση με τους μισθωτούς και τους άλλους εργαζομένους και όχι μόνο με τους τραπεζίτες και τη διαπλοκή.

16 σχόλια

  1. ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΜΠΙΝΕ.
    ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΕ.

    ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ ΚΝΙΤΗΣ
    - ΟΡΝΤΙΝΑΤΣΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    - ΔΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΗΣ

    + ΡΕ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΕ
    Ε Σ Υ ΜΑΣ ΠΟΥΛΟΥΣΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.
    ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΑ ΛΑΚΕ ΚΟΤΖΙΑ. ΔΟΥΛΕ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ
    ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΜΙΑ ΑΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ...
    ΡΕΜΑΛΙ.

    Πάγκαλος: «Δεξιοί» όσοι από το ΠΑΣΟΚ αντιτίθενται για την ιθαγένεια στους μετανάστες

    Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι όσοι από άλλους πολιτικούς χώρους διαφωνούσαν με το ΠΑΣΟΚ ήταν «δεξιοί» και άλλα πολλά. Τώρα μαθαίνουμε ότι κατά τους κ. Ξυνίδη και Πάγκαλο είναι «δεξιοί» και μάλιστα «δεξιότεροι του Καρατζαφέρη» όσοι από το ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το νομοσχέδιο για την απονομή ιθαγένειας στους μετανάστες. Κατά τον κ. Πάγκαλο είναι μάλιστα και μειωμένων πνευματικών ικανοτήτων (!!!)

    Θυμάστε την απόφαση της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης για τους μετανάστες και την Ιθαγένεια που δημοσιεύσαμε εδώ: Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ για την Ιθαγένεια.

    Βρήκαμε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ την εξής (Ξένη δημοσίευση) – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΣΟΚ -ΟΜΙΛΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ (13 ΜΑΡΤΙΟΥ) …

    Η ίδια υπήρχε και στο site του ΠΑΣΟΚ αλλά προφανώς «χάθηκε»: pasok.gr: Ομιλία Σωκράτη Ξυνίδη σε ημερίδα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.

    Διαβάστε και θαυμάστε:
    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ: …Και όλα αυτά έγιναν μέσα στους 2 – 3 πρώτους μήνες. Πέρασαν οι διατάξεις για τις προσλήψεις στον ΑΣΕΠ. Πέρασαν οι διατάξεις για την ιθαγένεια και εδώ θέλω να ακούσω πράγματα. Ιδίως από αυτό το κοινό που είμαστε τώρα. Γιατί ντρέπομαι γι’ αυτή τη στημένη απόφαση της πλειοψηφίας, της δήθεν πλειοψηφίας, της Θεσσαλονίκης, που είναι λίγο πιο δεξιά από το ΛΑΟΣ. Είναι ντροπή κάποιοι να προωθούν τέτοιου είδους απόψεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ…. Υπάρχει μια απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης, που αν τη διαβάσετε, τη διάβασε ο Καρατζαφέρης στη Βουλή. Σύντροφέ μου, δεν ακούς Καρατζαφέρη…

    Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Αυτή είναι, επειδή, με συγχωρείς πάρα πολύ και ακόμα έχουμε επεμβάσεις στην απόφαση, είναι κάπου δεξιά από τον Καρατζαφέρη. Οι οποίοι βεβαίως είναι και τελείως ηλίθιοι, οι άνθρωποι αυτοί που ομοφώνως αποφάσισαν, είναι εντελώς ηλίθιοι, δεν έπρεπε να κινούνται στην κοινωνία ελεύθεροι, θα έπρεπε να είναι σε κάποιο άσυλο.

    Θα δώσω 2 παραδείγματα. Απαιτούν από τους μετανάστες οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, να γνωρίζουν καλά την ελληνική ιστορία και την ελληνική γλώσσα. Καταλαβαίνετε ότι με βάση μόνο αυτό το κριτήριο, περίπου ο μισός ελληνικός λαός πρέπει να του αφαιρεθεί η ιθαγένεια. Πρόκειται για γελοίο, δεν ξέρω μέσα από ποιες διαδικασίες αναδείχθηκαν τα μέλη της Νομαρχιακής στη δεύτερη πόλη της χώρας, αλλά προφανώς κ. Σωκράτη, εκεί πρέπει να παρέμβεις.

    Κάλεσε μια ολομέλεια της Θεσσαλονίκης και βάλε τους, τώρα αν η Θεσσαλονίκη είναι έτσι, να τους βάλουμε δίπλα στον Ψωμιάδη και τον Καρατζαφέρη, να τους κάνουμε αγάλματα εκεί πέρα και τελείωσε.

    Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα ιδεολογίας και σύγκρουσής μας με τις απόψεις, που κάποιοι θα ήθελαν και το προσπαθούν, να κυριαρχούν στην Ελλάδα. Εκεί είναι οι ιδεολογικές συγκρούσεις. Εκεί είναι η σύγκρουση με τη συντήρηση, με τις φοβίες, με το ρατσισμό και αυτές τις ιδεολογικές συγκρούσεις εμείς θα τις δώσουμε. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι θα εξακολουθήσουν να είναι και να θεωρούν ότι φέρουν την ιδιότητα του μέλους και του φίλου του ΠΑΣΟΚ με τέτοιες δεξιές απόψεις, κάνουν λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Γιωργάκης είναι πραγματικά αμετανόητος!
    Εκεί που ανατρίχιασα είναι που είπε "είμαι ειλικρινής μαζί σας, όπως πάντα ήμουν".
    Τώρα, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ;
    Ο εθνικός μας ψεύτης δεν άλλαξε.
    Γι' αυτό βουλιάζει. . . και μας παίρνει και εμάς κάτω.
    Άς όψονται οι αγαθοί που τον ψήφισαν, να τον χαίρονται.
    Τους αξίζει μία τέτοια τύχη, εμείς οι υπόλοιποι όμως τί φταίμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο και αν τα Γιωργοκάναλα και οι αριστερές πατσαβούρες προσπαθούν να κατηγορήσουν τον Κ.Κ. για τη δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού, δεν μπορούν να πείσουν κανένα που έχει στοιχειώδη γνώση του τρόπου που λειτουργούν οι αγορές.

    Ο λόγος είναι απλός:

    ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    Άει σιχτίρ, ΤΗ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο και να τον βοηθούν τα ιδιωτικά κανάλια ο ΓΑΠ το έχει ήδη χάσει το παιγνίδι.
    Όταν στηρίζεσαι στο λαϊκισμό και το ψέμα θα πληρώσεις το τίμημα.
    Κατηγορεί τον Κ.Κ. τη στιγμή που ξέρει πολύ καλά ότι η Ν.Δ, παρέλαβε χάος από το Σημίτη.
    Κατηγορεί τον Αλογοσκούφη παρόλο που ξέρει ότι έσκασε στα χέρια του η βόμβα της παγκόσμιας κρίσης.
    Κατηγορεί την Ε.Ε. για πλημμελείς ελέγχους την προηγούμενη πενταετία παρόλο που ίδιοι ήταν οι έλεγχοι και επί Σημίτη.
    ΔΕΝ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ για τα απίθανα εκεμμένα προεκλογικά του ψέματα, παρόλο που ο Προβόπουλος έχει επανειλημμένα επίσημα δηλώσει ότι είχε ενημερώσει το ΓΑΠ για τα προβλήματα.
    ΔΕΝ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ για την ολοκληρωτική απραξία του Παπακωνσταντίνου και της Κατσέλη επί τετράμηνο, που έχουν βουλιάξει τα έσοδα του κράτους.
    ΔΕΝ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ για τις ανεύθυνες δηλώσεις του περί πτώχευσης του κράτους, που έδωσαν το έναυσμα για την αύξηση του κόστους δανεισμού μας.
    Με τέτοια μυαλά, με τη νοοτροπία ότι φταίνε πάντα οι άλλοι αλλά ήλθα εγώ να σώσω τη χώρα, δεν έχει καμμία ελπίδα να διαχειρισθεί την κατάσταση.
    Το μόνο στο οποίο είναι καλός είναι να εκφωνεί μελοδραματικούς λόγους αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτά είναι μόνο για όταν είσαι αντιπολίτευση.
    Όταν είσαι πρωθυπουργός, πρέπει να φέρνεις αποτελέσματα, όχι μόνο να διαπιστώνεις.
    Άχρηστοι, έ άχρηστοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πόσο τελικά χρωστάμε ?
    υποπτεύομαι οτι ειναι 1 τρις ευρω
    γιατί ?
    300 δις τα ασφαλιστικά
    300 δις οι ιδιώτες στις τράπεζες
    300 δις σε ξενους
    100 δις κρυφα χρεη(αυθέρετα)
    εεε τοσα μας φαγανε !!!
    ξυπνατε ..
    και δε βάζω απο το 1960 την αύξηση του εγχώριου προϊόντος..!!!
    μαν-βελλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NAI ΡΕ ΒΛΑΜΜΕΝΟ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ, ΑΛΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ BLOG;
    ΑΠΟ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ ΕΊΣΑΣΤΕ ΜΑΝΟΥΛΕΣ.
    ΜΙΑ Η ΤΖΟΥΛΙΑ, ΜΙΑ Η EUROVISION, ΜΙΑ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ, ΜΙΑ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΑ.
    ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.
    ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΑΣ ΒΟΥΛΙΑΞΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ.
    ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟΘΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ.
    ΜΙΑ ΦΤΑΙΕΙ Η Ν.Δ.,ΜΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΜΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΜΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ.
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Η ΓΗ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΙ.
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΑΜΜΕΝΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ, Ο ΚΟΥΡΗΣ, Ο ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ.
    ΔΕΝ ΝΤΡΠΕΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. πρός την κυρία Κατσέλη

    Υπουργό Ανάπτυξης.

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ

    Πότε με το καλό θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ??

    Οταν θα έχουμε φουντάρει από κανένα μπαλκόνι κάτω από το βάρος της "πίεσης" των εισπρακτικών εταιριών και των εντολέων τους των τραπεζών ???

    Ελεος πια, δεν αντέχουμε άλλο.






    πρός την κυρία Κατσέλη

    Υπουργό Ανάπτυξης.

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ

    Πότε με το καλό θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ??

    Οταν θα έχουμε φουντάρει από κανένα μπαλκόνι κάτω από το βάρος της "πίεσης" των εισπρακτικών εταιριών και των εντολέων τους των τραπεζών ???

    Ελεος πια, δεν αντέχουμε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μεγάλε σε έχει υποχρεώσει κανένας να πάρεις δάνειο; γιατί χρεώνεσαι αφού δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ανταπεξελθεις στις υποχρεώσεις σου; μήπως έχεις την απαίτηση να πληρώνουν άλλοι για σένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΣΕ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΚΟΤΖΙΑ

    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΑΜΕ ΤΙ ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΤΕ ΔΕΝ ΒΛΕΠΑΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ Η ΜΟΝΟ ΦΙΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΑ ΣΙΣΑΧΘΕΙΑ

    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ

    ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΠΗΡΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 50% ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ

    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΥΒΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανθρωποι σαν τον Κοτζιά ειναι επικίνδυνοι . Αλλάζουν κόμματα και ιδεολογίες σαν τα πουκάμισα και εχουν την απαίτηση να γίνουν πιστευτοί .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΠΟ ΤΑ .......ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    Μπαράζ ανατιμήσεων λόγω ΦΠΑ.

    Μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά είδη φέρνει από σήμερα η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και φόβους για άνοδο του πληθωρισμού έως και δύο μονάδες.
    Κύκλοι της αγοράς λοιπόν εκτιμούν ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 19% σε 21% καθώς και η νέα αύξηση του ειδικού φόρου θα εκτοξεύσουν μια σειρά απαραίτητων για την καθημερινότητά μας ειδών.
    Ειδικότερα, πλήγματα θα υπάρξουν σε αγορές όπως της ένδυσης και υπόδησης, τις τηλεπικοινωνίες, την παροχή υπηρεσιών, τα έπιπλα-είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.λπ.
    Όλες οι παραπάνω αγορές θίγονται καθώς ο ΦΠΑ αυξάνεται από 19% σε 21%.
    Ειδικά για την αμόλυβδη βενζίνη, η επιβάρυνση αναμένεται να είναι 2 με 3 λεπτά το λίτρο, με την μέση τιμή αν φτάνει στα 1,40 ευρώ και να καθιστά, έτσι, την χώρα μας μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.
    Ταυτόχρονα, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 10% από 9%. Η αύξηση αφορά σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μεταφορικών μέσων, επισκευές παλαιών κατοικιών (παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.) κ.ά.
    Ειδικά σε σχέση με το ρεύμα, η αύξηση για έναν μεσαίο οικογενειακό λογαριασμό υπολογίζεται στα 2 ευρώ ανά 4μηνο αλλά, όπως είναι γνωστό, από τις 2 Μαϊου αναμένεται και νέα επιβάρυνση, της τάξης των 10 ευρώ, λόγω της εφαρμογής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
    Σε ό, τι αφορά τα φάρμακα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ με τους παλαιούς συντελεστές, γίνεται δεκτό να αποδοθεί ο φόρος με τους παλαιούς συντελεστές, μέχρι την αναθεώρηση των τιμών, κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη οι νέοι αυξημένοι συντελεστές.
    Ο χαμηλός ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται σε 5% από 4,5% και αφορά σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.
    Επιβαρύνσεις θα υπάρξουν, τέλος, και στα νησιά του Αιγαίου, καθώς ο ΦΠΑ εκεί υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ισχύοντος στην υπόλοιπη χώρα.
    Συγκεκριμένα, εξακολουθεί να ισχύει η κατά 30% έκπτωση και, συνεπώς, οι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται πλέον σε 15% (από 13%) σε 7% (από 6%) και σε 4% (από 3,5%).
    Σε οποιοδήποτε, λοιπόν, στοιχείο εκδίδεται με ημερομηνία έκδοσης από σήμερα μετά, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές.

    ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ.
    ΖΩΑ ΠΑΣΟΚ.
    ΕΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ..ΚΑΤΑΝΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γαμώ της μάνας σου το μουνί ρε Πρασινοσκούλικο!


    Σορβόννης Αναστάσιος Κουτσούκος

    Σε έχω στολίσει κατάληλα!
    Πάρε τους Πρασινορουφιάνους σου και έλα να μου αερίσεις τους Γενετικούς Αδένες!!!
    Μ@λακοπίτουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μου κάνει εντύπωση η χυδαία γλώσσα πολλών σχολιαστών. Αντικρούεις μια θέση με επιχειρήματα και όχι με βρισιές. Στο άρθρο δίνονται ενελλακτικές λύσεις στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας και αποκαλύπτεται η γύμνια στην πολιτική και επιστημονική κατάρτιση αυτών που μας κυβερνούν. Όλα τα άλλα(ποιες θέσεις κατείχε ο Κοτζιάς, από ποιο χώρο προέρχεται, κτλ.), είναι άχρηστα και αποπροσανατολιστικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 16 Μαρ 2010 12:12:00 π.μ

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ,ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΟΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΜΗΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση