GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκδήλωση για τις εκλογές και την κεντροδεξιά...

«Για να κερδίσουμε στο Μέλλον, πρέπει να αναλύσουμε το Παρόν» . Από το forum2020 . Άλλη μια εκδήλωση του Forum2020 πραγματοποιήθηκε με επι...

«Για να κερδίσουμε στο Μέλλον,
πρέπει να αναλύσουμε το Παρόν»

.
Από το forum2020
.
Άλλη μια εκδήλωση του Forum2020 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθές με θέμα την ανάλυση του αποτελέσματος των Εθνικών Εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και το μέλλον της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα.
Η συζήτηση αναπτύχθηκε σε τρεις άξονες:
• τις αρχικές πολιτικές εισηγήσεις του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, πρ. Υπουργού και Βουλευτή Β’ Αθηνών της ΝΔ και του κ. Νίκου Καραχάλιου, Προέδρου του Forum2020 και πρ. Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού & Προγράμματος της ΝΔ,
• τις τεχνοκρατικές παρεμβάσεις του κ. Κώστα Παναγόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Alco, του κ. Θωμά Γεράκη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Marc και του κ. Πάνου Σταθόπουλου, Ειδικού Εκλογικού Αναλυτή και
• τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.
Ο κ. Καραχάλιος καλωσόρισε τους παριστάμενους στην «πρώτη μετεκλογική εκδήλωση του Forum2020, που προσπαθεί να...

κάνει πράξη αυτό που είναι απαίτηση των πολιτών, αυτό που είναι απαίτηση των στελεχών του συνόλου της Κεντροδεξιάς, να γίνει ένας οργανωμένος διάλογος για τα αίτια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας και την επόμενη μέρα της Κεντροδεξιάς». Υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία, έστω και αν σήμερα φαντάζει δύσκολο, πρέπει να αρχίσει να συζητά. Πρέπει να αρχίσει να προβληματίζεται ακόμα κι αν διαφωνεί. Δεν πρέπει να την φοβίζει ο εναλλακτικός λόγος, δεν πρέπει να την φοβίζουν τα όποια αρνητικά δεδομένα.» Σχετικά με την πορεία της νεοδημοκρατικής παράταξης προς τις Εθνικές Εκλογές, είπε ότι «το γαλάζιο καράβι είχε “μπατάρει” και, πριν την τελική σύγκρουση με την ξέρα, 1 εκατομμύριο επιβάτες (εν δυνάμει ψηφοφόροι) αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.»
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, με τη σειρά του, τόνισε ότι πρέπει να γίνει «η απαιτούμενη σύνθεση πολιτικών απόψεων μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για να ξανασυναντήσουμε τους πολίτες. Να συζητήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και να εμπνεύσουμε ξανά την κοινωνία και, κυρίως, τους νέους. Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη σε επίπεδο ιδεών, αλλιώς όποια νέα νίκη θα είναι συγκυριακή.» Επίσης, ανέφερε τα βασικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να διέπουν την παράταξη της ΝΔ βάσει δύο αρχών: της αξιοσύνης και της αλληλεγγύης. Στη συνέχεια, παρέθεσε αναλυτικά 18 θέσεις προς συζήτηση για την οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση της ΝΔ, όπως την εκλογή του Προέδρου με τετραετή θητεία με πλατειά συμμετοχή και ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, τη θεσμοθέτηση θέσης Διευθύνοντος Συμβούλου στη ΝΔ με αποκλειστικό αντικείμενο τη διοίκηση του κόμματος, την ίδρυση εταιρίας διαχείρισης των οικονομικών του κόμματος, τη συγκρότηση πολιτικών και κοινωνικών επιτροπών σε κάθε καποδιστριακό δήμο, την καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων, την πραγματοποίηση προκριματικών εκλογών για τα μέλη των συνδυασμών (εκτός των υπαρχόντων βουλευτών) με τη συμμετοχή του συνόλου των μελών και φίλων του κόμματος σε κάθε τοπική κοινωνία, την επιλογή υποψήφιων δήμαρχων με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών, φίλων και ενδιαφερομένων.
Στη συνέχεια, ο κ. Παναγόπουλος υπενθύμισε ότι «λίγες ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, είχα επιχειρήσει να παρουσιάσω την οπτική μου για το τότε εκλογικό αποτέλεσμα λέγοντας ότι τα κόμματα έπρεπε το συντομότερο δυνατό να αποκαταστήσουν την επαφή τους με την κοινωνία. Στους 5 περίπου μήνες που μεσολάβησαν από τις Ευρωεκλογές έως τις Εθνικές Εκλογές, κάποια κόμματα προσπάθησαν να λειτουργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση και κάποια άλλα αρκέστηκαν στο να αναμένουν να υποδεχθούν ψήφο διαμαρτυρίας, ψήφο αγανάκτησης, ακόμα και ψήφο οργής. Κάποια δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Η Νέα Δημοκρατία ανήκει σε αυτά. Συνέχισε την πορεία της ως εάν οι Ευρωεκλογές να μην είχαν συμβεί ποτέ.» Σχετικά με τα δημοσκοπικά ευρήματα των Εθνικών Εκλογών, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε «μία πρωτοφανής, για τα ελληνικά δεδομένα και άκρως εντυπωσιακή μετακίνηση ψηφοφόρων από το ένα μεγάλο κόμμα στο άλλο. Περίπου 1 στους 10, από όσους όσοι είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία το 2007, επέλεξε το ΠΑΣΟΚ.»
Ο κ. Γεράκης τόνισε ότι για τη Νέα Δημοκρατία «οι εκλογές χάθηκαν πριν προκηρυχθούν». Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, «από τον Οκτώβριο του 2008, το ΠΑΣΟΚ βγήκε μπροστά γιατί, πρώτον, στη Δ.Ε.Θ. κάποιοι μίλησαν λίγο διαφορετικά από ότι ήθελαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, δεύτερον, ήταν η περίοδος που αρχίσαμε να μιλάμε για την κρίση κ, τρίτον, η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας δεν κατόρθωσε να μετατρέψει αυτά τα δεδομένα.» Σχετικά με το διακύβευμα των εκλογών, που ήταν η οικονομία, στην ερώτηση ποια Κυβέρνηση πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα «από τον Φεβρουάριο του ΄09 είχε απαντηθεί με έναν τρόπο που δεν ευνοούσε τη Νέα Δημοκρατία.» Επιπλέον, και οι δύο καμπάνιες ήταν προσωποκεντρικές, που φαίνεται να ευνοούσε το ΠΑΣΟΚ αφού στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείτο «από τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος εμφάνιζε αρνητικό ισοζύγιο δημοτικότητας». Σημαντικό είναι ότι «από το Μάρτιο του ΄09 ήταν περισσότεροι αυτοί που θεωρούσαν τον Γιώργο Παπανδρέου καταλληλότερο από τον Κώστα Καραμανλή.» Ο κ. Γεράκης κατέληξε λέγοντας ότι «οι πολίτες επέλεξαν τον δρόμο που τους έδινε ελπίδα όχι βάσει κάποιας συγκεκριμένης ιδεολογίας αλλά σκεπτόμενοι απλά “ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά”». Το συμπέρασμα είναι ότι «μετά από 30 χρόνια, βλέπω μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα» του πολιτικού συστήματος και του δικομματισμού στην Ελλάδα. Για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και μπρος, «υπάρχουν τρία σενάρια: το ένα σενάριο είναι η συνέχεια της συστηματικότητας με δεύτερη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Το δεύτερο σενάριο είναι η συντόμευση των κύκλων εναλλαγής των δύο κομμάτων στην εξουσία και νίκη της Νέας Δημοκρατίας όπως συμβαίνει στις περιοδικές κρίσεις του καπιταλισμού όπου οι κύκλοι όσο πάνε και μειώνονται. Και υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, η αλλαγή σελίδας. Τελειώσαμε με αυτά, τελειώσαμε με τον δικομματισμό. Πάμε για δομικές ανακατατάξεις, πάμε για άλλο πολιτικό σκηνικό.»
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παρεμβάσεων εκ μέρους των τεχνοκρατών, ο κ. Σταθόπουλος, αναφερόμενος στους κύκλους που περιέγραψε ο κ. Γεράκης, επεσήμανε με νόημα ότι για να κλείσουν οι κύκλοι πρέπει οι εμπλεκόμενοι παίκτες να δραστηριοποιηθούν και «να βοηθήσουν τους κύκλους να κλείσουν». Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι ότι «περίπου το 5% του εκλογικού σώματος ενώ φτάναμε στο τέλος και οι αναποφάσιστοι μειωνόντουσαν, 5 ολόκληρες μονάδες του εκλογικού σώματος ήταν αναποφάσιστοι πρώην ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας», οι οποίοι εν τέλει δεν ψήφισαν ΝΔ.
Ο πρ. Υπουργός Άμυνας και Βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έλαβε το λόγο και υπογράμμισε ότι είναι ευτυχής κατάληξη ότι «ο κ. Παπανδρέου μας άκουσε και πρότεινε στον κύριο Παπούλια να είναι και πάλι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό δείχνει ότι η φωνή μας, όταν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση με απήχηση στην κοινωνία, υποχρεώνει την Κυβέρνηση να προχωρά στις κατευθύνσεις που και εσύ χαράζεις.» Αναφερόμενος στις εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης θύμισε ότι είχε προτείνει, από την αρχή, «να πάμε σε Τακτικό Συνέδριο γιατί είναι η μόνη καταστατική διαδικασία και είναι νομική υποχρέωση των κομμάτων να σέβονται το Καταστατικό τους» και «να διευρυνθεί το εκλεκτορικό σώμα, να φτάσει τους 50.000, 100.000 όσοι είναι, με όλους εκείνους οι οποίοι μετέχουν σε όλα τα όργανα ως εκλεγμένοι με την Νέα Δημοκρατία».
Από τους παριστάμενους, ο πρ. Υπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε, σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής του νέου αρχηγού της ΝΔ, ότι «αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η εκλογή από τον λαό γιατί καθιστούμε τον κόσμο δικό μας συμμέτοχο στα δρώμενα και στις εξελίξεις, αλλά και η ενότητα του κόμματος».
Ο πρ. Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Χρήστος Κουρούσης σημείωσε ότι «είμαι εδώ πέραν του σεβασμού και της εκτίμησης προς το ακροατήριο, γιατί το κόμμα μου δεν δίνει την ευκαιρία να μιλήσω κάπου αλλού. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποιο όργανο θεσμοθετημένο, που να μπορούμε να πούμε την άποψή μας.»
Ο πρ. Πρόεδρος της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) κ. Αντώνης Αντωνάκος διευκρίνισε ότι πρέπει η Νέα Δημοκρατία να γίνει «ένα βαθιά συμμετοχικό κόμμα. Η ουσία είναι να έχουμε έναν οργανισμό ο οποίος θα έχει μεταβολισμό, να παράγει ιδέες, να παράγει αρχές, να παράγει πολιτικό προϊόν».
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος κατέθεσε την άποψη ότι οι εκλογές προκηρύχθηκαν γιατί «ο Κώστας Καραμανλής έχοντας συνείδηση ότι κατέχει μια δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα υπό έκρηξη και έχοντας χάσει κάθε ηθικό πλεονέκτημα στη διαχείριση αυτής της βόμβας επέλεξε ως προσωπική στρατηγική την έντιμη αποχώρηση».
Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «το πράγμα που δεν πρέπει να φοβηθεί η νέα ηγεσία είναι, σε καμία περίπτωση, τις ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες στο κόμμα. Δεν έχει να χάσει κανένας. Ούτε από το διάλογο, ούτε από τις ψηφοφορίες. Αντιθέτως, έχει, νομίζω, μόνο να κερδίσει».
Στην εκδήλωση, επίσης, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρ. Υπουργοί ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ κ. Αργύρης Ντινόπουλος, κ. Νίκος Καντερές και κα Όλγα Κεφαλογιάννη, οι πρ. Γενικοί Γραμματείς κα Νίκη Γκοτζοπούλου, κ. Χάρης Λαμπρόπουλος και κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού & Προγράμματος της ΝΔ κ. Γιάννης Χατζής, πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ όπως ο κ. Θύμιος Αλεξανδρής και ο κ. Κυριάκος Λινάκης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Διονύσης Παπουτσής.

7 σχόλια

  1. «Για να κερδίσουμε στο Μέλλον,
    πρέπει να αναλύσουμε το Παρόν»

    του Κουρή;;;
    Μήπως και της Μαυριανής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ακριβώς αυτής. Της μαυριανής. Αυτής ντε που έβαζε φωτογραφίες με γερμανούς σε συνεργασία με τον αρχιτεμπέλαρο, τζουμπέ ιδρυτή του κόμματός σου και με το ψυχοπαίδι του το λαλιώτη για να κερδίσουν εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΝΤΟΡΑ -
    ΞΕΡΕΙ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟ Η ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ -ΑΡΧΙΖΩ ΝΑ ΤΗ ΛΥΠΑΜΕ ! ΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ! ΗΜΑΡΤΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ "ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ" ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΟ ΣΙΝΕΔΡΙΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι ρε παιδιά, η Ντόρα μας δουλεύει. Που να ξέρει αυτή η πλουτοκράτισσα πως ζει κάποιος με μισθό τρείς κι εξήντα ή με σύνταξη των 300 ευρώ? Αυτό το νοιώθει μόνο το παιδί της φτωχολογιάς ο Γιωργάκης, ο Ξανθόπουλος της πολιτικής, που γεννήθηκε στη φτωχογειτονιά του Beverly Hills, μεγάλωσε στο χαμόσπιτο του Καστρίου και παραδειγματίστηκε βιωματικά απο το "κωλόσπιτο" του μπαμπά, τη βιλάρα των 4 δις στην Εκάλη.Έλεος ρε πασόκοι φαρισαίοι και υποκριταί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "κατεβαίνω υποψήφιος για να ταράξω τα λιμνάζοντα ύδατα στην νέα δημοκρατία".

    Πανίκας Ψωμιάδης, σήμερα στον ΣΚΑΙ.

    bloopers:
    Ενα τούβλο στον βούρκο, πάντα φέρνει, ακριβώς... αυτό το αποτέλεσμα. Ταράζει τα λιμνάζοντα!


    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση