GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα προβλήματα της Βοιωτίας παραμένουν και οξύνονται...

Κάλεσμα για παράσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο . Aπό την Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον http://symparataxi.blogspot.com/ . Στην γενικ...

Κάλεσμα για παράσταση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο
.
Aπό την Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
http://symparataxi.blogspot.com/
.
Στην γενική συνέλευση της Συμπαράταξης που έγινε την Κυριακή 18/10 στη Θήβα, διαπιστώθηκε ότι παρά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί απο τη δράση των ενεργών πολιτών και των περιβαλλοντικών κινήσεων, κρίσιμα περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα παραμένουν και εξελίσσονται με την ανοχή όλων των αρμοδίων.
Τους προηγούμενους μήνες, στο μέτωπο της βιομηχανικής ρύπανσης δεν σημειώθηκαν ουσιαστικές βελτιώσεις αντίθετα τόσο στον Ασωπό, όσο και στην Αντίκυρα υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις. Πρόσφατα ο Νομάρχης Βοιωτίας εξέδωσε άδεια με την οποία παρατείνει για άλλα τρία χρόνια τη διάθεση της κόκκινης λάσπης του Αλουμινίου της Ελλάδας στη θάλασσα, παρά το γεγονός ότι πριν απο ένα χρόνο διαβεβαίωνε κατηγορηματικά για το αντίθετο και πριν απο δύο χρόνια, το Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει πανηγυρικά κατά της ανανέωσης των...

περιβαλλοντικών όρων του Αλουμινίου.
Αντίστοιχα, η μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Σχηματαρίου -Οινοφύτων συμβάλλει στην ρύπανση του Ασωπού και δημιουργεί αφόρητες συνθήκες σε ολόκληρο τον οικισμό των Οινοφύτων.
Στην Θήβα, η έγκαιρη δημοσιοποίηση και κινητοποίηση κατά της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, ανάγκασε ακόμη και το δήμαρχο της πόλης να δηλώσει την αντίθεσή του στο σχέδιο. Ωστόσο μήνες μετά την αποκάλυψη ότι η μελέτη είχε έρθει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη το περιεχόμενο της, γεγονός ανησυχητικό.
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για τρεις νέες μονάδες φυσικού αερίου στην Αντίκυρα, τη Θήβα και τη Θίσβη ενώ κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου Μαυρομάτι-Θίσβη, όσο και η γραμμή μεταφοράς ρεύματος.
Στον ορεινό όγκο του Ελικώνα, συνεχίζονται οι χωρίς σχέδιο αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων που μαζί με τα νέα μεταλλεία, διαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τα τελευταία δάση της Βοιωτίας. Πρόσφατα μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Κορώνειας, γνωμοδότησε θετικά σε επέκταση και νέα αιολικά παρκα, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του και σε αντίθεση με την προσφυγή που έχει καταταθέσει κατά της υφιστάμενης εγκατάστασης!
Με βάση όλα τα παραπάνω, διαπιστώσαμε ότι απαιτείται ανασύνταξη της δράσης όσων αντιστέκονται σε αυτές τις επιλογές.
Αποφασίσαμε να παρασταθούμε στο νομαρχιακό συμβούλιο την Τετάρτη 21/10 και να καλέσουμε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διάσωση του Ελικώνα να συμμετέχουν. Οι εξελίξεις, μας χρειάζονται όλες και όλους παρόντες.

5 σχόλια

  1. Στο χώρο της διαπλοκής και της διαφθοράς η Βοιωτία έχει τα πρωτεία. Οι εισαγγελείς με δεμένα τα χέρια! Και όσο εξακολουθεί να ισχύει το δικομματικό καθεστώς της ατιμωρησίας τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, κι ας έχει δηλητηριαστεί η γη μέχρι τον Ορωπό! Τώρα ήρθε η σειρά της καταστροφής του Ελικώνα.
    Ιδού ο Νομάρχης Βοιωτίας και τα άλλα πρωτοπαλίκαρα:

    Σε ποιους ρίχνει ευθύνη ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ποιων ευθύνες ζητά να ερευνήσουν οι εισαγγελείς

    Τη μισή δημόσια διοίκηση στην Περιφέρεια Στερεάς αρχής γενομένης από τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα κ. Σκορδά θεωρεί υπεύθυνους για όσα έχει καταγράψει για τον Ασωπό στο πόρισμα του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
    Στο πόρισμα του ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης που έχει διαβιβαστεί στους Εισαγγελείς Λιβαδειάς και Θηβών για να διερευνήσουν πιθανές ποινικές ευθύνες ζητά να προχωρήσει η έρευνα σε διοικητικό επίπεδο για να εντοπιστούν οι ευθύνες όλων όσων υπέγραψαν σχετικές αποφάσεις διάθεσης αποβλήτων στον Ασωπό.Ειδικότερα

    - ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών να ερευνήσει πιθανές ευθύνες του γενικού γραμματέα της περιφέρειας κ. Σκορδά γιατί υπέγραψε την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για την εταιρία ALUMINCO
    - Ζητά από τον Περιφερειάρχη να ερευνήσει πιθανές ευθύνες για την Αντινομάρχη Βοιωτίας κ. Βασιλική Τσόνογλου για τις ΑΕΠΟ που εξέδωσε για τις εταιρείες DURALOX, και VIOMETAL το 2003
    - διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να αναζητήσει πειθαρχικές ευθύνες για τον πρώην Nομάρχη κ. Νίκο Στάμο για τις ΑΕΠΟ που υπέγραψε για την εταιρεία ΙΩΑΝΝΟΥ το 2001 όπως επίσης το ίδιο διαπιστώνει και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΑΝ. Επίσης διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να ερευνηθούν ευθύνες για τις ΑΕΠΟ που αφορούν την εταιρία BERLING το έτος 2002 στον ΓΓ Νομαρχίας Βοιωτίας Καστρινάκη και αντινομάρχη Λύγγο.
    - Ζητά να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες σε βάρος του νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχου Περγαντά για μια σειρά από ΑΕΠΟ που υπέγραψε από το 2003 έως το 2006 και πρόκειται συνολικά για 10 άδειες λειτουργίας.
    - Ζητά να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες σε βάρος της Αντινομάρχου Βοιωτίας Αριας Αγάτσα για την άδεια που δόθηκε στην εταιρεία ΠΡΟΤΑΛ το 2005.
    - Ζητά από τους εισαγγελείς τους οποίους έχει διαβιβαστεί το πόρισμα να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες και για τον πρώην γενικό γραμματέα κ. Κώστα Έξαρχο για την ΑΕΠΟ που εξέδωσε στην εταιρία PROFILCO και την εταιρεία ALUMINCO το 2005.
    - Ζητά από τους εισαγγελείς να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες σε βάρος του πρώην Αντινομάρχη Βοιωτίας κ. Παπαναγιώτου για την άδεια λειτουργίας που έδωσε το 2003 στην εταιρεία ΜΑΣΤΕΡΣΩΛ-Ν. ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ.
    - Τέλος ζητά να διερευνηθούν μια σειρά από υποθέσεις.
    Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μια σειρά από κατηγορίες σε βάρος επιτελών της Περιφέρειας και της Νομαρχίας Βοιωτίας τα πολιτικά στελέχη προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα όταν αυτό ήρθε στην επικαιρότητα με την αποκάλυψη του πορίσματος.
    Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σκορδάς έδειχνε να σφυρίζει αδιάφορα προβάλλοντας σε δηλώσεις του τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αποκρύψει την εμπλοκή του και τις υπογραφές που ο ίδιος έβαλε σε άδειες για τις οποίες ελέγχεται ήδη.
    Ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα και την Βοιωτία θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καλύψει τον εαυτό του που ελέγχεται άμεσα αλλά και τους αντινομάρχες που υπηρέτησαν κοντά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΟΛΥΝΣΗ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΑΡΧΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΕΙΑ Η ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΙΝ 40Η50 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΜΕΛΙ ΓΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΡΕΕ ΚΑΙ ΟΚΟΣΜΟΣ ΕΤΡΩΓΕ ΨΩΜΙ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΛΑΞΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΑΞΕ ΗΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΠΑΡΧΗ ΜΟΛΥΝΣΗ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΝΟΙΚΗ ΣΑΝ ΕΙΔΟΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ Η ΖΩΗ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΜΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε Ανακοίνωση Τύπου την 7 Νοεμβρίου 2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ επέβαλλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού ποταμού για μόλυνση του περιβάλλοντος (δές εδώ):

    http://docs.google.com/Doc?docid=0Aezbok3-iETcZG43OWozNl8xMjVmNjhtNHduag&hl=en

    Μια από αυτές ήταν η ΠΡΟΤΑΛ ΕΠΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ. Για την δανειοδότηση της εταιρείας αυτής το 2005, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε την 27 Μαρτίου 2008 να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες σε βάρος της Αντινομάρχου Βοιωτίας Αριας Αγάτσα για την άδεια που δόθηκε στην ΠΡΟΤΑΛ. (δες εδώ):

    http://lamianews.blogspot.com/2008/03/blog-post_7962.html

    Αξιοσημείωτο ότι στην “παρθενική” της ομιλία στην Βουλή η κ. Αγάτσα έδωσε έμφαση στην “πράσινη ανάπτυξη”. Επιτρέπουμε δηλαδή, και διευκολύνουμε κατ΄ εξοχή ρυπογόνες βιομηχανίες να εγκατασταθούν σε μια άκρως βεβαρυμμένη περιοχή, τις αφήνουμε περιβαλλοντικά ανεξέλεγκτες, και μετά ερχόμαστε στην Βουλή να ευαγγελιστούμε την οικολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Περγαντάς, η Αγάτσα και οι λοιποί της Νομαρχίας Βοιωτίας χρηματοδότησαν τα “Συνεδριακά Κέντρα” του Μητροπολίτη Θηβών και νυν αρχιεπισκόπου στον Ελικώνα, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κι αυτά
    την ίδια στιγμή που οι Θηβαίοι έπιναν νερό δηλητηριασμένο με εξασθενές χρώμιο από τις εταιρείες που είχαν αδειοδοτήσει οι ίδιοι.
    Σήμερα η πράσινη κ. Αγάτσα βρίσκεται στην Βουλή, και ο κ. Περγαντάς φιλοδοξεί να γίνει Περιφερειάρχης.
    Για να επιβεβαιωθεί το ρητό ότι όλοι οι λαοί έχουνε τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση