GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι λέει ο Λούλης για τη συντριβή της ΝΔ...

Από τον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη Μια άρτια ανάλυση , που ταυτόχρονα αποτελεί και την απόδειξη ότι ο κ. Λούλης γνώριζε για την ήττα πριν τις εκ...

Από τον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη

Μια άρτια ανάλυση, που ταυτόχρονα αποτελεί και την απόδειξη ότι ο κ. Λούλης γνώριζε για την ήττα πριν τις εκλογές. Ταυτόχρονα, η ανάλυση αυτή καταδεινύει το λόγο για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να καθησυχάζει.

"Η αδιευκρίνιστη ψήφος σε ένα sui generis τοπίο
Οι εκλογές αυτές, εν σχέσει με τις εκλογές από τη δεκαετία του 1980 και μετά, διεξάγονται σε ένα sui generis τοπίο. Και τούτο διότι ενώ το ένα μεγάλο κόμμα προ των debates (όταν δηλαδή επιτρέπονταν ακόμη η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων) συσπειρώνονταν (ΠΑΣΟΚ), το άλλο μεγάλο κόμμα ήταν ο κύριος τροφοδότης της αδιευκρίνιστης ψήφου (περίπου το 50% της ψήφου αυτής ήταν ψηφοφόροι της ΝΔ το 2007).
Το πρακτικό αποτέλεσμα της πραγματικότητας αυτής είναι πως μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων της ΝΔ του 2007 τηρούσε στάση αναμονής και στάθμιζε τις επιλογές της. Έτσι η ΝΔ είχε μεν μια εν δυνάμει σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων, όμως για...

να τους επαναπροσελκύσει χρειαζόταν συγκροτημένη προσπάθεια. Ήδη πάντως, η θετική παρουσία του αρχηγού της στα debates δημιούργησε νέα δεδομένα, που απομένει να καταλαγιάσουν.
Πέρα όμως από τα εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου, υπάρχει μια εξίσου εντυπωσιακή ρευστότητα σε σημαντικό τμήμα του εκλογικού τοπίου. Κατʼ αρχάς εκείνοι που δεν τοποθετούντο εκλογικά, όταν ερωτώντο έστω για την όποια τάση που πρόσκαιρα τους χαρακτήριζε, απαντούσαν ότι η τάση αυτή είναι περισσότερο ή λιγότερο προσωρινή και πως θα ξανασταθμίσουν τις προτεραιότητές τους. Άρα προστίθετο ρευστότητα στους ήδη ρευστούς ψηφοφόρους!
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ποσοτικές δημοσκοπήσεις που διερευνούσαν τη «σταθερότητα» όσων έκαναν επιλογές, αποκάλυπταν ότι αρκετοί από τους «αποφασισμένους», δεν είχαν κατασταλάξει πλήρως. Τούτο ίσχυε πολύ περισσότερο για εκείνους που μετακινούντο από κόμμα σε κόμμα, αλλά ίσχυε (εν μέρει έστω) και για εκείνους οι οποίοι εμφανίζονταν «πιστοί» στο κόμμα τους.
Αυτή η έντονη ρευστότητα (σε άλλο επίπεδο και με άλλα χαρακτηριστικά) χαρακτήρισε και τις Ευρωεκλογές. Γιʼ αυτό όσες δημοσκοπήσεις επιχείρησαν να κάνουν «εκτίμηση ψήφου», δίνοντας ένα και μοναδικό ποσοστό «πρόβλεψης», έπεσαν έξω παντού τόσο στα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων, όσο και σε εκείνα των μικρότερων (πλην ΚΚΕ), όπου μάλιστα διαψεύσθηκαν ακόμη πιο έντονα. Παταγώδης όμως ήταν και η αποτυχία των exit polls δηλαδή, στην ουσία, της δημοσκόπησης έξω από τα εκλογικά κέντρα. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δεν κατέγραψαν και άρα δεν προέβλεψαν την ισχυρότατη δυναμική υπέρ της αποχής.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που στάθηκαν στη συμπεριφορά όσων δεν ψήφισαν στις Ευρωεκλογές, αποτύπωσαν πρόσκαιρες συγκυρίες που δεν εκπλήσσουν: Όσο πιο συσπειρωμένο ήταν ένα κόμμα συνολικά, τόσο προέκτεινε την ίδια τάση σε εκείνους που απείχαν στις Ευρωεκλογές. Τούτο είναι φυσιολογικό. Επίσης το πιο αποσυσπειρωμένο κόμμα είχε ειδικότερες δυσκολίες σε ψηφοφόρους του που απείχαν στις Ευρωεκλογές. Όμως αυτά τα δεδομένα που ίσχυαν όταν δημοσιοποιούντο ακόμη δημοσκοπήσεις, δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα διατηρηθούν, στο βαθμό που αποσυσπειρωμένα κόμματα αρχίζουν πλέον να συσπειρώνονται.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάθε απόπειρα «κατανομής» των αδιευκρίνιστων ψηφοφόρων με μαθηματικά μοντέλα, είναι εξίσου αναξιόπιστη με όσα επιχειρήθηκαν στις Ευρωεκλογές. Διότι η ρευστότητα του τοπίου δεν μπορεί να περιχαρακωθεί και να προσδιορισθεί από τα μοντέλα αυτά. Ο γράφων υπήρξε πάντα χρήστης και θιασώτης αξιόπιστων δημοσκοπήσεων. Εκείνες που είναι χρήσιμες είναι όσες αρκούνται στη καταγραφή τάσεων, αντί να «προφητεύουν». Αλλά στο σημείο αυτό, δυστυχώς, κάποιοι δημοσκόποι δεν αρκούνται στον πραγματικό τους ρόλο.
Επισημάνθηκε ήδη το sui generis τοπίο όπου μεγάλο τμήμα της αδιευκρίνιστης ψήφου ανήκει κυρίως σε ένα χώρο. Παράλληλα είναι βέβαιο πως τα debates επηρέασαν (όπως συνέβη στις εκλογές του 2000, 2004, 2007 και πρόσφατα στις Ευρωεκλογές) το τοπίο. Η επιρροή αυτή, όπως έχω ήδη γράψει, δεν θα είναι μόνο άμεση, αλλά θα «φιλτραρισθεί» σταδιακά από το εκλογικό σώμα. Έχω ήδη σημειώσει σε προηγούμενη ανάλυσή μου πως τα debates ενίσχυσαν όσους επικράτησαν σε αυτά, δηλαδή κυρίως τους Κώστα Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα, ανοίγοντας διόδους για την ανάκαμψη των κομμάτων τους.
Που θα καταλήξουν όλα αυτά, σε ποιες κομματικές ισορροπίες, είναι άγνωστο. Πιθανότατα θα είναι άγνωστο (σε μεγάλο βαθμό) και λίγο πριν την κάλπη. Το γεγονός ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος εντοπίζεται κυρίως στη μία πλευρά (το sui generis δεδομένο που αναφέραμε), εντείνει την αβεβαιότητα και τα ερωτήματα.
Η ψήφος αυτή σταδιακά και μέσα από μια διαδικασία επίπονου ξεκαθαρίσματος διλημμάτων, θα οδηγηθεί κυριολεκτικά στο νήμα πριν να καταλήξει κάπου. Έτσι το διάστημα που απομένει για το ξεκαθάρισμα αυτό, αν και τυπικά, έχει περιορισμένο χρόνο, πολιτικά έχει βαθύτερο χρονικό ορίζοντα. Με τις αβεβαιότητες να κυριαρχούν."
(Πηγή: http://www.johnloulis.gr/default.asp?siteID=1&pageID=5&tablePageID=1&langID=1&entryID=455)

15 σχόλια

  1. ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΠΑΣΟΚ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια άρτια ανάλυση, που ταυτόχρονα αποτελεί και την απόδειξη ότι ο κ. Λούλης γνώριζε για την ήττα πριν τις εκλογές.

    ΜΩΡ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ?
    ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΙ Ο ΛΟΥΛΗΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ?
    ΚΑΛΑ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ?
    ΕΔΩ ΜΕΧΡΙ ΚΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΓΡΙΕΣ ΤΟΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ?
    ΟΥΣΤ ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΕΣ , ΚΟΠΡΙΤΕΣ , ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ-ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ-ΑΝΑΛΥΤΕΣ.
    ΜΑΛΑΚΟΠΙΤΟΥΡΕΣ ΠΑΠΑΡΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρκογιαννάκης στη βουλή πρίν λίγο:

    "καθαρίσαμε το κέντρο" (από τους βρωμιάρηδες τους μετανάστες).

    Μπράβο.
    Και εμείς στις εκλογές, καθαρίσαμε την κυβέρνηση. Από εσένα τον βρωμιάρη. Αν συνεχίσσεις έτσι, στις επόμενες θα καθαρίσουμε και τη βουλή. Τότε πια, θα πας να καθαρίζεις ππατάτες, κοντό κομπλεξικό απάνθρωπο εγκληματικό σκατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατι που λειπει απο την αναληση ειναι η απαντηση στο ερωτημα τη εκανε ενα τοσο μεγαλο ποσοστο να εγκαταληψει τη ΝΔ.Η πολιτικη της κυριως στα φορολογικα στη κρισιμη περιοδο απο τις Ευρωεκλογες και μετα ηταν και η χαριστικη βολη.Οι αρπαχτες Τυπου Σουφλια και της παρεας του οχι μονο δεν απεφεραν αλλα εκαναν και το κοσμο ν αγανακτησει και να εκδηκηθει με τη ψηφο του.Προεκλογικα στις ομιλιες του ο προεδρος της ΝΔ μονο για φορους μιλουσε και φυσικα κατανεμημενοι ανισα σε βαρος των πολλων και την ευημερια των πολυ λιγων οπως μα συνηθιζει η ΝΔ.Και σε μαζοχιστες ν απευθυνονταν δεν θα μιλουσε ετσι.Εγκλημα και τιμορια που λεμε.Μονο που για αλλη μια φορα θυματα θα ειναι τα γνωστα υποζυγια ολοι εμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καραμαν τζα Fuhrer φαίνεται να εκπροσωπείς την διεθνή των ηλιθίων, είσαστε όμως τόσοι πολλοί για τόσο μεγάλα έργα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειτε γραψεις
    (οχι μονο εσυ αλλα ΟΛΟΙ που γραφουνε σε μπλογκ)
    ειτε δεν γραψεις
    ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ !!!
    Το ερωτημα ειναι, τοτε, γ ι α τ ι γραφουμε;
    Για να βριζομαστε ανωνυμα μεταξυ μας;

    Ενας ψυχιατρος ας απαντησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΣΟΚ ΟΛΕ ΠΑΣΟΚ ΛΕΟΟΟΟ ΛΕΕΕΕΕ

    Το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο στο χώρο του ποδοσφαίρου

    karaiskaki
    Κυοφορείται σκάνδαλο στο χώρο του ποδοσφαίρου που θα σκάσει τα επόμενα χρόνια και θα μείνουμε με ανοικτά τα μάτια. Παρ’ ότι είμαστε Ολυμπιακοί η αλήθεια είναι πιο σημαντική για εμάς και αυτό που γίνεται στο Καραϊσκάκη δεν έχει προηγούμενο. Αφού ο Σ. Κόκκαλης πήρε το παλιό Στάδιο Καραϊσκάκη, το γκρέμισε για την Ολυμπιάδα του 2004 και στη συνέχεια το εκμεταλλεύεται στην προσωπική του εταιρεία Καραϊσκάκη Α.Ε. τώρα έκλεισε deal και με τον Λ. Λαυρεντιάδη βάζοντάς το στην εταιρεία με 50%.

    Το γήπεδο – κουκλί έγινε, όλα τα υπόλοιπα αθλήματα του στίβου εξοστρακίστηκαν από την περιοχή, ο Κόκκαλης το διαχειρίζεται όπως και τα καταστήματα και τώρα βάζει μπροστά τα «παπαγαλάκια» του στις εφημερίδες και διαρρέει ότι θα διεκδικήσει να κτίσει στον περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου. Επικαλείται μια παράγραφο στη λεόντεια σύμβαση που λέει ότι αν κάποιος άλλος κτίσει με μεγαλύτερο συντελεστή γήπεδο τότε και ο Ολυμπιακός (στην προκειμένη περίπτωση ο Κόκκαλης και οι συνεταίροι του) θα μπορούν να κτίσουν περίπου 4.500 τ.μ. πέριξ του γηπέδου. Στόχος η κατασκευή εμπορικού κέντρου με σινεμά, καταστήματα, εστιατόρια έτσι ώστε να κερδίζει και τις ημέρες που δεν παίζει ο Ολυμπιακός. Κι αυτό με πρόσχημα το γήπεδο που θα φτιάξει στον Ελαιώνα ο Παναθηναϊκός. Το ένα χέρι νίβει το άλλο δηλαδή στην περίπτωση των αιώνιων αντιπάλων.

    Έτσι εξηγείται και η πρεμούρα του κ. Λαυρεντιάδη να μπει στην εταιρεία και στην ΠΑΕ αφού τα μελλοντικά κέρδη είναι πολλά.

    Μπράβο σ’ αυτούς που υπέγραψαν (επί ΠΑΣΟΚ θυμίζω) την συμφωνία για να γίνει το γήπεδο του Ολυμπιακού και να βγάλουν λεφτά κάποιοι στο όνομα της ιστορικής ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφού σου αρέσουν τόσο πολύ οι "αναλύσεις" και οι αναλύσεις ντοκτόρ Παπαριώτη, πάρε μια πολύ καλά εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη, βασισμένη μάλιστα στα Λούλεια πολιτικά και επικοινωνιακά Αξιώματα.

    Εκεί θα μάθεις σε τί και πόσο κοστίζει η απεμπόλιση του κέντρου και η συμπαράταξη με τους χουντικούς και τους νεοναζί. Εκεί θα δεις ότι με αυτή την τακτική, η ΝΔ, στις επόμενες εκλογές, θα μπορεί να έχει στόχο τις 15 έδρες στην βουλή.

    Βλέπεις αγαπητέ Παπαριώτη, η χώρα αυτή και οι Πολίτες της, διέπονται από δημοκρατικές αρχές και πεποιθήσεις, οι δε φασίστες νοσταλγοί του εθνοχεστήριου Γιώργη με την ζάχαρη στα ντεπόζιτα, είναι ότι ήταν πάντα:
    ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ.

    με τις υγείες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ Ο ΛΟΥΛΗΣ ΑΚΟΥ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΥΛΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΗΣΟΥΜΕ. ΑΝΤΕ ΧΑΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ. ΟΙ ΚΛΕΨΙΕΣ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ,ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΣΥΝ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΡΑΓΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΙ Ο ΛΟΥΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΝΔ ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΑ DEBATES ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΛΠ ΚΛΠ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΤΕ ΤΑ DEBATES ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΕΙΤΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΗΤΑΝ ΣΚΕΤΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αντε μαλακα Λουλη
    ο δρ Κουτσουκος σε εκανε ρομπα και εσενα και τους ομοιυς σου!!
    Με το 11% διαφορα εδω στο πρεσσ εδωσε ρεστα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λουλη
    το Πασοκ ειχε δρ Κουτσουκο ενω η νδ ειχε Λουλη ονομα και πραγμα

    Γιαυτο κερδισε το πασοκ με 11% οπως ειπε εδω ο δρ και γινατε ρεντικολο των σκυλιων ολοι οι ψευτοδημοσκοποι που πλουτισατε απο τον ακαταλληλοτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση