GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προς την υπουργό Υγείας...

Από τον ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ . Κυρία Υπουργέ, Θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας τι σημαίνει στη συνείδηση του κάθε Έλληνα αγρότ...

Από τον ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ
.
Κυρία Υπουργέ,
Θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας τι σημαίνει στη συνείδηση του κάθε Έλληνα αγρότη, μεροκαματιάρη, βιοπαλαιστή, συνταξιούχου, οικογενειάρχη το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θα σας θυμίσω όμως, πως πριν από την ίδρυσή του ΕΣΥ, από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, κατόπιν εντολής του εθνικού ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, οι Έλληνες αναγκαζότανε να ξεπουλήσουν περουσιακά τους υπάρχοντα (πολλές φορές χωράφια, που τα φύλαγαν για να προικοδοτήσουν τέκνα τους) προκειμένου να αντιμετωπίσουν οξυμένα προβλήματα υγείας των ιδίων ή μελών της οικογένειάς τους.
Η χρονική περίοδος από τo 1983 έως το 1987 ήταν...

η ωραιότερη και πιο ελπιδοφόρα εποχή για την ανάπτυξη του ΕΣΥ. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος στην πλειονότητα του νοσοκομειακού κόσμου, που αγκάλιασε το όραμα. Αυτός ήταν ο καταλύτης για να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις, οι αμφιβολίες αλλά ακόμα και ειρωνικές αντιδράσεις - αρχικά -μερίδας των πολιτών.
Έτσι με δεδομένη την πολιτική βούληση, την στράτευση της πλειονότητας των εργαζομένων και την αποδοχή των πολιτών λειτούργησε τα πρώτα χρόνια και κατοχυρώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων ως το σημαντικότερο έργο της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ουδείς μπορεί να γκρεμίσει ένα έργο που έχει την ευρεία αποδοχή και στήριξη των πολιτών.
Τα διάφορα συμφέροντα όμως, δυστυχώς και από τον χώρο του ιατρικού (κυρίως πανεπιστημιακού) προσωπικού που άρχισαν να διαβρώνονται από το σαράκι του εύκολου πλουτισμού με την παρελκυστική συμπεριφορά των διαφόρων ιατρικών εταιρειών αλλά και την χαλαρότητα ( και γιατί όχι, την διαλυτική πολιτική της διακυβέρνησης 89 -93), αρχισαν να εκτροχιάζουν το ΕΣΥ, αλλά κυρίως να απογοητεύουν αρχικά τους πρωτοπόρους και να τους αδρανοποιούν και να τους αποστασιοποιούν στην συνέχεια.
Οι επόμενες κυβερνήσεις είτε ήταν ΠΑΣΟΚ είτε ήταν ΝΔ δεν είχαν καμμία διαφορά όσον αφορά την συνέχιση της κατρακύλας του ΕΣΥ:
Το φακελάκι είναι πλέον θεσμοθετημένο στα Νοσοκομεία (υποτίθεται του ΕΣΥ). Και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων η απαίτησή του από εξαθλιωμένους, ανήμπορους, γέροντες ακόμα και άπορους γίνεται με ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ και ΧΥΔΑΙΟ τρόπο. Ελάχιστοι γιατροί παραμένουν πιστοί στο ΕΣΥ και στον όρκο που έδωσαν. Κάποιοι που δεν άντεξαν εγκατέλειψαν το σύστημα και την προσπάθεια.
Οι προμήθειες είναι μια μαύρη αχανής τρύπα με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο.
Ο οργανωτικός μεσαίωνας που επικρατεί δεν επιτρέπει σοβαρό αποδοτικό έλεγχο σε κανένα επίπεδο λειτουργίας όλων των υπηρεσιών (Διοικητικών, Νοσηλευτικών, Ιατρικών, Παραϊατρικών, Βοηθητικών).
Η αναξιοκρατία η οποία έχει αναδειχθεί ως η κυρίαρχη πολιτική αρχή που διέπει όλη την δομή του ΕΣΥ είναι ίσως το πρώτο δομικό στοιχείο που πρέπει να αλλάξει.
Δυστυχώς όμως όλα τα τελευταία χρόνια τις Διευθυντικές θέσεις των Υπηρεσιών Υγείας, ΠΕΣΥ ή ΔΥΠΕ, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Διοικητικών Συμβουλίων καταλάμβαναν άτομα της εκάστοτε κομματικής νομεκλατούρας ( κατά πλειοψηφία άχρηστα κι ανίκανα) ή κάποια ενδεχόμενα ικανά με ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο λόγω της πολυσχιδούς δραστηριότητάς τους.
Επειδή με τις εκλογές τις 4ης Οκτωβρίου δημιουργήθηκε μια δυναμική στους πολίτες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει (αφού καταψήφισαν με οργή και αγανάκτηση την τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή)
Επειδή σύμφωνα με τις διακηρυγμένες θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, το κράτος θα στηριχθεί στους ΑΞΙΟΥΣ κι όχι στους ΑΡΕΣΤΟΥΣ
Επειδή κυκλοφορούν φήμες για επάνδρωση θέσεων από άτομα:
γνωστά κι αποτυχημένα που χρησιμοποιήθηκαν και σε προηγούμενες κυβερνήσεις
νέα και ευυπόληπτα ( με πολύ καλή επίδοση στο σπορ της λήψης "φακελλακίων")
γνωστά κι ανίκανα
παλαιά και νέα που φέρουν συνεχώς τον μαδνύα του χαμαιλεοντισμού
Θα σας παρακαλούσα κα Υπουργέ να ξοδέψετε αρκετές ώρες και άφθονη κρίση για να καταλήξετε στις σωστές αποφάσεις.
Μην έχετε καμμίαν αμφιβολία πως από δω ξεκινάει μια ΚΑΛΗ ή ΚΑΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ.
Με ειλικρινά καλές προθέσεις κι ανυπόκριτο ενδιαφέρον

10 σχόλια

  1. Όταν ο Γεννηματάς έφτιαχνε το ΕΣΥ και οι γιατροί του ζήτησαν να δώσει κάτι παραπάνω και όχι να πέρνουν όσο ένας απλός δημόσιος υπάλληλος έλυσε το θέμα με τις πλασματικές εφημερίες. Από εκεί και πέρα αφού το ίδιο το κράτος παρανομεί (νόμιμα) το ΕΣΥ κατρακύλησε και συνεχίζει να κατρακυλά. Δεν ζει ο αείμνηστος να δει τα χάλια του ΕΣΥ και να του θυμίσω ότι το σπίτι γκρεμίζεται γιατί ο αρχιτέκτονας δεν εφτιαξε σχέδια καλά. Εάν τα τσιμέντα είναι χάλια μετά δεν μαζεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προκειμένου να μη εμπεδώνονται λάθος αντιλήψεις για την ιστορική αλήθεια, πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΣΥ ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, επί υπουργού Υγείας Παρασκευά Αυγερινού, ο οποιός και εισηγήθηκε τον σχετικό νόμο.
    Ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, υπήρξε αργότερα ο υπουργος Υγείας ο οποίος δημιούργησε τις υποδομές του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας ανά την ξεχασμένη Ελλάδα.
    Επίσης εισηγήθηκε τον τροποποιητικό του ΕΣΥ νόμο, με τον οποίο έγινε συμπλήρωση του ιδρυτικού και διόρθωση ορισμένων αδυναμιών, αλλά και εισαγωγή ορισμένων νέων διατάξεων. Αυτές οι τελευταίες έκαναν το ΕΣΥ κυρίως ιατροκεντρικό, ικανοποίησαν με πολλήν ενδοτικότητα αιτήματα ορισμένων γνωστών συνδικαλιστών γιατρών όλων των παρατάξεων, οι οποίοι το ανταπέδωσαν στον υπουργό με μια περίοδο συνδικαλιστικής ηρεμίας. Ως αποτέλεσμα, μαζί με την υποχρηματοδότηση και τις νεώτερες αλλεπάλληλες παρεμβάσεις με την ίδια λογική, προέκυψε το σημερινό ΕΣΥ, που ούτε Σύστημα είναι, ούτε εθνικό, ούτε και υγεία προσφέρει.
    Επομένως, πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ τηε θεμελίωσης του ΕΣΥ από τον Αυγερινό και ενός είδους εφαρμογής του από τον Γεννηματά, ο οποίος έδωσε δουλειές στος κατασκευαστές των κτιρίων του ΕΣΥ, αλλά μαζί με τους θεμέλιους λίθους έθεσε και τη βάση των σημερινών προβλημάτων.
    Η προβολή μονομερώς ορισμένων μόνο πλευρών ενός θέματος οδηγεί στην αλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας και τη δημιουργία μύθων που οι νεώτεροι δεν μπορούν να ελέγξουν και αποδέχονται αβασάνιστα.
    ReAlChemist

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. S.O.S........χρήμα ΓΙΟΚ.....
    ΡΟΥΦΑΤΕ ...ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΩΡΑ ΜΑΛΑΚΕΣ.

    ‘Ας πούμε για τον Γιωργάκη.
    Μας έλεγε σε κάθε προεκλογική του εμφάνιση ότι, χρήματα υπάρχουν. Λίγες μέρες μετά ψάχνει να τα μαζέψει απο τις άδειες τσέπες των Ελλήνων. Αυτοί που με τοσο ενθουσιασμό τον ψήφισαν θα του δώσουν και όσα ζητήσει για να καλύψει την έκτακτη οικονομική ανάγκη, για την οποία μας μίλησε χθές στις προγραμματικές του δηλώσεις;.

    Το περίμεναν ή όχι; Γιατί οι Νεοδημοκράτες είχαν τουλάχιστον ενημερωθεί απο τον Κωστάκη για τα αναμενόμενα και κανείς δέν μπορεί να ισχυρισθεί το αντίθετο.

    Γιωργάκη πές μας τώρα. Τα ήθελες και τα’λεγες ή δέν καταλάβαινες, τί μας έλεγες;

    Και άν πείς ότι, δέν ήξερες, τότε κακώς ξεκίνησες να μιλήσεις στον λαό που σε πιστεψε, ανενημέρωτος παντελώς. Θα μπορούσε έτσι να σε χαρακτηρίσει κανείς απο αφελή μέχρι βλάκα. ‘Αν πάλι ήξερες, τότε τον καρόϊδευες εν γνώσει σου και σήμερα αναδεικνύεσαι στον υπ’αριθμόν ένα πολιτικό απατεώνα και αγύρτη. Και ξέρεις βέβαια Γιωργάκη μας ότι, οι πολιτικοί απατεώνες τελειώνουν πολύ γρήγορα αλλά και πολύ άσχημα.

    Πρίν προλάβουν να τελείωσουν όσα τους ανέθεσε ο Λ.Οίκος. Μέχρι και ο Ολυ Ρέν, που μέχρι χθές σε στήριζε ανοιχτά, σήμερα με νέες δηλώσεις φαίνεται ότι, έβαλε πολύ νερό στο κρασί του.

    Τελικά Γιωργάκη μας, άν θέλεις να κοιμάσαι ήσυχα όσο θα ζείς στο Καστρί θα πεισθείς ότι, ο Κωστάκης σου ετοίμασε τον δρόμο για να κάνεις όσα αυτός δέν ολοκλήρωσε, γιατί όπως καταλάβαίνεις για την δουλειά αυτή χρειαζόταν το κορόϊδο.___________
    Και για την δουλειά αυτή είσαι άψογος Γιωργάκη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΤΟ ΚΟΥΡΑΖΕΙΣ ΤΖΑΜΠΑ.

    ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ... ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΡΓΕΙΟ
    ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ
    ΟΙ ΜΑΡΙΛΙΖΑ Η ΦΩΦΩ ΚΑΙ Η ΚΟΚΚΟΡΗ
    ΣΚΑΤΑ. ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ.

    ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΜΕΓΑΛΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πογκρομ και αγριος ξυλοδαρμος μεταναστων στην Ομονοια
    από κοκκινο 0:28πμ, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009
    (Τροποποιήθηκε 0:45πμ, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009)
    θεματικές: Ανένταχτο

    Πριν λιγο στην Ομονοια

    Συμφωνα με το κοκκκινο που ακουσα πριν απο λιγο,εγινε επιχειρηση σκουπα απο μπατσους στην Ομονοια,οπκε και δελτα,με αποτελεσμα τον αγριο ξυλοδαρμο μεταναστων συμφωνα με μαρτυριες περαστικων που μιλησαν στο ραδιοφωνο.Μολις μια εβδομαδα στην εξουσια το Μπατσοκ και ηδη δοκιμαζουμε ολοι την ωμη βια της αστυνομιας.Απο την πορεια στην Νικαια σημερα,στα Εξαρχεια,οι ναυτεργατες της ναυπηγοεπισκευαστικης και πριν απο λιγο οι μεταναστες στο κεντρο της Αθηνας

    Προσθέστε τα σχόλιά σας
    1093553
    ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ
    από ΘΕΣΜΙΚΟΣ 0:11πμ, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009
    ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΟΥ ΔΙΩΞΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
    ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΤΟ ΚΟΠΑΝΑΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.....


    1093554
    το
    από κα 0:14πμ, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009
    το χειρότερο είναι ότι αυτα τα περιστατικά δεν αναφέρονται απτα καθεστωτικά μεσα ενημέρωσης και έτσι δεν τα μαθαίνουν οι πολλοί


    1093555
    όσο υπάρχουν
    από ΕΔΕ 0:16πμ, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009
    ο Χρυσοχοΐδης δεν έχει να φοβάται τίποτα... όσοι και να χάσουν τη ζωή τους. καιρός να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας ακόμα πιο μαζικά.


    1093572
    να μαθουμε λεπτομεριες
    από αλληλεγγυος 1:01πμ, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009
    να τον βοηθησουμε οπως μπορουμε τον ανθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ¨Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ "ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ " ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΟΒΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΣΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΟΜΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ 2ο ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ? 3ο ΤΙ ΨΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝ ΚΟΤΑΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΘΑ ΤΡΑΒΑΤΕ ΤΑ ΜΑΛΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδη τι δειγματα εχει δωσει η νεα υπουργος και μας πουλατε φουμαρα για νεα αρχη?Τα τελευταια 29 χρονια, το Πασοκ κυβερναει τα 22!Για τα χαλια του ΕΣΥ ευθυνονται και αυτοι.Και γιατι να μην παρει φακελακι ο γιατρος με μισθο 1500 ευρω οταν τα κομματοσκυλα του υπουργειου,τελειοφοιτοι λυκειου, καθαριζουν 2 και 3 χιλιαρικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σταματήστε το παραμύθι με τον Γεννηματά που εφτιαξε το ΕΣΥ. Ο Γεννηματάς ήταν απλώς ο πρώτος που έφτιαξε δική του ομάδα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και είχε την κάλυψη και το λιβάνισμα των τότε βαρόνων του τύπου. Το ΕΣΥ ξεκίνησε με εντολή του Α. Παπανδρέου ο Π.Αυγερινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σκεπτόμενος βλαξ18 Οκτ 2009, 3:08:00 μ.μ.

    Το ΕΣΥ στηρίζεται σους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Με 1500 ευρω ποιός γιατρός θα κάτσει να ξεμεθήσει το βράδυ το καλόπαιδο που σε δυο ώρες στο κέντρο χάλασε 300 ευρώ και μετά ήρθε στο νοσοκομείο να ξεμεθύσει. Ποιος γιατρός με 1500 ευρώ θα κάτσει να κάνει 20-30 εγχειρήσεις το μήνα κάτω από άθλιες συνθήκες, να χαλάσει τα στεφανιαία του και να του λέει ο άλλος σε πληρώνω (εννοεί τη συμμετοχή του στο μισθό του γιατρού) και θα σε πάω στον εισαγγελέα.
    Ξέρετε ότι ο έχων βιβλιάριο απορίας δεν πληρώνει καθόλου συμμετοχή στα φάρμακα (μερικοί έρχονται στο νοσοκομείο με Mercendes) ενώ ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ 10-25% ανάλογα με τη πάθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση