GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eφημερίδεεεεεεεεεεες‏...

5 σχόλια

  1. Αποχώρηση-κόλαφος της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τη διαδικασία ασύλου.

    Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

    Η Ύπατη Αρμοστεία δεν θα συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα εκτός εάν επέλθουν δομικές αλλαγές

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Το νέο Προεδρικό Διάταγμα αποκεντρώνει τη λήψη αποφάσεων για τα αιτήματα ασύλου σε πρώτο βαθμό σε πάνω από 50 αστυνομικές διευθύνσεις ανά την επικράτεια, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε θέματα εξειδικευμένου προσωπικού, υπηρεσιών διερμηνείας και νομικής συνδρομής. Επιπλέον καταργεί την υπάρχουσα επιτροπή προσφυγών, που ήταν η αποφαινόμενη αρχή με αποφασιστική αρμοδιότητα σε δεύτερο βαθμό, διατηρώντας περιορισμένη δικαστική επανεξέταση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς να διασφαλίζεται έτσι το δικαίωμα σε μια «πραγματική προσφυγή». Τέλος, ο ορισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης ως της αποφαινόμενης αρχής σε δεύτερο βαθμό για εκείνες τις προσφυγές των οποίων η εξέταση εκκρεμεί, δεν θα συμφωνούσε με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτεί ένα όργανο ανεξάρτητο από αυτό που αποφασίζει σε πρώτο βαθμό.

    «Οι νέες αυτές εξελίξεις είναι πιθανό ότι θα καταστήσουν την προστασία στην Ελλάδα ακόμα πιο δύσκολη για εκείνους που τη χρειάζονται», δήλωσε ο Laurens Jolles, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

    Με βάση τα παραπάνω, στο παρόν στάδιο η Ύπατη Αρμοστεία δεν μπορεί να συμμετάσχει τόσο στις Γνωμοδοτικές Επιτροπές Προσφύγων για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό, όσο και στις γνωμοδοτικές επιτροπές για την εξέταση των περίπου 30.000 προσφυγών που εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό.

    Στην περίπτωση που οι Ελληνικές αρχές κινηθούν στο μέλλον στην κατεύθυνση δομικών αλλαγών που να διασφαλίζουν μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα, η Ύπατη Αρμοστεία θα ήταν έτοιμη να εμπλακεί πλήρως και να αναλάβει έναν αποτελεσματικό ρόλο στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα.

    Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει τη στενή της συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές όσον αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση, την παροχή τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και νομικής συμβουλευτικής, την παρακολούθηση της διαδικασίας αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα όπως αρμόζει στο ρόλο της, και την υποβολή προτάσεων και συστάσεων προς την Κυβέρνηση για μελλοντικές βελτιώσεις.

    Καίτη Κεχαγιόγλου,
    Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης,

    Ιστοσελίδες:
    www.unhcr.gr (Ελληνικά)
    www.unhcr.org (Αγγλικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Μαυριανή - Πρωκτοσέλιδο
    .

    Ούτε ορθογραφία ο πούστης!
    Ούτε αυτό ο μαλάκας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όποιοι χυδαιολογούν από τα blogs, σκοτώνουν τα blogs......
    evkasselakis kas50kas@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε αυτος ειναι O KOMMOYNISMOS που...
    θα εριχνε τον Καραμμανλη?

    ποσο μαλακες ειστε!!

    Τα νεα λαμογια του Πασοκ τα κονομανε με το ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!!

    ΨΑΧΤΕ ΤΗΝ πΑΡΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
    ΚΡΙΜΑ ΠΡΟΛΑΒΕ Η ΧΟΥΝΤΑ

    ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...

    ΕΣΥ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΓΙΑΥΤΟ ΣΕ ΑΘΩΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

    ΟΙ ΑΠΟ ΤΗΣ "ΣΤΟΑΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση