GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο διαδίκτυο η παλαιότερη Βίβλος...

. Οι περίπου 800 διασωθείσες σελίδες της παλαιότερης Βίβλου επανενώθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο. Οι επισκέπτες του http:/...

.
Οι περίπου 800 διασωθείσες σελίδες της παλαιότερης Βίβλου επανενώθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο.
Οι επισκέπτες του http://www.codex-sinaiticus.net/en/ μπορούν να δουν πλέον ψηφιακές φωτογραφίες περισσότερων από τις μισές σελίδες του χειρογράφου του Σιναϊτικού Κώδικα (Codex Sinaiticus). Ο Σιναϊτικός Κώδικας γράφτηκε στο χέρι στα ελληνικά από τέσσερις αντιγραφείς, πάνω σε δέρμα ζώου, στα μέσα του 4ου αι. μ.Χ.
«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους γραπτούς θησαυρούς στον κόσμο», όπως είπε ο επικεφαλής των δυτικών χειρογράφων στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, Σκοτ ΜακΚέντρικ. «Αυτό το χειρόγραφο 1.600 ετών προσφέρει ένα παράθυρο στην ανάπτυξη του πρώιμου χριστιανισμού… Η διαθεσιμότητα του εικονικού χειρογράφου σε μελετητές από όλο τον κόσμο δημιουργεί ευκαιρίες για συνεργασία που...
δεν θα ήταν δυνατές πριν από μερικά χρόνια», συμπλήρωσε.
Η αυθεντική εκδοχή περιελάμβανε περίπου 1.460 σελίδες, με διαστάσεις 40Χ35 εκατοστά η καθεμία.
Για 1.500 χρόνια, ο Σιναϊτικός Κώδικας βρισκόταν στη Μονή του Σινά. Το 1844 μοιράστηκε μεταξύ της Μονής, της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, της Αιγύπτου, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας και της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία.
Πιστεύεται ότι επιβίωσε με τη βοήθεια του ξηρού αέρα της ερήμου, που θεωρείται ιδανικός για τη συντήρησή χειρογράφων.
Οι διασωθείσες σελίδες περιλαμβάνουν ολόκληρη την Καινή Διαθήκη και το παλαιότερο αντίγραφο των Ευαγγελίων, καθώς και τη μισή Παλαιά Διαθήκη.
Για το έργο της «εικονικής επανένωσης» της Βίβλου χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια. Ωστόσο πολλά ερωτήματα, όπως για το ποιο θρησκευτικό τάγμα το συνέγραψε, πού και πόσο καιρό πήρε, παραμένουν αναπάντητα.
Πηγές: Reuters, BBC

5 σχόλια

  1. ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ . ΞΥΠΝΑΤΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕ ΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΛΕΕΙ ;;



    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΠΥΡΙΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΠΟΛΥ;;;;;;

    ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΙΣΟ ΕΔΩ ,ΜΙΣΟ ΕΚΕΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ,ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ .

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με την ευκαιρία, μπορείτε να δείτε πώς ήταν η ελληνική γραφή εκείνη την εποχή... Που γράφουν μερικοί ότι θέλουν να χρησιμοποιούν την αρχαία γλώσσα με τους τόνους και τα πνεύματα ή που έλεγε ο Χριστόδουλος ότι πρέπει να χρησμοποιούμε τη "γραφή των ευαγγελίων". Κεφαλαιογράμματη ήταν η γραφή και είχε που και που κανένα τόνο για διευκόλυνση. Η μικρογράμματη γραφή ήρθε από τη Δύση τον 9ο-10ο αιώνα και τότε διαδόθηκαν τόνοι και πνεύματα... Αυτή την παρακμιακή γραφή προτιμούν οι οπισθοδρομικοί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 7 Ιουλ 2009 9:58:00 πμ

    ΕΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΣΑΝ ΠΛΑΚΑ ,ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ .


    ΑΝ ΟΜΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ,ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ , ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 4μ.Χ. ΑΙΩΝΑ .


    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ(ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΩ ΣΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ “ ΦΙΛΟΙ “ ΜΑΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΟΥΝ ) .

    ΓΙ' ΑΥΤΟ ΣΟΒΑΡΕΥΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΡΗΣΚΕΙΑ
    ΕΝΑΝΤΙΟΝ
    ΔΑΡΒΙΝΟΥ
    Οι διαχρονικοί διωγμοί της "Εξέλιξης"

    www.freeinquiry.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση