GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τώρα "εργαλειοποιείται" ο προεδρικός θεσμός;...

Του Στέφανου Καραμούτσιου από το http://epirusgate.blogspot.com/ . Άραγε έπρεπε να φτάσουμε στο 2009 για να διαπιστώσουμε ότι "εργαλειο...

Του Στέφανου Καραμούτσιου
.
Άραγε έπρεπε να φτάσουμε στο 2009 για να διαπιστώσουμε ότι "εργαλειοποιείται" ο προεδρικός θεσμός και ότι γίνεται αντικείμενο του πολιτικού παιγνίου και μάλιστα με τις αναλύσεις της ΝΔ και των διαφόρων…τσάτσων; Και καλά οι απεγνωσμένες κραυγές της καταρρέουσας κυβερνητικής παράταξης.
Είναι ισχυρό το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και είναι κατανοητές ακόμη και οι όψιμες διαπιστώσεις… της κ. Ντόρας για το πολιτικό και ηθικό μεγαλείο του τωρινού Προέδρου και μάλιστα ενώπιόν του. Αφού ικανοποιείται να το λέει η μια και να το ακούει συγκινημένος ο άλλος έχει καλώς. Εμάς άλλωστε δε μας πέφτει λόγος! Αλλά οι συνταγματολόγοι και μάλιστα οι Τσάτσοι;
Δεν αντιλήφθηκαν ότι...
από τη στιγμή που δημιουργήθηκε αυτός ο θεσμός εξυπηρετούσε προσωπικές στρατηγικές και κομματικά παίγνια; Ή αγνοεί ο διαπρεπής συνταγματολόγος ότι ο θείος του Κ. Τσάτσος "έγινε" Πρόεδρος Δημοκρατίας για να μπορεί να μεταπηδήσει στο αξίωμα αυτό όποτε θέλει ο άλλος θείος Κ. Καραμανλής, όταν θα το "απαιτούσαν" οι πολιτικές περιστάσεις; Όπερ και εγένετο! Πάντοτε ,φαίνεται, οι Καραμανλήδες είχαν τους τσάτσους τους για να τους κάνουν τις δουλειές τους. Αλλά και η βαθύτατη υποκρισία του μακαρίτη Καραμανλή όταν το ΠΑΣΟΚ δεν τον ψήφισε τελικά το 1985 για πρόεδρο και αναθεωρώντας προσχηματικά το σύνταγμα περιόρισε τις εξουσίες του Προέδρου, μετατρέποντας τις αρμοδιότητές του σαν αυτές που περίπου έχει ο τελετάρχης στις εορτές και πανηγύρεις! Ο Καραμανλής διαφωνώντας και με το ένα και με το άλλο παραιτήθηκε εκφράζοντας την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό του.
Όμως αυτό δεν τον εμπόδισε- σε βαθύ γήρας πια- να αποδεχθεί τις μεθοδεύσεις του Μητσοτάκη το1990, που προκάλεσε την τρίτη στη συνέχεια εκλογική αναμέτρηση με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου για να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης και Πρόεδρος ο Καραμανλής! Και μάλιστα με 151 ψήφους (150 ψήφους είχε η ΝΔ και 1 ο αποστάτης της ΔΗΑΝΑ Κατσίκης. Άλλωστε και το 1980 για να γίνει Πρόεδρος ο Καραμανλής και για να συγκεντρώσεις 180 ψήφους χρειάστηκε η διάσπαση της ΕΚ και της Εθνικής παράταξης με τις αποστασίες των βουλευτών της).
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε άλλα παραδείγματα για να αποδείξουμε ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στα 35 αυτά τελευταία χρόνια και "εργαλειοποιήθηκε" (που ήσουν τότε κ. Τσάτσο;) και ήταν πάντοτε αντικείμενο πολιτικών και κομματικών παιγνίων και από τα δυο μεγάλα κόμματα και περισσότερο από τη ΝΔ. Και αυτό θα συμβαίνει πάντοτε από τη στιγμή που ο Πρόεδρος δεν εκλέγεται απευθείας από το λαό αλλά η εκλογή του υπάγεται στη γνωστή κομματική διελκυστίνδα. Είναι κροκοδείλια, λοιπόν, τα κλάματα της ΝΔ για τον κ. Παπούλια και για τον προεδρικό θεσμό. Όμως πολύ αργά αντιλήφθηκε και ο κ. Τσάτσος την "εμπλοκή" του προεδρικού θεσμού στις κομματικές στρατηγικές και τακτικές! Αλλά δεν είναι και ιστορική ειρωνεία να αποτελέσει ο κ. Παπούλιας τη σημαία της ΝΔ και των παραφυάδων της στην απέλπιδα προσπάθειά της να παραμείνει στην εξουσία; Άραγε το δέχεται ο ίδιος με ικανοποίηση; Αν ναι, τότε ας κάνει τον κόπο να επισκεφθεί στο Α΄ νεκροταφείο τον τάφο του πρώην αρχηγού του!
Ίσως θα άκουγε τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου να… τρίζουν από αγανάκτηση. Αφού αυτά για τα οποία τον επαινούν τώρα, ήταν το ανάθεμα εναντίον του Ανδρέα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, που δεν τον σεβάστηκαν ούτε στις δυσκολότερες προσωπικές του στιγμές! Έλεος! Έχει και η υποκρισία κάποτε τα όριά της…

14 σχόλια

  1. προς υποτελεις
    μουγκους
    ατολμους
    εξαγορασιμους
    φερεφωνα
    που επιζητουν τιτλους ευγενιας
    αδιαφορους
    ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΧΩΡΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τεράστια διακομματική προσπάθεια απαξίωσης του κ. Δ. Τσάτσου.

    Δεν είστε άξιοι ούτε τα σκουπίδια του να φάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΕΡΝΜΗΝΕΙΕς ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    ΠΩΣ κ ΤΣΑΤΣΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΡΑ

    ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΙΧΕΣ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΚΟΨΕ ΑΠΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

    ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ

    ΑΝΤΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ

    ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕ 181 ΨΗΦΟΥΣ ΠΡΟΚΥΡΗΣΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΔΕΝ ΛΕΙΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΙΕΣ ΤΣΑΤΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΣΑΤΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΟΔΕΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν εμείς είμαστε φασίστες...αυτοί είναι...

    Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται. Συλλήψεις προς παραδειγματισμό έγιναν στην αντικατοχική εκδήλωση ψες στο Λήδρα Πάλας (σχετική ανακοίνωση ακολουθεί).

    Επισκιάστηκε επιτυχώς και εντέχνως από το καθεστώς η αθρόα προσέλευση κόσμου και η στεντόρεια φωνή που υψώθηκε από πέραν των 4000 στομάτων δείχνοντας το ότι οι Έλληνες της Κύπρου είναι αντίθετοι σε ομοσπονδιακά μορφώματα, που συμφωνούνται ερήμην του εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Τα ΜΜΕ μιλούσαν και μιλούν για διαδήλωση σωβινιστών αφού η αστυνομία ανακοίνωσε συλλήψεις, δημιουργώντας έτσι μια ψευδή εικόνα προς τους τηλεθεατές ως προς τα τεκταινόμενα στην ψεσινή εκδήλωση.

    Όντως το σύνθημα «Χριστόφια προδότη καταδότη» ακούστηκε ψες. Εμείς το καταδικάζουμε διότι αναγνωρίζουμε πως ο πρόεδρος είναι εκλεγμένος δημοκρατικά από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος έστω και αν διαφωνούμε κάθετα μαζί του ιδιαίτερα στους χειρισμούς του στο Εθνικό μας θέμα.

    Αυτό όμως που καταδικάζουμε περισσότερο είναι ο εμπαιγμός της κοινής γνώμης και η διαμόρφωση αρνητικής εικόνας για τους ανθρώπους που διαδήλωσαν ξεκάθαρα ψες την αντίθεση τους σε ομοσπονδιακή λύση.
    Έναυσμα για αντι-ομοσπονδική θέση ως προς την λύση του προβλήματος της Ελληνικής Κύπρου δεν δίνει ο σωβινισμός αλλά η βαθιά δημοκρατικότητα. Είναι η δημοκρατικότητα και η αντίθεση σε οποιασδήποτε μορφής αδικία που ωθεί τους Ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους να τάσσονται κατά της ομοσπονδίας. Είναι αδύνατο κάποιος ελεύθερα σκεπτόμενος Έλληνας της Κύπρου να αποδεχτεί τις απαράδεχτες παρεκκλίσεις από τις αρχές της δημοκρατίας και να αγνοεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειονότητα έστω και αν διαφωνεί οφείλει να το σεβαστεί. Σεβαστό φυσικά πρέπει να είναι και το ανθρώπινο δικαίωμα της μειοψηφίας να διαφωνεί χωρίς όμως να δικαιούται να επι-κυριαρχήσει στις αποφάσεις της Κυρίαρχης πλειοψηφίας.

    Είναι λοιπόν και δική μας θέση, ως ελεύθερα σκεπτόμενοι και μακριά από κομματικούς δεσμούς και κουμπαριές ότι μια λύση ομοσπονδίας δεν μπορεί να λειτουργήσει αφού δεν υπακούει στην βασική αρχή της Δημοκρατίας, την αρχή της πλειοψηφίας.
    Η κυριαρχία των Ελλήνων στην Κύπρο καταπατείται και μας αναγκάζουν να διεκδικούμε ως μειονότητα απλά τα ανθρώπινα δικαιώματα μας. Το τι ζητούμε (μια μη ομοσπονδιακή Κύπρο) είναι απόλυτα δημοκρατικό και δεν χωρεί καμιά αμφισβήτηση ως προς τούτο.
    Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να το αμφισβητήσει και δεν θα σωπάσουμε ποτέ. Θα φωνάζουμε για τις αρχές και τα δίκαια του Ελληνισμού θα φωνάζουμε για λευτεριά και θα τασσόμαστε στο πλευρό του οποιουδήποτε διεκδικεί δικαιοσύνη.

    Καλούμε τέλος τον λαό, τους Έλληνες της Κύπρου, να ταχθούν στην ίδια γραμμή μαζί μας αφήνοντας πίσω του προσωπικές αντιπάθειες, κομματικούς και κινηματικούς πατριωτισμούς για την υπεράσπιση του θεσπισμένου διεθνώς δικαιώματος των Ελλήνων της Κύπρου να ασκούν την Κυριαρχία τους σε ένα δημοκρατικό κράτος.

    Πατριωτικό Κίνημα ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πωωω..πωωω...
    Τα ξεχυλώσατε τα βυζιά σας πασόκοι
    απο το τράβηγμα.
    Φτάνει πια σέρνονται κάτω.
    Τραβήξτε και τίποτε άλλο,
    άμα έχεται....
    ΧΑ.ΧΟΥ..ΧΑΑΑΑΑΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΟΔΟΣΙΑ

    Παλι τα ιδια...


    σας δουλευουν ο Φωτιαδης

    ειναι σαν Δαιλκη στημενο

    Αυτο γινεται με συμφωνια γιατι το Πασοκ δεν κανει αντιπολιτευση!!

    Γιατι ο Γιωργος ΔΕΝ εχει @@@ να πεταξει εξω οσους συνεργαζονται με την δεξια και οσους πληρωνονται απο τον Καραμανη και τον δουλευουν!!

    Αφου αυτα τα σχολια τα λαμβανει και εντουτοις φοβαται...και δινει ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΤΑ

    Ο ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΕΤΣΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ

    ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΓΙΩΡΓΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εφόσον η πρόκληση εκλογών είναι συνταγματικό δικαίωμα της μειοψηφίας που συγκεντρώνει τουλάχιστον 121 ψήφους, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται και σχετική αιτιολόγηση, είναι εκ του πονηρού οποιαδήποτε έκφραση γνώμης για αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης πράξεως με αφορμή δηλώσεις βουλευτών ή πολιτικών αρχηγών.

    Θα ήταν,όμως, εξαιρετικά ενδιαφέρον να διευκρινιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης τι θα πράξει σε περίπτωση που προκληθούν εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα επιμείνει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα,στην υποστήριξη του νυν προέδρου ή θα προτείνει άλλον υποψήφιο ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Bloopers Team,..."εκσυγχρονιστείτε"..λιγάκι :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ ΕΞ'ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΓΑΠ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ ΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΓΛΕΝΤΙΑ. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΡΟΙΔΟ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ,
    ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ , ΕΙΤΕ ΑΛΛΕΩΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ Η ΠΕΙΝΑ ,ΠΕΙΝΑ.
    ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ.
    ΕΣΕΙΣ ΤΣΑΤΣΟΙ, ΜΗΤΣΟΙ ΚΩΤΣΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άντε γαμήσου καραγκιόζη γουρουνομούρη Αντώναρε που θα βγείς με αυτή την καραγκιοζιλίστικη φάτσα να πείς οτι το ΠΑΣΟΚ καταξευτιλίζει τους θεσμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΡΕ ΑΡΧΙΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΤΣΑΤΣΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΕΙΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ????
    ΩΞΩ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΤΟΜΑΡΙ ΕΧΕΤΕ ΦΛΩΜΩΣΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΟ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ.
    ΟΥΣΤ ΠΑΛΙΟ ΣΙΧΑΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ ΠΑΛΙΟΤΟΜΟΡΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΛΙΟΒΡΩΜΙΑΡΙΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ
    ΟΙ ΒΡΙΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΜΕΝΟΙ
    ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΝ ΠΑΣΟΚ ?

    ΣΑΝ ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ
    ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΣΤΕ.

    ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ?
    ΠΑΡΤΕ ΔΥΟ ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση