GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπερασπίζοντας τον καπιταλισμό...

. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου http://www.andrianopoulos.gr/ . Εχω κουρασθεί πλέον να επιχειρηματολογώ απέναντι σε άκριτα και συχνά ανεγκέφαλα...

.
Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
http://www.andrianopoulos.gr/
.
Εχω κουρασθεί πλέον να επιχειρηματολογώ απέναντι σε άκριτα και συχνά ανεγκέφαλα δημοσιεύματα. Που φορτώνουν τα αίτια της οικονομικής κρίσης, την (όποια) φτώχεια υφίστανται οι πληθυσμοί των καπιταλιστικών χωρών αλλά και γενικότερα κάθε δυσκολία η δυστυχία που εμφανίζεται στον κόσμο στον καπιταλισμό και την οικονομία της αγοράς. Με τυφλά τα μάτια, κλειστά τα αυτιά και τα βιβλία να αραχνιάζουν αχρησιμοποίητα σε λιλιπούτειες βιβλιοθήκες, οι έλληνες λογής ειδήμονες έχουν καταλήξει δίχως επιφυλάξεις στην κοινή τους ετυμηγορία.
Η πραγματικότητα βέβαια, όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει, δεν συμβαδίζει με τους αφορισμούς των συνήθως αδιάβαστων ελλήνων «ειδικών». Εχω εξηγήσει (δίχως νε έχουν προβληθεί σοβαρά επιχειρήματα που να αποδεικνύουν το αντίθετο) πως η διεθνής οικονομική κρίση ξεκίνησε από την εμμονή της αμερικανικής κυβέρνησης (δημοκρατικής και ρεπουμπλικανικής, εξ ίσου) να υποχρεώνει τις τράπεζες (ψηφίσθηκε και σχετικός νόμος, ενώ ασκήθηκαν πολλές διώξεις εναντίον τραπεζών που δεν τον τηρούσαν) να εγκρίνουν στεγαστικά δάνεια σε δικαιούχους που δεν είχαν την οικονομική επιφάνεια να τα ξεπληρώσουν. Στην λογική «στέγη σε όλους» το αμερικανικό δημόσιο (με επικεφαλής το δημοκρατικό Κογκρέσσο κάτω από την ηγεσία του αρμόδιου βουλευτή Φράνκ) τίναξε στον...
αέρα το τραπεζικό σύστημα για να ενισχύσει τα εισοδήματα των «μη εχόντων».
Τα σχετικά δάνεια, με την έμμεση υποστήριξη του δημοσίου, μεταμορφώθηκαν στη συνέχεια σε νέα τραπεζικά προιόντα (που καμία αρχή δεν θα μπορούσε να απορρίψει, εφ όσον έτσι θα αμφισβητούσε την ίδια την κρατική νομοθεσία) και μεταπωλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων (αναμενόμενη για όσους είχαν μυαλό κι αντιστρατεύονταν τον κ. Φράνκ, αλλά κατηγορούνταν σαν «δίχως ευαισθησίες» συντηρητικοί) κατέρρευσαν οι στεγαστικές τράπεζες και η κρίση πέρασε στις επενδυτικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Τότε το κράτος παρεμβαίνοντας, διόγκωσε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Για να διασώσει τα ιδρύματα των φίλων της εξουσίας (και χρηματοδοτών προεκλογικών εκστρατειών βέβαια) δαπάνησε δις από τα χρήματα των φορολογουμένων καλύπτοντας ελλείμματα των επενδυτικών κυρίως τραπεζών. Συντρίβοντας έτσι την όποια εμπιστοσύνη στο σύστημα κι οδηγώντας τον κόσμο στον πανικό και την μείωση της κατανάλωσης. Και τις οικονομίες βέβαια στο βάραθρο.
Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να φταίει ο νεοφιλελευθερισμός και ο κακός καπιταλισμός για την κρίση όταν σε μεγάλο βαθμό αυτή οφείλεται και στην ευχέρεια χρηματοδότησης τραπεζών και επιχειρήσεων για κάθε είδους εμπνεύσεις και τολμηρές χρηματοοικονομικές περιπέτειες. Αν δεν κάνω λάθος, ο νεοφιλελευθερισμός κατηγορείται ακριβώς για τον μονεταρισμό και την νομισματική πειθαρχία που επιβάλλει στις οικονομίες. Πως γίνεται λοιπόν να είναι υπεύθυνος για εξελίξεις που προκλήθηκαν και από την ασύδοτη διάθεση χρήματος; Περιμένω από καιρό απαντήσεις, που όμως δεν φαίνεται να έρχονται…
Από την άλλη μεριά η πραγματικότητα καθημερινά φωνάζει, όσο πιο δυνατά γίνεται. Η Καλιφόρνια λ.χ. με τις παροχές, τους μεγάλους φόρους, τα δημόσια ελλείμματα και τις παρεμβάσεις στην οικονομία έχει οδηγηθεί στην χρεοκοπία. Το Τέξας όμως, με τους μηδενικούς άμεσους φόρους, τις ελάχιστες διοικητικές παρεμβάσεις, τα ανύπαρκτα δημόσια ελλείμματα και την ελάχιστη γραφειοκρατία ευημερεί. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά βελτιώνει το επιχειρηματικό του προφίλ, δημιουργεί συνέχεια νέες θέσεις εργασίας, δεν έχει ανεργία, η δημόσια παιδεία βελτιώνεται και έχει ελάχιστα προβλήματα με τους μετανάστες – κυρίως από το Μεξικό – που συγκεντρώνει. Κάθε απάντηση – επεξήγηση για τους μη μυημένους, ευπρόσδεκτη…
Σε παγκόσμια κλίμακα τώρα, είναι φανερό πως στις στυγνές καπιταλιστικές πρακτικές της «κομμουνιστικής» (!) Κίνας στηρίζει η υφήλιος τις ελπίδες της για έξοδο από την κρίση. Το απαξιωτικά θεωρούμενο Πεκίνο από τους «προοδευτικούς»* όλης της γής, μετατρέπεται βαθμιαία σε ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Σε αντίθεση βέβαια με τις ΗΠΑ και την Βρετανία, όπου οι εκεί κυβερνήσεις αποφάσισαν να ξαναφέρουν το κράτος στο κέντρο της οικονομίας, αυξάνοντας θεαματικά τις δημόσιες δαπάνες (και τα ελλείμματα) και την έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη. Η ανεργία στις χώρες αυτές εξακολουθεί να μεγαλώνει, η κατανάλωση να είναι στάσιμη η και να μειώνεται, οι δε ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ανύπαρκτοι. Τι ακριβώς συμβαίνει; Μήπως ο Κευνσιανισμός, που κάποιοι επιμένουν να θέλουν να ξεθάψουν, αρνείται να βγεί από τον τάφο του;
Μιλώντας προ ημερών ο Ομπάμα στην Γκάνα είπε κάποιες σκληρές αλήθειες και για τον τρίτο λεγόμενο κόσμο. Και ιδιαίτερα για την Αφρική. Πέρασε πιά η εποχή, σημείωσε, που για όλα έφταιγε η αποικιοκρατία και η δαιμονοποιημένη Δύση. Δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη του καπιταλισμού η φτώχεια και η εξαθλίωση κρατών που επιμένουν σε μοντέλα διευθυνόμενης οικονομίας, που είναι πνιγμένα στην διαφθορά, που ξοδεύουν την διεθνή οικονομική βοήθεια για αγορές όπλων και που αρματώνουν ανήλικα παιδιά για εμφύλιες σφαγές και γενοκτονίες. Ο καθένας σήμερα είναι υπεύθυνος για τις εθνικές του επιλογές. Και άξιος βέβαια της τύχης του.
Καθ’ όσον αφορά ιδιαίτερα την χώρα μας καλό θα ήταν να αντικρύσουμε με θάρρος την αλήθεια. Και να πάψουμε να χαιδεύουμε αυτιά. Για τα οικονομικά μας χάλια δεν φταίει η διεθνής οικονομική κρίση. Αλλά η δική μας άρνηση να δουλέψουμε σωστά και να εκσυγχρονισθούμε. Ζούμε για περίπου τρείς δεκαετίες με δανεικά. Χτίζοντας ένα επίπεδο ζωής που δεν δικαιολογείται ούτε από την παραγωγικότητα ούτε και από τα έσοδά μας. Το κράτος δανείζεται για να μοιράζει χρήμα. Που κανείς βέβαια δεν είναι σε θέση να ξεπληρώσει. Οσοι βελτίωσαν θεματικά τα τελευταία είκοσι χρόνια το επίπεδο της ζωής τους ας αναλογισθούν με ειλικρίνεια. Τι ακριβώς καινοτόμο, καινούργιο και ιδιαίτερα επίπονο έκαναν (εκτός ίσως έξυπνων τρόπων αρμέγματος του κράτους) για να δικαιολογήσουν αυτή την νεοαποκτηθείσα προσωπική τους ευημερία; Η απάντηση στο ερώτημα (όπως λ.χ. που βρέθηκαν «φτωχοί» αγρότες, με ομόλογα της Lehman Brothers στην Λάρισα;) εξηγεί και τα αδιέξοδα της σημερινής Ελλάδας…

*Το ελληνικό παράδοξο. Οσο περισσότερο ανένδοτα υποστηρίζει κάποιος την αδράνεια, το τέλμα, την οπισθοδρόμηση αλλά, μερικές φορές, και την απάτη (λ.χ. 6μηνιαίες απεργίες πείνας, αθώα ραντεβού στο κέντρο της Αθήνας με …σακίδια) τόσο περισσότερο «προοδευτικός» θεωρείται!!

23 σχόλια

  1. Κύριε Καραμανλή θέλετε 1.000.000, ψήφους περισσότερους από ότι έχετε αυτήν την στιγμή;
    Είναι απλό, δώσετε το δικαίωμα να μπορούν να κτίσουν οι μικροί ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου, όσα μέτρα και αν είναι.
    Εφ όσον έχουν νόμιμους τίτλους , εφ όσον δεν είναι δάση, εφ όσον δεν είναι στον αιγιαλό, εφ όσον δεν έχουν αρχαία, και άλλα τινά, και προπαντός βγάζοντας την άδεια νόμιμα να πληρώνουν Το κράτος, να κτίζουν ακριβώς όσο δικαιούνται ως να ήταν ενταγμένοι σε σχέδιο πόλεως.
    ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ ΟΤΕ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ.
    Διότι οι εντάξεις στο σχέδιο πόλεως Κύριε Καραμανλή είναι μια από τις πιο μεγάλες πληγές στην χώρα μας, πχ.
    Έχω κάνει αίτηση το 1983 για ένταξη στο σχέδιο ----------- και ακόμη το συζητούν οι διάφοροι ημέτεροι προκειμένου να τακτοποιήσουν τα δικά τους και τους δικούς τους.
    Εκτός αυτού Κύριε Καραμανλή θα εκτιναχτεί η κατασκευή ακινήτων συμπαρασύροντας δεκάδες επαγγέλματα, δημιουργώντας ευημερία, και πλούτο στο κράτος, θα γεμίσουν τα ταμεία τους κράτους λεφτά! ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ!
    Ε… και αν σας βλαστημούν μερικοί κομπιναδόροι και λοβιτουρατζήδες των αυθαιρέτων, μην τους πάρετε τοις μετρητοίς, αυτοί και την μάνα τους βλαστημούν άμα λάχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΣΥ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕΣ !!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οταν οι σκλαβοι δεν εξεγειτονται

    οι καθε λογηε Ανδριανοπουλοι θα γραφουν αυτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ροχαλα στον Ανδριανοπουλο!!!

    Και μην ξεχασετε εκεινο το εβραιοπουστρονι το Μπλουπερισκο. Αυτος θελει γαμησι, προστιμο και μετα ροχαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ρε αυτος ειναι O KOMMOYNISMOS που...
    θα εριχνε τον Καραμμανλη?

    ποσο μαλακες ειστε!!

    Τα νεα λαμογια του Πασοκ τα κονομανε με το ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!!

    ΨΑΧΤΕ ΤΗΝ πΑΡΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
    ΚΡΙΜΑ ΠΡΟΛΑΒΕ Η ΧΟΥΝΤΑ

    ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...

    ΕΣΥ ΠΟΥΛΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    ΓΙΑΥΤΟ ΣΕ ΑΘΩΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

    ΟΙ ΑΠΟ ΤΗΣ "ΣΤΟΑΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΣΧΟ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ!

    ΠΑΡΕ ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΕ ΤΡΟΜΠΑ:

    Η ήττα του ρηχού φιλελευθερισμού

    του Πάσχου Mανδραβέλη

    Αυτή την εβδομάδα πέρασαν τρία νομοσχέδια από τη Βουλή. Το ένα είναι σαφώς αντισυνταγματικό (η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές), το δεύτερο αντιφιλελεύθερο (το φακέλωμα γενετικού υλικού ακόμη και σε υπόπτους για πλημμελήματα) και το τρίτο σχετικά με τις κάμερες στους δρόμους, το οποίο αν μη τι άλλο χρειαζόταν περισσότερη κουβέντα επειδή υπάρχουν παράμετροι της ιδιωτικής ζωής των πολιτών που πρέπει να προστατευτούν.

    Η έκπληξη, φυσικά, δεν είναι ότι κατατέθηκαν: η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με αποτέλεσμα να κάνει outsoursing τον πολιτικό σχεδιασμό στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Η έκπληξη ήταν ότι δεν ακούστηκε ούτε μία φωνή -μια γκρίνια βρε αδελφέ!- για όσα αντιφιλελεύθερα ψηφίστηκαν από τη «φιλελεύθερη» Νέα Δημοκρατία.

    Κάποιοι θα θυμηθούν το δόγμα «οι 151 είναι η πιο συμπαγής πλειοψηφία» και θα ισχυριστούν ότι οι γκρίνιες για νομοσχέδια πλήττουν την κυβέρνηση. Ισως, αλλά πάλι, αυτή η κυβέρνηση κινδύνεψε επειδή δεν έφτιαχνε εφετείο στη Μυτιλήνη (Λέσβιος βουλευτής απειλούσε να καταψηφίσει όλα τα νομοσχέδια), σε θέματα αρχών δεν βρέθηκε ούτε ένας να προστατέψει την Ν.Δ.;

    Αμέσως μετά τις εκλογές του 2007 εκτιμούσαμε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νεοσυντηρητικές πρακτικές και λογικές. «Η εξέλιξη αυτή», γράφαμε, «δεν έχει να κάνει μόνο με τις εκ δεξιών πιέσεις, δηλαδή του ΛΑΟΣ στη Βουλή (...) Η Ελλάδα δεν έχει τη ρωμαλέα παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού των ΗΠΑ και δεν θα χρειαστεί καν μια καταστροφή σαν την 11η Σεπτεμβρίου για να προωθηθούν τέτοιου τύπου πολιτικές. Έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες φοβούνται και χωρίς το φάντασμα του Μπιν Λάντεν. Έχει καλλιεργηθεί επί μακρόν το αίσθημα της απειλής στη γλώσσα, στην ιστορία, στην εδαφική μας ακεραιότητα κ.λπ. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η κυβέρνηση οδηγείται προς τον νεοσυντηρητισμό. Είναι εύκολος σε μια χώρα σαν την Ελλάδα κι εύπεπτος σε ένα χώρο σαν τη Νέα Δημοκρατία». («Καθημερινή» 26.9.2007)

    Το πρόβλημα είναι ότι σ’ αυτές τις πολιτικές δεν υπάρχει πια το αντίπαλο ιδεολογικό δέος. Μοιάζει παράδοξο, αλλά στη χώρα μας, εκφραστής του πολιτικού φιλελευθερισμού ήταν η ευρύτερη Αριστερά. Αυτό έχει να κάνει με συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες: η Αριστερά εδιώκετο από το μετεμφυλιακό κράτος και γι’ αυτό αγκάλιασε ως ασπίδα τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Όμως, με εξαίρεση τους (λίγους) ανανεωτικούς, δεν τον ενστερνίστηκε ποτέ. Έτσι κι αλλιώς η αστική δημοκρατία, που ο πολιτικός φιλελευθερισμός πρεσβεύει, είναι αυτό που η κομμουνιστογενής αριστερά θέλει να ανατρέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ:

    Με δεδομένη την ιδεολογική κυριαρχία της κομμουνιστογενούς αριστεράς, ο πολιτικός φιλελευθερισμός έγινε μόδα στην ελληνική κοινωνία. Δεν είχε βάθος, επειδή είναι ανεπεξέργαστος, αλλά δημιουργούσε παβλοφικά ανακλαστικά στον πληθυσμό. Η επιβίωση, π.χ., της αριστερής τρομοκρατίας οφείλεται εν πολλοίς σ’ αυτή την πασπαλισμένη με φιλελεύθερα στοιχεία ιδεολογική κυριαρχία. Δεν ήταν όλα αρνητικά: ο ρηχός φιλελευθερισμός της αριστεράς προσέφερε στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η ελληνική κοινωνία, για παράδειγμα, ξεπέρασε σχετικά ανώδυνα το πρώτο μεταναστευτικό σοκ τη δεκαετία του ’90 ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

    Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η ιδεολογική κυριαρχία της αριστεράς καταρρέει. Ήταν λογικό, αφού τα δικαιώματα και οι ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία των πολιτών χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί πλήθος ανομιών· από τρομοκρατικές ενέργειες μέχρι καταλήψεις και μέχρι καταστροφές περιουσιών. Αυτή η κατάρρευση, όμως, αφήνει ένα μεγάλο κενό φιλελευθερισμού στην ελληνική κοινωνία και γι’ αυτό το εκκρεμές κινείται ταχύτατα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

    Ο νεοσυντηρητισμός όμως, όσο ελκυστικός μοιάζει βραχυχρόνια, τόσο καταστροφικός γίνεται μακροχρόνια. Η οκταετής διακυβέρνηση Μπους κατάφερε να γονατίσει μια υπερδύναμη, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες. Απομένει λοιπόν το χρέος στην έλλογη αριστερά να υπερασπιστεί την κληρονομιά του δυτικού διαφωτισμού. Αυτή που θεωρεί τον πολιτικό φιλελευθερισμό συστατικό της στοιχείο και -κυρίως- έχει κάνει τη στοιχειώδη ιδεολογική επεξεργασία. «Και το φιλελεύθερο κομμάτι της Ν.Δ.;» μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Το χάσαμε εδώ και καιρό· δεν το ακούσαμε αυτή τη βδομάδα και φοβάμαι ότι υπό το βάρος των κυβερνητικών του ευθυνών θα κάνουμε πολύ καιρό να το δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε συντροφοι, πάλι δίχως επιχειρήματα? Σας την ανάνβει πάντα ο Ανδριανόπουλος. Γιατί αποκαλύπτει τον επαρχιωτισμό σας. Που έχει λάθος ρε? Εξηγείστε αν μπορείτε. Βάλτε όλοι τα μυαλά σας μαζί. Στίψτε τα, να δούμε τι θα βγάλετε. Θα πάτε ένα βήμα πέρα από τις βρισιές? Αμφιβάλλω. Γι' αυτό χαίρομαι όποτε σας τα ρίχνει ο Ανδριανόπουλος. Εύγε Ανδρέα, συνέχισε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΝΔΡΕΑ ΑΠ'ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ,ΣΑΝ ΜΟΝΗ ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ .


    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ , ΠΟΙΟΙ Η ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ .


    (ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "τίναξε στον...
    αέρα το τραπεζικό σύστημα για να ενισχύσει τα εισοδήματα των «μη εχόντων»"
    Aυτό είναι το μόνιμο συμπέρασμα σε όλα τα άρθρα του Α. Ανδριανόπουλου. Οποιος στηρίζει τους μη έχοντες είναι εχθρός του καπιταλισμού και η αιτία της στρέβλωσήσ του. Αρα πάρτε όσο γίνεται από τους φτωχούς και δώστε τα στους πλουσίους. Μόνο έτσι θα πάει το καπιταλιστικό σύστημα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. όποιοι χυδαιολογούν από τα blogs, σκοτώνουν τα blogs......
    evkasselakis

    kas50kas@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπάρχει λύση!!

    Ούτε Τσάτσοι, ούτε ρουφιάνοι....

    Ο Δρ Κουτσούκος με 100.000 επαναστατημένους πολίτες στο Συνταγμα φέρνει συντομα τις εκλογές σε δύο μήνες από τώρα ...

    (οπότε οι "αναλύσεις τσάτσου" πέφτουν στην αχρηστία)

    και κερδίζει το Πασοκ 180 βουλευτές και ψηφίζεται Πρόεδρος ο....δρ Κουτσούκος....


    Υπάρχει λύση...
    Λίτσα Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η πραγματικοτητα δεν ειναι ουτε αριστερη ουτε δεξια.. Οι πολιτικες ιδεολογιες ειναι του κωλου... Η κοινωνια βαδιζει κατω απο την πιεση δυο δυναμεων. Η μια ειναι η επιστημη-τεχνολογια και η αλλη ειναι η ταση ολων μας για γρηγορο πλουτισμο. Η δευτερη δυναμη ειναι η πρωτογονη η ζωωδης, ειναι η δυναμη της καταστροφης. Ετσι στην προσπαθεια μας να την ικανοποιησομε πεφτουμε στην παγιδα του δανεισμου..Δηλαδή ενώ εχω ενα εισοδημα 1000 ευρω, ζω σα να εχω δυο χιλιαδες. Αυτο συμβαινει στα ατομα,στις επιχειρησεις, στα κρατη. Και ετσι ενας ολοκληρος πλανητης ζει σα να εχει εισοδημα δυο ή και τρεις φορες μεγαλυτερο απο το πραγματικο..Ερχεται λοιπον καποια στιγμη που τα μεγαλα αφεντικα δημιουργουνε συνθηκες μαζικης εκταμιευσης (πχ πετρελαιο στα 150 δολ και εκτιμησεις οτι θα φτασει στα 200 δολ)απο τις τραπεζες, οι οποιες ομως αδυνατουν να ανταποκριθουν και ετσι καταρρεει η εμπιστοσυνη στην αγορα, ολοι θελουν τα λεφτα τους, αλλα και οι συναλλαγες γινονται πλεον τοις μετρητοις, τερμα η πιστωση..Και απο κει που ζουσαμε σα να ειχαμε 2000 τωρα ζουμε με τα λεφτα που εχομε στο χερι, δηλ 1000 κτλ κτλ...Ετσι ειναι,οτι φουσκωνει ξεφουσκωνει. Στην προκειμενη Η φουσκα στο ξεφουσκωμα της βγαζει ανεργους και πτωματα...Στην φαση αυτη ποιος μπορει να φερει αντιρρηση στο ακλονητο επιχειρημα οτι τα 28 δις θα στηριξουν το τραπεζικο συστημα; Κανεις διοτι αν δεν γινει ετσι θα εχομε καταστροφη..Ετσι λοιπον με την κριση γινεται μια κολοσσιαια απομαστευση απο τις τσεπες του κοσμου προς τις τσεπες του παγκοσμιου διευθυντηριου. Η κριση δηλαδη ειναι η διαδικασια του παρτα ολα χωρις πολεμους και αλλα τετοια (να'την η παγκοσμιοποιηση!!).
    Τωρα η επιστημη δινει τεραστιες δυνατοτητες για τετοια παγκοσμια παχνιδια αλλα παραλληλα αποδεσμευει κοινωνικες δυναμεις οι οποιες θα δωσουν δυνατοτητες ανατροπης τετοιων σεναριων καθως θα καταρριπτονται τα μεσα εκβιασμου των αφεντικων του κοσμου (εβραιων;). Φανταστειτε πχ με την νανοτεχνολογια την αναπαραγωγη αγαθων πλεον..Σκαναρεις ενα καρβελι ψωμι και αναπαραγαγεις οσα θελεις!!Παμε τελειως αλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. EΛΛHNIKH OIKONOMIA:

    Ο Κατήφορος τέλος δεν έχει...

    Σημερινά δημοσιεύματα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Ιδού οι αριθμοί που δίνει η ΕΣΥΕ.

    -Παραγωγή βιομηχανίας πτώση έως 54%

    -Ιδιωτική κατανάλωση πτώση έως 30%.


    Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και διαψεύδουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που παρά το ότι οι αριθμοί βγάζουν μάτι, οι ίδιοι είναι αισιόδοξοι και αμετακίνητοι στην πολιτική τους.

    Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες βδομάδες για να καταρρίψουν το προηγούμενο ρεκόρ. Με τον προϋπολογισμό του 2009 και τις μετέπειτα προσαρμογές του, έφεραν την οικονομία στο χείλος της ύφεσης. Τώρα με τα νέα φορολογικά-"αναπτυξιακά" μέτρα τους επιβεβαίωσαν την εσώτατη πρόθεσή τους να διαλύσουν την χώρα. Η αντίδραση της αγοράς στα τελευταία μέτρα τους αλλά και στις καθημερινές τους εξαγγελίας ήλθε και έπεσε σαν τσεκούρι στα κεφάλια τους. Αλλά που να καταλάβουν τι τους γίνεται...

    Αντί οι κυβερνώντες να αλλάξουν πορεία και να παραιτηθούν από την καταδικαστική για την πραγματική οικονομία πολιτική τους, συνεχίζουν "αταλάντευτοι" :

    -Το πλήρες ξεπούλημα της ελληνικής οικονομίας σε 5 μεγαλοκαρχαρίες (Τράπεζες, Υγεία, Τηλεπικοινωνίες, Καύσιμα, Βασικά είδη διατροφής). Παρέχοντας κάθε προνόμιο και προστασία στους μεγάλους νταβατζήδες της ελληνικής οικονομίας (Αισχροκέρδεια, Κατάργηση φορολογίας, Κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, Παραχώρηση χώρων εκμετάλλευσης-Πολυκαταστήματα). Αποτέλεσμα ;; Η εξαφάνιση των άλλων κλάδων, ο εξανδραποδισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    Παράλληλα φορτώνουν τους απολυόμενους στον κρατικό προϋπολογισμό, ξεγελώντας τους και τάζοντάς τους τον παράδεισο της εργασιακής ασφάλειας..

    -Το διαρκές κυνηγητό του κράτους προς τους μικρομεσαίους (έφοδοι και τρομοκρατία μέσω των φορολογικών ελέγχων, φυλακίσεις για οφειλές στο δημόσιο και τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ).

    -Την γενναία επιδότηση με κάθε τρόπο και μέσο των νταβατζήδων (δημόσια έργα, προμήθειες, κ.λπ.).

    -Τη σπατάλη εις όφελος των ολίγων και εκλεκτών της (Golden Boys, Δικαστικοί, κ.α.)

    ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΣΑΦΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.

    Τότε γιατί τη συνεχίζουν ;;

    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στην πολιτικη

    τιποτε δεν προδιαγραφεται....

    υπαρχει παντα ο ασταθμητος παραγων....

    το "σκουπιδι μην το υποτιμησεις" ποτε...

    μπορει να μπει στο ματι σου και να στο

    βγαλει...

    Παπουλιας, Σημιτης, Σουφλιας, Κύρκος, Δαμανακη , Αρσενης, Καψαμπελης, Λουτραδης, Δρ Κουτσουκος...

    ολοι ειναι πιθανοι και απίθανοι υποψηφιοι!!

    ο απολιτικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Andrianopoule
    rikse mia paxia malakia kapitalistiki!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και εγώ πιστεύω ότι το άρθρο του κ Αδριανόπουλου έχει κάποιες ιδέες που αξίζει να τις σκεφτεί κανείς και πραγματικά λυπάμαι που ένα σοβαρό άρθρο λαμβάνει σαν απάντηση όλες αυτές τις βρισιές. Ωστόσο ο κ. Αδριανόπουλος όπως το συνιθίζει δεν αποφεύγει τις ακρότητες. Σύμφωνοι, να μη δίνουμε βοήθεια στουν οικονομικά ασθενέστερους. Μήπως όμως θα έπρεπε να υπήρχαν μηχανισμοί (νομοθεσία εκπαίδευση κλπ) έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην χρειάζονταν καταρχήν την βοήθεια (ελεημοσύνη) του κράτους ; Και πρέπει να παραδεχτείτε κ Αδριανόπουλε ότι οι σκληροί κανόνες της ζωης στις καπιταλιστικές χώρες οδηγούν εύκολα πολλούς ανθρώπους στην περιθωριοποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι θέλεις να μας πεις κύριε υπουργέ;.
    Εγώ θα σας ερωτήσω : Πως λέγετε όταν μια μικρή εταιρεία την απορροφά μια άλλη πιο μεγάλη και έρχεται ΜΕΤΑ μια πιο παρα πολύμεγάλη εταιρεία και απορροφά την μεγάλη; Αυτό το παγκόσμιο ντόμινο, πως το ονομάζετε εσείς σαν οικονομολόγος ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ,ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ; ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ; Δεν χρειάζεται να σας το αναλύσω οικονομολόγος είσθε και καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ. ΚΑΡΤΕΛ: ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΕΙ ΠΛΟΥΤΟΥ ΣΕ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ,ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ 10.000 ή 20.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ;
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΖΑΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΣ.
    ΠΑΙΞΑΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΧΑΣΑΤΕ. ΤΩΡΑ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΠΙΑ, ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, Η ΠΕΙΝΑ ΧΤΥΠΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ. ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΑΣΘΕ ΑΛΛΑ ΕΙΣΤΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ. Π.Χ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΟΝΣΑΝΤΟ ΚΟΜΠΑΝΗ , ΣΙΚΑΓΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ; ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΛΕΩ ΕΓΩ. ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ; ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ .
    Μπούτζουκας θεοδ. Τηλεμ.
    Ηράκλειο Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από πότε η αμερικανική κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση(σε καπιταλιστικό κράτος) κάνει κουμάντο στις τράπεζες; Εγώ νόμιζα ότι τις υπηρετούν τυφλά. Άμα λάχει τους σκάνε και 28δις χαρτζιλίκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 20 Ιουλ 2009 7:30:00 μμ



    Bloop, ΔΕΝ ΣΕ ΠΙΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΥΠΟΘΕΤΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΔΗΛΑΔΉ Η ΚΙΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ. ΤΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Η ΕΡΓΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ? ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΣΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΩΣ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ:
    ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ KAI ME ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση