GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ήταν άφραγκο και κλειστό, το 'φαγαν και οι κόντρες το Μουσείο Ηρακλείου...

Λουκέτο επ΄ αόριστον μπαίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου καθώς δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ βεντέτα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αρχαιολ...

Λουκέτο επ΄ αόριστον μπαίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου καθώς δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ βεντέτα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αρχαιολόγους που ερίζουν για τα εκθέματα Αλαλούμ. Μόνον έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία παγκοσμίως, εκείνο του Ηρακλείου. Κλειστό λόγω εργασιών ανακαίνισης περίπου δυόμισι χρόνια (Νοέμβριος 2006), το μουσείο με τους 246.000 επισκέπτες ετησίωςαπό τα πρώτα σε επισκεψιμότητα στην Ελλάδα- θα παραμείνει, άγνωστο για πόσα ακόμη χρόνια, με το λουκέτο στην πόρτα.
Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που...
κρατούν το μουσείο κλειστό. Δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, αφού οφείλονται ήδη 2,5 εκατ. ευρώ στον εργολάβο. Δεν έχει γίνει καν προϋπολογισμός για το κόστος της έκθεσης, ώστε να ενταχθεί στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Και η κόντρα ανάμεσα στους αρχαιολόγους που έχουν οριστεί για να στήσουν την έκθεση του μουσείου και την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.
«Ακόμη κι αν ήταν έτοιμη η μουσειογραφική μελέτη αύριο το πρωί (σ.σ.: βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο) θα χρειαζόμασταν εννέα μήνες μόνο για τον διεθνή διαγωνισμό των προθηκών», έλεγαν στο περιθώριο του Συμβουλίου Μνημείων μέλη της επιστημονικής επιτροπής που σχεδιάζει την έκθεση του Μουσείου Ηρακλείου.
Γεγονός που σημαίνει πως η πόλη του Ηρακλείου και ο «πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός» - ο μινωικός- θα εκπροσωπούνται μόνο από 400 εκθέματα που αποτελούν την αφρόκρεμα σε μια προσωρινή έκθεση, σε έναν χώρο που προοριζόταν αρχικώς για γκαράζ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Αύγουστο του 2006, 48.100 επισκέπτες πέρασαν το κατώφλι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, τον ίδιο μήνα του 2007 επισκέφθηκαν την προσωρινή έκθεση (που άνοιξε τον Ιούλιο) μόλις 27.835 επισκέπτες και το 2008 26,5% λιγότεροι, δηλαδή 20.459 άνθρωποι.
Και ενώ ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει πότε θα ανοίξει το μουσείο, βεντέτα έχει ξεσπάσει μεταξύ των αρχαιολόγων. Δύο αντίπαλα στρατόπεδα αποτελούν οι αρχαιολόγοι της επιστημονικής ομάδας του μουσείου με την τοπική Εφορεία, που ερίζουν για τη μεταφορά αρχαιοτήτων από την Εφορεία προς το μουσείο, αλλά και τη διαχείριση χώρων, όπως το γκαράζ που φιλοξενεί την προσωρινή έκθεση. Βεντέτα όμως έχει ξεσπάσει ακόμη και ανάμεσα στα ίδια τα μέλη της επιτροπής, που διαφωνούν για τον τρόπο έκθεσης των 9.500-10.000 αντικειμένων (από τα 15.000 που παρουσιάζονταν στο παλιό μουσείο) με αποτέλεσμα η κόντρα τους να φτάσει έως το τραπέζι του Συμβουλίου Μουσείων, ενώ υπάρχουν και μέλη που δεν συμμετέχουν καν στις συνεδριάσεις.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη
Ιστορία ενός αιώνα
1904. Κτίζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
1937. Κατασκευάζεται το νέο κτίριο.
1964. Οικοδομείται η νέα πτέρυγα.
2004. Από πτώση σοβάδων προκαλούνται ζημιές σε προθήκες κεραμικών.
2006. Από νερά της βροχής πλημμυρίζουν η αίθουσα 3 (όπου φυλάσσεται ο δίσκος της Φαιστού) και τα γραφεία της ΙΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων.
(Πηγή: Τα Νέα)

8 σχόλια

  1. ΒΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΖΟΓΙΩΡΓΟ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟ ΚΑΙ ΕΨΑΧΝΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙ? ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΑΛΑΚΑ ΑΡΧΗΓΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥ.ΘΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ.ΟΥΣΤ ΒΡΩΣΜΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν πειραζει θα τ' αρπαξουν οι Οβρηοι και θα το κανουν μουσειο του κωλου.... ωλοκαυτοματος ηθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποτε δεν ειχαν χρηματα για τον πολιτισμο μας λες και μισουν αυτοι που διοικουν αυτον τον πανεμορφο τοπο καταστρεφουν οτι ομορφο υπαρχει για κανετε ενα τσεκαρισμα οικονομικο τελευταια δεκαετια και θα δειτε τα χρηματα που εισηλθαν απο την ευρωπαικη ενωση με την σεσουλα που πηγαν αλλα τους διαχειριστες νατους τιμωρησετε σκληρα γιατι το κρατος εχει συνεχεια μαθανε οπου τους συμφερει παραγραφει 5 ετων σε κανενα μερος του κοσμου δεν γινεται οσα χρονια και αν περασουν τα κλεμμενα πρεπει να αποδοθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 6:25

    Aλλά δεν πρέπει να σου διαφεύγει ότι η 5ετής παραγραφή δεν είναι πατέντα της ΝΔ αλλά του ινδάλματος του μπλούπερ: του Μπένι-Ζελό.

    Για να μην ξεχνιόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς: 6:01:00 μμ

    Τι να κανουμε φιλε μου, το baby τον ψαχνουμε με το κανο, τον βουβαλο τον ψαχνουμε μην εχει κρυψει τιποτα σουβλακια στις τσεπες για το "σπιτι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2009
    Καλά ήταν όταν τον έλεγε "κλεφτραίμ"; - Τώρα με την δικαστική απόφαση δεν λέει κουβέντα;


    Πριν λίγους μήνες ο Νίκος Χατζηνικολάου φώναζε μέσα από το ραδιόφωνο του και έλεγε τον ηγούμενο Εφραίμ: "Κλεφτραίμ"!
    Αν και ήταν πολύ χοντρό για να το λέει έτσι χωρίς να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του, το είπε γιατί θεωρεί ότι δεν θα του έκανε κανείς τίποτα. Μπορεί και να του ξέφυγε πάνω στον λόγο ή την πλάκα που ήθελε να κάνει.
    Ο Χατζηνικολάου είναι ο πλέον σοβαρός δημοσιογράφος που έχουμε στην χώρα. Ε, δεν...


    πρέπει να βγει και να πει ότι δικαιώθηκε στην πρώτη δίκη η Ι.Μ. Βατοπαιδίου; Γιατί επί μήνες ήταν πρώτο θέμα παντού και τώρα δεν χωράει ούτε για ένα δευτερόλεπτο στο δελτίο ειδήσεων του(ράδιο λέμε).

    Όπως δεν θέλει να τον αδικούν έτσι πρέπει να προσπαθεί να μην αδικεί...
    Θα μας πείτε γιατί δεν λέτε για τους άλλους; Αν πούμε για τους άλλους ...φέξε μου και γλύστρα μου.
    Kαι βέβαια αυτοί που κοιμούνται όρθιοι είναι οι ...Βατοπαιδινοί βουλευτές. Κανείς δεν μιλάει γιατί έχουν λερωμένη την φωλιά τους και ενοχές απέναντι στο Μοναστήρι...
    Το έχουμε πει ότι υποστηρίζουμε πως ούτε λεφτά έφαγε κάποιος μοναχός, ούτε λάδωσε. Αποδείχθηκε από τις κινήσεις των λογαριασμών. Όταν το κράτος τους ΖΗΤΗΣΕ την ανταλλαγή τι θα έλεγαν όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΒΛΑΚΑΣ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΥΤΕΥΣΗ
    ΠΑΡΟΛΟ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΝΤΖΗΔΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    ΕΝΩ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
    ΠΑΡ ΟΛΛΟ ΤΟΝ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ.

    ΚΑΠΙΤΟ ΙΤΑΛΙΑΝΟ ΜΑΣΚΑΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!
    ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ.
    ΣΤ΄ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.ΣΙΓΑ ΜΗ ΔΩΣΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ.ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΧΑΖΗ ΤΗ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ?
    ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΛΙΑΠΗ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣΔ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΕΚΑΝΕ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΑΚΙ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΑΤΕΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΑΚΟ?
    Ο ΛΙΑΠΗΣ ΡΕ! ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΞΟΥΡΑΦΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
    Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΚΛΕΨΕΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΗΡΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ!
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ?
    ΡΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟς ΘΕΛΑΝ\Ε ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΙ ΕΙΝ ΤΟΥΤΟΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ...ΕΥΦΡΑΙΜ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση