GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτό είναι το βούλευμα - ράπισμα...

...που αποκαθιστά τη νομική τάξη και απορρίπτει την "έφεση Σανιδά". Τι ορίζει για τα δικαιώματα του απολογούμενου. Θέμα αποφυλάκι...

...που αποκαθιστά τη νομική τάξη και απορρίπτει την "έφεση Σανιδά". Τι ορίζει για τα δικαιώματα του απολογούμενου. Θέμα αποφυλάκισης τώρα για τον κατηγορούμενο που προσέφυγε και δικαιώθηκε!
.
Από τον Στάθη Παλαιολόγο
.
"Μετά την έκδοση του με αριθμό 1327/2009 Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών η απολογία και το ένταλμα προσωρινής κράτησης του Γ. Σκαρπέλη αποδεικνύονται εξαρχής άκυρα και γι’ αυτό πρέπει να διαταχθεί η άμεση αποφυλάκισή του" τονίζει σε δήλωσή του ο συνήγορός του Γιάννης Μαντζουράνης.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το βούλευμα αυτό (κάντε κλικ πάνω στην πρώτη σελίδα του, που δημοσιεύουμε, για να μεγαλώσει) απορρίπτει την έφεση που ο Γ. Σανιδάς είχε ζητήσει να ασκήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος και επιβάλλει να να δοθούν όλα τα έγγραφα της δικογραφίας στους κατηγορουμένους της υπόθεσης Siemens (διαβάστε την αποκάλυψη που έκανε πρώτο το Press-gr εδώ).
Όταν ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός αρνήθηκε να δώσει ολόκληρη τη δικογραφία στους κατηγορουμένους, ο ήδη προφυλακισμένος Γεώργιος Σκαρπέλης προσέφυγε, μέσω των δικηγόρων του Γιάννη Μαντζουράνη και Δημήτρη Τσοβόλα, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που τους δικαίωσε αλλά στη συνέχεια ασκήθηκε η έφεση...
Σύμφωνα με έμπειρους νομικούς κύκλους που χαρακτηρίζουν αφενός "ράπισμα" για τον ανακριτή το συγκεκριμένο βούλευμα και αφετέρου "ύμνο" για τη σωστή απονομή του δικαίου, αυτό έχει ευρύτερη σημασία. Οχι μόνο γιατί διαμορφώνει νέα δεδομένα στην υπόθεση και...
αποκαθιστά τη νομική τάξη, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά και διότι δεν έχει ξανασυμβεί την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία να αμφισβητείται και να απορρίπτεται ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από κατώτερους του δικαστικούς λειτουργούς όπως είναι τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών.
Οι τρεις άξιοι δικαστές που πήραν αυτή την απόφαση - τομή, ως μέλη του Συμβουλίου Εφετών, είναι ο πρόεδρος Εφετών Αθανάσιος Γεωργόπουλος και οι εφέτες Θεόδωρος Τζανάκης και Γεώργιος Παπανδρέου. Στη συνεδρίαση παρέστη ο αντεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Καραγιάννης.
Το 27σέλιδο βούλευμα, που έχω στη διάθεσή μου, διατυπώνει ρητώς τρια βασικά συμπεράσματα:
Πρώτον ότι "ο ανακριτής υποχρεούται μόλις ο κατηγορούμενος κληθεί προς απολογία να του παραδώσει όλα τα έγγραφα που βρίσκονται στη δικογραφία και δεν έχει τη διακριτική ευχέρια να αρνηθεί ή να αποκρύψει κάποια από αυτά κρίνοντας ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την κατηγορία".
Δεύτερον ότι "ο ανακριτής δεν είχε δικαίωμα να αρνηθεί να χορηγήσει στον κατηγορούμενο τα αιτηθέντα έγγραφα αφού αυτά αποτελούν μέρος μιας ενιαίας ποινικής δικογραφίας".
Και τρίτον ότι "όχι μόνο η γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας αλλά και η λήψη αντιγράφων πρέπει πάντοτε να προηγούνται χρονικά της λήψης της απολογίας αφού άλλωστε κατατείνουν ακριβώς στην προετοιμασία αυτής της ανακριτικής πράξης. Μόνο άλλωστε όταν είναι πλήρης η γνώση της κατηγορίας από τον κατηγορούμενο και την υπεράσπισή του είναι δυνατό να υπάρξει αποτελεσματική αντίκρουσή της, ενώ η λήψη αντιγράφων, εξ ορισμού χρήσιμη, γίνεται ζωτικής σημασίας για την άσκηση της υπεράσπισης ιδίως στις περιπτώσεις όπου ο όγκος και το περιεχόμενο των εγγράφων στοιχείων της δικογραφίας απαιτούν ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή".

5 σχόλια

  1. Ερώτημα, πόσο αξιόπιστος είναι ένας πρωθυπουργός, πόσο ικανός είναι, πόσο έντιμος είναι απέναντι στους έντιμους πολίτες της χώρας του, πόσο αυστηρός είναι απέναντι στους ανέντιμους πολίτες της χώρας του, όταν αντί να φροντίζει με κάθε τρόπο και κόστος να φορολογήσει και να εισπράξει από τους έχοντες και κατέχοντες τα χρειαζούμενα και οφειλόμενα, από αυτούς τους τελευταίους χρήματα, και που κατά τους ειδικούς εάν εισπραχθούν έστω κατά 20/100 θα λύσουν τη δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, δεν κάνει αυτό και που για μια υγιή, ευνομούμενη πολιτεία είναι το αυτονόητο, αλλά φορολογεί και εισπράττει κατά κύριο λόγο από εκείνους τους έντιμους φορολογούμενους ή και μη έχοντες τρόπο να μην είναι έντιμοι, διά της μεθόδου των εμμέσων φόρων;
    Πόσο έντιμος είναι στους πολίτες της χώρας του όταν με αυτούς τους έμμεσους φόρους ο τελευταίος οικονομικά πολίτης της χώρας του και ο πλουσιότερος έχουν την ίδια φορολογική επιβάρυνση σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά και που είναι αυτά τα οποία ο καθένας δεν μπορεί να αποφύγει, πχ. Τρόφιμα, βενζίνη, τσιγάρα, ποτά, και γενικά ότι κλείνει μέσα του ένα μεγάλο SUPER MARKET ;
    Και που για τον μη έχοντα είναι αβάσταχτο φορτίο, ενώ για τον έχοντα μια παρωνυχίδα και τίποτα άλλο;
    Έτσι για μένα και για πολλούς όποιος κυβερνά και αυτά που αναφέρω σαν υποχρεώσεις του, δεν τα τηρεί, μην βαυκαλίζεται ότι είναι ικανός, έντιμος, και πως η χώρα του δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΙΑ ΖΩΗ Η ΝΔ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

    Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΤΑΒΑΤΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κύριε
    Αν είναι να καταστρέφουμε τη γλώσσα μας και αντί δικαιοσύνη γράφουμε δικαιωσύνη χάνουμε το δίκηο μας.
    Ευχαριστώ
    ΣΚΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το "δίκηο" σε ποια γλώσσα είναι λέξη κύριε ορθογράφε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έις τόν 11.35 ΚΑΙ εις τον 12.29
    ----------------------------------
    Και οι δύο είσθε άξιοι της μοίρα
    σας.
    [Δύο Γαϊδάροι μαλώναν σε
    ξένον αχυρώνα].
    Ακόμη κι"ό χαζογιώργος ξέρει να γράφει ,δικαιοσύνη.
    Άνθρωπος αγράμματος ξύλο απελέ-
    κητο.
    Τάτοιους θέλει το λησταρχείο του
    Πασοκομμουνιστικού administration,
    για να τούς πηδάει .

    Διόσκουρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση