GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Είμαι εθισμένος...

Από το http://koubanezos.blogs.sportnet.gr/ . Θέλω να κόψω το τσιγάρο. Αλήθεια το θέλω… Απλά δεν μπορώ. Και δεν μπορώ επειδή είμαι εθισμένος...

Από το http://koubanezos.blogs.sportnet.gr/
.
Θέλω να κόψω το τσιγάρο. Αλήθεια το θέλω… Απλά δεν μπορώ. Και δεν μπορώ επειδή είμαι εθισμένος, όπως εκατομμύρια άλλοι. Γνωρίζω ότι πρέπει αλλά έτσι απλά δεν γίνεται.
Ομολογώ πως δοκίμασα 2-3 πράγματα, τα οποία απλά το μείωσαν. Κι αντί για εντύπωση, έχω πλέον τη βεβαιότητα ότι οφείλεται στο στρες και στο άγχος της δουλειάς και της καθημερινότητας. Εχω αράξει σπίτι και δεν ζήτησα τσιγάρο επί ώρες ενώ την ώρα της δουλειάς και της πίεσης χρόνου έχω κάνει πακέτο πριν από το μεσημεριανό.
Η όλη ιστορία της απαγόρευσης του καπνίσματος με κάνει να γελάω. Μιλώντας για τα ελληνικά δεδομένα, χειρότερος για να επιβάλλει την απαγόρευση από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο δεν υπήρχε. Δεν είναι μόνο αυτός καθαυτός ο Αβράμ και...
ο τρόπος που μιλάει όταν βγαίνει στα κανάλια (του στυλ «εγώ γαμάω κι εσείς κάθεστε» ή «η αυτού μεγαλειότης μου και απέναντί μου εσείς οι ταπεινοί δημοσιογραφίσκοι») αλλά η σιγουριά του που κάνει μια πεθαμένη αγελάδα να κλάνει.
Θυμίζω πως ο Αβράμ διαβεβαίωνε δημοσίως, κάθε μέρα, από τα κανάλια πως η χώρα είναι ασφαλής και πως δεν θα μας χτυπήσει καμία γρίπη. Η τελευταία πρέπει να έφθασε τα 100 θύματα και ο Αβράμ στην κοσμάρα του. ασχολείται με το τσιγάρο, λέει.
Το τσιγάρο και η διαδικασία να το κόψεις δεν είναι απλό πράγμα. Γνωρίζω ότι κάνω λάθος αλλά, γάμησε μας, θέλω τον χρόνο μου, την άνεσή μου να το κάνω σταδιακά και όχι υπό πίεση. Είναι ένας εθισμός αντίστοιχος άλλων, όπως τα ναρκωτικά και χρήζει προσεκτικών χειρισμών.
Ωραία, θα το κόψουμε. Το κόψαμε. Τι άλλο θα γίνει; Η ΔΕΗ θα τοποθετήσει στις τσιμινιέρες της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας τα πιο εξελιγμένα φίλτρα και το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν πάραυτα όλες οι ρυπογόνες βιομηχανίες; Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης φορτηγών, λεωφορείων, ΙΧ, ταξί και δίτροχων θα αυτορυθμιστούν έτσι ώστε οι εκπομπές καυσαερίων να είναι μέσα στα όρια επιτρεπτής δηλητηρίασης; Οι αγρότες παραγωγοί φρούτων και λαχανικών θα κόψουν την συνήθεια να ραντίζουν με φυτοφάρμακα την παραμονή της συγκομιδής και θα ραντίζουν μια βδομάδα νωρίτερα; Τα νοθευμένα λάδια θα είναι μακρινή ανάμνηση όπως και η πάχυνση με ορμόνες των ζώων; Τα καράβια θα πάψουν να πλένουν τ’ αμπάρια τους στη θάλασσα και θα μαζεύουν τα σκουπίδια τους για άδειασμα στο πρώτο λιμάνι;
Την απάντηση, την ξέρετε.
Σημειωτέον πως το κάπνισμα απαγορεύεται από το 1856 στην Ελλάδα! Ο Εμμανουήλ Ροΐδης είχε πει κάποτε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μόνον ένα νόμο, τον περί εφαρμογής της κειμένης νομοθεσίας.31 Ιουλίου 1856, ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΠΑΓ ΚΑΠΝ ΑΜΑΛΙΑΣ:
«Θέλοντες να προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα, επί τη προτάσει του Ημετέρου επί των Εσωτερικών Υπουργού, απεφασίσαμεν και διατάττομεν.Α΄. Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε διά καπνοσυρρίγγων (τσιμπουκίων), είτε διά σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων.Β΄.Η απαγόρευσις αύτη επεκτείνεται και εις πάντα άλλον προσερχόμενον εις τα ειρημένα καταστήματα και γραφεία χάριν υποθέσεως ή άλλης τινος αιτίας.Γ΄. Ο Ημέτερος επί των Εσωτερικών Υπουργός θέλει δημοσιεύσει και εκτελέσει το παρόν Διάταγμα. Εν Αθήναις, την 31 Ιουλίου 1856».Το διάταγμα υπέγραψε, «εν ονόματι του βασιλέως», η βασίλισσα Αμαλία!
Η φίλη μου η Αλέκα στους Γεφυρισμούς γράφει: «Αν και καπνίστρια δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι ο περιορισμός του καπνίσματος αποτελεί αναγκαιότητα. Εξάλλου στον δικό μου εργασιακό χώρο απαγορεύεται χρόνια τώρα -και επιβάλλεται- ανεξάρτητα αν ορισμένοι συνάδελφοι καταστρατηγούν το μέτρο μέσα στο γενικό χαμό που επικρατεί. Αν και καπνίστρια σεβάστηκα τόσο τα έμβρυα που κυοφόρησα, όσο και τα παιδιά που μεγάλωσα απαγορεύοντας το κάπνισμα στο σπίτι μου. Και το δεύτερο μέτρο ίσχυε φυσικά και κυρίως για μένα. Για το πρώτο δεν το συζητάμε. Τώρα που όλοι είναι πάνω από 18 ετών η απαγόρευση χαλάρωσε λίγο αλλά μόνο το καλοκαίρι. Εκείνο βέβαια που δεν μπόρεσα να χωνέψω είναι πώς οι βλαβερές συνέπειες του καπνού αντιμετωπίσθηκαν με τόσο θέρμη από τους ιθύνοντες όταν άλλα ζητήματα κληροδοτούνται ως άλυτα προβλήματα από τον έναν Υπουργό στον άλλον, λες και είναι σουβέρ για το γραφείο τους. Για παράδειγμα τα τροχαία ατυχήματα που αποτελούν μια από τις πρώτες αιτίες θανάτου και αναπηριών στη χώρα μας ή τα εργατικά ατυχήματα στα οποία αξίζει να επισημανθεί ότι η ΕΣΥΕ περιλαμβάνει και την ηλικιακή κατηγορία «άγνωστη», πότε αντιμετωπίσθηκαν τόσο αυστηρά; Πότε θεσμοθετήθηκαν συγκεκριμένες και άμεσα επιβαλλόμενες ποινές; Πότε επιβλήθηκαν κυρώσεις στους Υπουργούς για την έλλειψη κλινών ΜΕΘ; Ποτέ! Θα μου πείτε τι ψάχνεις τώρα….».
Ο φίλος μου ο cretanpatriot γράφει: «Δεν πιστεύω πως σε μία χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο… Και όχι γιατί είμαστε Ελληνάρες κτλ κτλ… Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα… Ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα έχει βγάλει τόσα τραγούδια με θέμα το τσιγάρο (Στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες… ) Ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα έχει ρεμπέτικο… Δεν μπορούμε να σβήσουμε τόσα χρόνια συνήθειας, κουλτούρας και περισσότερο υποσυνείδητης θεώρησης εν μία νυκτί. Απαγορεύουν το κάπνισμα ως ένα μέτρο για να το κόψουν οι περισσότεροι. Καλά ρε παιδιά τόσο αφελείς είμαστε??? Δεν ξέρουν ότι το παράνομο είναι και πιο γλυκό??? Αν είχε λογική βάση αυτός ο συλλογισμός τότε δεν θα υπήρχε καν σαν έννοια η μάστιγα των ναρκωτικών που σκοτώνει χιλιάδες νέους σήμερα».
Αρθρο κι από τη γενιά των 700 ευρώ: «”Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο”. Αυτός είναι ο φιλόδοξος τίτλος της καμπάνιας του υπουργείου Υγείας για τα μέτρα περιορισμού του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Βέβαια, η ίδια η καμπάνια εμφανίζεται αναμενόμενη, αδύναμη, χωρίς ουσιαστικές πληροφορίες και τελικά χωρίς ισχυρό μήνυμα.Αλήθεια, υπήρξε πληροφόρηση για την πλήρη απαγόρευση του τσιγάρου στα ταξί, στα οποία οι οδηγοί τους κατά κανόνα καπνίζουν παρότι είναι το πιο ακριβό από τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Πέρα από την καμπάνια, η προετοιμασία της διοίκησης για την αυριανή εφαρμογή του νόμου χαρακτηρίζεται τραγελαφική. Οι καταστηματάρχες περιφέρονται μεταξύ δήμων και υπουργείου ψάχνοντας άδειες και αυτοκόλλητα, ενώ οι αιτήσεις υπαγωγής στην εξαίρεση των 70 τ.μ. παραμένουν ελάχιστες».
Και εδώ ένα ωραίο link από την «Καθημερινή» για την ιστορία του τσιγάρου (σε μορφή PDF).

8 σχόλια

  1. ΑΝΙΚΑΝΟΣ Ο ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ
    *******************************************

    Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο λένε ότι προβληματίζονται ως προς τις επιλογές που θα πρέπει να κάνουν. Προβληματίζονται, λέει, αν θα πρέπει να πάνε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Μάρτιο, προβληματίζονται για τον τρόπο με τον οποίο θα μας πλασάρουν τους νέους φόρους που ετοιμάζουν για τον Οκτώβριο, προβληματίζονται για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνουν σε κυβέρνηση και κόμμα και γενικά προβληματίζονται με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να μας πείσουν ότι κάτι κάνουν, ενώ δεν κάνουν τίποτα.
    Δεν έχουν καν σασπένς όλοι αυτοί οι δήθεν προβληματισμοί. Ισως μια μικρή εξαίρεση να αποτελεί η περίπτωση του χρόνου των εκλογών, αλλά όλα τα άλλα είναι σαν θέματα ανιαρά .

    Ποια, δηλαδή, είναι τα ονόματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε περίπτωση ανασχηματισμού κάτι περισσότερο από ένα χασμουρητό ανίας; Ή ποιος πιστεύει σοβαρά ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται αν φύγουν οι Αντώναροι και έρθουν οι Σπηλιωτόπουλοι και οι Λυκουρέντζοι; Μπαλώματα με κακής ποιότητας κλωστή είναι όλα αυτά.
    Αυτό το ξέρει ο ακαταλληλότερος σημερινός πρωθυπουργός μας ,όπως
    επίσης ξέρει και κάτι άλλο: πως αυτήν την ώρα χρειάζονται άλλες πολιτικές, αλλά ο ίδιος δεν είναι σε θέση να τις προσφέρει. Αν μπορούσε ο Καραμανλής θα το είχε κάνει στα πέντε χρόνια που κυβερνά. Αλλά αποδείχτηκε ανίκανος να το κάνει. Και αυτό πληρώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας αναφερθούμε μόνο στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους [ κλειστούς ]πρώτα.Θυμάμαι την εποχή του 1975-80 που δεν απαγορευόταν το κάπνισμα.Λεοφωρείο σε επαρχιακή πόλη.χωρητικότητα 32-52.επιβάτες:όσο χωρούσε,καπνιστές πάνω από τους μισούς.Ενα σύννεφο καπνού όλο το λεοφωρείο.Πόσο με σεβαστήκατε εμένα και τους άλλους μαθητές του σχολείου -αγαπητοί-κύριοι [;]καπνιστές.Η μάνα μου έπλενε 3 φορές τα ρούχα μου και δεν έφευγε η μυρωδιά.Χρόνια αυτή η ιστορία.Κανονική δικτατορία των καπνιστών.Αφαιρέστε μου τον καπνό και την πίσσα που ρούφηξα εξαιτίας σας.Ο σεβασμός του συνανθρώπου σε δημόσιους χώρους [ και όχι μόνο ]απαιτεί παιδεία που όπως φαίνεται δεν την διαθέτετε.Τώρα όσον αφορά τον νόμο πιθανόν να έχει μερικώς επιτυχία διότι οι νόμοι ορίζουν μέτρα και ποινές αλλά δεν μπορούν να δώσουν παιδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσα χρόνια οι καπνιστές το παίζαν μάγκες και ρεμπέτες και δε σεβόντουσαν κανέναν, νόμιζαν ότι θα είναι πάντα έτσι, τώρα επιτέλους ήρθε το μέτρο αυτό, κι αν οι καπνιστές δε το σεβαστούν θα κάνουμε συνέχεια καταγγελίες για να αναγκαστούν να συμμορφωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mάθατε τι έκανε πάλι την περασμένη εβδομάδα;
    Απογοητεύθηκε που δεν μπόρεσε να μάθει ποδήλατο και άλλαξε σπόρ ο εθνικός μας Αϊστάϊν.
    Τόριξε στο κανό.
    Ναι στο κανό, στη θάλασσα κανονικά, στο Σχοινιά.
    Χάθηκε πάλι βέβαια και τον βρήκαν μετά από 4 ώρες αποκαμωμένο σε μια απόμερη ακτή, να περιμένει να τον σώσουν.
    Και εμείς νομίζαμε ότι τον έστειλε ο θεός για να σώσει την Ελλάδα, όπως μας έλεγαν τα Γιωργοκάναλα.
    Τώρα μάλιστα, ψωνίσαμε από σβέρκο!
    Το κανό το είχε ξαναπροσπαθήσει στην Ύδρα πασχαλιάτικα αλλά την κοψωχόλιασε πάλι τη συνοδεία του.
    Επικίνδυνα αυτά τα σπόρ Γιωργάκη, ακόμη και για κανονικούς ανθρώπους, πόσο μάλλον για κουφιοκεφαλάκηδες.
    Δεν προσπαθούσες καλύτερα αγόρι μου το παιγνίδι στην μπανιέρα με τα παπάκια σου και τα καραβάκια σου, όπως σε έβαζε μικρούλη η μάμμυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κι εγώ κάπνιζα και τό κοψα με σχετική ευκολία και θεωρώ ότι αυτά που λές είναι παπαριές και υπεκφυγές. Αμα θέλει κάποιος, το κόβει, αμα δε θέλει, δεν το κόβει. Τα άλλα είναι ανοησίες.

    Η1Ν1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν είχα τη ζωή του Αβραμόπουλου πιθανότατα να είχα και ως προτεραιότητα τη προστασία μου απ΄το καπνό. Η δική μου όμως ζωή είναι σκατά και το τελευταίο που με νιάζει είναι να κόψω το τσιγάρο. Εξάλλου προτιμώ να πάω από ανακοπή πάνω σε μια μου ρουφηξιά παρά νοσηλευόμενη σ΄ένα από τα καταπληκτικά νοσοκομεία που ο κ. Αβραμόπουλος εποπτεύει. Καπνίζω και γουστάρω και καθόλου δε μ αγγίζουν οι υστερίες των άκαπνων υγιεινιστών και δήθεν ευρωπαίων. Ουστ ξενέρωτοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε θα πας από ανακοπή, μάλλον από καρδιακή ανεπάρκεια ή καρκίνο των πνευμόνων, οπότε θα χρειαστεί να νοσηλευτείς σε ένα ωραίο δημόσιο νοσοκομείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαρά σε σένα λοιπόν φίλε μου που ή θα μείνεις αθάνατος ή θα πεθάνεις υγιέστατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση