GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πολιτική ηγεσία, σήμερα, όχι χθες...

Aπό το http://papagalomegalo.wordpress.com/ . Στην Ελλάδα νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά όταν ανατρέχουμε στο παρελθόν. Μερικές φορές, το πράττουμ...

Aπό το http://papagalomegalo.wordpress.com/
.
Στην Ελλάδα νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά όταν ανατρέχουμε στο παρελθόν. Μερικές φορές, το πράττουμε από νοσταλγία, άλλες γιατί δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε το μέλλον. Άλλες πάλι, γιατί, απλώς, το παρελθόν ήταν καλύτερο από το σήμερα.
Φέτος, δύο σημαντικά – για τον Ελληνισμό – γεγονότα, ένα έκτακτο, τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης και ένα καθιερωμένο, η ετήσια επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας έγιναν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, ίσως διότι η χρονιά είναι φορτισμένη, ίσως γιατί η Κυβέρνηση, στην ανάγκη της να επενδύσει στο πρόσωπο και...
την οικογενειακή ιστορία του επικεφαλής της, έπραξε τα – γι’ αυτήν – αυτονότητα, σε μία εποχή όμως, που οι πολιτικές δράσεις έχουν βαρύνουσα συμβολική σημασία.
Οι περιστάσεις καλούν για πολιτικές δράσεις που δεν έχουν προηγούμενο στη χώρα. Ο κόμπος έχει φτάσει στο κτένι, και η πίεση είναι τόσο μεγάλη που, το κτένι ή θα σπάσει, ή θα σφηνώσει τόσο πολύ που ο δεσμός θα γίνει γόρδιος. Το ερώτημα είναι ποιος θα ασχοληθεί με την πάταξη της αδράνειας και την επίλυση των προβλημάτων.

Είναι στιγμές στην πολιτική διακυβέρνηση, που οι απαντήσεις στα προβλήματα, οι τεχνικές επιβίωσης ενός κυβερνητικού συστήματος θα πρέπει να αναζητηθούν σε χώρους έξω από τα συνηθισμένα. Σε άλλα γνωστικά πεδία, όπως το μάνατζμεντ, η ψυχολογία, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τα group dynamics.

Στη βιβλιογραφία έτσι αναλύεται η ηγετική ικανότητα. Είναι πολυθεματική η προσέγγιση. Όπως και οι απαιτήσεις. Οι σύγχρονες συνθήκες έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Πρέπει κάποτε και οι Έλληνες να προχωρήσουμε μπροστά.

Οι ιστορικές αναφορές είναι πηγή έμπνευσης, αλλά όχι πανάκεια. Οι δε άμεσες συγκρίσεις με το παρελθόν περιπλέκουν τα πράγματα. Σε κάθε ιστορική στιγμή, οι συνθήκες είναι ξεχωριστές, τα ζητούμενα διαφορετικά. Βέβαια, από το άλλο μέρος, όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε τάση μονιμοποίησης των προβλημάτων και αναβλητικότητα, η οποία – εν μέρει – πηγάζει από την απροθυμία μας να αλλάξουμε τα πράγματα. Ακόμη και σε αντιπαραγωγικές συνθήκες, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων βρίσκουν τρόπους, όχι απλά επιβίωσης, αλλά αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Το ίδιο και οι πολιτικοί ηγέτες του σήμερα. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και αλλού. Στον χθεσινό Guardian, δύο ολόκληρες σελίδες αφιερώνονται στην αξιολόγηση και βαθμολογία του Gordon Brown σε κύριους τομείς διακυβέρνησης: Βουλή, Αφγανιστάν, Σύνταγμα, Νέα Γρίπη, Κλιματική Αλλαγή, Δημοσιονομικά, Οικονομία και Παρουσία-Οργάνωση του ως ηγέτη. Τους χειρότερους βαθμούς (σχεδόν τη βάση) οι δημοσιογράφοι τους έδωσαν στις επιδόσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού στη Βουλή, αλλά και στη προσωπική του Παρουσία και Οργάνωση ως ηγέτη. Τον καλύτερο βαθμό τον Μπράουν τον έλαβε στις δράσεις του για την Κλιματική Αλλαγή (σε συνεργασία με τον Μίλιμπαντ).

Είναι καλή ιδέα οι δημοσκόποι να πράξουν κάτι αντίστοιχο για τους Καραμανλή – Παπανδρέου. Και θα πρότεινα να γίνει διαδικτυακά, με διαφάνεια. Και υπόψιν, να κληθούμε να αξιολογήσουμε τους σημερινούς, όχι τους «αγίους» του παρελθόντος.

6 σχόλια

  1. Ρε Δεξιάτζες και Αριστεράτζες που γλύφετε σαν παγωτό πύραυλο την Δεξιά όπου σταθείτε και όπου βρεθείτε με την γλώσσα μια σπιθαμή, πόσο θέλετε ρε να μας τρελάνετε;
    Από πού και ως που έχει το Πασόκ υποχρέωση να παίζει τα παιχνίδια της Δεξιάς;
    Από πού και ως που η πιο άχρηστη κυβέρνηση που γνώρισε μεταπολεμικά η Ελλάδα θεωρεί ότι το Πασόκ έχει υποχρέωση απέναντι της να την στηρίξει, και να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο;
    Ποιος δεν έχει μάθει ρε εξ αιτίας της σημερινής Δεξιάς κυβέρνησης, ότι η χειρότερη μη Δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι καλύτερη και από την καλύτερη Δεξιά κυβέρνηση;
    Δεν τους φτάνει των Δεξιών κυβερνώντων που κάψανε την μισή Ελλάδα και 65 ανθρώπους μαζί, δεν τους φτάνουν τα δομημένα ομόλογα, δεν τους φτάνουν τα Βατοπέδια, δεν τους φτάνει που ρουφιανέψανε και ψευδώς μάλιστα την Πατρίδα μας την Ελλάδα στην ΕΟΚ, λέγοντας και υπογράφοντας ότι δεν έκανε σωστά τους λογαριασμούς της έναντι των αρχικλεφταράδων Δυτικοευρωπαίων, δεν τους φτάνει που μας έχουν χρεώσει άλλα τόσα από όσα παρέλαβαν δημόσιο χρέος, και που στο διάολο έχουν πάει τόσα λεφτά! ΤΟΣΑ ΔΙΣ! ΠΟΙΟΥΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΑΪΖΟΥΝΤΑΙ!
    Δεν τους φτάνει που όποια υπόθεση τους ενοχλεί και που είναι σίγουρο ότι έχουν βάλει το χέρι τους μέλη της κυβέρνησης τους, ή και αξιωματούχοι Δεξιοί την θάβουν με κατάλληλους χειρισμούς, και από πού να πιάσεις και που να σταθείς με τους ανίκανους που δεν μπορούν , δεν μπόρεσαν ούτε το δέκα τοις εκατό της φοροδιαφυγής να πιάσουν και να ξελασπώσουν το κράτος, δεν τους φτάνει που χρωστούν στο ΙΚΑ ένας Θεός ξέρει πόσα δις, και στα άλλα ταμεία που το κράτος έχει υποχρέωση να συνεισφέρει, και δεν τα εγγράφουν στον προϋπολογισμό για να μην τα δούνε οι Εοκοκοί και τους βάλουν χέρι ακόμη πιο βαθιά, και θέλουν και έχουν ΑΠΑΙΤΗΣΗ, ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΌΡΟΙ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑΚΥΒΕΡΝΟΥΝ;
    Καλά κάνει λοιπόν το Πασόκ και θέλει να βάλει τέρμα σε όλη αυτήν την καταχνιά που έχει πλακώσει την Ελλάδα, γιατί για καταχνιά και μαυρίλα πρόκειται, δεν πρόκειται για κάποιους που είπαν να κυβερνήσουν για το καλό του τόπου αλλά για το καλό των δικών τους, και της τσέπης τους!
    Στα σακίδια λοιπόν και πιο πέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος έφερε μωρέ την Δημοκρατία στην Ελλάδα, ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ;
    Με πορδές δεν βάφουν αυγά, κι όσο κι αν τον γυαλίζεται ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο Εθνάρχης, αυτός που πρόσθεσε Ελλάδα, Κι όχι αυτός που έβαλε τους Τούρκους στρατιώτες στην Κύπρο με τις συμφωνίες του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Δημοκρατία μας έγινε τριανταπεντάχρονη, όπως Τριανταφυλλίδης…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (Από το μήνυμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας)

    1. Πέρασαν τριάντα πέντε χρόνια από την κατάρρευση της χούντας των συνταγματαρχών, υπό το βάρος της προδοσίας της Κύπρου και της αντίστασης του Ελληνικού λαού, με κορυφαία στιγμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η χώρα, στα χρόνια που ακολούθησαν, είχε μια σταθερή δημοκρατική πορεία με την διαμόρφωση ισχυρών δημοκρατικών θεσμών. Η Ελλάδα απέκτησε κύρος, λόγο στα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη διεθνή σκηνή, ενώ με τις θυσίες του λαού πρωταγωνίστησε στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    2. Σήμερα όμως, η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη κρίση, μετά τη Μεταπολίτευση. Κρίση οικονομική, πολιτική, ηθική και πολιτιστική. Κρίση θεσμών, κρίση αξιών. Μια κρίση που στον πυρήνα της έχει την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα και την πολιτική. Μια κρίση που επιτείνεται από την διεθνή οικονομική κρίση και δημιουργεί ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Μια κρίση που είναι τελικώς αποτέλεσμα των συντηρητικών πολιτικών, τις οποίες ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απαξιώνοντας θεσμούς, πρόσωπα και προοπτικές.

    3. Οι πολίτες ζητούν σήμερα αλλαγή πορείας. Προοπτική και ελπίδα για την χώρα. Ζητούν μια υπεύθυνη ηγεσία. Μια νέα κυβέρνηση, η οποία με αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπειας, σοβαρότητας και Εθνικό σχέδιο θα δώσει ελπίδα, προοπτική στους πολίτες και θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση.

    4. Είναι χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων και της νέας γενιάς του τόπου, να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε συντηρητικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που κρατούν την Ελληνική κοινωνία σε ομηρεία, να αγωνιστούμε για να διευρύνουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, να εμβαθύνουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς εποπτείας, ελέγχου και λογοδοσίας, νέους θεσμούς ρύθμισης της αγοράς υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Είναι ιστορικό καθήκον μας να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή, με ισχυρούς θεσμούς, με ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία και κοινωνική συνοχή. Την ελπίδα αυτή, την προοπτική αυτή, ενσαρκώνει το Κίνημά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λογο υπάρχει αυτή η ανάγκη "ομαδικής αξιολόγισης" των πολιτικών σήμερα...

    Ζούμε όλοι στην πραγματικότητα, "καταγράφεται" αυτή στον σβέρκο μας, τις αντοχές μας...

    Έχει ο καθένας μας και τους λόγους του αλλά και την ικανότητα - θελω να πιστεύω - να ΚΡΙΝΟΥΜΕ πολιτικές, προτάσεις, θέσεις.

    Γιτι λοιπον τοσος ντόρος για την "εικόνα" ή την "επικοινωνία"...

    Τα πράγματα είναι απλά...

    Συμφωνεί κανείς να φορολογηθει ουσιαστικά και χωρις περιστροφές το κεφάλαιο;

    Συμφωνεί κανείς να φορολογιθεί η εκκλησιαστική περιουσία;

    Να υπάρξει διαχωρισμός εκκλησιας - κράτους και να ξεπεράσουμε κάθε φαινόμενο η στάση ακραίου συντηρητισμού και οπισθοδρόμησης που κρατα την κοινωνία μας βαλτομένη, διογκώνοντας μόνο προβλήματα οπως τα ναρκωτικά, η διαφθορά, η αδικια και τοσα άλλα, χωρις να προχωραμε ποτέ σε κάποια λύση ή εστω στρατηγική για φως στο τούνελ;

    Συμφωνεί κανείς να σταματήσει να υπάρχει το κομματικο κράτος, το πατεις με πατω σε, το γλύψιμο, το φακελακι, η αρπαχτή;

    Να υπάρχουν ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου της καθε εξουσίας, μικρής ή μεγάλης, να υπάρχει επιτέλους ΤΙΜΩΡΙΑ;

    Να επιβραβεύονται οι άξιοι και οι παραγωγικοί και όχι όσοι έχουν άκρες;

    Αυτα - και παρα πολλα αλλα - ειναι η ουσια της πολιτικής και οχι η εικονα ή ο ... αρχηγός! Για να μην γινόμαστε κοπάδι δηλαδη που ψαχνει τον τσομπανη του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε ΜΑ ΜΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΠΕΛΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΚΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ Η ΤΥ ΤΟΥΣ ΝΤΑΞΗ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΕΚΛΙΠΩΝ ΑΛΛΑ ΚΟΦΤΕΤΟ ΤΟ ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση