GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ψηφίζουν σήμερα 3.080.000 Αλβανοί...

Aπό το http://epirusgate.blogspot.com . Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 3.080.000 Αλβανοί για να εκλέξουν τους 140 βουλευτές του Σώματος. Σ...

Aπό το http://epirusgate.blogspot.com
.
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 3.080.000 Αλβανοί για να εκλέξουν τους 140 βουλευτές του Σώματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (KQZ), 32 κόμματα έχουν σχηματίσει 4 συνασπισμούς. Πρόκειται για το συνασπισμό της δεξιάς «Η Συμμαχία για Αλλαγή» που αποτελείται από 17 κόμματα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, το συνασπισμό της Κεντροαριστεράς «Ένωση για Αλλαγή» που αποτελείται από 4 κόμματα μεταξύ των οποίων και το ΚΕΑΔ, με επικεφαλής το Σοσιαλιστή δήμαρχο των Τιράνων Έντι Ράμα. Ο συνασπισμός της συντηρητικής δεξιάς «Πόλος της Ελευθερίας» που αποτελείται από 6 κόμματα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αλεξάντερ Μέξι και ο συνασπισμός «Σοσιαλιστική Συμμαχία Ολοκλήρωσης» με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα.
Επίσης 13 κόμματα αποφάσισαν να κατεβούν ανεξάρτητα στην εκλογική μάχη.Το εκλογικό σύστημα που έχει αλλάξει από τις προηγούμενες εκλογές του 2005, τότε ήταν το μικτό πλειοψηφικό και αναλογικό σύστημα και τώρα είναι...
το απλό περιφερειακό αναλογικό, καθιστά αναγκαίο τα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες, διότι η συμμετοχή σε αυτές, δίνει τη δυνατότητα στα μικρά κόμματα να εκλέξουν βουλευτές.Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα είναι τα μεγαλύτερα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αλβανών πολιτών. Τρίτο κόμμα που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις είναι το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, σε περίπτωση που τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίσουν αυτοδύναμη πλειοψηφία.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρίας Zogby International, που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου, το Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει 40% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα 38%. Και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα σημειώνουν άνοδο 2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Τρίτο κόμμα σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης με 4% και τέταρτο το νεοσύστατο κεντροαριστερό κόμμα G99 του Έριον Βέλια με 2% των ψήφων.Οι αναλυτές της εταιρίας Zogby και παρατηρητές των πολιτικών εξελίξεων στην Αλβανία, βασιζόμενοι στο μαθηματικό λάθος της δημοσκόπησης δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το νικητή της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.
300.000 δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν!
Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από τη δολοφονία ενός 25χρονου άντρα στο Δυρράχιο, μετά από λογομαχία κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης, και από επιθέσεις κατά εκλογικών γραφείων των κομμάτων σε διάφορα σημεία της χώρας.Εντονη αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο προκάλεσε η αδυναμία, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, των κρατικών μηχανισμών να χορηγήσουν στους πολίτες τη νέα βιομετρική ταυτότητα με την οποία θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά και η εγκυρότητα των εκλογικών καταλόγων. Υπολογίζεται ότι 300.000 πολίτες δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εξαιτίας της έλλειψης ταυτότητας ή διαβατηρίου. Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ότι προσπαθεί να βρει τρόπους για να νοθεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών.Την ανησυχία της για το ζήτημα της χορήγησης νέων ταυτοτήτων εξέφρασε και η ομάδα παρατηρητών του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODHIR).Τις εκλογές της 28ης Ιουνίου στην Αλβανία θα παρακολουθήσουν περίπου 700 ξένοι παρατηρητές και 4.500 Αλβανοί παρατηρητές, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση