GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπουλα παιχνίδια για το θέμα των Σκοπίων...

Καταγγελία στη Βουλή από τον Μ. Μπόλαρη για προσπάθεια υπονόμευσης των ελληνικών θέσεων μέσω του International Crisis Group . Ερώτηση σχετι...

Καταγγελία στη Βουλή από τον Μ. Μπόλαρη για προσπάθεια υπονόμευσης των ελληνικών θέσεων μέσω του International Crisis Group
.
Ερώτηση σχετικά με προκλητικά ανθελληνική «έκθεση» του «Διεθνούς Κέντρου Κρίσεων» περί το όνομα, την γλώσσα και την εθνική ταυτότητα των Σκοπίων κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης καταγγέλοντας «συστηματική υπονόμευση των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ από «δεξαμενή σκέψης» υψηλής προβολής!" και "πιέσεις στην χώρα μας για αποδοχή ονόματος, εθνότητας και γλώσσας!» (Διαβάστε και εδώ).

Η Έκθεση που προτείνει μέτρα και ιδέες για την άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες Ελλάδας - Σκοπίων σχετικά με την ονομασία, αποκαλεί τη FYROM "Μακεδονία" και τους κατοίκους της "Μακεδόνες" και όπως καταγγέλει ο βουλευτής "με τεχνήεντα, αλλά προφανή στον στοιχειωδώς προϊδεασμένο αναγνώστη τρόπο επιχειρείται συστηματική ανατροπή της ιστορικής, πολιτιστικής και γεωπολιτικής αλήθειας της περιοχής, ώστε να ασκηθεί πίεση στην χώρα μας, προκειμένου α) να υποχωρήσει στο ζήτημα του ονόματος και β) να δεχθεί διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης του διαλόγου με τους γείτονες σε ζητήματα όπως η αναγνώριση εθνικότητας και γλώσσας «μακεδονικής». Η μονομέρεια και η εργαλειακή χρήση της ιστορίας και της γεωπολιτικής της περιοχής βρίσκεται στο απόγειό της στο εν λόγω κείμενο, το οποίο, μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι η ιστορική συνέχεια του ελληνικού λαού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι μέρος της ελληνικής μυθολογίας".

Για το ρόλο αυτού του αμερικανικού Think Tank, του INTERNATIONAL CRISIS GROUP, ο βουλευτής επισημαίνει ότι "από την σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου (μεταξύ άλλων, ο Γκάρεθ Έβανς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, ο Λόρδος Πάτεν, ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ κ. Πίκερινγκ, η Ιταλίδα πρώην Επίτροπος Έμμα Μπονίνο, ο Κόφι Ανάν, ο Τζωρτζ Σόρος κλπ) είναι σαφές ότι η οργάνωση επιδιώκει να διαμορφώνει την διεθνή πολιτική προς συγκεκριμένες και καθόλου ουδέτερες κατευθύνσεις. Προς τούτο «αξιοποιεί» την ανάλυση των διεθνών κρίσεων..."

Με την ερώτηση, ο Μ. Μπόλαρης καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να αξιολογήσουν τις τυχόν επιδράσεις της "Έκθεσης" αυτής και να λάβουν μέτρα για να μην υποστεί βλάβη η αξιοπιστία των ελληνικών θέσεων.

Η έκθεση του INTERNATIONAL CRISIS GROUP -ουσιαστικά εισήγηση προς τα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ και τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama- με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ» δόθηκε στην δημοσιότητα στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία για την Ελλάδα με την καθημερινή κλιμάκωση... των Τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και με άγνωστο το πώς θα καταλήξει αυτή η τεχνιτή κρίση.
Η «έκθεση», των γνωστών αμερικανών «σοφών» της αμερικανικής διπλωματίας -οι οποίοι πάντοτε πώς γίνεται και «προηγούνται» στην αναγγελία γεγονότων και καταστάσεων στην διεθνή σκακιέρα είναι ένα ερώτημα που μόνο «συνωμοσιολόγοι» και «μυστικά κέντρα εξουσίας» μπορούν να απαντήσουν με «ευφάνταστα» σενάρια(...) που δυστυχώς πολλές φορές αποδεικνύονται εφιαλτική πραγματικότητα για κάποιους λαούς- «προτείνει» μια σειρά "μέτρων" και προτάσεων για την άρση του αδιεξόδου στη στασιμότητα των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία του γειτονικού κράτους.
Διαβάζοντας την «έκθεση» εισήγηση, η οποία ήδη έχει φτάσει και στα γραφεία των εμπλεκομένων διπλωματών σε Αθήνα, Σκόπια και Ουάσιγκτον εκείνο που διαφαίνεται -να έρχεται πολύ και μάλιστα πολύ σύντομα- είναι καταρχήν πρώτον νέες πιέσεις προς την Ελλάδα και μικρές έως και ανούσιες υπαναχωρήσεις τακτικής προς την πλευρά των Σκοπίων. Επί πλέον προαναγγέλλεται νέα παραχάραξη της ιστορίας της περιοχής μέσω σχετικών αλλαγών που προτείονται για τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια των δυο κρατών. Αλλαγές δηλαδή που θα αποφεύγουν να θίξουν ζητήματα του παρελθόντος που έχουν να κάνουν με εθνικές ευαισθησίες και των δυο πλευρών με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα που εντείνουν το κλίμα.
Στο συνολικό κείμενο της έκθεσης περιγράφεται όλη η προϋπάρχουσα πορεία του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων με σαφείς αιχμές για το βέτο της Αθήνας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (δεν είναι καθόλου τυχαία τα σποραδικά περιστατικά έντασης που παρατηρούνται τελευταία στην περιοχή του Κοσόβου και σε άλλες καυτές ζώνες της περιοχής). Στο κείμενο θεωρείται σχεδόν υποχρεωτικό για την Αθήνα ότι πρέπει να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης (σ.σ.υποχώρησης), ενώ για το μείζον θέμα της ονομασίας επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να δεχθεί ως ονομασία μια κεντρική ονομασία για εσωτερική και διεθνή χρήση το «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» ουσιαστικά παραπέμπει στις προτάσεις Νίμιτς-Φρίντ.
Μέχρις ότου επέλθει τελική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επισφραγιστεί με την επαναβεβαίωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, η Αθήνα θα πρέπει να εγκαταλείψει πολιτικές παρεμπόδισης εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στρατηγικές που εμπεριέχουν βέτο και εμπλοκή εισόδου στην Ε.Ε. κτλ. Μέχρι την επίτευξη όμως της τελικής συμφωνίας, το γνωστό πανίσχυρο Think Tank κάνει την «χάρη» στην Ελλάδα να ζητά από τα Σκόπια να ονομάζονται FYROM σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το καλύτερο είναι ότι προτείνει στην Αθήνα να αποδεχθεί τις εθνικές ευαισθησίες των Σκοπίων για τον προσδιορισμό της Εθνικής ταυτότητάς τους, όπου σαφώς εμπεριέχονται τα ζητήματα ταυτότητας και το ιδίωμα της «Μακεδονικής» γλώσσας! Επίσης η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία δεν μπορεί να είναι αποκλειστική (για την Ελλάδα ή αντίστοιχα για τα Σκόπια ) και να δεχθεί της διαβεβαιώσεις των Σκοπιανών ότι η χρήση αυτού του γεωγραφικού προσδιορισμού δεν εγείρει αλυτρωτικές βλέψεις για εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδος. Στο τέλος της έκθεσης για ακόμα μια φορά η Ελλάδα πιέζεται να άρει το βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και να απαντήσει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα τώρα σε επιμέρους σημείας της έκθεσης αναφέρονται τα εξής:
Για τους σοφούς του International Crisis Group, προκειμένου να ξαναχτιστεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών και να υπάρξει λύση στο ζήτημα, Αθήνα και Σκόπια πρέπει να προχωρήσουν σε μια σειρά από κινήσεις, οι οποίες και θα επιφέρουν τελικά, όχι τόσο την επίλυση του ζητήματος, αλλά βασικά την ένταξη του γειτονικού κρατιδίου (δορυφόρου των ΗΠΑ) στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Σύμφωνα, λοιπόν με τις υποδείξεις του ICS,
-τα Σκόπια οφείλουν να επανεξετάσουν κινήσεις που προκαλούν την Αθήνα.
-Από κοινού Αθήνα και Σκόπια πρέπει να εξετάσουν την κοινή ιστορία της περιοχής, με σκοπιά τέτοια που θα αποφεύγονται αναφορές στα εκπαιδευτικά εγχειρίδια, οι οποίες θα προσβάλλουν τις εθνικές ευαισθησίες.
-Και οι δυο πλευρές πρέπει να επαναβεβαιώσουν την δέσμευσή τους στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 95, και από την στιγμή που δεν έχει επέλθει λύση στο ζήτημα
-τα Σκόπια πρέπει να χρησιμοποιούν το όνομα FYROM σε όλους διεθνείς οργανισμούς,
- η Αθήνα πρέπει να αφήσει κατά μέρος την απειλή του βέτο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
-Τα Σκόπια οφείλουν δημόσια να δηλώσουν την ετοιμότητά τους να δεχτούν την τελευταία πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, με την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να είναι το όνομα για όλους τους διεθνείες σκοπούς.
-Η Αθήνα πρέπει να απαντήσει θετικά αναγνωρίζοντας την εθνική ταυτότητα και γλώσσα του βόρειου γείτονά της ως «Μακεδονική», αποδεχόμενη τις σκοπιανές διαβεβαιώσεις ότι η χρήση του επιθέτου δεν εγείρει κάποιο θέμα αποκλειστικότητας στην χρήση ή εδαφική διεκδίκηση στην Μακεδονία της Βόρειας Ελλάδας.
-Και τέλος, τα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει να ενθαρρυνθούν -βασικά να πιέσουν- την Αθήνα να ξεμπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στους δυο οργανισμούς.
Η Ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:
«Πρώτο θέμα στον δικτυακό τόπο της οργάνωσης “International Crisis Group” (http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm ) ήταν «έκθεση» της οργάνωσης υπό τον τίτλο “Macedonia's Name: Breaking the Deadlock” , ήτοι «Το όνομα της Μακεδονίας: Ξεπερνώντας το αδιέξοδο»
(http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?id=5862&l=1).
Στην «έκθεση» αυτή «Μακεδονία» αποκαλείται αποκλειστικά η ΠΓΔΜ και «Μακεδόνες» οι πολίτες της, ενώ με τεχνήεντα, αλλά προφανή στον στοιχειωδώς προϊδεασμένο αναγνώστη τρόπο επιχειρείται συστηματική ανατροπή της ιστορικής, πολιτιστικής και γεωπολιτικής αλήθειας της περιοχής, ώστε να ασκηθεί πίεση στην χώρα μας, προκειμένου α) να υποχωρήσει στο ζήτημα του ονόματος και β) να δεχθεί διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης του διαλόγου με τους γείτονες σε ζητήματα όπως η αναγνώριση εθνικότητας και γλώσσας «μακεδονικής». Η μονομέρεια και η εργαλειακή χρήση της ιστορίας και της γεωπολιτικής της περιοχής βρίσκεται στο απόγειό της στο εν λόγω κείμενο, το οποίο, μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι η ιστορική συνέχεια του ελληνικού λαού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι μέρος της ελληνικής μυθολογίας.
Η «Έκθεση» αυτή θα ήταν ανάξια σχολιασμού, πολύ λιγότερο μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου αν δεν προερχόταν από την οργάνωση από την οποία προέρχεται. Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων» αυτοπροσδιορίζεται ως «η παγκοσμίως ηγούμενη ανεξάρτητη και μη μεροληπτική πηγή αναλύσεων και συμβουλών προς κυβερνήσεις και διακυβερνητικά σώματα, όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα, σχετικά με την πρόληψη και την επίλυση θανατηφόρων συγκρούσεων». Έχει ετήσιο προϋπολογισμό 16 εκατομμυρίων δολαρίων, απασχολεί παγκοσμίως με πλήρη απασχόληση περί τα 130, επιτυγχάνει ετησίως περί τις 13.000 αναφορές στον διεθνή Τύπο και παράγει τόσο ειδικές όσο και γενικές ετήσιες εκθέσεις επί κρίσεων. Από την σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου (μεταξύ άλλων, ο Γκάρεθ Έβανς, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, ο Λόρδος Πάτεν, ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ κ. Πίκερινγκ, η Ιταλίδα πρώην Επίτροπος Έμμα Μπονίνο, ο Κόφι Ανάν, ο Τζωρτζ Σόρος κλπ) είναι σαφές ότι η οργάνωση επιδιώκει να διαμορφώνει την διεθνή πολιτική προς συγκεκριμένες και καθόλου ουδέτερες κατευθύνσεις. Προς τούτο «αξιοποιεί» την ανάλυση των διεθνών κρίσεων.
Συνεπώς η από μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών της χώρας μας μελέτη της ως άνω «έκθεσης», ο έλεγχος για την τυχόν επίδρασή της στην διεθνή σκηνή και η ενδεχόμενη διεθνής αντίκρουσή της είναι εκ των καθηκόντων της ελληνικής Κυβέρνησης.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ. Υπουργοί:
1. Τελούν σε γνώση της «Έκθεσης» της οργάνωσης “International Crisis Group” σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ και της συνολικά ανθελληνικής θέσης και μεθοδολογίας, η οποία υιοθετείται από την οργάνωση επί του θέματος;
2. Έχουν αξιολογηθεί τυχόν επιδράσεις της κυκλοφορίας της ως άνω «Έκθεσης»;
3. Σε ποια μέτρα προτίθενται να προέλθουν προκειμένου η εν λόγω «Έκθεση» να αξιολογηθεί, ενδεχομένως να απαντηθεί και πάντως να μην βλάψει την αξιοπιστία των ελληνικών θέσεων επί του ζητήματος σε κρίσιμα διεθνή φόρα;

5 σχόλια

  1. Ρε παιδιά, βάζετε και βγάζετε αναρτήσεις και χάνονται στα σχόλια που μπήκαν... Πόσα επιτελεία τσακώνονται για τις αναρτήσεις;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρέ άνθρωπε,
    η Crisis εξέπαισε από τόν κατάλογο
    εγκύρων "ΟΙΚΩΝ".(ΨΑΞΕ ΒΛΑΚΑ).
    Κατευθυνόμενος είσαι ή εξυπερετείς
    τόν Μπόλαρη?
    Άντε καί μετάφρασε τό...θίνκ-τάνκ(σύ είπας).
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KATA ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ "ΒΛΕΠΟΥΜΕ" ΦΙΛΙΚΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ:"ΓΙΑΤΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΧΘΡΙΚΑ".
    ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΤΡΕΛΛΗ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα το "Πρώτο Θέμα" μοιράζει το DVD "V for Vendetta", στο μενού επιλογής του οποίου υπάρχει η γλώσσα "μακεδονικά"... Δείτε κι εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να αναγνωριστεί αυτή η χώρα με τη συνταγματική της ονομασία και να πάρει τέλος αυτή η φαρσοκωμωδία που ξεκίνησε 20 χρόνια πριν από μια χούφτα επαρχιοτών εθνικοφρόνων και έγινε πρώτο θέμα της χώρας απο το Σαμαρά.

    Βαρεθήκαμε ρεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση