GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όχι στην κοροϊδία των νέων για το ασφαλιστικό...

.. . Γράφει ο Θοδωρής Καραουλάνης * ... Μπροστά στην επαπειλουμένη κατάρρευση τουλάχιστον 2 μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων όπως ο Οργανισμός ...

..
.Γράφει ο Θοδωρής Καραουλάνης*
...
Μπροστά στην επαπειλουμένη κατάρρευση τουλάχιστον 2 μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων (!) Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, το κράτος και το πολιτικό σύστημα της χώρας ευθέως μας κοροϊδεύει και μας κρύβει την αλήθεια. Μας κοροϊδεύει γιατί προσπαθεί να μας πείσει ότι τα μέτρα που παίρνει για το ασφαλιστικό μπορούν να δώσουν λύση. Όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι τα μέτρα απλώς μεταφέρουν το πρόβλημα κατά μερικά χρόνια αργότερα. Όλοι ξέρουμε ότι με βάση τα δημογραφικά δεδομένα στο μέλλον οι εργαζόμενοι θα είμαστε λιγότεροι από τους συνταξιούχους.
Μας κοροϊδεύει διότι φαίνεται ότι σε στιγμές κρίσης (όπως με τις τράπεζες σήμερα) μπορούν και αποφασίζουν να δανειστούν, εκτός δημοσιονομικών κανόνων. Τους πληροφορούμε λοιπόν ότι για εμάς τους νέους το ετοιμόρροπο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποτελεί ΣΗΜΕΡΑ μια τεράστια ΚΡΙΣΗ. Μία κρίση που απαιτεί τώρα ΑΛΛΑΓΗ, μια λέξη που τόσο ρηχά φρόντισαν κάποιοι να υιοθετήσουν εξ Αμερικής αλλά φρόντισαν να μην ασχοληθούν με το περιεχόμενό της – τουλάχιστον στο ασφαλιστικό. Έχοντας συναίσθηση των ευθυνών μας, δε μπορούμε να ζητούμε να δανειστεί το κράτος αλλά απαιτούμε μια άλλη πολιτική που να διασφαλίζει τις εισφορές μας στο μέλλον!
Κράτος και πολιτικό προσωπικό μας κρύβουν την αλήθεια ότι βασικός λόγος διατήρησης του υφιστάμενου συστήματος με τα κρατικά ελεγχόμενα ταμεία είναι το βόλεμα, σε έμμισθες ή αποζημιούμενες θέσεις, πολιτικών-κομματικών φίλων, συνδικαλιστών και κολλητών. Μας κρύβουν ότι βασικός λόγος της διατήρησης του υφιστάμενου συστήματος οικονομικής διαχείρισης των ταμείων για πολλά χρόνια είναι η συν-διαχείριση με άλλους οικονομικούς πόρους του κράτους προκειμένου να διασφαλίζεται μία, εκτός προϋπολογισμού, ευχέρεια χρηματοοικονομικών κινήσεων.
Τα κράτος και το σημερινό πολιτικό προσωπικό όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων θέλουν να ρίξουν το βάρος του ασφαλιστικού ζητήματος στις επόμενες δεκαετίες, για να γλιτώσουν τις δύσκολες, προς το κομματικό ακροατήριό τους, αποφάσεις σήμερα! Θέλουν να υποθηκεύσουν το μέλλον της σημερινής νέας γενιάς, διότι όταν θα έρθει η ώρα της δικής μας συνταξιοδότησης αυτοί δεν θα είναι πια μαζί μας!
Το κράτος και το πολιτικό προσωπικό μας κοροϊδεύουν όταν μας μιλάνε για οικονομίες κλίμακας και μείωση λειτουργικών δαπανών ως λύσεις στο υφιστάμενο σύστημα. Σημειώνω ότι τα έξοδα των ταμείων (συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών και μισθών) δεν καλύπτονται από το κράτος αλλά από τις εισφορές μας! Με όσες ενοποιήσεις ταμείων έγιναν, και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν παρατηρήθηκε πουθενά εξοικονόμηση πόρων αλλά αντίθετα η σπατάλη συνεχίστηκε. Στον τελευταίο μάλιστα ασφαλιστικό νόμο, ενώ κύριο επιχείρημα ήταν η μείωση των δαπανών, αποφασίστηκε το ευτράπελο: η ενοποίηση αφορά μόνο τον τίτλο των ταμείων, αλλά οι δομές του κάθε ταμείου παραμένουν ανεξάρτητες όπως πριν, ως οργανικές μονάδες του νέου ταμείου! Και μας κοροϊδεύουν διπλά, αφού αντί για εξοικονόμηση των πόρων, έστω στις αμοιβές των διοικήσεων, αποφασίζουν αύξηση των αποζημιώσεων και των αμοιβών του κομματικού στρατού που στελεχώνει τις διοικήσεις των ταμείων!
Το σημαντικότερο όμως που φοβούνται όλοι να παραδεχθούν είναι την νομική και πραγματική αλήθεια: με βάση την ασφαλιστική νομοθεσία οι εισφορές που αποδίδει ο καθένας μας στα ασφαλιστικά ταμεία (εργαζόμενοι, εργοδότες, αυταπασχολούμενοι κλπ) καθώς και οι περίφημοι «κοινωνικοί πόροι» (όπως το αγγελιόσημο) ανήκουν όχι στους ίδιους τους ασφαλισμένους αλλά στα ταμεία! Το σημερινό νομικό πλαίσιο στην πραγματικότητα αφαιρεί από τον καθένα μας τα χρήματα των εισφορών του. Κανένας δε μας διασφαλίζει ότι τα λεφτά που αποδίδουμε θα μπορέσουμε κάποτε να τα πάρουμε ως σύνταξη. Και το μόνο που τολμούν να πουν είναι ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, με βάση τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα… Καταλάβατε; Τα χρήματά μας δε μας ανήκουν! Και κανείς δεν έχει την τόλμη να το παραδεχθεί ευθέως!
Οι νέοι της χώρας σήμερα θέλουμε απλά να μην είμαστε οι μόνοι που θα επωμιστούμε το κόστος (οικονομικό και κοινωνικό) των βέβαια επερχόμενων αλλαγών και των σημερινών καθυστερήσεων. Ειδικά όταν οι προηγούμενες γενιές χρησιμοποίησαν το υπάρχον σύστημα, δε γίνεται τις όποιες λάθος επιλογές να τις χρεωθούν οι γενιές που έρχονται, διότι ευθύνονται κατά τεκμήριο λιγότερο. Δεν είναι δυνατό στο μέλλον οι σημερινοί νέοι να αναλάβουν το σύνολο των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων των μεγαλύτερων ηλικιακά, καθώς η αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων θα είναι για εμάς δυσμενέστατη. Οι λύσεις που θα συζητηθούν και θα πρέπει ΤΩΡΑ να προκριθούν, οφείλουν να δίνουν οπωσδήποτε μακρόχρονη προοπτική στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα περιλαμβάνει σενάρια και λύσεις για τα επόμενα τουλάχιστον 40-50 χρόνια και όχι απλές διαχειριστικές λύσεις για τα επόμενα 15-20 χρόνια, όπου θα ξανακληθούμε εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε τότε επώδυνες λύσεις σε ένα ακόμη πιο δύσκολο πλαίσιο. Και είναι φυσικά απαραίτητο, οι όποιες αναλυτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις γίνουν, να περιλαμβάνουν σενάρια και προβολές (με τα σημερινά δεδομένα βέβαια) για την εποχή που οι σημερινοί νέοι θα είναι ώριμοι και κοντά σε συντάξιμη ηλικία.
Είναι μάλλον αυτονόητο ότι αν το κράτος θέλει να εγγυηθεί τις συντάξεις σε ένα σάπιο και ετοιμόρροπο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να το κάνει. Αλλά όχι εις βάρος των νέων. Αντί να μεταθέτει τις υποχρεώσεις που θέλει να αναλάβει για αργότερα, ας το κάνει τώρα (έστω με έναν χρονικό ορίζοντα). Ας αναλάβει τις μαύρες τρύπες και ας αποφασίσουμε με έναν σοβαρό και τεκμηριωμένο διάλογο ένα βιώσιμο με βάση τα δημογραφικά δεδομένα σύστημα. Ένα σύστημα που θα διασφαλίζει ότι ο καθένας μας θα μπορεί να γευθεί το προϊόν του κόπου και του μόχθου του.
Ας αντικαταστήσουμε το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα με ένα μεικτό σύστημα που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ένα τέτοιο νέο μεικτό σύστημα ασφάλισης θα μπορούσε να βασίζεται σε δύο πυλώνες όπου ο καθένας μας θα συμμετείχε, έναν αναδιανεμητικό και έναν κεφαλαιοποιητικό. Ο αναδιανεμητικός πυλώνας θα αφορούσε ένα υποχρεωτικό δημόσιο πρόγραμμα συνταξιοδότησης με στόχο την ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων, διασφαλίζοντας μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα προηγούμενου εργάσιμου βίου και εισφορών. Ο κεφαλαιοποιητικός πυλώνας θα αφορούσε ιδιωτικά (ή ημι-κρατικά για μια μεταβατική περίοδο) συνταξιοδοτικά προγράμματα, υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων, τα οποία θα στηρίζονται στις αρχές της ανταποδοτικότητας, του ανταγωνισμού και της ατομικής ευθύνης.
Επιτέλους ας σταματήσει το ψέμα, η υποκρισία και η κοροϊδία! Ας κάνουμε μια σοβαρή και τεκμηριωμένη συζήτηση και ας πάρουμε αποφάσεις που θα δίνουν πραγματικές λύσεις. Φτάνει πια η εξυπηρέτηση συμφερόντων και το βόλεμα. Οι ανάγκες είναι επιτακτικές και χρειάζονται λύσεις. Είμαστε το παρόν και μέλλον – και το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει…
*Αντιπρόεδρος του
Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας και ιδρυτικό μέλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας
--------------------------

12 σχόλια

  1. Στη διαχρονική ληστεία των ταμείων,είδατε να πάει κανένας στη φυλακή;
    Να τα πληρώσουν ο Καραμανλής και η Πετραλιά αφου το θέλανε να γίνει ετσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΔΩ ΚΑΡΑΒΙΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ
    ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝ ΘΟΔΩΡΗ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΣ. ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΥ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕΣ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ
    ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΛΟΚΛΗΡΗ .
    ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ.
    Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
    ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
    ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΑΝ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΙΕΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Greekalert έγραψε ότι οι απόψεις του Βαλλιανάτου περί"Μακεδονίας" και "Μακεδόνων" οι οποίες διατυπώθηκαν χθες στο δελτίο ειδήσεων του Extra-3 δε θα έπρεπε να προκαλέσουν εντύπωση.

    Συμφωνώ διότι ο Βαλλιανάτος είναι γνωστός για τις απόψεις του αλλά και την στήριξη του σε ιδιαίτερες ομάδες όχι μόνο σεξουαλικού κοινωνικού ενδιαφέροντος (ομοφυλόφιλοι, λεσβίες) αλλά και σε ομάδες που διαφέρονται και εθνικά από τους Έλληνες. Το ανέφερε μάλιστα και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια γιατί δεν αντέδρασαν τότε οι ιθύνοντες ?

    Ο Βαλλιανάτος υποστήριζει ότι υπάρχει μία ομάδα Ελλήνων πολίτων , οι οποίοι δεν είναι Έλληνες και αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες". Αυτό που δεν μας λέει ο Βαλλιανάτος είναι ότι υπάρχει μία ομάδα πολιτών οι οποίοι είναι Έλληνες και αυτοπροσδιορίζονται και αυτοί ως "Μακεδόνες" και δεν θέλουν να έχουν καμμία σχέση με τους "Μακεδόνες" του Βαλιανάτου.

    Πως θα τους ξεχωρίσουμε Κε Βαλλιανάτε ?
    Το έχετε σκεφτεί αυτό ?

    Όπως είναι γνωστό στις διεθνείς σχέσεις, κάθε άτομο είναι ελεύθερο να επιλέγει το εθνικό όνομα που επιθυμεί. Εκτός από το όνομα όμως υπάρχει και η πολτιστική ταυτότητα του ατόμου. Έτσι ο Βαλλιανάτος δείχνει εσκεμμένα ότι αγνοεί την γενική αρχή δικαίου της απαγόρευσης της καταχρηστικής άσκησης δικαιώ­ματος , που απαντάται επανειλημμένα στη διεθνή δικαιοδοτική πρακτική και είναι ανώτερη ιεραρχικά από τους κανόνες που διέπουν την ενάσκηση των εξατομικευμένων δικαιωμάτων των υποκειμέ­νων του διεθνούς δικαίου.

    Οι γηγενείς Ελληνομακεδόνες και οι σλαβόφωνοι, βλαχόφωνοι και αρβανιτόφωνοι κάτοικοι της Μακεδονίας με ακραιφνή ελληνικά αισθήματα αποτελούν εξαίρετο παράδειγμα μακεδόνικου αυτοπροσδιορισμού, τα οποία συνιστά να χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό εθνοτικών ομάδων. Ο Barth καθόρισε εθνοτικές ομάδες ως «κατηγορίες αυτοπροσδιορισμού και αναγνώρισης». Η κριτική πλευρά μιας εθνοτικής ταυτότητας, σύμφωνα με τον Barth, είναι το χαρακτηρι­στικό του αυτοπροσδιορισμού και της αναγνώρισης από άλλους. Ο Ελλη­νικός Μακεδονισμός είναι εξαίρετο παράδειγμα αυτοπροσδιορισμού, που τον υποστηρίζουν επίσης τόμοι ιστορικών γεγονότων και αρχαιολογικών ευρημάτων.

    Σε αντίθεση, ο σλαβικός «Μακεδονισμός» που υπερασπίζεται με τόσο θέρμη ο Βαλιανάτος αποτελεί παρά­δειγμα επιβολής από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, χωρίς να υποστηρίζε­ται από ιστορικά, αρχαιολογικά και γλωσσολογικά χαρακτηριστικά και ευρήματα. Παρά το γεγονός αυτό, οι ντόπιοι Έλληνες Μακεδόνες αγνο­ούνται, αθέλητα ή ηθελημένα, από υπερασπιστές τύπου Βαλιανάτου στην προσπάθεια τους να αναγνωρίσουν τα δικαιωματά τους στην Ελλάδα που βασίζεται μόνο σ' ένα πενιχρό δείγμα σλαβόφωνων κατοίκων ορισμένων μεθοριακών περιοχών της ελληνικής Μακεδονίας.

    Έτσι ο Βαλλιανάτος αυθαίρετα, συκοφαντικά και δογματικά ποτέ δεν έλαβε υπόψη την συναίσθηση της Ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας που αποτελεί την πλειοψηφία των πολιτών της Μακεδονίας , με αποτέλεσμα να δίνει την αποκλειστική χρήση στους Σλαβομακεδονιστές οι οποίοι παραποιούν αλλά και να ιδιοποιούν την Μακεδονική ιστορία πλάθοντας μύθους. Αυτού τους είδους οι τάσεις του Βαλιανάτου είναι κλασσική επίδειξη αλαζονίας και αδιαλαξίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανωνυμε-8 Νοέμβριος 2008 12:46 πμ

    Εισαι τοσο ΒΛΑΚΑΣ που εισαι για λυπηση...για αυτα εδς που ζουμε ποιος θα λογοδοτησει ανεγκεφαλε?

    Η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από έναν άβουλο Πρωθυπουργό που βγαίνει και λέει που και που καμιά έτσι..μαγκιά, για να το παίζει τζάμπα μάγκας… ότι δεν ανέχεται, δεν συμβιβάζετε και και και….
    Εγώ αγαπητέ θέλω απαντήσεις για αυτά που μας καίνε σήμερα, δώστε επιτέλους μια απάντηση για όλα τα παρακάτω και τα πολλά λόγια είναι φτώχια

    1. Υπόθεση Βασικού Μετόχου ( Ιανουάριος 2005)

    2. Προσλήψεις στο ΤΤ εκτός ΑΣΕΠ (Μάιος 2005)

    3. Απαγωγές Πακιστανών (Ιούνιος 2005)

    4. Πτώση Σινούκ ( Σεπτέμβριος 2005)

    5. Υπόθεση Ρεγκούζας και κρατικές διαφημίσεις (Οκτώβριος 2005)

    6. Υπόθεση ΔΕΗ με Παλαιωκρασσά ( έφτασε τη ΔΕΗ σε όρια πτώχευσης) (Δεκέμβριος 2005)
    7. Μαρκογιαννάκης (για εισαγγελέα Αρείου Πάγου)(Ιανουάριος 2006
    8. Υποκλοπές ( Φεβρουάριος 2006)
    9. Ξυλοδαρμοί φοιτητών από την Αστυνομία στα πλαίσια καταλήψεων ( Ιούνιος 2006)
    10. Υπόθεση Ζαρντινιέρα – Θεσσαλονίκη ( Σεπτέμβριος 2006)

    11. Υπόθεση εξαγοράς Γερμανού από ΟΤΕ ( Δεκέμβριος 2006)
    12. Ομόλογα (Μάρτιος 2007)
    13. Πυρκαγιά της Πάρνηθας (Ιούνιος 2007)
    14. Ολοκαύτωμα της Πελοποννήσου και της Πάρνηθας ( Αύγουστος 2007)

    15. Υπόθεση Αλογοσκούφη – Προεκλογικά χρέη προς τον επιχειρηματία Βασίλη Μπρέκου.
    16. Υπόθεση Μαγγίνα ( Δεκέμβριος 2007)

    17. Υπόθεση Ζαχόπουλου ( Ιανουάριος 2008)

    18. Υπόθεση Κουκοδήμου ( Φεβρουάριος 2008)

    19. Αυθαίρετο Σουφλιά ( Απρίλιος 2008)

    20. Ηλιέλαιο ( Απρίλιος 2008)

    21. Εξαγορά ΟΤΕ από DT

    22. Ελληνικά λιμάνια στα χέρια κινέζων.

    23. Νοθεία στη ψηφοφορία της Βουλής ( Μάιος 2008)

    24. Κυριάκος Μητσοτάκης και Σκάνδαλο Siemens ( Ιούνιος 2008)

    25. Αποπομπή Ζορμπά ( Ιούλιος 2008)

    26. Σκάνδαλο ΟΣΕ ( Ιούλιος 2008)

    27 Υπόθεση Παυλίδη ( άγονες γραμμές ) (Αύγουστος 2008)

    28. Αναγνώριση των ιδιωτικών Κολεγίων ( Συνταγματικό σκάνδαλο) (Αύγουστος 2008)

    Και το ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ του
    29. ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ( ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008)

    30. H νηπιαγωγος που πηρε PhD πριν παρει πτυχιο Ιατρικης.Για αυτο ο μπουλης αισθανεται Ισχυρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από 1-1-2008, εξάλλου, οι βουλευτές λαμβάνουν αύξηση 3,5% και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν δικαστικά και αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών που δόθηκαν με νόμο στους δικαστές.
    Η βουλευτική αποζημίωση, οι συνεργάτες, το «φέσι» στον ΟΤΕ και τα αυτοκίνητα
    Περίπου 6.000 ευρώ είναι το καθαρό ποσό που λαμβάνουν μηνιαίως ως βουλευτική αποζημίωση οι 300 Έλληνες βουλευτές και οι 24 ευρωβουλευτές. Στο ποσό αυτό αθροίζονται τα επιδόματα από τις συμμετοχές στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, τα οποία φθάνουν τις 1.500-2.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Η πλέον περιζήτητη Επιτροπή είναι αυτή των Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία συνεδριάζει περισσότερες φορές σε σχέση με τις υπόλοιπες, οπότε τα έσοδα απ’ αυτήν είναι μεγαλύτερα.
    Οι βουλευτές εισπράττουν επίσης επίδομα οργάνωσης γραφείου από 1.200 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα αν εκλέγονται στην Αθήνα ή την επαρχία. Επίσης, δικαιούνται επίδομα κίνησης από 450 έως 1.000 ευρώ (ανάλογα πάλι με τον τόπο εκλογής τους).
    Άπαντες λαμβάνουν και τα οικογενειακά επιδόματα (γάμου και τέκνων) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Οι 300 δικαιούνται επίσης ταχυδρομική ατέλεια έως 1.000 ευρώ μηνιαίως (το ποσό διπλασιάζεται στις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα) και συγκοινωνιακή ατέλεια (συν 104 εισιτήρια της «Ολυμπιακής» ετησίως για τις μετακινήσεις τους).
    Το ποσό των 13.500 ευρώ ετησίως δικαιούται κάθε βουλευτής ως ατέλεια σταθερής τηλεφωνίας. Επιπλέον, η Βουλή πληρώνει 250 ευρώ μηνιαίως για κινητό σε κάθε βουλευτή (δίχως τα πάγια). Το «φέσι» του Κοινοβουλίου προς τον ΟΤΕ, πάντως, έχει ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ!
    Η Βουλή μισθοδοτεί, εξάλλου, έναν επιστημονικό συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για κάθε βουλευτή, ενώ κάθε βουλευτής δικαιούται την απόσπαση έως και τεσσάρων συνεργατών του από δημόσιες υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου στο πολιτικό του γραφείο. Στους βουλευτές διατίθεται επίσης προαιρετικά και ένας αστυνομικός για τη φρούρησή τους.
    Η πιο «κλασική» υλική παροχή της Βουλής είναι το βουλευτικό αυτοκίνητο. Για τη μίσθωση των οχημάτων έχει υπογραφεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2008 (οι 99 νεοεκλεγέντες πήραν τα αυτοκίνητα όσων δεν εξελέγησαν). Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας προανήγγειλε ότι πιλοτικά η Βουλή θα μισθώσει με τη νέα συμφωνία υβριδικά αυτοκίνητα.
    Και φορολογικά και ασφαλιστικά προνόμια
    Η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά από κάθε άλλο εισόδημα. Όσον αφορά στις κρατήσεις, αυτές γίνονται για την ασφάλιση και συνταξιοδότηση και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Βουλευτών. Για όσους «επλήγησαν» από το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, η Βουλή καταβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία ανήκαν ως επαγγελματίες.
    Οι βουλευτές εξασφαλίζουν σύνταξη 1.400 ευρώ με μόλις τέσσερα χρόνια θητείας, την οποία μπορούν να πάρουν στα 65 τους. Πλήρη σύνταξη (ίση με το 80% της αποζημίωσης, δηλαδή 4.500 ευρώ) παίρνουν εάν κάνουν 17 χρόνια βουλευτές.
    Τέλος, οι 300 εισφέρουν μέρος της αποζημίωσής τους στα κόμματά τους. Το ύψος της κράτησης αποφασίζεται από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν ορίσει το 10% της αποζημίωσης (περίπου 600-650 ευρώ). Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εισφέρουν το 1/3. Το ΚΚΕ υποχρεώνει τους βουλευτές του να στέλνουν όλα τα χρήματα της αποζημίωσης στο κόμμα, λαμβάνοντας μισθό από τον Περισσό ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες.
    Ο πραματευτής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς το Ουράνιο Τόξο με τη μάσκα του φιλελεύθερου!
    Καλώς τον!
    Μήπως θα πάρετε τώρα και τον Βαλλιανάτο στο μαγαζάκι σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η φιλελευθερη συμμαχία έχει δίκιο ως προς το κεφαλαιοποιιτικό του ασφαλιστικού συστήματος.Να δώσουμε τα λεφτά μας στη Λύμαν και στην Ενρον όπως έκανα εκατομμύρια άλλοι εργαζόμενοι και να τα χασουμε όλα όπως τα έχασαν και αυτοί.Το κράτος πρέπει να μαζεύει τις ασφαλιστικές εισφορές ,Να προσλάβει 50000 υπαλλήλους που να πηγαίνουν να ασφαλίζουν κόσμο έλληνες και μετανάστες.Οι μισοί δουλεύουν ανασφάλιστοι σήμερα διότι οι κυβερνησεις πασοκ νδ αε διάλυσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για όλα τα θέματα.ΣΔΟΕ ελεγκτικοί μηχανισμοί του ικα ,παντού..
    Οταν οι εργοδότες δεν πληρώνουν τις νόμιμες εισφορές τους και το κράτος τότε το σύστημα θα καταρεύσει.
    Το σταλινικό κομμουνισμό και το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό τους δοκιμάσαμε και αποτύχανε ΗΡΘΕ Ξ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν τον έλεγχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μη σκοτωνετε τα κουνουπια...αλλοι μας πινουν το αιμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ!
    ΑΛΛΑ ΤΟΣΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ τ ι θ α γ ι ν ε ι ;;!!

    ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ
    ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ.
    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
    ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ.
    Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ Ο Κ Α Θ Ε Ε Ν Α Σ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ.
    ΔΕΝ ΘΑΧΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΔΕ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 1200 ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΝΑ
    ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΦΕΣ ΤΟΥ!
    ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΙΝΕΙ Ο Λ Α ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ (ΜΙΣΘΟ ΣΥΝ ΙΚΑ ΚΛΠ) ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ και ΑΥΤΟΙ ΑΣ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ!
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ δεν ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ!

    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Π Ρ Ο Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ (η στο ΤΕΒΕ η αλλου κλπ) ΟΠΟΙΟΣ
    ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΔΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ (η Αμερικανικη η Κινεζικη!)
    Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Με την επιβλεψη του Κρατους παντα...) ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ............

    ΑΛΛΑ ΑΙΔΩ Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΤΟΙΟ!
    ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ.
    ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ Τ Ε Λ Ε Υ Τ Α Ι Ο Ι ΣΕ ΟΛΑ!

    ΦΙΛΙΚΑ

    Φώτης Α.
    Χημικος-Βιολογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ



    ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΠΟΥΝΑΙ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ!
    ΑΛΛΑ ΤΟΣΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ τ ι θ α γ ι ν ε ι ;;!!

    ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ
    ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ.
    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
    ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ.
    Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ Ο Κ Α Θ Ε Ε Ν Α Σ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ.
    ΔΕΝ ΘΑΧΕΙΣ ΤΟΝ ΤΑΔΕ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 1200 ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΝΑ
    ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΦΕΣ ΤΟΥ!
    ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΙΝΕΙ Ο Λ Α ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ (ΜΙΣΘΟ ΣΥΝ ΙΚΑ ΚΛΠ) ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ και ΑΥΤΟΙ ΑΣ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ!
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ δεν ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΕΙΣΦΟΡΕΣ!

    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Π Ρ Ο Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΚΑ (η στο ΤΕΒΕ η αλλου κλπ) ΟΠΟΙΟΣ
    ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΔΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ (η Αμερικανικη η Κινεζικη!)
    Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Με την επιβλεψη του Κρατους παντα...) ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ............

    ΑΛΛΑ ΑΙΔΩ Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΤΟΙΟ!
    ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ.
    ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ Τ Ε Λ Ε Υ Τ Α Ι Ο Ι ΣΕ ΟΛΑ!

    ΦΙΛΙΚΑ

    Φώτης Α.
    Χημικος-Βιολογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΙΛΑΜΕ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΝΕΙ... ΑΠΟ ΤΑ 11 ΣΧΟΛΙΑ ΤΑ 3 ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ! ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΗΡΕΜΙΑ! ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΕΣΤΕ, ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΦΑΝΕ ΛΙΓΟ ΨΩΜΙ;
    ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΤΑΙΕΙ.. ΕΜΕΙΣ.. ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!
    ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση