GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πόλεμος πατήρ πάντων.....

. Του Γ. Πήλιουρη . Πόλεμος πατήρ πάντων... Αυτή η φράση ειπώθηκε από τον προσωκρατικό φιλόσοφο Ηράκλειτο, ο οποίος αποκαλούνταν και &...


.
Του Γ. Πήλιουρη
.
Πόλεμος πατήρ πάντων...
Αυτή η φράση ειπώθηκε από τον προσωκρατικό φιλόσοφο Ηράκλειτο, ο οποίος αποκαλούνταν και "σκοτεινός φιλόσοφος". Και φυσικά μ΄ αυτήν τη φράση εξηγείται ολόκληρο το ποινικό μητρώο της ανθρώπινης ιστορίας.
Ο πόλεμος που συμβαίνει συνεχώς στις ανθρώπινες κοινωνίες είναι προέκταση του "πολέμου" που συμβαίνει σε επίπεδο οντολογίας και κοσμολογίας. Δηλαδή το "είναι" υπάρχει-υφίσταται ως η διαρκής πάλη των αντιθέτων και ας κακοφαίνεται αυτό σε κάθε λογής κοινωνικούς ηθικολόγους όπου γης, χριστιανομαθημένους και μη!
Και φυσικά πόλεμο δεν έχουμε μόνο με τα όπλα (που είναι η ακραία του μορφή στις ανθρώπινες κοινωνίες), αλλά έχουμε και υπ΄ άλλες μορφές, κατά το homo homini lupus (ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος) που επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά και μάλλον αυτή είναι η μοίρα του ανθρώπου.
Και ο πολιτισμός θα μου πείτε; Μάλλον αποτελεί μια προς ώρας ανάπαυση ή καμουφλαρισμένη ειρήνη.
Άλλωστε, κατά Albert Camu, τα μεγαλύτερα εγκλήματα συντελούνται εν καιρώ ειρήνης με τη συμβολή όλων μας, ήγουν την παθητική απραξία μας.
----------------------------------

4 σχόλια

  1. Ο κύριος Γ. Πήλιουρη πολύ καλά τα γράφει .Ο πόλεμος δεν σταματά ποτέ, ούτε έχει σταματήσει και όποιος νομίζει ότι όλα είναι καλά στον πλανήτη , ας μας θυμίσει μια εποχή, μια μέρα, μια ώρα, ένα λεπτό, χωρίς πόλεμο στον πλανήτη . Ο καθένας από τους πολιτικούς, δικτάτορες, ηγέτες , ας τους αποκαλέσει ο καθένας όπως θέλει, έκαναν ότι έκαναν για την ελευθέρια, αξιοκρατία, δικτατορία, για την τσέπη τους, για τα πιστεύω του, για την τρέλα του, για το εγώ του, Κ.Τ.Λ που καταλήγουμε πια είναι η λύση;
    ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ Η ΛΥΣΗ;
    Αναφέρετε μου όποιο Θεό πιστεύετε που να μην θέλει (αν πιστέψω ότι υπάρχει ΚΑΤΙ, γιατί αν υπάρχει ντρέπομαι για τα λάθη του ) μια ιστορία λέει (δεν θέλω το Δώρο σου Θεέ που μου το παίρνεις πίσω)
    ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ.
    ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ ΠΟΥ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΟΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΠΑΓΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΤΟΣΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΟΥ.
    Μπούντζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕΓΑΛΗ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΣΠΟΥΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ,ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ.


    ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ, ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ .

    ΠΕΝΙΑ (ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ) ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μοιρολατρικοί διανοουμενισμοί, τη στιγμή που ο Ηράκλειτος αλλιώς τα είπε:
    "πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστι, πάντων δε βασιλεύς, και τους μεν θεούς έδειξε τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε τους δε ελευθέρους", και σε απόδοση ταιριαστή στα σημερινά: "(ο εθισμός στο φόβο και τον εκφοβισμό=πτοείν, από το οποίο ξεκινά –όπως εννοούσαν αρχικά, ο επιθετικός πτόλεμος>) πόλεμος είναι η αιτία και ο κυρίαρχος των παρακάτω: άλλους έκανε να παριστάνουν τους θεούς, άλλους ανέδειξε ανθρώπινους, άλλους έκανε υποτακτικούς, άλλους άφοβους".
    Καθόλου "σκοτεινός", λοιπόν, ο Ηράκλειτος˙ μάλλον πολύ διαφωτιστικός, γι΄αυτό λογοκριμένος.
    "Οι πόλεμοι [δηλ. οι οργανωμένες επιθέσεις ορισμένων θολωμένων λόγω συσσώρευσης εντάσεων μετά την εμφάνιση του ανεξέλεγκτου υπερπληθυσμού, στμ] άρχισαν πριν από 10.000 χρόνια.
    Το δήθεν "εφιαλτικό παρελθόν", όπου ο Χομπς θεωρούσε ότι οι άνθρωποι ζούσαν με συνεχή φόβο ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ. Οι αφοβικές, μη ιεραρχικές [αντιαυταρχικές] κοινωνίες δείχνουν μια έντονη τάση για επίλυση των συγκρούσεων.
    "Δίνουν μεγάλη έμφαση στην εγκαθίδρυση συνεργατικής, κοινοτικής ηθικής, γενναιοδωρίας και καλής θέλησης. Γίνονται συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση σχέσεων "θετικής" ειρήνης [όχι απλά μεσοδιαστημάτων σε εχθροπραξίες] με τις γειτονικές ομάδες και με συνδυασμό επαρκούς ξεκούρασης, γάμων και συγγενικών σχέσεων, υιοθεσιών, επισκέψεων, ανταλλαγής δώρων και γιορτινών συναντήσεων με τραγούδια και χορούς. Έτσι προκύπτουν ειρηνοποιοί θεσμοί. Η πρωταρχική προδιάθεση των ανθρώπων για ειρήνη προμηνύει το μέλλον μας".
    Raymond Kelly, Prof. at the University of Michigan, http://www.press.umich.edu/titleDetailDesc.do?id=11589

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κ. Πήλιουρη,
    όλα μές΄τό μυαλό μας είναι.
    Αταβιστικό φαινόμενο είναι.
    Αναστάσης(Νεάντερταλ vs Κρομανιόν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση