GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απλοποίηση της ελληνικής γραφής...

. ...ζητά Κύπριος ευρωβουλευτής! . Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης , με σχετική εισήγηση π...

.
...ζητά Κύπριος ευρωβουλευτής!
.
Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως "τροφή για σκέψη" τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούνως εξής:
'αι' -> 'ε', 'ει'->'ι', 'οι ->ι', 'υι' ->ι',' αυ'->'αβ', 'ευ' ->'εβ'
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας.
Προωθήστε το mail αυτό για την ενημέρωση του κόσμου για τη νέα αυτή και δόλια ανθελληνική επίθεση, με το πρόσχημα δήθεν του εκσυγχρονισμού της (ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης τα τελευταία χρόνια) γλώσσας μας!
Υ.Γ. ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ: Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ.
Κ.ΑΡ.
---------------

98 σχόλια

  1. Φαίνεται ότι ο κ.Ματσάκης αφού έλυσε όλα τα ευρωπαϊκά προβλήματα της Κύπρου στοχάστηκε και είπε:
    "Αφου είμαι τόσο φωστήρας δεν λύνω τσάκα-τσάκα και το γλωσσικό. Ποιος άλλος είναι καταλληλότερος από μένα άλλωστε;..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. European Commission has just announced an agreement whereby English will be the official language of the European Union rather than German, which was the other possibility.


    As part of the negotiations, the British Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a 5- year phase-in plan that would become known as "Euro-English".


    In the first year, "s" will replace the soft "c". Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy. The hard "c" will be dropped in favour of "k". This should klear up konfusion, and keyboards kan have one less letter.

    There will be growing publik enthusiasm in the sekond year when the troublesome "ph" will be replaced with "f". This will make words like fotograf 20% shorter.

    In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be expekted to reach the stage where! more komplikated changes are possible.

    Governments will enkourage the removal of double letters which have always ben a deterent to akurate speling.


    Also, al wil agre that the horibl mes of the silent "e" in the languag is disgrasful and it should go away.


    By the 4th yer people wil be reseptiv to steps such as
    replasing "th" with "z" and "w" with "v".


    During ze fifz yer, ze unesesary "o" kan be dropd from vordskontaining "ou" and after ziz fifz yer, ve vil hav a reil sensi bl riten styl.


    Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi tu understand ech oza. Ze drem of a united urop vil finali kum tru.


    Und efter ze fifz yer, ve vil al be speking German like zey vunted in ze forst plas.


    If zis mad you smil, pleas pas on to oza pepl.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωσώ απόλυτα.
    Τέλος στα ταμπού.
    Έχω δυσλεξία, υποφέρω και εγώ και οι άνθρωποι που συναλάσσονται μαζί μου.
    Κάνω ΠΟΛΥ μεγάλο αγώνα στη γραπτή επικοινωνία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ!
    ΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ,ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΕΤΟΙΜΟΡΟΠΗ Ε.Ο.Κ.ΑΠΑΞΙΟΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΑΝΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΑΥΤΗΣ ΛΟΓΩ ΙΔΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ-ΦΩΝΗ ΘΕΟΥ,ΘΕΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΥΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φτάνει ρε παιδιά με την προπαγάνδα.

    ΠΟΤΕ δεν ειπε ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ αυτά που του βάζεται στο στόμα.

    Μια παπαριά έγραψε πριν απο 20 χρόνια η Λιάνα Κανέλη και την επαναλαμβάνεται συνεχώς
    ΕΛΕΟΣ !!!!!!

    Και μια ερώτηση

    Ο ανθελληνισμός πότε άρχισε?
    Οταν η ιωνική διάλεκτος έγινε αττική , όταν εγινε δωρική ,οταν έγινε αυτοκρατορική(ελληνιστική),οταν έγινε ελληνοχριστιανική, οταν έγινε ελληνοτουρκική, οταν έγινε ελληνοαρβανήτικη, οταν έγινε καθαρεύουσα, οταν εγινε δημοτική νεοελληνική, οταν έγινε μονοτονική ??

    ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ να ξέρουμε για πόσο καθαρότητα μιλάμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1. Ο Κίσσινγκερ, ποτέ δεν είπε αυτά που λέγεται ότι είπε. Όλα αυτά ανήκουν στην λαϊκή, σύγχρονη μυθολογία περί συνομοτών, κλπ, που βρίσκει περιέργως μεγάλη πέραση σε ορισμένους Έλληνες.
    2. Συμφωνώ με τις περισσότερες από τις αλλαγές που προτείνει ο ευρωβουλευτής, εκτός από το τελικό σίγμα, που προτείνω να παραμείνει ως έχει, καθαρά για αισθητικούς λόγους. Επίσης, προτείνω την εισαγωγή του γράμματος "b" στην ελληνική, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη φωνητική αντιστοίχιση με το "μπ". Π.χ,. το ρήμα "μπαίνω", θα έπρεπε να γράφεται "bενω", ή μάλλον "bενο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορει αυτος ο πουστηθ να ειναι πθευδοθ..

    Μπο(γ)ει να μην μπο(γ)ει να π(γ)οφε(γ)ει το ρο και να το λεει "γο"..

    Μπο(γ)ει να εχει π(γ)οβλημα ο πουθτηθ..

    Ρε θυ δεν του λεθ να παει να γαμηθει,ο πουθτηθ??

    σκοτου(γ)α μαθ πεθ του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο κύριος Ματσάκης τα κατάφερε να πει ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΜΑΛΑΚΙΕΣ!

    απίστευτου βεληνεκούς γελοιότητα αυτή η πρόταση...αν δεν του αρέσει του κυρίου -αν και δεν νομίζω μαζί του να συμφωνεί το σύνολο των Κυπρίων- ας κάνει μια δική του γλώσσα αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση και όχι να προσπαθεί να αλλοιώσει τον ελληνικό πολιτισμό...το λιγότερο ανθελληνική η στάση του...

    ΗΜΑΡΤΟΝ ΠΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΑΤΣΑΚΙ ΙΣΕ ΚΕ ΠΟΛΙ ΜΑΛΑΚΑΣ!!!

    ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΚΕ ΣΤΙ ΜΟΡΦΙ ΠΟΥ ΘΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εσύ γιατί θα έπρεπε να διαφημίσεις μια μαλακία, να την επικολλήσεις πρώτη και μεγάλη στο blog και να προτρέπεις άλλους να την προωθήσουν σε ένδειξη αντίστασης τάχα μου σε νέα ανθελληνική επίθεση;;

    Δηλ. να κάνεις γνωστή σε όλους μια ηλιθιότητα που σε 2-3 μέρες θα την ξέχναγε και καραγκιόζης που την σκέφτηκε;;

    Ποιανού παιχνίδι παίζεις ρε γύφτουλα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ιστορικά δεν είναι η πρώτη φορά που απλοποιείται η ελληνική γλώσσα.

    Η αρχαία ελληνική, στα κλασικά χρόνια είχε μόνο κεφαλογράμματη γραφή, χωρίς τόνους και πνεύματα.

    Η πεζογράμματη γραφή (μικρά), καθώς και οι τόνοι (βαρεία, οξεία, περισπωμένη) και τα πνεύματα (ψιλή, δασεία) εφαρμόστηκαν στους ελληνιστικούς χρόνους, επειδή πλήθος βαρβάρων λαών μάθαιναν μαζικά την ελληνική γλώσσα, για να μάθουν να προφέρουν σωστά τις λέξεις, σύμφωνα με το προσωδιακό μέτρο. Η μορφή αυτή της ελληνικής γλώσσας έχει σημαντικότατες διαφορές από την κλασσική αττική διάλεκτο και ονομάστηκε κοινή ελληνιστική.
    Κατόπιν το προσωδιακό μέτρο ατρόφησε γιατί οι βάρβαροι δεν μπορούσαν να το ακολουθήσουν και καταργήθηκε. Μας έμειναν όμως οι τόνοι και τα πνεύματα ως απολίθωμα μιας παλιάς προσωδίας.

    Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής περιόδου, επειδή συνεχώς νέοι λαοί μάθαιναν την ελληνική γλώσσα, η οποία ήταν η επίσημη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Η γλώσσα συνεχώς αποκλίνει από τις κλασσικές ρίζες της, ώσπου κατά τον 10ο αιώνα εμφανίζεται η νέα μορφή της γλώσσας, στην οποία γράφτηκαν πολλά έργα. Από νωρίτερα όμως υπήρξε ο διαχωρισμός της γλώσσας σε λόγια και δημόδη. Άλλη γλώσσα μιλούσε ο λαός κι άλλη οι γραμματισμένοι.
    Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας η ελληνική γλώσσα είχε εισαγάγει πληθώρα ξένων λέξεων (τούρκικων, φράγκικων, σλάβικων, αλβανικών), οπότε μετά την Ανεξαρτησία, εφαρμόστηκε η καθαρεύουσα, η επαναφορά δηλαδή της ελληνικής στην κλασική μορφή της (αττικίζουσα). Οι λόγιοι της εποχής με την φτιαχτή καθαρεύουσα στόχευαν στην κάθαρση της ελληνικής από τις ξένες λέξεις. Όμως η καθαρεύουσα δεν μπόρεσε να διεισδύσει στον λαό, ο οποίος μιλούσε τη δημοτική, ενώ πολλοί λογοτέχνες άφησαν έργα τους στη δημοτική ή "μαλλιαρή" όπως περιπαιχτικά την αποκαλούσαν οι καθαρευουσιάνοι.
    Οι τόνοι, τα πνεύματα και τα πολλά η, ι, υ, ει, οι, ε, αι, ο, ω κ.λπ. αποτελούσαν "εφιάλτη" για τον αγράμματο λαό, αφού δεν είχαν κανένα αντίκρυσμα στον προφορικό λόγο.
    Το πολυτονικό σύστημα παρέμεινε ως το 1982, οπότε με τη γλωσσική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ -κι ύστερα από την μεταρρύθμιση Ράλλη που καθιέρωσε τη Δημοτική ως επίσημη γλώσσα του Κράτους (1977).
    Μετά την απλοποίηση της γλώσσας που προτείνει ο Κύπριος ευρωβουλευτής, θα επιβληθεί και το λατινικό αλφάβητο (το οποίο επίσης είναι ελληνικό - χαλκιδαϊκό, ευβοϊκό).
    Εμείς προτείνουμε την επιβολή του λατινικού αλφαβήτου για ν' απλοποιηθεί πραγματικά η ελληνική γλώσσα και να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη. Μπράβο στον Κύπριο ευρωβουλευτή, όσο για τον Κίσιγκερ, χέστηκε για τους Έλληνες. Σάμπως τον εμπόδισε ποτέ η Ελλάδα να κάνει το παιχνίδι του στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. απλοποιηση το μυαλο του θελει, τα ιδια μυαλα με αυτα της ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ που λιγα χρονια πριν οταν ηταν ευρωβουλευτης εκανε προταση να γραφουμε τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ με λατινικους χαρακτηρες,τελικα τι τους ταϊζουν εκει που πανε;κουτοχορτο η τιποτα αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άλλες γνώμες μπορείτε να ακούσετε;
    Οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν μια ΦΩΝΗΤΙΚΗ γραφή, που σήμερα όμως δυσκολεύει τόσο τους ελληνόφωνους όσο και τους αλλοδαπούς που θέλουμε να τους διδάξουμε ελληνικά.
    Επιπλέον το δόλια αποκαλούμενο "λατινικό" αλφάβητο είναι το ΧΑΛΚΙΔΙΚΟ.
    Εξάλλου η γλώσσα μας δεν κινδυνεύει από αλλαγές στη γραφή (τόσες και τόσες γλώσσες δεν άλλαξαν, όταν άρχισαν να γράφονται) αλλά κυρίως από το γεγονός ότι οι περισσότεροι "εκλεκτοί" μισούν την απλή γλώσσα, γραφή και τα δημοτικά τραγούδια.
    Γιατί τόσο μίσος για τη διάδοση των ελληνικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ;

    "Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αμαν με τις ανοησίες περι κισινγκερ.δεν το είπε ποτέ ο άνθρωπος.αλλη δουλειά δεν είχε ο κίσινγκερ να κάθεται να ασχολείται με κάτι τριτικοσμικούς.όποιος μου βρεί απόδειξη κερδίζει ένα μήνα διακοπες στη πόλη που μεγάλωσε ο κίσινγκερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αστο συντεκνε Κυπριε, προτεινω να μιλαμε ολοι Αγγλικα για να μην μπερδευουμε τους ξενους.
    Για προτειναι το ιδιο στους Αγγλους, να καταργησουν τα μισα φωνηεντα τους αφου και αυτα ειναι περιττα. Ball = bol, play = plei, why = whi κτλ κτλ

    Ουτε για αστειο δεν δεχομαι να καταπατηθει ετσι η γλωσσα μας. Το αντιθετο προτεινω μαλιστα, να το ξαναγυρισουμε στα αρχαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το να λέει ο ΚΙΣΙΓΚΕΡ αυτά που λέει έχει λόγο να το κάνει. Ο κ. Μαρτσάκης ποιο λόγο έχει. Αν δέν γνωρίζει την σημασία της Ελληνικής γραφής και γλώσσας και το γιατί είναι έτσι και έχει αυτά τα 24σύμβολά, ας ενδιαφερθεί να το μάθει, αν δέν τον ενδιαφέρει, ας μήν ανακατεύεται. Αν πάλι όλα αυτά τα γνωρίζει και έχει τέτοια άποψη τότε θα πρέπει να ξαναψαχτούμε μεταξύ μας διότι φαίνεται ότι οι εφιάλτες ξανάρχονται.
    Το χειρότερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι στην θέση αυτή και με την δική μας συγκατάθεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. >>> Προωθήστε το mail αυτό για την ενημέρωση του κόσμου για τη νέα αυτή και δόλια ανθελληνική επίθεση.....

    Σιγά μη τον καταδικάσουμε και για εσχάτη προδοσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πάλι τόχεσες το μπλόγκ Καψαμπέλη.
    Κατάργησέ το αν το βαρέθηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο βουλευτής αυτός είναι γνωστό ότι είναι καραγκιόζης.
    Στην Κύπρο γελάνε όλοι με τις κοτσάνες του.
    Έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κύπρου και πήρε λιγότερο από 3%
    Τέλος είναι γνωστό ότι η "ανθελληνική ομιλία" του Κίσσιγκερ είναι ένας ακόμη αστικός μύθος που όλοι οι ανεγκέφαλοι ελληναράδες προωθούν άσχετα αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για την πηγή.
    Η ημερομηνία παίζει από το 1965 ώς το 1989, η πηγή προσδιορίζεται είτε σε "συνέδριο επιχειρηματιών", είτε σε "συνέντευξη στην Turkish Daily News" κτλ.
    Αλλά από καραγκιόζηδες άλλο τίποτα σε αυτή τη χώρα :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αν ο Σημίτης ήταν το πρόβλημα του ΠαΣοΚ, πολύ σωστά ο Παπανδρέου αντέδρασε όπως αντέδρασε. Αν όμως ο Σημίτης δεν ήταν το πρόβλημα του ΠαΣοΚ, τότε ο Παπανδρέου αντέδρασε (για άλλη μία φορά) σε λάθος στιγμή, με λάθος τρόπο, για το λάθος πρόβλημα.

    Προφανώς, κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι το πρόβλημα του ΠαΣοΚ ήταν ο Σημίτης. Ούτε καν ο ίδιος ο Παπανδρέου. Απόδειξη ότι οι παρατρεχάμενοί του απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία όχι στα όσα είπε ο Σημίτης αλλά «στο ύφος της επιστολής». «Ποιος είναι αυτός που μιλάει έτσι στον Αρχηγό!».

    Η ακόμη πιο πικρή αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα του ΠαΣοΚ το ξέρουμε όλοι. Το καταγράφουμε καθημερινά. Το ζούμε στις συζητήσεις και στις συναναστροφές μας. Το βλέπουν και εκείνοι που κάνουν πως δεν το βλέπουν. Ακόμη και αν διαγραφεί ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με τους πεθαμένους, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Το ΠαΣοΚ θα περιμένει στωικά τη μοίρα του, στις επόμενες εκλογές.

    Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο είναι οι αντιδράσεις του προέδρου του. Με αφάνταστη ευκολία κόβει τη μία μετά την άλλη όλες τις γέφυρες που θα επέστρεφαν το ΠαΣοΚ στην εξουσία. Με αφάνταστη ευκολία υποθηκεύει το ίδιο του το εγχείρημα. Μοιάζει με μια παράλογη φυγή προς το πουθενά, μια φυγή χωρίς σχέδιο και χωρίς σύνεση, αλλά με ανυπολόγιστες συνέπειες.

    Προσωπικά δεν μου αρέσουν τα ψυχογραφήματα στην πολιτική αλλά έχω όλο και περισσότερο την αίσθηση ότι, από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά, ο Γ. Παπανδρέου αντιδρά συνεχώς σαν να αμφισβητείται η νομιμότητα της ηγεσίας του. Αλλά τέτοιο ζήτημα δεν τέθηκε ποτέ, από κανέναν, και πάντως όχι μετά την επανεκλογή του. Αυτό που ενδεχομένως τίθεται είναι ένα ζήτημα ικανότητας.

    Η διαφορά είναι ουσιαστική: η νομιμότητα μπορεί να επιβληθεί ακόμη και με πειθαρχικά ή διοικητικά μέτρα. Αντιθέτως, η ικανότητα ούτε εξαγγέλλεται, ούτε επιβάλλεται. Η ικανότητα προκύπτει από τις επιδόσεις κάθε πολιτικού. Αν ενώνει την παράταξή του, αν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους αντιπάλους του, αν παράγει πολιτική, αν εμπνέει τον κόσμο, αν κερδίζει εκλογές... Για αυτά κρίνεται ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, όπως κάθε πρόεδρος. Σε ποια θεωρεί άραγε ότι επιδίδεται επιτυχώς;

    Το θέμα είναι ότι η (ηθελημένη ή αθέλητη...) σύγχυση της νομιμότητας με την ικανότητα έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Ηδη, από το περασμένο φθινόπωρο, το ΠαΣοΚ πορεύεται στη βάση μιας πολιτικής παραδοξότητας: μια εσωκομματική διαδικασία ακύρωσε ένα γενικό εκλογικό αποτέλεσμα. Η παραδοξότητα αυτή δεν διασκεδάζεται εύκολα, ούτε προσπερνιέται αδιάφορα, την καταγράφουν σταθερά οι δημοσκοπήσεις.

    Ακόμη και έτσι, όμως, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε μια δεύτερη ευκαιρία. Τη χρησιμοποίησε κυρίως για να μετατρέψει μια μεγάλη παράταξη σε ένα προσωπικό στοίχημα. Ενα προσωπικό στοίχημα το οποίο επιπροσθέτως δεν δείχνει να συγκινεί κανέναν και, πάντως, όχι τους ψηφοφόρους.

    Αποτέλεσμα; Ο ίδιος και οι περί αυτόν βλέπουν παντού συνωμοσίες. Αισθάνονται μόνοι εναντίον όλων. Σε αυτές τις συνθήκες, και πολύ άργησαν να διαγράψουν τον Σημίτη. Το «μικρό ΠαΣοΚ» που οικοδομείται δεν έχει καμία σχέση μαζί του.

    Θυμάμαι μια συνέντευξη με τον πρώην πρωθυπουργό. Ηταν το 1993, ζώντος του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον είχα ρωτήσει για τους «χαρισματικούς ηγέτες», με μια διάθεση να τον τσιγκλίσω. Είχε απαντήσει:

    - Το πρόβλημα δεν είναι οι χαρισματικοί ηγέτες. Το πρόβλημα είναι όταν τους χαρισματικούς ηγέτες προσπαθούν να υποδυθούν μη χαρισματικοί άνθρωποι.


    for the copy paste
    ''PASOK poisonous'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα:
    Τουρκόσπορος.
    Τι περιμένατε δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ως πότε ημιμαθείς καραγκίοζηδες θα αναπαρέγετε αυτόν τον αστικό μύθο σχετικά με αυτά που υποτίθεται ότι είπε ο Κίσινγκερ; Κάθε μαλάκας λέει το μακρύ του και το κοντό του εδώ μέσα. Το blogg πλέον είναι εντελώς ΓΤΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μα ο ανθρωπος, ειναι για τα σιδερα.
    Δηλαδη, ξεκινησαν οι μαλακες επι Ραλλη, συνεχισαν οι πιο μαλακες, επι Πασοκ και εφαγαν ενα σωρο απο τη γλωσσα και τωρα θα ρθει αυτος ο καραγκοζης, να φαει και τα υπολοιπα.
    Τι μενει μετα;
    Μα ατο, που εχουν στο ονειρο τους, εδω και χρονια, μερικοι αλητες.
    Μονοτονικο-ατονικο-καταργηση των προτεινομενων τωρα-λατινικοι χαρακτηρεεεες!
    Εδω, φτασαμε στο τελος.
    Και μη μου πειτε, οτι δεν το θελετε κι εσεις, οταν μου γραφετε με τις μαλακιες τα ορνιθοσκαλισματα, αγγλοελληνικα γκρικλις; νομιζω τα λετε εσεις οι νεοι;
    Και οταν γεμιζετε τα κειμενα σας, με σοφιες,γραμμενες στα Αγγλικα;
    Αυτο θελανε, αυτο πετυχαινουν τωρα, χωρις καμμια αντιδραση.
    Και ποιος αραγε να μιλησει;Ο Μπαμπινιωτης;Μα απο τοτε που βγαζει βιβλια και κονομαει, γιατι να βγει μπροστα και να φωναξει; Κοροιδο ειναι;
    Μηπως η Κανελη;
    Μα αυτη, με τη θερμη της νεοφωτιστης κουμουνιστριας, εχει αλλες ασχολιες τωρα. Να βγαινει με την τσιγαρουκλα της και να κοπανιεται για την επιστροφη του Σταλιν.
    Ειδατε τι κανει, η αγραμματοσυνη, η καλυτερα, η ημιμαθεια;(Αυτα, δεν αφορουν βεβαια τους δυο προηγουμενους, που δυστυχως, τα ξερουν τα γραμματα).
    Ακουτε πως μιλανε τα σκουληκια, οι δημοσιογραφοι, το βραδυ και τι σοφιες λενε αλλα και πως τις λενε;
    Ακουσατε καμμια φορα, καμια γιαγια, απο κανα χωριο, στα βουνα, αγραμματη, να μιλαει ποτε ετσι;
    Οχι, ποτε. Γιατι εχει κατι απο τα παλια. Εχει αισθηση της γλωσσας. Που εμεις οι πολιτισμενοι, τη χασαμε.
    Γι αυτο, ας θυμηθουμε κατι απο τον Καβαφη.
    ...κι αποχαιρετα τη την Αλεξανδρεια που φευγει...

    ΥΓ.Και αν μου πειτε κι εσυ ατονικα γραφεις, θα σας απαντησω ειλκρινα, μα δεν ξερω να γραψω πολυτονικα
    στον υπολογιστη.Ειμαι μεγαλος βλεπετε πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η υποτιθέμενη αναφορά στον Κίσιγκερ έχει αποδειχθεί πως είναι πλαστή και πως ποτέ δεν έχει ειπωθεί οτιδήποτε σχετικό. Παρ' όλα αυτά όμως εξακολουθεί και αναπαράγεται κυρίως από ακροδεξιούς εθνικιστικούς κύκλους.

    Σχετικά με την πρόταση του Ματσάκη δεν συμφωνώ, αν και σηκώνει πολλή συζήτηση. Νομίζω ότι τα αρνητικά που θα προκύψουν από μια τέτοια απλοποίηση θα είναι περισσότερα από τα θετικά.

    Κι όσον αφορά το πρόβλημα των παιδιών με δυσλεξία, εκεί είναι μάλλον εντελώς αδιάβαστος. Όσο πιο πολύπλοκη είναι μια γλώσσα, τόσο μικρότερο το πρόβλημα. Μάλιστα, στην Κίνα και την Ιαπωνία η δυσλεξία είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
    Αλλά και στην Ελλάδα, το πρόβλημα αυξήθηκε δραματικά από την εποχή που καταργήθηκαν τα πνεύματα και απλοποιήθηκε ο τονισμός.

    Έχουμε δηλαδή το παράδοξο:
    Όσο απλούστερη η γλώσσα τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα δυσλεξίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αν είναι αλήθεια αυτό, καλύτερα ο κύριος αυτός να σταματήσει να γράφει Ελληνικά και να μην ζητάει την αναπηρία του να την κάνουμε κανόνα..Αρκετά έχει βιαστεί η γλώσσα μας..Να υπογραμμίσω ότι είμαι 24 χρονών και όχι κανένας παππούς. Η γλώσσα ακόμα και έτσι έχει μία λογική δομή η οποία θα χαθεί με αυτές τις γελοίες αλλαγές. Είναι πολύ καλύτερο να μας δυσκολεύει λίγο η ορθογραφία παρά να χάσουμε γλωσσικό πλούτο, ο οποίος είναι από τα λίγα στοιχεία που μαρτυρούν την όποια ιστορική μας συνέχεια. Λυπάμαι μόνο για τον εκλεγμένο αντιπρόσωπο που αντί να σκέφτεται πως θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας, σκέφτεται μόνο πως θα μας κάνει πιο βλάκες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Προς γνώση και ενημέρωση πολλών αναφορικά με τις δηλώσεις Kissinger, αντιγράφω κείμενο του Νίκου Δήμου αναρτημένο δωρεάν σε κοινή θέα στην επίσημη ιστοσελίδα του, που δημοσιεύθηκε και στο περιοδικό LiFo:

    «Την Τρίτη 8 Απριλίου ο Χένρυ Κίσινγκερ γνώρισε μία στιγμή δόξας. Ο Λάκης Λαζόπουλος διάβασε στην εκπομπή του το γνωστό ανθελληνικό του κείμενο.

    Εμείς οι Έλληνες λατρεύουμε αυτό το κείμενο. Είναι η πιο έγκυρη επιβεβαίωση της αξίας μας και του ρόλου που παίζουμε στον σημερινό κόσμο. Γι αυτό και, παρόλο που είναι πλαστό, το ξαναθυμίζουμε κάθε λίγο.

    Σκεφθείτε, ένας από τους σημαντικότερους και ευφυέστερους πολιτικούς της εποχής μας, ο σύγχρονος Μέτερνιχ, να μας θεωρεί τόσο σπουδαίους, που να γράφει: «Ο ελληνικός λαός είναι ανυπότακτος και απειθάρχητος και μονάχα όταν χτυπήσουμε τις πολιτιστικές του ρίζες, τη γλώσσα, την ιστορία, τη θρησκεία, τα έθιμά του, θα γίνει υπάκουος και δε θα μας ενοχλεί».

    Ο παντοδύναμος Υπουργός Εξωτερικών της Υπερδύναμης θεωρούσε έντεκα εκατομμύρια Έλληνες εμπόδιο και ενόχληση – και βυσσοδομεί εναντίον τους! Ψηλώνουμε δέκα πόντους, άπαντες.

    Πως τολμώ να ισχυρίζομαι πως είναι πλαστό;

    Όχι βέβαια επειδή το διέψευσε ο ίδιος (σιγά μην τον πιστέψουμε!). Αλλά πρώτον, επειδή κανένας πολιτικός, ακόμα και ηλίθιος (και ο Κίσιγκερ μόνον ηλίθιος δεν είναι) δεν κάνει ανοιχτά τέτοιες δηλώσεις. Δεύτερον, επειδή ποτέ δεν βρέθηκε αυτό το κείμενο. Τρίτον, επειδή ψάχνοντας αρχεία και Internet, βρήκα ότι όσοι έγραψαν γι αυτό, αντιφάσκουν μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον κ. Θ. Σταυρόπουλο (Ελευθεροτυπία 26-1-96) ελέχθη τον Νοέμβριο του 1973. Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός το τοποθετεί στο 1974. Κατά το περιοδικό Νέμεσις της Λιάνας Κανέλλη (με πηγή την Turkish Daily News της 17/2/1997) ειπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994.

    Σύμφωνα με άλλες πηγές δεν το είπε ο Κίσιγκερ αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας λόρδος Πάλμερστον στο βρετανικό κοινοβούλιο το 1850, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στην Αθήνα σε βάρος του βρετανού υπηκόου Πατσίφικου.

    Τελικά δεν έχει σημασία αν και ποιος και πότε είπε αυτή τη φράση. Εμάς μας χρειάζεται, μας ανεβάζει και μας συσπειρώνει. Άρα θα την προβάλουμε στον αιώνα τον άπαντα!»

    ======

    Ξέρω, ξέρω, "ο Δήμου αυτό, ο Δήμου εκείνο" και όλα αυτά τα γνωστά που ειπώνονται όταν κάποιος τολμήσει να τον αναφέρει σε οποιοδήποτε blog. Αν κάποιοι έχουν να πουν κάτι ουσιαστικό, σεβόμενοι τον εαυτό τους πρώτα από όλα ας περιοριστούν στα του κειμένου καθε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. O Κισσιντζερ δεν είπε ποτε κάτι τετοιο, και ειτε εισαι απόλυτος βλάκας είτε απόλυτος συκοφάντης που επαναλαμβάνεις κατι τοσο απόλυτα ΒΛΑΚΩΔΕΣ.

    Αλλα δεν πιστεύω πως θα σε ενδιαφέρει καν το γεγονός πως δεν το είπε. Οι τύποι που τοσο ηλιθιωδώς επαναλαμβάνουν αυτή την βλακεία ποτε δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ο Κίσσινγκερ ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο. Μέχρι πότε θα το αναπαράγετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εχω την εντύπωση πώς ο Κίσσινγκερ θα έπρεπε να βραβεύσει τον συγκεκριμένο βολευτή, μιάς και κάνει πολύ καλά τη δουλειά του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Προς κ. Μάριο Ματσάκη Κύπριο ευρωβουλευτή.
    Κύριε Ματσάκη μήπως θα ήταν καλύτερα να καταργήσουμε τελείως την Ελληνική γλώσσα; Μήπως θα ήταν καλύτερα να υιοθετήσουμε σαν μητρική μας γλώσσα την Αγγλική, που θα σας διευκολύνει δεδομένου ότι είναι δική σας μητρική;
    Κύριε Ματσάκη αρκετά έχει τραβήξει αυτή η χώρα και η γλώσσα μας από κάθε λογιών προοδευτικούς, δεν μας χρειάζονται άλλοι.
    Είμαστε φιλόξενος λαός όχι όμως και στο σημείο να καταστρέψουμε την γλώσσα μας προκειμένου να διευκολύνουμε τους ξένους. Εάν πράγματι μας αγαπούν ας μάθουνε τη γλώσσα μας όπως είναι.
    Θα σκεφτότανε ποτέ ένας γερμανός να καταργήσει έστω και μία από τις σαρανταποδαρούσες λέξεις τους για να διευκολύνουν την εκμάθηση της γλώσσας τους; Δεν το νομίζω.
    Εάν δεν αισθάνεστε υπερήφανος για την Ελληνική σας καταγωγή, υπάρχει λύση. Αν δεν κάνω λάθος έχετε και Αγγλική υπηκοότητα, δηλώστε Άγγλος και αφήστε μας στη δυστυχία μας. Δεν χρειαζόμαστε άλλους σωτήρες. gskastro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κάποτε στη Γαλλία τόλμησε κάποιος να προτείνει την κατάργηση των τόνων στα "e" και χύμηξε να τον φάει σύσσωμη η Γαλλική Ακαδημία!!!
    Εδώ στο ελλαδιστάν α) ο εν λόγω βουλευτής (τρομάρα του , αλλά και σ' αυτούς που τον ψήφισαν) θα βρει κουλτουριάρηδες συμπαραστάτες,β)κανένας ακαδημαϊκός δεν θα ενδιαφερθεί (έχει να κάνει η αλλαγή με το μισθολογικό του ; ) και γ) οι χρησιμοποιούντες τα greeklish δεν μας είπε τι να κάνουν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. - Γλωσσική απλοποίηση.

    - Κατάργηση "καθαρεύουσας" (Αττικού τυπικού) από Ράλλη, 1976

    - Κατάργηση τονικού συστήματος ("πολυτονικού"), άρα λησμονιά γλωσσικών δεδομένων (data)

    - Greeklish

    - Αγγλικοί τίτλοι, ελληνοαγγλικές φράσεις.

    ΤΩΡΑ, απλοποίηση γραφής

    τα λενε δυστυχως κι αλλοι

    http://anorthografies.blogspot.com/

    ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ.

    ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΟΡΘΙΟΙ!

    Δεν πάνε καλά οι άνθρωποι. Δηλαδή οι Γάλλοι, οι Τούρκοι, και κυρίως, οι ΑΓΓΛΟΙ γιατί δεν απλοποιούν την ορθογραφία τους;

    Οι Γραικύλοι λένε ότι τάχα δυσκολεύονται με την ελληνική ορθογραφία, τη στιγμή που οι ίδιοι μαθαίνουν ασμένως τα εντελώς "εξωγήινης" ορθογραφίας ΑΓΓΛΙΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Διαφωνω με τον βουλευτη. Κοιτα ομως πως εμεις μονοι μας, "αναβαθμησαμε" την γλωσσα μας.

    Κοιτα την ελληνικη κοινωνια πως χειριζεται την γλωσσα που υποτιθεται υπερασπιζεται, και μετα μπορεις ελευθερα να το παιξεις προστατης της. Κανεις δεν ενδιαφερεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΜΑΤΣΑΚΗΣματσακης.....

    ....τι μου θυμίζει αυτό το όνομα!

    Μήπως πρόκειται για μετανάστη Χανιώτη στην Κύπρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ...... ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΝΤΑΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.
    Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του
    Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.

    Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της
    οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα
    εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που
    θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει
    καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο
    άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

    Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του
    παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

    Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα
    στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή
    σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

    Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών
    ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές
    ικανότητες.

    Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή
    τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

    Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της
    Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του
    προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι
    καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

    Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας
    μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς
    όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο
    ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο
    συνεχίζεται.

    Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα
    εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής
    απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ'
    αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

    Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι
    θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το
    ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων
    πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται
    ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις
    χαρακτήρισαν σημειολογικές .

    Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη,
    και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα,
    κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η
    γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο)
    εννοείται με το αμ (σημαίνον).

    Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις
    έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές,
    σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που
    την χρησιμοποιούν.

    ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ,
    γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο
    αρθρώνων λόγο).

    Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις
    άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων
    αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε
    τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες
    γλώσσες.

    Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική
    γεωμετρική τους απεικόνιση.

    < BR>
    Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη
    =...LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο....,
    ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ...,
    ΣΥΜ..., κ.λπ..

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

    Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή
    ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες
    επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.

    Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές
    εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί
    να προχωρήσει.

    Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η
    Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για
    Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για
    χρώματα.


    SHKAT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. για αυτό τον λόγο έστειλαν και έκαναν τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ πρωθυπουργό , αυτά που ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ αυτά εφήρμοσε και ο Ανδρέας ας μην ξεχνάμε πως δεν ήταν έλληνας , η μάνα του ήταν εβραία εκ Πολωνίας και τον πατέρα του δεν τον χώνευε επειδή είχε χωρίσει την μάνα του

    shkat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κίριε ματσάκι, (όπος λεμε ένα ματσάκι μαϊντανόσ -αλίθια ποσ το γράφουμε αβτο, δεν μασ ίπεσ τίποτε για τα διαλιτικά), σου έβχομε να σου γαμίσουν τον ιό σου και το μουνί της μάνασ σου και τησ γινέκασ σου ι ίδιι τούρκι που γλεντούν με τισ τριπεσ σου καθιμερινά.

    Μάλον ξέχασεσ ότι μπορίσ να καταργίσισ ακόμι δίο γράματα: τα ξ,ψ. Να γίνουν κι αβτά δίψιφα (κσ,πσ), όστε να τα στρογκιλέψουμε κάτο από τα ίκοσι. κε με λίγι καλί προσπάθια, να τα καταργίσουμε όλα.

    Τι μασ χριάζετε ο γραπτοσ λόγοσ άλοστε; Εδό ι φίλι σου ι αμερικάνι επικινονούσαν με σίματα καπνού...

    ΥΓ. Διστιχόσ ι εβκολία ιοθέτισισ τον greeklish, ίνε πολί εβκολο να οδιγίσι σε τέτιεσ καταστάσισ. Η αλοτρίοσι έχι ίδι ξεκινίσι. Γριγορίτε.

    ΥΥΓ. Μου πήρε κανα δεκάλεπτο για να καταφέρω να γράψω αυτές τις λίγες γραμμές χρησιμοποιώντας την ορθογραφία ματσάκι. Εκπληκτικά παραγωγική η ιδέα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. τραβα στο νησι σου ρε ....και ασε μας ησυχους...αιντε τραβα στην μαυρη τρυπα με τις offshore εταιριες και ολους τους μακρυχεριδες και ασε μας ησυχους εμας εδω στο ελλαντα...
    βασικα καταλαβες ή να στα γραψω στα εγγλεζικα για να τα πιασεις πιο ευκολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. -

    Το "δόλια ανθελληνική επίθεση" μου θυμίζει ΚΝΙΤΗ σε έξαρση!

    Όσο για τα λόγια του ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ, ποιός τον γαμ.....

    Η πραγματικότητα είναι, ότι την Ελληνική γλώσσα δεν την γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό κάνει πολλά ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη.

    Για τα άτομα με δυσλεξία (ποσοστό που αγγίζει το 10% του πλυθυσμού) δεν είναι παρά μία τραγωδία.

    Το επίπεδο εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στα σχολεία ακολουθεί απλά το επίπεδο της γενικής παιδείας. ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΤΟΣ σε παγκόσμια κλίμακα.

    Η πρόταση του Κύπριου για μία απλοποίηση πιθανόν να έκανε καλό. Όμως πρέπει να συνδυαστεί με γενικότερη άνοδο της παιδείας (δύσκολο - και απαιτείται στρατηγική βάθους 10-15 ετών για να δούμε αποτελέσματα).


    -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ακόμα ένας γελοίος "πανοικουμενιστής" στον οποίο θα πρέπει να ρίξουμε τη πέτρα του αναθέματος. Η δήθεν "απλοποίηση" της ελληνικής γλώσσας, είναι το πρώτο βήμα για την τελική εισαγωγή της αγγλικής, ως επίσημης γλώσσας του Ελληνικού κράτους. Το δεύτερο βήμα είναι η εισαγωγή του λατινικού αλφάβητου. Η χαρά των απανταχού ανορθόγραφων! Η αρχή φυσικά έγινε επί τριτοδρομικού σοσιαλισμού του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος εφάρμοσε στη γλώσσα την γνήσια σοσιαλιστική νοοτροπία της ισοπέδωσης: Αφού ο "λαός" δεν μπορεί να φτάσει στο ύψιστο επίπεδο της μητέρας γλώσσας ΟΛΩΝ των ευρωπαϊκών γλωσσών, ας "κατεβάσουμε" την γλώσσα στο δικό του επίπεδο. Έτσι καταργήθηκαν οι τόνοι, οι μετοχές, τα απαρέμφατα, οι δοτικές, ως "αναχρονιστικά κατάλοιπα της συντήρησης", τα δε επιρρήματα κατακρεουργήθηκαν από τους "προοδευτικούς" της αριστερής θολοδιανόησης και λήγουν σε -α, αντί του σωστού σε -ως.(Προηγούμενα, ενδεχόμενα, κύρια, πιθανά, αντί προηγουμένως, ενδεχομένως, κυρίως, πιθανώς, όπως λέμε σαφώς και όχι σαφά, κακώς και όχι κακά!). Τα αρχαία εξοβελίστηκαν από τα σχολεία, ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ, κάτι που είχε ως απότοκο, τα σημερινά παιδιά να μην μπορούν να αρθρώσουν ένα συνεκτικό λόγο, το λεξιλόγιό τους να περιορίζεται σε 300 το πολύ λέξεις και αυτές διεμβολισμένες από αγγλικούς βαρβαρισμούς και το χειρότερο, όταν καλούνται να γράψουν μια έκθεση, να πρέπει να τους "μεταφράσεις" το θέμα!
    Πως να πείσεις λοιπόν τους πολέμιους της γλώσσας μας, ότι κάποιος που γνωρίζει άριστα την ελληνική, μπορεί να μάθει ευκολότατα οποιαδήποτε ευρωπαϊκή γλώσσα. Και όταν κάποιος γνωρίζει και χειρίζεται άριστα την μητρική του γλώσσα, τότε μπορεί να εκφράσει σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, πράγματα, καταστάσεις, διευρύνοντας κατά συνέπεια το πνεύμα του. Ίσως όμως τελικά κάποιοι απεργάζονται αυτό ακριβώς: Την πνευματική ένδεια αυτού του λαού, ώστε να είναι ευκολότερα ποδηγετούμενος. Ε, λοιπόν ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΝ. Υπό αυτό το πρίσμα, "πεζεβέγκη" Μάριε Ματσάκη, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ματσάκη

    ΓΑΙΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΕΦ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ο Ματσάκης μονίμως λέει και κάνει μαλακίες για να μένει στην επικαιρότητα, είναι ο ιδανικός τύπος για πρωινάδικα και παράθυρα. Όσο για τον Κίσιντζερ, δεν είπε ούτε σκέφτηκε ποτέ αυτά που γράφεις, είναι ιδεοληψίες των φοβικών και συμπλεγματικών. Σιγά μην ασχοληθεί ο Κίσιντζερ μαζί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ο ΜΑΤΣΑΚΗΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ "ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ( "ΕΙΣΒΟΛΗ" ΣΤΙΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ Κ.Λ.Π.)MAΣ EXEI ΨΟΦΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ.....ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Α(Υ)ΝΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΠΟΡΤΑ. ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. ΣΚΑΤΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Η πρόταση του Ματσάκη είναι βέβαια σωστή αλλά ανήκει στο μέλλον. Οι Ελληνόφωνες με τον εθνικισμό και αρχαιολαγνεία που τους διακρίνει δεν είναι δυνατό να τη δεχτούν επί του παρόντος.
    Εγώ προσωπικά θα πήγαινα λιγάκι πιο πέρα και θα πρότεινα και την αλλαγή των χαρακτήρων με λατινικούς.
    Δεν μπορώ να δω σε τι χρησιμεύουν τα πολλά ‘ι’ ,’ε’και ‘ο’.
    Μόνο για να σπαταλιέται χρόνος και προσπάθεια στα σχολειά για την εκμάθηση και απορρόφηση της άχρηστης ορθογραφίας.
    Οι τούρκοι με τον Ατατούρκ εκλατίνισαν το αλφαβητό τους με μεγάλη επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. μα τι λέτε, δεν παθένι κατι το κακο ι ελλινικι γλόσα, μονο απο εσθιτικίς άποψις, η εμφάνισι τον κιμενον αλαζι, κατα τάλα ότι ήταν να πάθι το έπαθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΕΥΤΥΧΩΣ

    ΔΕΝ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟ ΔΙΦΩΝΟ ΟΥΥΥΥ

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΆΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. βρε κόπανε Κ.ΑΡ.

    ποιός σου είπε ότι είχαμε όρεξη Δευτεριάτικα να διαβάζουμε τις μπούρδες της Λεσβίας που έγραψε μαλακίες για ''ρητά'' του Κίσσιγκερ.
    Κάποια Εβραία της έφαγε μιά ερωμένη και η Λεσβία λυσσάει έκτοτε εναντίον των Εβραίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΑΝΤΕ και πηδήξου ματσάκη. Τι σχέση έχουν οι παπαριές σου με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσα; Περιορίσου στα χαλούμια και τις σεφταλιές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. ΕΝΤΑΞΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
    ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ,
    ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΑΡΑΤΕ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΜΕ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΛOIΠON ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ,
    ΤΟΝ ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ,
    ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΣΟΓΛΑΝΑΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  53. A VISION OF THE FUTURE...

    του SNB


    Το κείμενο που ακολουθεί έχει άγνωστο συντάκτη και ημερομηνία 1997.

    Αυτά για τους "παλιούς" στο διαδίκτυο. Το παραθέτω μόνο για να καταδείξω το γελοίο του ισχυρισμού περί περεταίρω απλοποίησης της Ελληνικής γραφής, όπως αναφέρεται σχετικά εδώ.
    Οπως βλέπετε κι εσείς, ανάλογες γελοιότητες έχουν επιχειρηθεί κι αλλού στο παρελθόν καθώς η ανθρώπινη βλακεία δεν είναι αποκλειστικά Ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο.
    Και το κράξιμο του εκάστοτε πρωτοπόρου σε αυτήν, φυσικό επακόλουθο!

    A VISION OF THE FUTURE...

    Having chosen English as the preferred language in the EEC, the European Parliament has commissioned a feasibility study in ways of improving efficiency in communications between Government departments.

    European officials have often pointed out that English spelling is unnecessary difficult; for example: cough, plough, rough, through and thorough. What is clearly needed is a phased program of changes to iron out these anomalies. The program would, of course, be administered by a committee staff at top level by participating nations.

    In the first year, for example, the committee would suggest using 's' instead of the soft 'c'. Sertainly, sivil servants in all sities would resieve this news with joy. Then the hard 'c' could be replaced by 'k' sinse both letters are pronounsed alike. Not only would this klear up konfusion in the minds of klerikal workers, but typewriters kould be made with one less letter.

    There would be growing enthusiasm when in the sekond year, it was anounsed that the troublesome 'ph' would henseforth be written 'f'. This would make words like 'fotograf' twenty per sent shorter in print.

    In the third year, publik akseptanse of the new spelling kan be expekted to reash the stage where more komplikated shanges are possible. Governments would enkourage the removal of double letters which have always been a deterent to akurate speling.

    We would al agre that the horible mes of silent 'e's in the languag is disgrasful. Therefor we kould drop thes and kontinu to read and writ as though nothing had hapend. By this tim it would be four years sins the skem began and peopl would be reseptive to steps sutsh as replasing 'th' by 'z'. Perhaps zen ze funktion of 'w' kould be taken on by 'v', vitsh is, after al, half a 'w'. Shortly after zis, ze unesesary 'o' kould be dropd from words kontaining 'ou'. Similar arguments vud of kors be aplid to ozer kombinations of leters.

    Kontinuing zis proses yer after yer, ve vud eventuli hav a reli sensibl riten styl. After tventi yers zer vud be no mor trubls, difikultis and evrivun vud fin it ezi tu understand ech ozer.

    Ze drems of the Guvernmnt vud finali hav kum tru.

    Το πόστ υπάρχει ολόκληρο εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Βλάκας, τελείως βλάκας το άτομο...
    Το ίδιο και για τους υποστηρικτές του.

    Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα, τέρατα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Matsaki ta paketouthia me ton VILON mou eine etoima ela na ta pareis
    KYPRAIKO GAIDOYRI
    Eleos me afta t arxidia tous Kypraious tous plironoume mia zoi kai vgenoune kai apo pano na mas poune pos tha milame tin glossa mas
    Re sys ama den sas aresei milate Tourkika- rossika i oti allo skata theletai emas na mas afisetai ysixous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Τα πρωτόκολλα των σοφών της Ελλάδας

    Μια διαχρονική «δήλωση»


    Υπήρξε αναμφίβολα η συνωμοτική θεωρία της δεκαετίας. Ο λόγος για την περιβόητη «δήλωση Κίσινγκερ», που -παρά την οφθαλμοφανή πλαστότητά της- περιφέρθηκε (και εν μέρει εξακολουθεί να περιφέρεται) ως μέγα ντοκουμέντο από ΜΜΕ σε ΜΜΕ, «αποδεικνύοντας»:

    (α) ότι οι Ελληνες, ως τέτοιοι, αποτελούμε έναν από τους βασικούς στόχους των «σκοτεινών κέντρων» της παγκόσμιας πολιτικής, και (β) ότι βασικό όχημα αυτής της επίθεσης συνιστά η προσπάθεια των παραπάνω σκοτεινών κύκλων να αποκοπεί ο «ελληνισμός» από τις «ρίζες» της γλωσσικής, θρησκευτικής, κ.λπ. παράδοσής του.

    Ο ρόλος του ίδιου του Κίσινγκερ στην όλη μυθοπλασία είναι προφανής: εκτός από νεκροθάφτης της ενιαίας Κύπρου το 1974, ο μυστικοπαθής πάλαι ποτέ σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και υπουργός Εξωτερικών του Νίξον έχει το επιπλέον «προσόν» της γερμανοεβραϊκής καταγωγής, που λειτουργεί προωθητικά για όσες συνωμοτικές θεωρίες δεν αρκούνται στον απλό αντιαμερικανισμό. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι πρώτο θύμα αυτής της παραφιλολογίας είναι η προσπάθεια για μια ορθολογική ανάλυση της ίδιας της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

    Ας επιστρέψουμε, όμως, στο ιστορικό της «δήλωσης». Ηταν Φεβρουάριος του 1997, όταν το περιοδικό «Νέμεσις» της Λιάνας Κανέλλη δημοσίευσε, ως ένθετο σε μια πολυσέλιδη συνέντευξη με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, το παρακάτω «απόσπασμα ομιλίας του Χένρι Κίσινγκερ από [sic] τη βράβευσή του από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον», που (υποτίθεται ότι) είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 1994:

    «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».

    Ως πηγή του δημοσιεύματος υποδεικνύεται η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News» της 17.2.97.

    Παρά τον προφανή παραλογισμό του, το «ντοκουμέντο» έγινε πανηγυρικά δεκτό από μια πλειάδα αναλυτών που έσπευσαν, αντιγράφοντας ο ένας τον άλλο, να το επικαλεστούν ως το απόλυτο επιχείρημα υπέρ της «ανάγκης» για «εθνική καθαρότητα»: από το «Νέμεσις», η «δήλωση Κίσινγκερ» περνά έτσι στο «Χρόνο» της Κομοτηνής (12.3.97) κι από κει στο επετειακό μήνυμα Σαρτζετάκη για την 25η Μαρτίου, την «Εστία» και τα «Πολιτικά Θέματα» (30.5.97) ταυτόχρονα την αναδημοσιεύουν αλυσιδωτά η «Ελεύθερη Ωρα», το «Δικαίωμα» (3.1997), ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (14.8.97) και, στο «Βήμα», οι Χρήστος Γιανναράς (24.8.97) και Μάριος Πλωρίτης (31.8.97). Καθένας προσθέτει και το δικό του «ερμηνευτικό» αλατοπίπερο, με κοινή συσισταμένη την «απόδειξη» της «συνωμοσίας» από τα ίδια τα πράγματα: η «αδιαφορία στην Ελλάδα για την προκλητικά ωμή δήλωση
    του Κίσινγκερ», γράφει χαρακτηριστικά ο Γιανναράς, «είναι απτή απόδειξη ότι η στρατηγική που εισηγήθηκε ο πολύς Χένρι έχει τεθεί σε εφαρμογή με εντυπωσιακά κιόλας αποτελέσματα»...

    -Τι κι αν η «δήλωση» διαψεύσθηκε (ως γεγονός και ως περιεχόμενο) γραπτώς από τον ίδιο τον Κίσινγκερ («Πολιτικά Θέματα» 13.6.97);

    -Τι κι αν η πρωτότυπη «πηγή» της ακόμη αναζητείται, όπως αμήχανα ομολογεί εκ των υστέρων η ίδια η Κανέλλη («Νέμεσις» 10.1997), απορώντας που «δεν βρίσκεται το φύλλο αυτό» της «Turkish Daily News» ούτε στο Ιντερνετ ούτε στα γραφεία της εφημερίδας;

    Οσοι προσπάθησαν να εξηγήσουν την απάτη, όπως ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, λοιδωρούνται σαν «τοποτηρητές και αμύντορες εν Ελλάδι της υπολήψεως του Κίσινγκερ» (Χρ. Σαρτζετάκης), ενώ το πλαστό «ντοκουμέντο» θα υιοθετήσουν και αρθρογράφοι όπως ο Κ. Μπέης («Ε» 15.10.97), ο Στ. Παπαθεμελής («Βήμα» 2.8.98) ή ο Ν.Ψυρούκης («Ελλοπία» 11.1998). Γιατί να πιστέψει κανείς τον πάλαι ποτέ «μάγο» της αμερικανικής διπλωματίας;

    Κι όμως... Η καλύτερη απόδειξη για την πλαστότητα της «δήλωσης» είναι το γεγονός ότι αυτή είχε δημοσιευθεί οκτώ τουλάχιστον χρόνια πριν από τότε που υποτίθεται πως έγινε! Στην «Ελευθεροτυπία» της 26.1.1987, ο δικηγόρος Θ. Σταυρόπουλος τη χρησιμοποιεί -κι αυτός- ως επιχείρημα για την «ανάγκη» επιστροφής των αρχαίων στα γυμνάσια. Η μόνη διαφορά, εδώ, αφορά τη χρονολόγησή της: Νοέμβριος του 1973, «ακριβώς μετά τη σφαγή του Πολυτεχνείου»...




    ΔΙΑΒΑΣΤΕ

    Αθανασίου Στριγά «Παγκόσμιοι εντολοδότες» (εκδ. Νέα Θέσις, Αθήνα 1993). Η μητέρα όλων των μπεστ σέλερ του συγγραφέα. Πολλά
    γεγονότα, πολύ μυστήριο και δημιουργική φαντασία.

    Αθανασίου Στριγά «Η Μαύρη Βίβλος των Ελλήνων πολιτικών» (εκδ. Νέα Θέσις, Αθήνα 1994). Επιτομή όσων κατά καιρούς έχουν γραφεί για τους
    διαπλεκόμενους eλληνες πολιτικούς. Προστίθεται η απαραίτητη σχέση των πολιτικών με τις διεθνείς μυστικές υπηρεσίες.

    Αθανασίου Στριγά «Πολυτεχνείο 1973» (εκδ. Νέα Θέσις, Αθήνα 1996). Καρικατούρα της ηρωικής εξέγερσης, όπου οι αφελείς φοιτητές εμφανίζονται άβουλα όργανα της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ.

    Κυριάκου Βελόπουλου «Ξυπνήστε. Η Ελλάδα αιμορραγεί. Το απαγορευμένο βιβλίο για τους Ελληνες» (τόμος Α', εκδόσεις Κάδμος, Θεσσαλονίκη).

    «Ξυπνήστε. Η Ελλάδα αιμορραγεί. Δούρειοι ίπποι εναντίον του έθνους» (τόμος Β', εκδόσεις Ιστοριογνωσία, Θεσσαλονίκη 1999). Δύο ογκώδεις τόμοι αφιερωμένοι στους ποικιλώνυμους εχθρούς του ελληνισμού και τα σκοτεινά τους σενάρια κατά του έθνους.

    Πάνος Καμμένος «Τρομοκρατία. Θεωρία και πράξη» (Ελληνική Ευρωεκδοτική, Αθήνα 1900). Το βιβλίο που ανέδειξε τον 25χρονο διοικητή μιας «προβληματικής» υπό αποκρατικοποίηση σε πολιτικό αστέρα της νέας δεξιάς. 586 προχειρογραμμένες σελίδες περί παντός του επιστητού, με αναρίθμητα λάθη και κεντρικό ιστό τη σχέση ΠΑΣΟΚ και 17Ν.

    ΔΕΙΤΕ

    Λούνα Παρκ (Luna Park) του Πάβελ Λουνγκίν (1992). Η άνοδος του νεοναζισμού και του αντισημιτισμού στη σύγχρονη Ρωσία, ως αποτέλεσμα κομμουνιστικής συνωμοσίας με ολίγην από... Εβραίους.

    Talk Radio του Ολιβερ Στόουν (1988). Τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» ως πηγή έμπνευσης ενός αμερικάνου ναζιστή δολοφόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ο ΜΑΤΣΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΤΗΡΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ΕΝΤΑΞΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
    ΜΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ,
    ΜΗΝ ΤΟΝ ΒΑΡΑΤΕ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΜΕ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΛOIΠON ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ,
    ΤΟΝ ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ,
    ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ
    ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΣΟΓΛΑΝΑΡΑΣ.

    αληθεια ο ματσακησ ειναι εκεινοσ που τον κατηγορουν για αρχαιοκαπηλεια και πολλα αλλα αξιοποινα αδικηματα στην κυπρο, κατι για συνεργασιεσ μα τουρκουσ και δεν ξερω τι αλλο?
    ειναι αληθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ματσακισ ινε αλιθια οτι στι Κιπρο σε λενε προδοτι γιατι ιποστιριζισ αγκλικα συμφεροντα στα κατεχομενα ?
    ινε δεν ινε εσι ισε μαλακασ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΜΑΤΣΑΚΗΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ
    ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΙΡΙΖΟΥΜΕ(ΚΥΠΡΟ)ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΣΗΜΑΙΑ,ΑΚΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ
    ΣΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ
    ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΑΥΤΟΣ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΕ
    ΚΥΠΡΙΟΣ/ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ
    Ε Λ Λ Λ Η Ν Α Σ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΑΘΕΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Mpa symetexei kai o Dhmou sto dialogo? Sa'mpolous yperaspistes den exei o kyrios Kissinger? Oso gia to Matsakh, prokeite gia gnwsto karaggiozh kai den axizei na asxoloumaste mazi tou. Afto pou me anhsyxei einai pou o Giwrgakhs diwrise th Diamontopoulo (afth pou proteine na ginoun ta agglika epishmh glessa mas an theimaste...) ypeftynh paidias tou Pasok. Fantasou na ginei h legamenh ypourgos paidias an pote kerdisoun tis ekloges (pou den ...alla pote den xereis). Tyfla ne'xei o Kissinger me tous prodwtes pou exoume gemisei.

    Kai mhn arxisetai tis aidies oti grafw Greeklish, aplws eimai sto exwteriko kai den exo Ellhnikh grammatoseira.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Εγω λεω να την καταργησουμε εντελως,μιας και εχνολει τοσο τους θολοκουλτουριαρηδες.Πως ομως θα μας τσαμπουνανε τις παπαριες τους μετα,που συχνα κοσμουν με δυσκολονοητες λεξεις,ετσι ωστε να δειχνουν οτι κατεχουν τη βαρια κουλτουρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Εγώ προτείνω αυτός ο κανόνας να εφαρμοστεί μόνο στον κύριο Ματσάκη. Δηλαδή θα λέμε Ματσάκι. Μετά από καμιά βδομάδα θα λέμε Ματσάκ, αφού θα έχουμε μπει σε τροχιά εκπτώσεων του αλφαβήτου...Μετά από λίγο καιρό θα λέμε "Ματσά"...λίγο αργότερα..."Ματσ"...μετά "Μα"...Τότε θα είναι η περίοδος που οι γλωσσολόγοι στα συνέδρια θα βρίζουν και στα πρακτικά θα υπάρχει το "Μα-Μα", που στη σημερινή "φλύαρη" γραφή θα σημαίνει "Μαλάκα Ματσάκη"...Μετά από λίγο καιρό θα κυκλοφορεί το "Μ" και θα συνομιλούμε με τις αγελάδες...μετά όμως τί θα υπάρχει?...Πολύ σωστά...""...και ο ματσάκισ θα ξεχαστεί...πάλι καλά που ο ματσάκισ μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε το "ου"...για να πούμε "τσου ρε ματσάκι!"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Αυτή η μούρη του Ματσάκη, δεν θυμίζει και πολύ χαρακτηριστική μούρη Κύπριου. Ειμαστε σίγουροι για τους προγόνους του; Και εν πάση περιπτώση να ασχολείται με οποιοδήποτε αλφάφητο θέλει εκτος από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Αρκετά έχουμε τραβίξει από δαύτους και από γραμματικομετατροπείς σε στυλ (γ)Ράλλη και τριχοσοσια-ληστάδων. Αν θέλει να δείξει και αυτός κάτι να πάρει σβάρνα τα βουνά και τα λαγκάδια όπου της Κύπρου και της ανατολίας για να βρούμε κάποτε και εμείς τους αγνοούμενους που από ενδοκυπριακή ουσιαστικά διαφορά κατάντησε ελληνοκυπριακοτούρκικο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ρε φιλε, ιδιωτικε υπαλληλε, ερχεσαι και κανεις παραλληλισμο, με τα Τουρκικα;
    Τι σκατα πια; Δεν εβρισκες καμμια αλλη γλωσσα με μικροτερη κουλτουρα πισω της απ αυτη;
    Μου φαινεται, οτι δεν παμε καλα.
    Δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Μαλακα Ματςακοι (για να στην σπασω) μυν τωλμοισεις να πατοισις τω πωδοι σου στο Ελλαda.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. @ SHKAT

    Αποκαλυφθηκε απο εγγυρες πηγες οτι το Hellenic Quest ηταν μια ιδεα του Χιονανθρωπου των Ιμαλαϊων σε συναντηση με την παρεα του, τον Μεγαλοπόδαρο, τον Πολ Μπάνυαν και τον Αη Βασιλη οπου αποφασισαν να κανουν μια κινηση για να ζητησουν εμπρακτη συγγνωμη απο τους Ελληνες επειδη αυτοι ως συμβουλοι του Κισιντζερ τον ειχαν οδηγησει να κανει τη γνωστη απεχθη δηλωση.

    Ιαγος

    ΥΓ Δεν κανω πλακα, μου το εξομολογηθηκε σε ακτ' ιδιαν συζητηση ο Νικος Δημου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Kε ανωνυμε πρωτοκολλε.(οχι των σοφων, αλλα των χαζων).
    Ανεξαρτητα απο το εαν εγινε η οχι η δηλωση απο τον Κισσιγκερ, το ζητημα ειναι, αν κερδισαμε τιποτα, απο την "απλοποιηση" της γλωσσας μας, απο το 76 και μετα.
    Εγω λοιπον, σε πληροφορω, οτι μετα απο 35 χρονια μεσα στο κουρμπετι του Ελληνικου Σχολειου,οι επιδοσεις των μαθητων τοσο στη γλωσσα, οσο και στα αλλα μαθηματα,επεσαν και δεν ανεβηκαν, οπως ελεγαν τα τοτε παπαγαλακια του προοδευτισμου.
    Εβγαλαν τα Αρχαια απο το Γυμνασιο.Ε και;Πηγαιναν μετα στο Λυκειο και δεν ξερανε την τυφλα τους, με αποτελεσμα να αναγκαστουν, να τα ξαναφερουν σε καποιο βαθμο, που δεν εξυπηρετει τιποτα σε πληροφορω.
    Και οχι μονον αυτο.Εχουν προβλημα με την κατανοηση κειμενου.
    Εκανα αλλο μαθημα, οχι γλωσσικο και σε πληροφορω, οτι αναγκαζομουν μετα, αφου ειχα πει ο,τι επρεπε, να τους βαζω να το διαβαζουν και απο το βιβλιο, ενωπιον μου, ωστε να υπογραμμιζουν τις ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.
    Και δεν ηξεραν ποιες ηταν αγνωστες!Ουτε αυτο.
    Μιλαμε για τραγωδια, αλλα εσεις εισαστε στον κοσμο σας.
    Αν οι εξετασεις στο τελος, ηταν οπως παλια, με θεματα ΑΓΝΩΣΤΑ,επι της διδακτεας υλης δηλαδη, τοτε θα σας ελεγα εγω ποσοι θα μπαινανε.
    Και η χαριστικη βολη.
    Στο Σχολειο, που ημουν στο τελος της "θητειας" μου, εκεινοι,η μαλλον εκεινες, που παρουσιαζαν φοβερες επιδοσεις στα γλωσσικα μαθηματα, ηταν οι Αλβανιδες.Και εβλεπες να παιρνουν στην Εκθεση 18, ενω πολλοι Ελληνες, με μητρικη τη γλωσσα, 06!!
    Ασε στα Αρχαια. Δραματα σου λεω.
    Παντως η γλωσσα, "αναβαθμιστηκε".Απλοποιηθηκε.Εγινε ευκολη για τους χαζους.Αλλα τελικα, ουτε αυτους ωφελησε, αλλα και τους αλλους εβλαψε.
    Γιατι το μυαλο του ανθρωπου, θελει εμποδια για να βελτιωνεται. Οχι διευκολυνσεις.Γιατι τοτε, αποβλακωνεται.
    Αν δεν τα πιστευετε αυτα που λεω, ρωτηστε καναν παλιο καθηγητη η δασκαλο να σας τα πει κι εκεινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Τα ελληνικά ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κινδυνεύουν από τις κατα καιρούς ανεδαφικές προτάσεις διαφόρων. Στο παρελθόν μερικοί είχαν επίσης προτείνει την αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό και άλλα φαιδρά, τα οποία βέβαια έπεσαν στο κενό.

    Από το τέλος της δεκαετίας του 1980 τα ελληνικά έχουν ενταχθεί στα συστήματα πληροφορικής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO), στο πλαίσιο της υποστήριξης της πολυγλωσσίας. Πρόσφατα γίνονται προσπάθειες για προώθηση και του πολυαλφαβητισμού, δηλαδή τη γνώση χρησιμοποίησης αλφαβήτων κάθε ευρωπαϊκής γλώσσας από όλους τους Ευρωπαίους. Βέβαια κι εδώ τα Ελληνικά δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις άλλες γλώσσες αφού από το 1995 όλοι οι προσωπικοί υπολογιστές που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά υποστηρίζουν το ελληνικό αλφάβητο όχι μόνο για τα Ελληνικά αλλά (κυρίως) για τα μαθηματικά με βάση το πρότυπο Unicode (ισοδύναμο με το ISO 10646). Από το 2002 μάλιστα υποστηρίζονται και τα πολυτονικά ελληνικά.

    Όσο για τις υποτιθέμενες δηλώσεις Κίσινγκερ ο Νίκος Δήμου έκανε το καλύτερο σχετικό σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα:
    ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ.
    Τι περιμένατε δηλαδή;



    Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα:
    ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ.
    Τι περιμένατε δηλαδή;


    Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα:
    ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ.
    Τι περιμένατε δηλαδή;



    Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα:
    ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ.
    Τι περιμένατε δηλαδή;



    Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα:
    ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ.
    Τι περιμένατε δηλαδή;


    Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα:
    ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ.
    Τι περιμένατε δηλαδή;




    Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα:
    ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ.
    Τι περιμένατε δηλαδή;



    Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα:
    ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ.
    Τι περιμένατε δηλαδή;


    Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα:
    ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ.
    Τι περιμένατε δηλαδή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Henry Kissinger: «The Greek people are anarchic and difficult to tame. For this reason we must strike deep into their cultural roots: Perhaps then we can force them to conform. I mean, of course, to strike at their language, their religion, their cultural and historical reserves, so that we can neutralize their ability to develop, to distinguish themselves, or to prevail; thereby removing them as an obstacle to our strategically vital plans in the Balkans, the Mediterranean, and the Middle East.

    Yποστηριξτε κι άλλο τον χασάπη της Κύπρου ,Χένρυ Κίσσινγκερ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ "ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ", Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

    ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ, ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ DNA ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΗΛΙΟΓΟΥΣΗ.

    ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ, ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Άντε γαμήσου ρε πουτάνας γιε Κύπριε. Που να σου γαμήσουν το σπίτι οι Τούρκοι, ξεκωλιάρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Αυτό το έχω ξαναδιαβάσει σε μπλογκ πριν μήνες

    http://kakoslykos7.blogspot.com/2008/04/k.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΑ ΕΙΠΕ Η ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ Ο ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ Ο ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΠΕ. ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΠΑΡΩΝ;Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΝ Η ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΝ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΩ ΠΑΣΟ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΣ ΤΟ ΨΑΞΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΨΑΧΝΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. SHKAT

    16 Ιούνιος 2008 1:58 μμ:
    -----
    Π ο λ ύ κ α λ ό ! Μπράβο!
    =============================

    Προς τους υπολοιπους:
    Δεν ειναι αναγκη να ΒΡΙΖΟΥΜΕ οποιον εχει αλλη αποψη!
    ΔΕΝ βοηθαει αυτο τη συζητηση!

    Επειτα σ' αυτο το ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΟ ΜΠΛΟΓΚ, όπως αυτοδιαφημιζεται,
    τι περιμενεις να δεις;
    Διατριβές;

    Τέλος μην αναφερεστε σε πεθαμενους
    (Κισιγκερ, της γνωστης τραπεζας με τον ροκφελερ συνιδιοκτητης)

    και ποιος τη γαμει τη ΚΥΠΡΟ
    αυτο το ΚΩΛΟΝΗΣΗ
    ΠΟΥ ΝΑ ΒΥΘΙΣΤΕΙ να γλυτωσουμε;

    Ολοι εκει ειναι βουλευτες, υπουργοι, γραμματεις κλπ., κλπ., μια σταλια τοπος που ουτε δημαρχος δεν ηθελα ναμουνα εκει
    με τα γαϊδουρια τα πιο μεγαλα σε ολο το κοσμο
    γνωστα σα κυπριακα

    που θελουν να εχουν και αποψη
    χαρη θα τους κανουν οι τουρακαλαδες
    να καταλαβουν ολο το βρωμονησι
    να ησυχασουμε

    ΑΡΧΙΔΑΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ, ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΕ ΚΥΠΡΙΕ!!!
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΩ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Πρόκειται για βλακεία και ανθελληνική κίνηση μεγάλου μεγέθους.
    Αν γίνει κάτι τέτοιο όσοι έχουν μάθει να διαβάζουν με την κανονική ορθογραφία θα δυσκολεύονται με την απλοποίηση, γιατί το διάβασμα των λέξεων γίνεται με εικόνες, και η εικόνες θα είναι πολύ διαφορετικές.
    Βρε άντε ουστ από δω. Είσαι και ευρωβουλευτής. Ποιανού κόμματος είναι; Κάτι σαν ΣΥΡΙΖΑ μου μοιρίζει σε Κυπριακή έκδοση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. ΔΟΣΙΛΟΓΕ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΕ.ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΑΛΙΟΡΟΥΦΙΑΝΕ.ΤΗΝ ΕΒΑΨΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΑ ΔΙΝΟΥΝ ΒΗΜΑ ΣΕ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΝ ΤΑ BLOG ΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΤΣΑΚΗ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ.
    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    Η ΛΕΞΗ ΚΡΥΟ = Ι+< = Κ = Ενέργεια που έρχεται από διάφορες διευθύνσεις
    Ρ = Ι+ο = Ρέει από τον αόρατο κόσμο πρός τα κάτω
    Υ= διοχετεύεται και συσσωρεύεται
    Ο = περιορισμένος χώρος

    δηλαδή ΚΡΥΟ είναι η συσσώρευση της ενέργειας κάτω σε περιορισμένο χώρο
    Πράγματι τότε έχουμε αυτή την άισθηση.
    Αν αλλάξει οτιδήποτε τότε αντιλαμβάνεστε τί εννοούμε όταν θα λέμε ΚΡΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. ΝΕΦΕΛΙΝ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΓΙΑΧΒΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Καλά μου παιδιά εγώ λέω να καταργήσουμε το ΄΄ Ν ΄΄ να δω πως θα μειλάνεν οι μαλάκεν οι Τζιπριότενς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Να τον εκτελέσουνε ως προδότη. Άθλιος! Αν δε του αρέσουν τα Ελληνικά ως έχουν μπορεί να μιλήσει Τουρκικά τα οποία προφανώς μιλάει και γράφει άριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Μπορείς να μας δώσεις μιαν ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ πηγή, όπου μπορούμε να βρούμε την ετυμολογία που παραθέτεις;

    Διότι διαφορετικά, λυπάμαι, φίλε μου, αλλά πρόκειται απλώς για ... ΚΡΥάδες ...

    Όπως ακριβώς και το άθλιο "Λερναίο" κείμενο για το υποτιθέμενο "Hellinic Quest", που αποτέλεσε την αφορμή ώστε να εκστομίσει παρόμοιες ΚΡΥάδες ο ίδιος ο υπουργός παιδείας ... έντερο = εντός και ρέω !!!

    Τα 'χουμε κάνει όλα ... σαν κι αυτά που ρέουν μες στα έντερα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Οποιος ἐχει διαβἀσει τὀν παπποὐ ΟΜΗΡΟ(μὀνο μἐ κεφαλαἰα γρἀφεται)καταλαβαἰνει τἰ γλὠσσα εἰμαστε τυχεροἰ νἀ κατἐχουμε καἰ νἀ απομονὠνουμε τοὐς πανηλιθἰους,τὐπου ματσἀκι(μὀνο μἐ μικρἀ γρἀφεται).bcd

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Είναι άλλο ενα βήμα Έλληνες για να μπορέσουν να καταπατήσουν την ΕΛΛΑΔΑ μας όλοι αυτοί που μισούν τον πολιτισμό μας την ιστορία μας και τον λόγο της ύπαρξής μας!!Μας φοβούνται Έλληνες!Μπορείτε να αναρωτηθείτε για ποίον λόγο;;!!Έλληνες αφυπνισθείτε και στις επόμενες εκλογές πετάχτε εκτός βουλής όλες τις ανθελληνικές ψευτοαριστερές και ψευτοπροοδευτικές φωνές!!Πιστέψτε μας μέσα στην βουλή δεν είναι λίγοι αυτοί που συμερίζονται την άποψη του κυρίου αυτου που δεν γνωρίζει προφανώς την σημασία της Ελληνικής γλώσσης!!Αυξήστε την δύναμη των πατριωτικών και γνήσιων Ελληνικών φωνών μέσα στο Ελληνικό κοινοβούλιο και διώχτε κάθε ανθελληνική φωνή!!Όλοι μαζί Έλληνες μπορούμε!!!

    Λ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. ο τυπος ειναι και πολυ βλαξ...αυτος σε λιγο θα μας πει και πως να γαμ@με....αντε ρε ανορθωγραφε ηλιθιε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Βρε σεις λέτε να τον είχαν πιάσει τότε οι Τούρκοι και από το πολύ γα…… ο άνθρωπος δεν ξέρει τι λέει. Αλλά δεν φταίνε αυτοί εμείς φταίμε και το 54 και το 64 και το 74. Ας τους αφήναμε να μιλούσαν Τουρκικά τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. ΘΕΩΡΩ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟ BLOG ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΧΑΒΕΛΕ ούτε για κρυάδες.
    ΑΡΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
    "ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ"
    ΤΟΥ κ.Σημαιοφόρου Θεολόγου τηλ.2105057326. Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τα σχετικά βιβλιά που εξηγούν την Ελληνική αλφαβητο και γλώσσα. Είναι συναρπαστικά και επαρκώς επεξηγηματικά.
    Καλή μελέτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Δεν ξέρω αν ο κ. Μάριος Ματσάκης νομίζει πως πρωτοτυπεί με την πρότασή του. Αυτή ήταν τρέχουσα ήδη από τις αρχές του προπερασμένου αιώνα, και η προτεινόμενη απλοποίηση ονομαζόταν «φιλοσοφική ορθογραφία». Αυτήν πρότεινε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Βηλαράς στο βιβλίο του «Ρομέηκη γλόσα», 1814, (όπως είναι φανερό, πρότεινε ο φθόγγος «ι» να γράφεται με «η») και αργότερα ο Αντώνιος Φατσέας, στο βιβλίο του «Σκέψεις επί της Δημοσίας και Ιδιωτικής Εκπαιδεύσεως των Νέων Ελλήνων», 1856. Τέτοιες προτάσεις όμως (όπως και άλλες για χρήση του λατινικού αλφαβήτου) έπεφταν στο κενό, γιατί ο ελληνικός λαός διέθετε αντισώματα. Τώρα, ύστερα από τόση συστηματική και προοδευτική φθορά της γλώσσας και του φρονήματος των Ελλήνων, τέτοιες προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν την καθολική απόρριψη. Ήδη, η χρήση των λατινικών χαρακτήρων (με τα λεγόμενα greeklish) τείνει να καθιερωθεί. Η αντίδραση σε αυτήν είναι ανεπαρκής. Προσωπικά δεν διαβάζω καθόλου αυτά τα ορνιθοσκαλίσματα, όσο κι αν κάποτε με αφορούν. Το ίδιο συνιστώ και σε όλους, όσοι τουλάχιστον υπερασπίζεστε τη γλώσσα μας. Η έκφραση αγανάκτησης προς αυτούς τους προδότες δεν έχει τόση σημασία, όση η εκμηδένιση της ύπουλης προσπάθειάς τους με την γενική καταφρόνηση. Να γνωρίζουν ότι έτσι και χρησιμοποιήσουν λατινικούς χαρακτήρες ή «φιλοσοφική ορθογραφία» τα γραπτά τους είναι ανύπαρκτα για όλους τους άλλους. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Και επ’ αυτού πρέπει να δούμε τι θα κάνομε. Πώς δεν θα επιτρέψομε τη συντριβή των οστών της γλώσσας μας, δεν θα την καταστήσομε κατάλληλη μόνο για διανοητικά ανάπηρους.
    Όσο για την περιώνυμη πια «δήλωση Κίσσιγκερ», τα περί αυτής έχουν από ετών εξαντληθεί. Απλώς, νομίζω ότι αξίζει να έχει κανείς υπόψιν του αυτό το οπωσδήποτε προκλητικό κείμενο και, ανεξαρτήτως της πατρότητός του, να κρίνει αν συμβαίνει κάτι από τα περιλαμβανόμενα σε αυτό. Και είναι φανερό πως κάτι συμβαίνει. Να αποφεύγεται όμως η επίκλησή του ως δηλώσεως Κίσσιγκερ, γιατί ξεσπαθώνουν αμέσως κάποιοι προοδευτικοί του κερατά (τύπου Νίκου Δήμου ή Μανώλη Βασιλάκη) που αντέχουν ακόμη να επιχειρηματολογούν ότι δεν ανήκει στον διάσημο άνδρα (ως εάν αυτό έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία), ενώ αρπάζουν και την ευκαιρία να αμπελοφιλοσοφήσουν, ρίχνοντας τη χολή τους εναντίον των Ελλήνων όσοι πιστεύουν ότι έχουν πίσω τους μια οικουμενικού χαρακτήρα παράδοση.
    Και στην προκείμενη περίπτωση, κάποιος φίλος (16 Ιούνιος 2008 1:19 μμ) αντέγραψε, λέει, περί της δηλώσεως Κίσσιγκερ «κείμενο του Νίκου Δήμου αναρτημένο δωρεάν σε κοινή θέα στην επίσημη ιστοσελίδα του...». Δεν κατάλαβα. Για να πει τη γνώμη του ο Νίκος Δήμου εισπράττει χρήματα, αλλά για το συγκεκριμένο αντικείμενο μάς την προσφέρει δωρεάν; Μεγάλη η χάρη του.
    Το αντιγεγραμμένο «ξεσπάθωμα» του Νίκου Δήμου οφείλεται στον Λάκη Λαζόπουλο, που τόλμησε να αναφέρει τη «δήλωση», αποδίδοντάς την στον Κίσσιγκερ. Διαβάσετε το κείμενο του Δήμου στην παραπάνω καταχώριση (1:19). Η ειρωνεία του περισσεύει, όσο και η ασχετοσύνη του. Ιδού μια καίρια έκφανση αμφοτέρων: «Ο παντοδύναμος Υπουργός Εξωτερικών της Υπερδύναμης θεωρούσε έντεκα εκατομμύρια Έλληνες εμπόδιο και ενόχληση – και βυσσοδομεί εναντίον τους! Ψηλώνουμε δέκα πόντους, άπαντες».
    Αγνοεί φαίνεται πως όταν μιλάμε για παράδοση και ιδέες, ο αριθμός των φορέων τους δεν έχει την ελάχιστη σημασία. Και την «δήλωση Κίσσιγκερ» δεν την είχε κάνει απλώς στα 1850 ο λόρδος Πάλμερστον στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως συνάγει ο κ. Δήμου από «άλλες πηγές». Όμοια περίπου δήλωση είχε κάνει και ο λόρδος Londonderry, ότι «η Ελλάς πρέπει να καταστεί όσο το δυνατόν ολιγότερο επικίνδυνη και ο λαός της να γίνει μικρόψυχος όπως οι λαοί του Ινδοστάν». Και δεν είναι μόνο κάτι τέτοιες αποσπασματικές δηλώσεις, που πάντοτε είναι ερευνητέο αν πράγματι έγιναν, είναι και η όλη πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, γνωστή -διάολε!- από την Ιστορία.
    Τους ελάχιστους Έλληνες, σε σύγκριση με τον σημερινό αριθμό τους, που είχαν επαναστατήσει, τους φοβόταν η πανίσχυρη «Ιερά Συμμαχία». Φοβόταν την ελευθερία, ότι αν επικρατήσει έστω και σε μικρό μέρος, θα θελήσει να εισχωρήσει παντού. Γι’ αυτό και το δημοκρατικό Σύνταγμα της Επιδαύρου, για να μην προκαλεί τις μεγάλες δυνάμεις, το ονόμασαν εμφατικά «Προσωρινό» (βλ. Σβώλου «τα πρώτα πολιτεύματα...», Βισβίκη «Η πολιτική δικαιοσύνη κατά την Επανάστασιν»). Όπως και να έχει το πράγμα, το διέλυσαν. Εκτέλεσαν τον Καποδίστρια (το είχε προείπει ο ίδιος στις επιστολές του, έχοντας υπόψιν του -κατά τους δικούς του χαρακτηρισμούς- το «αδίστακτον» των ευρωπαϊκών αυλών και τα «άθλια» εγχώρια όργανά των) και βεβαίως επέβαλαν βασιλεία, που είναι ασύμβατη με την ελευθερία. Στόχος της ομολογημένος ήταν η καθυπόταξη του ελληνικού λαού, το χτύπημα της παράδοσής του, κυρίως ο αφανισμός των εθίμων του, η κάμψη του φρονήματός του (βλ. Αριστοτ. Βαζούρα, «Έθιμα και κράτος εις την νεωτέραν Ελλάδα»). Χαρακτηριστικό ότι ο Λεοπόλδος του Σαξ - Κοβούργου, στον οποίο προτάθηκε το ελληνικό στέμμα, το αρνήθηκε αποποιούμενος τέτοια «αποτρόπαιη αποστολή εις βάρος του ελληνικού λαού», την οποία απέκρουσε και ως «υβριστική για τον χαρακτήρα του».
    Λοιπόν, κύριε Δήμου, άφησε κατά μέρος τα περί πλαστότητος της δηλώσεως Κίσσιγκερ, και τους κομπασμούς ότι εσύ την αποδεικνύεις, και διάβασε λίγο την Ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Την επίσημη. Όχι τη συνωμοτική. Όχι αμφίβολες δηλώσεις. Και θα δεις ότι πανίσχυρες δυνάμεις έχουν μεθοδεύσει πολλά για να επιτύχουν όσα λέει η πλαστή, η πλαστότατη, δήλωση Κίσσιγκερ.
    Τις τελευταίες δεκαετίες βέβαια οι προσπάθειές τους έχουν ελαττωθεί λίγο, αφού την αποτρόπαιη αποστολή εις βάρος του ελληνικού λαού την έχετε αναλάβει ορισμένοι εντόπιοι. Ορισμένοι για τους οποίους ντρεπόμαστε, όπως και σεις ντρέπεστε που είστε Έλληνες. Δεν αλλάζετε όμως ιθαγένεια για να δράτε από μέσα, σαν πεμπτοφαλαγγίτες, ειρωνευόμενοι και λοιδορούντες ό,τι αποτελεί καύχημα για την Ελλάδα. Αν είστε εξωνημένα όργανα ή προσφέρετε δωρεάν τις υπηρεσίες σας μικρή σημασία έχει.
    Τέλος, κύριε Δήμου, για πες μας τι έγινε με την άλλη ευήθεια που διαφήμιζες, ότι θα οδηγήσεις τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο στο δικαστήριο, επειδή αποκάλεσε πόρνους όσους έχουν κάνει πολιτικό γάμο. Είχες ακούσει τότε πολλά μέσα από τούτο το blog. Είναι ποτέ δυνατόν να μηνύσεις τη Σύνοδο, επειδή λέει τη διδασκαλία του Ευαγγελίου; Τόσο μωρά σκέψη δεν έπρεπε να περάσει καν από το μυαλό σου. Και τέλος πάντων, αφού πέρασε όφειλες αμέσως να την απορρίψεις. Κοντά στο νου, που λένε. Εσύ όμως διαλάλησες ότι έχεις αναθέσει στον δικηγόρο σου να γνωματεύσει σχετικά. Κι αναρωτιέται κανείς, υπάρχει δικηγόρος τόσο ηλίθιος που ανέλαβε να μελετήσει τέτοια υπόθεση και δεν απάντησε αμέσως, πριν ολοκληρώσεις την ανόητη ερώτησή σου, ότι τέτοια δίωξη δεν ευσταθεί; Αν δεν ψεύδεσαι, ο δικηγόρος σου σε παίζει. Και ενώ είχαν περάσει αρκετές ημέρες από την πρώτη δημοσίευση της μωρολογίας σου και είχες ήδη ακούσει τα δέοντα, εμφανίζεσαι στην κρατική τηλεόραση και επαναλαμβάνεις, τσικνογελώντας αυτάρεσκα, τα ίδια. Για πες μας λοιπόν επί τέλους, πότε και με ποιες εκφράσεις σου είπε ο δικηγόρος σου ότι η πρότασή σου είναι μια παρλαπίπα απάλευτη; Κι εσύ βάζεις και λίγο την ουρά στα σκέλια ή συνεχίζεις απτόητος και αναίσθητος των συμβαινόντων να λοιδορείς τους χαμηλού διανοητικού επιπέδου Έλληνες; Εσύ ο ανωτέρου!
    Στέφανος Βέγας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Αγαπητέ φίλε, Ευάγγελε, γι' αυτό ακριβώς ζήτησα (και το τόνισα με κεφαλαία) αξιόπιστη πηγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Πολέμισα στην Κύπρο το ΄74.Είμαι από εκείνους που την τελευταία στιγμή κράτησαν το αεροδρόμιο.Στο αριστερό μου πόδι έχω ακόμα μέσα το θραύσμα ως ενθύμιο. Αν και άλλοι "κουμπάροι" έχουν τα ιδια μυαλά σαν τον Ματσάκη, τότε οι αγνοούμενοι,οι νεκροί,οι τραυματίες,εκείνοι που γύρισαν πίσω ΨΥΧΙΚΑ και σωματικά κουρέλια είμαστε ...ακες. Και που ΄σαι Ματσάκη! Ξέρω εκατοντάδες συμπατριωτών σου που λιποτάχτισαν με τη μυρουδιά και μόνο του τούρκου και την πλήρωσαν οι"καλαμαράδες" ΄Ετσι δεν αποκαλείτε τους Ελλαδίτες ειρωνικά;. Και εσύ νομίζω οτι ακολουθείς την πεπατημένη τους για το ότι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ.Ξέρεις εσύ. Δεν είσαι πρωτάρης σε τέτοιες ενέργειες και το ξέρουν και άλλοι πολλοί.
    Κερδίζεις λοιπόν και εσύ επάξια την παρουσία σου στην λίστα των Ευρωληγούρηδων μαζι με κάποιους άλλους σκυλευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. γιατι δεν ρωτάμε και τους κινέζους??? αυτοί δεν νομίζω να δυσκολευονται με τα ελληνικά΄....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. ο τύπος σίγουρα είναι τουρκόσπορος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Μας εχετε ζαλισει τ'αρχιδια με την υποτιθεμενη δηλωση του κισιγκερ. Ελεος, οχι αλλο καρβουνο. Τετοια μαλακια για αλλη χωρα ουτε ο μπους δε θα ελεγε που ειναι γνωστος βλακας και εχει συνηθισει να γινεται ρεζιλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Το μονοτονικό επιβλήθηκε στον ελληνικό Λαό από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -Υπουργός Παιδείας κ. Ελευθ. Βερυβάκης- με τροπολογία που αιφνίδια προτάθηκε, κοντά στα μεσάνυχτα, όταν η Βουλή των Ελλήνων (συνεδρίαση της 11.1.1982) είχε περατώσει τη συζήτηση και είχε ψηφίσει το ένα και μόνο άρθρο του Νόμου 1228, που αποτελούσε «Κύρωση της από 11.11.1981 πράξης του Προέδρου της Δημοκρατίας περί εγγραφής μαθητών στα Λύκεια της Γενικής και Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως» και με αυτόν ακριβώς τον τίτλο δημοσιεύθηκε στο Α' Τεύχος του φύλλου 15/11.2.82 της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
    Ένα κεφαλαιώδες, λοιπόν, εθνικό θέμα, το θέμα του τρόπου γραφής των λέξεων μιας πανάρχαιας γλώσσας -τρόπου καθιερωμένου με εφαρμογή πολλών αιώνων- αντιμετωπίστηκε με ασύγνωστη, ανατριχιαστική επιπολαιότητα. Διότι: α) εισάγεται προς συζήτηση με άρθρο «της προσκολλήσεως» σε θέμα νόμου άσχετο, β) εισάγεται μεσάνυχτα, όταν η πλειονότητα των βουλευτών απουσιάζει, γ) εισάγεται αιφνίδια (κι αυτό, θα ιδούμε γιατί), δ) εισάγεται αντισυνταγματικά (προσκολλημένο σε νόμο άσχετο) και ε) εισάγεται χωρίς να ερωτηθεί ούτε ο Λαός -ενώ τότε ακριβώς υποστηριζόταν πως για δύο στρατιωτικές βάσεις έπρεπε να γίνει.... δημοψήφισμα- ούτε η Ακαδημία Αθηνών, ούτε τα Πανεπιστήμια της χώρας και ιδίως οι Φιλοσο¬φικές τους Σχολές, ούτε οι Εταιρίες των Συγγραφέων-Λογοτεχνών -παρά την βαρυσήμαντη απόφανση του σοφού καθηγητή και τότε Γεν. Γραμματέα της Ακαδημίας Ι.Ν. Θεοδωρακόπουλου πως «Την γλώσσα την αναπτύσσουν μόνον εκείνοι οι οποίοι έχουν να ειπούν κάτι, δηλαδή οι πνευματικοί άνθρω¬ποι, και όχι οι απνευμάτιστοι γλωσσοπλάστες και νομοθέτες... Οι γλωσσι¬κοί νομοθέτες δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα και ανακόπτουν απλώς την εξέ¬λιξη του γλωσσικού μας πολιτισμού».
    2

    Υπήρξε, βέβαια, πολύ πριν από την ημερομηνία αυτή, εξαγγελία κύκλων του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο για την επιβολή του μονοτονικού αλλά για έσχατη απλοποίηση της γλώσσας μας (ωσάν να είμαστε οι άξεστοι Τούρκοι του Κε¬μάλ Ατατούρκ και όχι οι φορείς της αρχαιότερης ζωντανής γλώσσας του κό¬σμου...)• Στο «Δελτίο Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων» (Οκτώβριος 1979) προαναγγέλεται πως «το μονοτονικό είναι ένα βήμα» προς την ταύτιση της γραπτής με την προφορική λαλιά (δεν μας μιμήθηκαν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι...), δηλαδή: την κατάργηση των διφθόγγων, των πολλών ι, των δύο ε και ο, -και «σ' αυτή την επίμονη», λέει το κείμενο, «διεργασία πρωτοστατούν οι δημοσιογράφοι, οι προκηρυξιογράφοι-τοιχοκολλητές, οι μπροσουροποιοί, μανιφεστογράφοι... που θα λυτρώσουν τη γλώσσα μας από την σκουριά αιώνων». Μόνο αυτοί είναι αρμόδιοι...
    3

    Καμιά προγενέστερη ευρεία, ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση δεν σημειώ¬θηκε στην χώρα για το μέγα αυτό θέμα μετά από εκείνη την παλιά, αλήστου μνήμης «Δίκη των τόνων», που απόμεινε χωρίς συνέχεια και σποραδικές εδώ κι εκεί απόψεις. Η μόνη που φαίνεται ρωτήθηκε -γιατί ούτε τα Κόμματα ενη¬μερώθηκαν, όπως αμέσως θα φανεί- ήταν μια Επιτροπή που συγκρότησε όπως ήθελε ο τότε Υπουργός Παιδείας καθώς και το περιλάλητο ΚΕΜΕ του ίδιου Υπουργείου. Τι ακριβώς αποφάνθηκε η Επιτροπή και τι είπε το ΚΕΜΕ σαφώς, δεν γνωρίζουμε, ούτε αν υπήρξε και τι ακριβώς υποστήριξε η μειοψη¬φία. Αλλά ούτε και η Εθνική Αντιπροσωπεία το εγνώριζε, όταν τα μεσάνυχτα της 11.2.1982 εισήχθη εντελώς αιφνίδια το άρθρο της προσκολλήσεως σε αλλότριο νόμο, η παρονυχίδα στο νόμο περί εγγραφής μα¬θητών στα Λύκεια κ.λπ. Πάντως, ανακοινώνουμε τα ονόματα των μελών της με βαρύτατες εθνικές ευθύνες Επιτροπής εκείνης, για να αναλάβει καθένα την προσωπική του ευθύνη και να μη τους λησμονήσει ο ελληνικός Λαός, που τον έσωσαν, φαίνεται, από την αγραμματοσύνη και την διασπάθιση χρόνου και χρήματος...: Καθηγ. Εμμ. Κριαράς πρόεδρος, Φάνης Κακριδής καθηγ. Παν/μίου, Χρίστος Τσολάκης φιλόλογος, Βασ. Φόρης φιλόλογος, Δημ. Τομπαϊδης σύμβουλος ΚΕΜΕ, Χρ. Μιχαλές Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Απόστ. Κοτλίττας διδάσκαλος, Αλόη Σιδέρη φιλόλογος της ΟΙΕΛΕ.
    Όλα αυτά σημαίνουν, κατά την γνώμη μας, ότι ο αρμόδιος Υπουργός χειρίστηκε το κολοσσιαίο θέμα αλλαγής της γραφής της γλώσσας μας μετά τόσους αιώνες αδιάλειπτης πρακτικής αντιλαϊκά, ως ένα θεματάκι που με μια Επιτροπούλα και με μιά-δυό συνεδριάσεις του ΚΕΜΕ τακτοποι¬είται....
    4

    Τα πρακτικά της συνεδρίασης εκείνης της Βουλής των Ελλήνων, της αιφνίδια κρισιμότατης, παρέχουν συγκλονιστικές πληροφορίες και στοιχειοθετούν τον χαρακτηρισμό της πράξης ως σκανδάλου. Λοιπόν:

    α) Προς τα μεσάνυχτα της 11.1.1982 είχε περατωθεί η συζήτηση για την εγγραφή μαθητών των Λυκείων, οπότε τελείως αιφνίδια εισάγεται, της προσκολλήσεως καθώς είπαμε, ως άρθρο 2, ένα εντελώς άσχετο -και εθνικώς μέγα- θέμα: η επιβολή του μονοτονικού (γιατί άλλο πράγμα είναι η αναγνώριση μιας πραγματικότητας που υπάρχει και λειτουργεί, όπως έγινε με την δημοτική γλώσσα, και άλλο η αυταρχική επιβολή μιας ανύπαρκτης πραγματικότητας).

    β) Μετά από μιαν άτυχη παρέμβαση του Ευάγγελου Αβέρωφ, που ερώτη¬σε ποιο είδος μονοτονικού σκέφτεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση και που η αδεξιότητα του αρμόδιου Υπουργού φανέρωσε πως το θέμα δεν τον είχε κα¬θόλου απασχολήσει...- και μετά από την ακατάσχετη, ανοημάτιστη φλυαρία κάποιων βουλευτών, παρεμβαίνει ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (σελ. 456 των Πρακτικών της Βουλής) και επισημαίνει διαμαρτυρόμενος τα ακόλουθα:

    1. Το άρθρο αυτό περί μονοτονικού «προστίθεται σήμερα, την τελευταία ώρα... αιφνιδιαστικώς. Αναφέρεται σε ένα μέγα θέμα...».

    2. Ζητεί να μετατεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής η συζήτηση του άρθρου περί μονοτονικού. «Δεν είναι δυνατόν να έχει η Κυβέρνηση την απαίτηση να μας φέρνει το θέμα αυτό το μέγα, αιφνιδιαστικά, και να απαιτεί να το ψηφίσουμε και μετά την 12ην (νυκτερινή)». «Η τροπολογία» (Θεέ και Κύριε, με... τροπολογία μεσονύκτια αλλάζει αιφνί¬δια η γραφή των λέξεων που είχε επί αιώνες τηρηθεί!) «αναφέρεται σ' ένα πολύ σοβαρό θέμα».

    3. Ανακοινώνει ότι αν η Κυβέρνηση επιμείνει, η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να αποχωρήσει από την Αίθουσα (σελ. 456, β' στήλη).

    4. Δευτερολογεί ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κι επισημαίνει και πάλι (σελ. 457): α) τη σοβαρότητα του θέματος, β) ότι κακώς αυτό προτείνε¬ται με τροπολογία, γ) ότι κακώς καλείται η Βουλή να το συζητήσει μετά το μεσονύκτιο, δ) ότι έτσι καθώς έρχεται «ένα τέτοιο θέμα», αιφνίδια, η Αντιπολίτευση δεν έχει προλάβει να προετοιμαστεί, να το διαβάσει, να ενημερωθεί. «Δεν έχουμε κανένα φάκελλο... καμία προετοιμασία. Δεν έχει καμία σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο. Είναι σαφές ότι είναι αντισυνταγματική η τροπολογία... Δώστε μας το χρόνο να προετοιμαστούμε...».

    γ) Από μέρους του ΚΚΕ η κ. Μαρία Δαμανάκη παρεμβαίνει δύο φορές (σελ. 457, β' στήλη) και ζητεί και εκείνη αναβολή, γιατί «το Σώμα έχει κουραστεί» -ίσως δεν θέλει να πει ότι δεν υπάρχει πια απαρτία. Άλλα ο προεδρεύ¬ων κ. Μιχ. Στεφανίδης αποκρίνεται σε όλα αυτά με τα εξής αμίμητα (σελ. 457, β' στήλη): «Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο για τον Ελληνικό Λαό, ο οποίος όταν πληροφορηθεί τη συζήτηση αυτή που γίνεται εδώ, θα αισθανθεί απογοήτευση» (μόνο γι' αυτό...).

    δ) Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επανέρχεται (σελ. 458, α' στήλη) για να επισημάνει πως «η Κυβέρνηση και το Προεδρείο επιμένουν εις αυτόν τον αντιδημοκρατικόν και αντικοινοβουλευτικόν τρόπον της συζη¬τήσεως αυτής της τροπολογίας. Εφ' όσον η Κυβέρνηση και το Προεδρείο επιμένουν... υπό τάς συνθήκας αυτάς λυπούμεθα ειλικρινώς, αλλά δεν δυ¬νάμεθα να παρακολουθήσουμε την συζήτηση και είμεθα υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε (και οι βουλευτές της "Νέας Δημοκρατίας" ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ από την αίθουσα)».
    5

    Έτσι, το έγκλημα κατά της γλώσσας μας πραγματοποιήθηκε: με τρόπο σκανδαλώδη, αιφνίδιο, απροετοίμαστο και αντισυνταγματικό, και αν κρί¬νουμε από την φλυαρία που επακολούθησε, την επιπόλαιη και αξιοδάκρυτη, η άσχετη αυτή, βαρυσήμαντη τροπολογία περί επιβολής του μονοτονικού στον ελληνικό Λαό ψηφίστηκε γύρω στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, για να επαληθευθεί ακόμη μια φορά το λεγόμενο από τον λαό μας: της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά...
    Από πόσους ψηφίστηκε η τροπολογία αυτή; Κατά δήλωση του αείμνηστου Παναγ. Κανελλόπουλου -δεν ήταν παρών στην συνεδρίαση, αφού ουδείς εγνώριζε πως η Κυβέρνηση αιφνίδια θα εισήγαγε προσκολλημένο σε άσχετο, επουσιώδη νόμο, τέτοιο μέγιστο εθνικό θέμα για συζήτηση- ψηφίστηκε από όχι περισσότερους από 30 (τριάντα) βουλευτές! Την πληροφορία επαναλαμβάνει ο ποιητής-ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος («Έθνος» της 8.5.1990). Ό, τι λοιπόν έπλασαν αιώνες, στις 2 μετά τα μεσά¬νυχτα το εγκρέμισαν 30 περίπου βουλευτές... Σκανδαλώδης, επιπόλαιη πρά¬ξη αντεθνικής βαρύτητας.
    6

    Ο νόμος, έτσι που χαλκεύτηκε, δημοσιεύτηκε, καθώς μνημονεύσαμε πριν, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με άλλο τίτλο και χρειάζεται υπερβολική φαντασία για να τον ανακαλύψει κανείς.
    Και όμως, ουδείς είχε τότε, ούτε τώρα, ζητήσει από την Πολιτεία την επιβολή του μονοτονικού. Το αίτημα του αιώνα μας για τη γλώσσα μας υπήρξε σταθερά ένα και μόνο: η αναγνώριση της δημοτικής, της γλώσ¬σας του Εθνικού μας Ύμνου, ως της μοναδικής σήμερα γλώσσας του ελλη¬νικού Λαού. Και την αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας -όχι την αιφνίδια επιβολή μιας νέας εντελώς πραγματικότητας-πραγματοποίησε η μεταδικτατορική Κυβέρνηση του κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή με Υπουργό Παιδείας τον κ. Γεώργιο Ράλλη, προσφέροντας στους μαθητές και στο Λαό μια απλοποιημένη και αρκετά συγχρονισμένη Νεοελληνική Γραμματική, που αντιμετωπίζει όλες σχεδόν τις εμπλοκές τονισμού των λέ¬ξεων που βασάνιζαν τις παλιότερες γενιές, και κάνει εύκολο, εναρμονισμέ¬νο το έργο του τονισμού -υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως το μέγα χρέος, για δεκαετίες ίσως, όλων μας, είναι να μάθουμε να γράφουμε και να χρησι¬μοποιούμε σωστά, όμορφα τη δημοτική.
    7

    Τότε βέβαια, αμέσως μετά την δικτατορία (με προδρόμους, πριν από την δικτατορία, δυο εφημερίδες της Θεσσαλονίκης που, ωστόσο, διατηρούσαν ένα σημάδι στη θέση των πνευμάτων και τόνιζαν όλες τις λέξεις), είχαν αρχί¬σει κάποιες εφημερίδες της Αθήνας να εφαρμόζουν το μονοτονικό -για λό¬γους οικονομικούς, όπως δήλωναν, για να κερδίσουν χρόνο στη στοιχειοθέ¬τηση και στις διορθώσεις. Αλλά ποιος σοβαρός άνθρωπος θα διανοούνταν να υποστηρίξει ποτέ ότι εκδότες, φωτοσυνθέτες και διορθωτές θα καθορί¬ζουν πώς θα γράφεται η γλώσσα; Η γλώσσα μας αποτελεί πνευματικό και ιστορικό γεγονός κρυσταλλωμένο μέσα στους αιώνες και δεν μπορεί να υπο¬κύπτει σε πενιχρά χρησιμοθηρικά κριτήρια, όταν άλλες, νεότερες γλώσσες δεν τα δέχονται. Ούτε είναι λογικό -για να μην ειπούμε πως είναι καταγέλαστο- ανάλογα με τη στάθμη γλωσσικής μόρφωσης της πλειοψηφίας, ίσως, του λαού σε μια δεδομένη ιστορική περίοδο, η υπεύθυνη Πολιτεία να αυξάνει ή να περιορίζει τις αξιώσεις στη γλώσσα, ώστε η γλώσσα κάθε φορά -άθυρμα πλέον- να προσαρμόζεται στην οκνηρία των πολλών και όχι οι πολλοί στην αρετή της γλωσσικής παιδείας.
    8

    Μετά τη δημοσίευση του νόμου, άρχισε να εφαρμόζεται ένα εκτεταμένο σχέδιο φανατικής γλωσσικής και υλικής καταστροφής:

    α) τρομοκρατήθηκαν από την Εξουσία όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των Δημοσίων Οργανισμών (ξεχωριστά οι εκπαιδευτικοί, βέβαια), μη τυχόν και αντιδράσουν, και δεν εφαρμόσουν το μονοτονικό.

    β) Καταστράφηκαν χιλιάδες χιλιάδων βιβλία εκπαιδευτικά, αξίας πολλών εκατομμυρίων, επειδή η γλώσσα τους ήταν δημοτική πολυτονική, και ξαναστοιχειοθετήθηκαν μονοτονικά -ωσάν τα πνεύματα και οι τόνοι να εμπόδιζαν την ανάγνωσή τους από τους μονοτονιστές, ενώ το αντίθετο λογι¬κά συμβαίνει: όταν για κάποιον αναγνώστη λείπουν κάποια σημεία γνωρι¬μίας και τονισμού των λέξεων, αυτός δυσκολεύεται να διαβάσει ένα κείμενο και χάνει χρόνο.

    γ) Ναυάγησε η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής -της κληρονομιάς μας- στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στις Φιλοσοφικές Σχολές.

    δ) Άρχισε η βιαστική, ασθματική και άκριτη «μετάφραση» των Βασικών Νόμων του Κράτους, πριν προλάβει να δουλευτεί με την κρατική πρακτική η δημοτική γλώσσα, αλλά για να περάσει, μαζί με τη δημοτική, και το μονοτονικό -με προφανή βιασμό του ρυθμού εξέλιξης και κάθαρσης της γλώσσας μας, αλλά και της νόμιμης αναχώνευσης και μίξης των στοιχείων της.
    9


    Αμέσως μετά από αυτή την αιφνίδια, βίαιη αλλαγή, αρκετοί μορφωμένοι Έλληνες -κάποιοι από αυτούς με το αγιάτρευτο «σύνδρομο του προοδευτισμού»...- εκοιμήθηκαν, καθώς θα έλεγε ο Λαός μας, πολυτονιστές και την επόμενη κιόλας ημέρα, χωρίς να αναρωτηθούν ή να ρωτήσουν τί και πώς, εξύπνησαν μονοτονιστές. Αιφνίδια, τα χαράματα της 11ης προς την 12η Ιανουαρίου 1982, μετά από μια ολόκληρη ζωή, κατάλαβαν τί δεν ήταν γράφοντας επί τόσες πριν δεκαετίες. Κι από τότε, υποστηριχτές των 30 βουλευτών που νυσταγμένοι εψήφισαν το μονοτονικό, δεν έπαψαν να το εφαρμόζουν και να το κηρύττουν, τονίζοντας τα οικονομικά, χρονικά και μορφωτικά του οφέλη.
    Ρωτούμε: Ποια αρχαία γλώσσα, φυσιολογικά και αβίαστα εξελισσόμενη μέσα στους αιώνες, εφάρμοσε εκπτώσεις στις αξιώσεις ιστορικής μνήμης και ακρίβειας, υποκύπτοντας σε μη γλωσσικά, δηλαδή δικά της, αυτόνομα και όχι εμπορευματολογικά κριτήρια; Τότε, αν τέτοια κριτήρια ισχύσουν, η γλώσσα μας, χαροποιώντας τους οκνηρούς, ημιμαθείς, καθώς και τις πολυε¬θνικές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, έπρεπε να εφαρμόσει το λατινικό αλφάβητο -οπότε πολλά τα οικονομικά και άλλα υλικά οφέλη... Και όμως, όλες οι γλώσσες με μακρό παρελθόν -και όχι τόσο μακρό όσο η ελληνική- είναι δύσκολες, απαιτητικές, πυκνές σε μνήμη σημειολογική, και αρνούνται να υποταγούν σε κριτήρια χρησιμοθηρικά. Μετά από συζητήσεις 100 και πλέον ετών, η γαλλική γλώσσα πέρυσι δέχτηκε κάποιες δειλές αλλαγές -στην πραγματικότητα: εναρμονίσεις- μετά από μηνών δημόσιες συζητήσεις, αλλά κι αυτές τις πενιχρές, δικαιολογημένες λογικά αλλαγές, τελικά τις απέκρου¬σε η Γαλλική Ακαδημία -νόμιμος φρουρός της γλώσσας του Λαού.
    Και εκείνοι δεν έχουν το βαρύ, ιερό χρέος να προασπίσουν, καθώς εμείς, που είμαστε και οι μόνοι, τα αρχαία μας Κείμενα, που χωρίς τόνους και πνεύματα δεν νοούνται. Και είναι γνωστή η νικηφόρα αντίσταση των Ισπανών στην ιταμή αξίωση των πολυεθνικών εταιριών για να καταργήσουν το ψηφίο η~.
    10

    Με τον αιφνίδιο, αντισυνταγματικό τρόπο που επιβλήθηκε μεταμεσονύχτια το μονοτονικό, κανείς δεν θέλησε να συνειδητοποιήσει, ούτε ο απληρο¬φόρητος Υπουργός τότε Παιδείας, πώς δημιουργήθηκε με τη συνεργεία 30 βουλευτών, της πενιχρότερης που γίνεται μειοψηφίας της Βουλής των Ελλήνων, ένας νέος γλωσσικός διχασμός του Λαού μας.
    Τότε δημοσιεύτηκε και η ακόλουθη Διακήρυξη Ελλήνων Συγγραφέων:
    «Πιστεύαμε πως η πράξη της Πολιτείας με την οποία, πριν λίγα χρόνια, αναγνώρισε την δημοτική ως την μοναδι¬κή γλώσσα του Έθνους μας σήμερα, θα λύτρωνε τον λαό μας από την μάστιγα ενός, πολιτικοποιημένου μάλιστα γλωσσικού ζητήματος και θα ήταν η απαρχή μιας βαθύτερης μελέτης και γνώσης της γλώσσας, μιας συνειδητότερης χρήσης και γραφής των λέξεών της.
    Αντί γι' αυτό, με λύπη μας είδαμε να δημιουργείται τε¬χνητά, αμέσως, ένα νεόμορφο γλωσσικό πρόβλημα, το πρό¬βλημα του τονισμού των λέξεων στον γραπτό λόγο και, μαζί μ' αυτό, να συζητείται κιόλας το θέμα της γραφής των λέξε¬ων από μερικούς, δηλαδή η πλήρης εξάρθρωση της ελλη¬νικής γλώσσας. Κι εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα αυτό, φρόντισαν να το πολιτικοποιήσουν, χωρίς ν' αντιλαμ¬βάνονται ότι, αναθέτοντας στην Πολιτεία πάλι την λύση του, ανελάμβαναν απέναντι στο Έθνος βαρύτατη ευθύνη. Κι έτσι έχουμε νέα γλωσσική εμπλοκή στην Ελλάδα.

    Επειδή όμως:

    1.. Οι λέξεις, όπως μας τις παρέδωσαν οι πατέρες του Δημοτικισμού, γράφονται έτσι επί 2000 τώρα χρόνια, έχο¬ντας κρυσταλλώσει παράδοση αξιοσέβαστη, ακόμη κι από τους ξένους•

    2. το πώς θα γράφονται οι λέξεις είναι πάντοτε αρμοδιό¬τητα αποκλειστική των συγγραφέων ενός τόπου και ποτέ άλλων παραγόντων της ζωής•

    3. το κύριο χρέος μας σήμερα είναι να μάθουν να μιλούν και να γράφουν οι Έλληνες σωστά την παραδομένη δημοτι¬κή•

    4. οι απλοποιήσεις της γλώσσας μας τα τελευταία χρόνια περιόρισαν στο ελάχιστο τις δυσκολίες τονισμού των λέξε¬ών της,

    διακηρύσσουμε ότι:

    δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε αλλαγή στην γραφή των λέ¬ξεων της γλώσσας μας και θα συνεχίσουμε να γράφουμε και να τυπώνουμε τα βιβλία μας με σέβας προς την ζωντα¬νή γλωσσική παράδοση και την πλήρη μορφή των λέξεων, όπως μας δίδαξαν οι πατέρες του Δημοτικισμού και οι με¬γάλοι Νεοέλληνες συγγραφείς.

    Οι συγγραφείς:
    Νίκος Αθανασιάδης, Τάσος Αθανασιάδης, Έφη Αιλια¬νού, Ορέστης Αλεξάκης, Κώστας Ασημακόπουλος. Τάκης Βαρβιτσιώτης, Όλγα Βότση, Νικηφόρος Βρεττάκος, Πέ¬τρος Γλέζος, Μαργαρίτα Δαλμάτη, Διαλεχτή Ζευγώλη-Γλέζου, Λιλή Ζωγράφου, Νανά Ησαΐα, Ιουλία Ιατρίδη, Πάνος Καραβιάς, Αντρέας Καραντώνης, Ζωή Καρέλλη, Γρηγ. Κασιμάτης, Τάσος Κορφής, Γιωργής Κότσιρας, Β. Κωνσταντίνος, Χριστόφορος Λιοντάκης, Ν.Κ. Λούρος, Χρήστος Μαλεβίτσης, Γ. Μανουσάκης, Μελισσάνθη, Ε.Ν. Μόσχος, Δημήτρης Μυράτ, Έλλη Νεζερίτη, Θεόδ. Ξύδης, Θ. Παπαθανασόπουλος, Δημ. Παπακωνσταντίνου, Λένα Παππά, Π. Β. Πάσχος. Γ. Πατριαρχέας, Ν. Γ. Πεντζίκης, Ε.Ν. Πλάτης, Αλέξης Σολομός, Τατιάνα Σταύρου, Γεωρ¬γία Ταρσούλη, Φώφη Τρέζου, Ιωάννου Τσάτσου, Κώ¬στας Ε. Τσιρόπουλος, Θ.Δ. Φραγκόπουλος, Νίκος Φωκάς, Παναγιώτης Φωτέας, Ερρίκος Χατζηανέστης, Ντίνος Χριστιανόπουλος».

    Το Μανιφέστο αυτό, που προκάλεσε οργή, ύβρεις και συκοφαντήσεις-λιβελλογραφήματα των οψίμων μονοτονιστών, ακολούθησαν πλήθος γνώμες εξεχόντων ανθρώπων του πνευματικού μας πολιτισμού -και μόνο αυτά θα αναχαίτιζαν μιαν ευαίσθητη, με εθνική συνείδηση Κυβέρνηση και θα την έφερναν σε αυτο-επίγνωση, ώστε τουλάχιστο να θέσει σε ευρύτατη, λαϊκή συζήτηση το θέμα και να μην επιμείνει στην αυταρχική επιβολή του μονοτονικού.


    Ο Οδυσσέας Ελύτης εδήλωσε:

    «Εγώ είμαι υπέρ του παλαιού συστήματος, εναντίον του μονοτονικού και υπέρ της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών. Είναι η βάση για να ξέ¬ρεις την ετυμολογία των λέξεων. Η σημερινή κακοποίηση της γλώσσας με ενοχλεί και αισθητικά. Θέλω να δω γραμμένο "καφενείον" κι ας μην το προ¬φέρουμε το «ν». Τώρα, όλες οι λέξεις έχουν μια τρύπα».


    Ο Νικηφόρος Βρεττάκος υπογράμμισε:

    «Υπερτιμήθηκε η άποψη ότι διευκολύνει τους μαθητές, κάτι που, ίσως, είναι αντιπαιδαγωγικό. Υπάρχει, άλλωστε και μια παράδοση που εκφράζει την άποψη μεγάλων παιδαγωγών, οι οποίοι επιμένουν ότι το παιδί πρέπει να κοπιάζει για να γίνει άνθρωπος ικανός, ώστε στη ζωή του ν' αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες. Υποστηρίχτηκε, επίσης, υπέρ του μονοτονικού και η άποψη ότι διευκολύνονται οι τυπογράφοι και οι στοιχειοθέτες, γενικά, και ότι οι εκδόσεις, πάλι γενικά, γίνονται οικονομικότερες.
    Παραγνωρίστηκαν, όμως, οι λόγοι που επέβαλαν στους "Αλεξανδρινούς χρόνους την καθιέρωση των τόνων, οι οποίοι ισχύουν και σήμερα. Πολλές φορές, τα γραπτά μου δεν διαβάζονται σωστά όταν τυπώνονται στο μονοτονικό. Ας ελπίσουμε ότι θα επανεξεταστεί μελλοντικά το θέμα κι ότι θα επι¬κρατήσουν σωφρονέστερες απόψεις».


    Ο Κορνήλιος Καστοριάδης ετόνισε:

    «Τώρα για το μονοτονικό.. Αν δεν θέλετε κύριοι του Υπουργείου να κάνετε φωνητική ορθογραφία, τότε πρέπει ν' αφήσετε τους τόνους και τα πνεύματα, γιατί αυτοί που τους βάλανε, ξέρανε τι κάνανε. Δεν υπήρχαν στα αρχαία ελληνικά, γιατί απλούστατα υπήρχαν μέσα στις ίδιες τις λέξεις. Αυτοί, οι Κριαράς και οι άλλοι (...) που έκαναν αυτές τις μεταρρυθμίσεις -αυτό παρακαλώ να γραφτεί στις εφημερίδες- δεν ξέρουν τι είναι γλώσσα. Δεν ξέρουν αυτό που γνώριζε η κόρη μου στα τρία της χρόνια. Μάθαινε μία λέξη και μετά έψαχνε για τις συγγενείς της. Αυτό είναι μια γλώσσα. Ένα μάγμα, ένα πλέγμα, όπου οι λέξεις παράγονται οι μεν από τις δε, όπου οι σημασίες γλιστράνε από τη μια στην άλλη, είναι μια οργανική ενότητα από την οποία δεν μπορείς να βγάλεις και να κολλήσεις πράγματα, δυνάμει μιας ψευτοκυβέρνησης, καθισμένος σ' ένα γραφείο στο υπουργείο Παιδείας. Η κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων είναι η κατάργηση της ορθογραφίας, που είναι τελικά η καταστροφή της συνέχειας. Ήδη τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, γιατί αυτοί είναι γεμάτοι από τον πλούτο των αρχαίων ελληνικών. Δηλαδή πάμε να καταστρέψουμε ό,τι κτίσαμε πριν λίγα χρόνια; Αυτή είναι η δραματική μοίρα του σύγχρο¬νου ελληνισμού».
    Ακολούθησαν διαμαρτυρίες, δημόσιες συζητήσεις, προσφυγές. Η Κυβέρνηση έμεινε ασυγκίνητη, πιστεύοντας πως από χρόνο σε χρόνο θα κέρδι¬ζε με καταναγκασμό, τρομοκράτηση, διαδόσεις πως δεν υπάρχουν πια γρα¬φομηχανές πολυτονικές, ούτε τυπογράφοι πολυτονιστές, πως το Κράτος δεν αγοράζει τάχα βιβλία πολυτονικά, πως θα επιβαλλόταν τελικά το μονοτονικό. Ερωτούμε όμως: μπορεί μια εξαναγκαστική πρακτι¬κή 8 χρόνων να ανατρέψει παράδοση πρακτικής πολλών αιώνων; Ας μας απαντήσουν οι υπεύθυνοι.
    Πάντως, και τα παιδιά μας, στα δίσεχτα αυτά χρόνια, δεν έμαθαν καλύτε¬ρα τη γλώσσα μας, επειδή καταργήθηκαν τόνοι και πνεύματα, και τα γραπτά τους, κατά γενική ομολογία, κάθε χρόνο είναι και πιο αξιοθρήνητα, πειστή¬ρια γλωσσικής διάλυσης. Η πλειονότητα των συνειδητών συγγραφέων μας εξακολουθεί να γράφει πολυτονικά -και των νέων συγγραφέων μας επίσης, όχι μόνο των παλιότερων,- σπουδαία περιοδικά και διαπρεπείς εκδοτικοί Οίκοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το πολυτονικό και ο Λαός επιμένει. Ιερή εθνική επιμονή, αξιοθαύμαστη αντίσταση στην καταστροφή.
    11

    Συμπεραίνουμε:

    1. Η επιβολή του μονοτονικού υπήρξε α) άκαιρη, β) αυθαίρετη, γ) αυταρ¬χική, δ) αιφνίδια, ε) αντισυνταγματική, στ) δεν έγινε από τον Λαό μας, και κυρίως από τους ειδικά ενδιαφερομένους, αποδεκτή. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα αληθινό Σκάνδαλο πανεθνικής σημασίας.

    2. Η «Νέα Δημοκρατία» ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ να εφαρμόσει το μονοτονικό. Ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αντιστά¬θηκε προσωπικά στην εσπευσμένη, καταστροφική εκείνη πράξη και διέταξε την αποχώρηση όλων των βουλευτών της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευ¬σης από την μεταμεσονύχτια συνεδρίαση της Βουλής. Επομένως, ούτε το Κόμμα, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι Υπουργοί του, ούτε οι βουλευτές του έχουν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ και υποχρέωση να εφαρμόσουν και να επιμείνουν στο μονοτονικό. Δεν συνέπραξαν, ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ στην χάλκευση του Σκανδάλου αυτού.
    12

    Ζητούμε:

    1. Να διατάξει η Κυβέρνηση και να αρχίσει ο αξιότιμος κ. Υπουργός Παιδείας, σε συνεργασία με την κ. Υπουρ¬γό Πολιτισμού, την επανασυζήτηση περί μονοτονικού. Την ανοιχτή, δημοκρατική και άφοβη συζήτηση και να κληθούν σ' αυτό τον αντιαυταρχικό διάλογο όλοι οι αρμόδιοι: η Ακαδημία Αθηνών, τα Πανεπιστή¬μια, τα Σωματεία Λογοτεχνών.

    2. Να επιτρέψει αμέσως η Κυβέρνηση ώστε όλοι οι κρατικοί λειτουργοί και των τριών Εξουσιών της Δημοκρατίας να μπορούν, αν κριθούν, ελεύθε¬ρα να γράφουν πολυτονικά, χωρίς φόβο και οποιαδήποτε πίεση.

    3. Να τεθούν τα συμπεράσματα των συζητήσεων αυτών, αν όχι στην άμε¬ση κρίση, όπως θα άρμοζε, των Ελλήνων με σαφές δημοψήφισμα, στην Εθνική Αντιπροσωπεία και σε ειδική συνεδρίαση έγκαιρα και πλήρως προετοιμασμένη, ώστε εκείνη να αποφασίσει ελεύθερα, υπεύθυνα, ελλη¬νικά.

    Αθήνα, Σεπτέμβριος 1991

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Eσεις λοιπον οι "μορφωμενοι", δε μας λετε,εχετε φαει κιμωλια κατ αρχας;
    Και μετα, θεωρειτε οτι οι μαθητες, εχουν ωφεληθει απο την δημοτικια, που τους επεβαλαν;
    Ετσι μιλαγε η γιαγια σας στο χωριο;Η δικη μου παντως, αγραμματη εντελως, μιλαγε απειρως καλυτερα απο κατι "αριστερους" παπαγαλους και μαιντανους, που βγαινουν στο γυαλι και λενε παπαριες.
    Και τους κανω χαζι, οταν προσπαθουν να κανουν ΟΛΑ τα επιρρηματα να ληγουν σε -α.
    Παραδειγμα, ενας ΚΚΕς, που ηθελε ο καφρος, να ΠΕΙ ΣΑΦΩΣ, ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΛΕΕΙ,ΕΙΠΕ ΣΑΦ- ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΣΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΕΙ ΣΑΦΑ,και το αλλαξε σε περιφραση.Χεσε μεσα δηλαδη.
    Μπορουν να διαβασουν Αρχαια, η δε σας νοιαζει, αν δε μπορουν;
    Μπορουν να γραψουν Εκθεση, η δεν το ξερετε κι αυτο;
    Και κατι αλλο. Δε μας λετε, ψηφιζετε καποιο λεγομενο αριστερο κομμα, η αλλο τι;
    Επειδη εγω εχω απαντηση στις ερωτησεις που εβαλα παραπανω, σας λεω οτι ειτε απο αγνοια,ειτε απο κομματικη εμπαθεια, λετε μαλακιες.
    Και κατι αλλο για το Βερυβακη.
    Ο ανθρωπος, ηταν αγραμματος, και εμπαθης κομματικα, που νομιζε ο ταλας, οτι η πατρις, θα τον ευγνωμονει,αν κανει τις παπαριες του.
    Ετσι, κατηργησε και τις εισαγωγικες εξετασεις απο το Γυμνασιο στο Λυκειο και εβαλε ολα τα παιδια μεσα σ αυτο χωρις να εχουν τις απιτουμενες γνωσεις.
    Αλλα τα καυμενα, δεν μπορουσαν να προχωρησουν και ετσι τα περισσοτερα εμειναν τελικα και το εγκατελειψαν.
    Σαινι μεγαλο δηλαδη.
    Αλλα βλεπετε οτι η εποχη ηταν περιεργη. Ειχε μεσολαβησει η χουντα και τα πνευματα ηταν περιεργα.
    Και το Πασοκ, επαιζε σε αδειο γηπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση