GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λύνει και δένει (και) στο Δρομοκαΐτειο...

. ...ο Κ. Μαργαρίτης με το πτυχίο - μαϊμού. Τι έχει απογίνει το Κληροδότημα; . Γράφει η Σμαράγδα Κοκκόρη . Διάβασα το κείμενο για τον φίλο...

.
...ο Κ. Μαργαρίτης με το πτυχίο - μαϊμού. Τι έχει απογίνει το Κληροδότημα;
.
Γράφει η Σμαράγδα Κοκκόρη
.
Διάβασα το κείμενο για τον φίλο του κ. Καραμανλή με το πτυχίο μαϊμού Κ. Μαργαρίτη που τυγχάνει να είναι και υποδιοικητής στο Δρομοκαΐτειο. Σας πληροφορώ ότι αυτός λύνει και δένει στο Ψυχιατρείο και όχι ο Διοικητής.
Μπορεί όμως να μας πληροφορήσει και τι γίνεται με την διαθήκη του Μεγάλου Ευεργέτη Ζωρζή Δρομοκαΐτη, και την τεράστια περιούσια του στην Αθήνα και δη στην Κάνιγγος και στη Χίο; Και γιατί έχουν βάλει στην άκρη από το Δ.Σ τους Χιώτες, οπως ορίζει η Διαθήκη...
Το Νοσοκομείο έχει αφεθεί στην τύχη του, βλέπω δε περνώντας απ έξω μία μεγάλη έκταση πλήρως εγκαταλειμμένη και μέσα στους κοιτώνες η κατάσταση είναι απελπιστική.
Τι κρίμα γιατί περιθάλπει μία τόσο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα...
-----------------------------------

16 σχόλια

  1. Πεινασμένη κι εσύ, ε...; Άι, έρμο... σε καταλαβαίνω... καημός μεγάλος, να μην τρως εσύ και να τρώνε κάποιοι άλλοι (οι όποιοι...) υπομονή, μανάρι μου, έχει γυρίσματα ο καιρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TO KYBEPNHTIKO MAΣ ΠPOΓPAMMA

    1.1 H ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Η προστασία της Υγείας αποτελεί πρώτιστη Κοινωνική Ευθύνη. Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει και να εγγυάται σε όλους τους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας. ΄Εχει την υποχρέωση να διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα που να στηρίζουν μία ολοκληρωμένη πολιτική Υγείας, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις αρχές της ηθικής και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

    Δυστυχώς όμως, είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να μην διαθέτει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας. Το κατ’ όνομα «Εθνικό Σύστημα Υγείας», είκοσι χρόνια μετά τη δημιουργία του, έχει αποτύχει να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη και για τις οποίες φορολογούνται και καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Το ΕΣΥ είναι συνυφασμένο με εικόνες ντροπής οι οποίες σίγουρα δεν αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα. Δυστυχώς, κάθε μέρα, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας πεθαίνει η αξιοπρέπεια του πολίτη.

    Οι υψηλές ιδιωτικές δαπάνες: πηγή κοινωνικών ανισοτήτων

    Το τίμημα αυτής της αποτυχίας είναι δυσβάσταχτο. Από τη μία, η Υγεία – το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου – δεν προστατεύεται ικανοποιητικά και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα παραμένει χαμηλό. Από την άλλη, οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να καλύψουν τα ελλείμματα της κυβερνητικής πολιτικής. Στα 20 χρόνια ζωής του ΕΣΥ οι ιδιωτικές δαπάνες όχι μόνο δεν εξαφανίσθηκαν – όπως υπόσχονταν οι εξαγγελίες του συστήματος – αλλά αυξήθηκαν.

    Σήμερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ το 2003, μόλις το 56% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία στην Ελλάδα είναι δημόσια, ενώ το 44% είναι ιδιωτική. Τα αντίστοιχα μεγέθη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση βρίσκονται περίπου στο 74% και 26%. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που δαπανώνται για υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, τα 44 ευρώ τα καταβάλλει ο πολίτης από την τσέπη του – ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες των Ευρωπαίων πολιτών είναι περίπου 26 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το 2001 το σύνολο της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης για την Υγεία ανήλθε στο 9,4% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 9,3%. Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτό οφείλεται τόσο στην κακοδιαχείριση της δημόσιας δαπάνης, όσο και στο ότι το σύνολο της ιδιωτικής και δημόσιας δαπάνης δεν χρηματοδοτεί συντεταγμένα ένα καλά οργανωμένο σύστημα υγείας.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει και ότι από το 44% της ιδιωτικής δαπάνης, το 90% δίνεται για άμεσες πληρωμές και το γνωστό “φακελάκι” οι οποίες γίνονται την ώρα που ο πολίτης δέχεται τις δήθεν δωρεάν υπηρεσίες υγείας και όχι για τη συμμετοχή του στις δαπάνες για φάρμακα ή την ιδιωτική ασφάλιση. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 2,5% των ελληνικών νοικοκυριών καταστρέφονται οικονομικά στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Το ποσοστό είναι εύγλωττο για τη συνολική εικόνα και πραγματικά τραγικό, αν αναλογιστεί κανείς πως ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0,4%.

    Έτσι η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία και στις τελευταίες θέσεις στις δημόσιες δαπάνες. Οι μεγάλες όμως ιδιωτικές δαπάνες αποτελούν πηγή κοινωνικών ανισοτήτων. Και αυτό γιατί όποιος έχει χρήματα απολαμβάνει καλύτερη περίθαλψη, ενώ για όποιον δεν έχει, η πρόσβαση και η χρήση υπηρεσιών είναι δυσχερέστερη.

    Ποια τα αίτια αποτυχίας του ΕΣΥ:

    Το ΕΣΥ απέτυχε νομοτελειακά, μέσα στην οικονομικά ατελέσφορη, κοινωνικά άδικη και επιστημονικά παρωχημένη διαδικασία εφαρμογής του.

    Τα αίτια της αποτυχίας του ΕΣΥ είναι πολλά. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θυσίασαν στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων βασικές αρχές ενός σύγχρονου Συστήματος Υγείας, όπως το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του πολίτη, τη δυνατότητα άμεσης και εύκολης πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης και την παροχή υπηρεσιών Υγείας ποιότητας. Επίσης, ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνώντες επιδόθηκαν κυρίως στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και στις φραστικές, δήθεν «ιδεολογικές», διακηρύξεις που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη.

    Στις δύο δεκαετίες εφαρμογής του, το ΕΣΥ αποδείχθηκε στην πράξη πως δεν είναι μόνο αναποτελεσματικό, αλλά και σπάταλο. Η κακοδιαχείριση των πόρων και ο ασφυκτικός κομματικός παρεμβατισμός, σε συνδυασμό με την παραοικονομία πέτυχαν ένα φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη: να συντηρείται με τεράστιο κόστος ένα αναχρονιστικό και υποβαθμισμένο «Σύστημα Υγείας». Από μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προέκυψε ότι το κόστος της ατελέσφορης λειτουργίας του νοσοκομειακού συστήματος ανέρχεται περίπου στο 30% του συνολικού λειτουργικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση θα μπορούσε να βελτιωθεί το παραγόμενο νοσοκομειακό προϊόν κατά 30%.

    Ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών Υγείας είναι αποτέλεσμα των εφαρμογών της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας και της βελτίωσης των υπηρεσιών, στην Ελλάδα το κόστος αυξάνεται χωρίς να βελτιώνονται ούτε ποιοτικά, ούτε ποσοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στον Έλληνα πολίτη. Γι’ αυτό και η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με την χαμηλότερη ικανοποίηση του πληθυσμού από το σύστημα υγείας (Eυρωβαρόμετρο 2002).

    Ποια είναι η σημερινή κατάσταση:

    Σήμερα το ΕΣΥ οριοθετείται από ένα μωσαϊκό νομοθετικών ρυθμίσεων, που όχι μόνο δεν λύνουν αλλά επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Η κατάσταση είναι γνωστή:

    • Τα νοσοκομεία, έρμαια της κακοδιαχείρισης, βουλιάζουν και πάλι στα ελλείμματα – μόλις δύο χρόνια μετά τη ρύθμιση των προηγούμενων χρεών τους, οφείλουν ήδη περισσότερα από 400 δισ. δρχ. στους προμηθευτές τους.

    • Οι πολίτες ταλαιπωρούνται σαν κάτοικοι τριτοκοσμικής χώρας στα εξωτερικά ιατρεία στις πρωινές ώρες και στις ημέρες εφημερίας για το ευρύ κοινό. Στα ίδια όμως νοσοκομεία, τις απογευματινές ώρες λειτουργούν προσωπικά ιατρεία ορισμένων γιατρών, τα οποία οι ασθενείς ακριβοπληρώνουν.

    • Οι τεράστιες ουρές κι οι λίστες αναμονής που δημιουργούνται στα νοσοκομεία, αναγκάζουν τους ασθενείς να καταφεύγουν σε κάθε τρόπο για να εξυπηρετηθούν, ορθόδοξο ή ανορθόδοξο (το γνωστό «φακελάκι»).

    • Αρκετά νοσοκομεία – ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – είναι γερασμένα. Σε όλη τη χώρα, οι ελλείψεις στις υποδομές είναι μεγάλες. Χρησιμοποιούνται ακόμη μηχανήματα εικοσαετίας, ενώ και τα πιο πρόσφατα δεν συντηρούνται ικανοποιητικά. Η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται αποδοτικά, από την αγορά ως τη συντήρησή της.

    • Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας είναι απολύτως ανεπαρκή να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ασθενών με σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να πρέπει να διακομισθούν σε μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία. Η Αθήνα δέχεται σήμερα ασθενείς από άλλες περιοχές σε ποσοστό πάνω από 38% και η Θεσσαλονίκη σε ποσοστό 47%. Τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα και από τα αντίστοιχα του 1980!

    • Επιπλέον όμως, είναι γνωστό ότι το σύστημα διακομιδής ασθενών του ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κόστος ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές.

    • Τα παράπονα των πολιτών από τα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλα. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Ε.Σ.Δ.Υ., οι αρνητικές γνώμες για τις υπηρεσίες τους είναι 47,6% στο επίπεδο της αξιοπρέπειας, 46% στο θέμα της έγκαιρης προσοχής και 63,5% στην αξιολόγηση του περιβάλλοντος.

    • Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Όπως υπολογίζουν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων, αλλά και τα ίδια τα νοσοκομεία, υπάρχουν πάνω από 25.000 κενές θέσεις.

    • Οι πολίτες συναντούν μια απαράδεκτη κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Το ΙΚΑ - για παράδειγμα - χαρακτηρίζεται από ταλαιπωρία, μεγάλες λίστες αναμονής, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων. Οι υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ, και δευτερευόντως άλλων ταμείων, έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα τη μεγάλη διαρροή του οικογενειακού εισοδήματος προς την ιδιωτική αγορά.

    • Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που ο κάθε ασφαλιστικός οργανισμός επιλέγει και εφαρμόζει ένα δικό του, αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό, σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με αποτέλεσμα τα σπασμένα να τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Είναι μοναδικό, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., το ελληνικό φαινόμενο της παραγωγής υπηρεσιών υγείας από τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό πρέπει να σταματήσει! Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι η μεγαλύτερη πληγή του ΕΣΥ.

    • Τα κέντρα υγείας παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις και στο προσωπικό, αλλά και στην υποδομή. Ο εξοπλισμός τους στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει ανανεωθεί την τελευταία εικοσαετία. Η χώρα μας είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που στερείται μιας αποτελεσματικής επείγουσας περίθαλψης και φροντίδας, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

    • Το σύστημα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ είναι πρακτικά ανύπαρκτο.

    • Οι έννοιες του ελέγχου ποιότητας και της πιστοποίησης – απαραίτητες για να λειτουργήσει αποδοτικά ένα Σύστημα Υγείας – είναι άγνωστες.

    • Όλο και περισσότερο οι Έλληνες αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κι αυτός. Για τις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (51%) απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το 20% των Ελλήνων επιλέγουν, παρά το υψηλό κόστος, να νοσηλευτούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δηλαδή, ακόμα και πολλοί ασφαλισμένοι, προτιμούν να πληρώσουν για την περίθαλψή τους, παρά να χρησιμοποιήσουν τις δωρεάν αλλά χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που τους παρέχονται.

    Όλα αυτά, έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε ένα τραγικό αδιέξοδο που προβληματίζει ακόμη και πολλούς που, άλλοτε, υποστήριζαν το ΕΣΥ με φανατισμό.

    Η Νέα Πολιτική Υγείας που προτείνουμε:

    Εύλογο επομένως είναι το ερώτημα που τίθεται σήμερα:

    Είναι ή όχι αναστρέψιμη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Υγείας;

    Πιστεύουμε κατηγορηματικά πως υπάρχουν λύσεις. Οι λύσεις αυτές όμως, απαιτούν μελετημένο σχεδιασμό για να συγκροτηθούν σε μία ολοκληρωμένη πρόταση και πολιτική βούληση και τόλμη για να εφαρμοστούν.

    Το ΕΣΥ δεν επιδέχεται πλέον νέο απλό εξωραϊσμό της εικόνας του. Τα ημίμετρα δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα. Χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση, με κύριες κατευθύνσεις την ποιότητα που τόσο πολύ στερήθηκε και την αποφυγή της σπατάλης που τόσο πολύ πλήρωσε ο Έλληνας πολίτης τα τελευταία χρόνια.

    Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο με τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, όσο και με τον κατάλληλο οικονομικό σχεδιασμό, ώστε να εξασφαλισθούν οι πόροι που απαιτούνται για τη σταδιακή εφαρμογή των ριζοσπαστικών αλλαγών και την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων.

    Θεμελιώδη αρχή της νέας πολιτικής στον τομέα της Υγείας που προτείνουμε, αποτελεί η δημιουργία ενός σύγχρονου Συστήματος Υγείας, στο οποίο θα προέχει η προστασία της υγείας και όχι μόνο η διαχείριση της ασθένειας και θα εξασφαλίζονται:

    – ίδιες δυνατότητες εύκολης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας επιπέδου για όλους τους πολίτες

    – ελεύθερη επιλογή γιατρού

    Αυτά για μας αποτελούν εθνικό και κοινωνικό όραμα.



    1.2 ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

    Σε μία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, η πολιτική Υγείας πρέπει να διακρίνεται από το σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας και την ελευθερία της επιλογής.

    Το κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει σε όλους τους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα όμως, μπορεί να δραστηριοποιείται και η ιδιωτική πρωτοβουλία, βάσει κανόνων και προδιαγραφών που θέτει το κράτος, το οποίο και εποπτεύει την εφαρμογή τους.

    Οι αρχές μας
    Ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας θα πρέπει να διέπεται από τις εξής αρχές:

    • Να θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας και όχι μόνο τη διαχείριση της ασθένειας.

    • Να είναι δίκαιο και να εξασφαλίζει τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας για όλους τους πολίτες.

    • Να εξασφαλίζει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής γιατρού.

    • Να είναι αποτελεσματικό και να συνδυάζει την ποιότητα των υπηρεσιών τις οποίες προσφέρει, με την αποδοτικότητα του συστήματος.

    • Να είναι ευέλικτο με δυνατότητες προσαρμογής και συνεχούς αναβάθμισης, χωρίς να εμποδίζεται από δυσκίνητες, γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    • Να είναι αποκεντρωμένο σε προσωπικό και υπηρεσίες.

    • Να είναι ολοκληρωμένο -περιλαμβάνοντας όλα τα επίπεδα- και να αξιοποιεί το σύνολο του ιατρικού σώματος προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

    • Να εξασφαλίζει στους εργαζομένους στο χώρο της Υγείας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικές αμοιβές.

    • Να λειτουργεί ορθολογικά, με υπεύθυνη οικονομική διαχείριση και όχι με τις σημερινές σπατάλες.

    Οι στόχοι μας
    Με βάση αυτές τις αρχές το πρόγραμμά μας έχει τους εξής βασικούς στόχους:

    • Να εξασφαλίζει το δικαίωμα της Υγείας σε υψηλό ποιοτικά επίπεδο, τόσο για τον κάθε πολίτη όσο και για τη Δημόσια Υγεία συνολικά.

    • Να κατοχυρώνει έμπρακτα το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του γιατρού και να εξασφαλίζει δυνατότητες εύκολης πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες και λειτουργίες του συστήματος.

    • Να εξαλείψει τις ανισότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, μέσω ενός νέου εθνικού προγραμματισμού. Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται ο υγειονομικός χάρτης της χώρας στον οποίο θα καταγράφονται το ανθρώπινο δυναμικό, η υλικοτεχνική υποδομή, οι ελλείψεις και οι ανάγκες κάθε περιοχής της χώρας. Με γνώμονα τον υγειονομικό χάρτη, δημιουργούνται νέες μονάδες υγείας, όπου είναι απαραίτητο, και εξειδικεύεται και κατανέμεται το ιατρικό δυναμικό και το προσωπικό των επαγγελμάτων υγείας.

    • Να εκσυγχρονίσει το σύστημα υγείας, με την καθιέρωση του ενιαίου ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου για κάθε ασθενή. Ο φάκελος αυτός θα συνοδεύει υποχρεωτικά τον ασθενή σε όλες τις ιατρικές Υπηρεσίες και σε όλες τις βαθμίδες περίθαλψης, με όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    • Να διαμορφώσει ενιαίους όρους λειτουργίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα πάντα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.

    • Να διαμορφώσει, σε εθνικό επίπεδο, ένα ενιαίο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει σύγχρονη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας.

    • Να εξασφαλίζει τη συνεχή εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης, ποιοτικού ελέγχου και πιστοποίησης του συστήματος υγείας και κάθε μονάδας. Επίσης, να εξασφαλίζει τη συνεχή αξιολόγηση του ιατρικού δυναμικού και των επαγγελματιών υγείας. Η επιλογή και η εξέλιξη των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας να γίνεται με βάση ουσιαστικά αξιοκρατικά κριτήρια.

    • Να δημιουργήσει έναν αυστηρό και αξιόπιστο ελεγκτικό μηχανισμό για όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας.

    • Να προστατεύσει πλήρως τα δικαιώματα του πολίτη απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Για το λόγο αυτό προβλέπουμε να ιδρυθεί μία νέα Ανεξάρτητη Αρχή, ο Συνήγορος Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.



    ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
    • Ποιότητα παντού

    • Ελεύθερη επιλογή γιατρού

    • Εύκολη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας

    • Ίδιες δυνατότητες πρόσβασης για όλους τους πολίτες

    • Υγειονομικός χάρτης, νέος εθνικός προγραμματισμός

    • Εξάλειψη των ανισοτήτων κέντρου - περιφέρειας

    • Ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή

    • Ενιαίοι όροι λειτουργίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

    • Εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση των γιατρών και όλων των επαγγελματιών υγείας

    • Σύστημα αξιολόγησης, ποιοτικού ελέγχου και πιστοποίησης κάθε μονάδας και ανθρώπινου δυναμικού

    • Συνεχής αξιολόγηση του ιατρικού δυναμικού και των επαγγελματιών υγείας

    • Επιλογή και εξέλιξη προσωπικού με ουσιαστικά αξιοκρατικά κριτήρια

    • Αυστηρός και αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός

    • Συνήγορος Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών



    2. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    Όπως είναι γνωστό, οι υπηρεσίες υγείας διακρίνονται σε τρία επίπεδα: την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Παροχή Υπηρεσιών Υγείας.

    Με τον όρο Πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας ορίζεται το σύνολο των υπηρεσιών υγείας προληπτικού, διαγνωστικού και θεραπευτικού χαρακτήρα για τις οποίες δεν απαιτείται διανυκτέρευση του ασθενούς εντός νοσηλευτικής μονάδος.

    Η Πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνει δύο βαθμίδες υπηρεσιών, οι οποίες δεν είναι πάντα διακριτές μεταξύ τους:

    • Την Πρωτοβάθμια παροχή προληπτικών υπηρεσιών υγείας ή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

    • Την Πρωτοβάθμια παροχή διαγνωστικών και θεραπευτικών υγειονομικών υπηρεσιών ή πρωτοβάθμια περίθαλψη.



    2.1 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ

    Αρχή και προτεραιότητα του προγράμματός μας είναι η προστασία της υγείας - και, επομένως, η επένδυση στην προληπτική ιατρική. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα - Πρόληψη είναι σαφώς αποδοτικότερη και οικονομικότερη από τη διαχείριση της ασθένειας. Άλλωστε, όλοι συμφωνούν ότι είναι προτιμότερο το να προλαμβάνεις παρά το να θεραπεύεις.

    Δυστυχώς όμως, αυτό δεν γίνεται σήμερα στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα - Πρόληψη λειτουργεί υποτυπωδώς. Οι υπηρεσίες της λειτουργούν αποσπασματικά, χωρίς συντονισμό και καθοδήγηση, ορισμένες από αυτές υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως αναγκαίου προσωπικού, ενώ δεν καλύπτουν και όλα τα αντικείμενα. Είναι ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένα εθνικό πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Πρόληψης, το οποίο να καλύπτει ουσιαστικά τις ανάγκες προστασίας της υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

    Το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας - Πρόληψης καλύπτει κυρίως:

    • Την καταπολέμηση και την προσπάθεια εξάλειψης των αιτιολογικών παραγόντων της αρρώστιας (πρωτογενής πρόληψη) και την πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση της αρρώστιας (δευτερογενής πρόληψη).

    • Την άσκηση προληπτικής ιατρικής και την υγειονομική διαφώτιση του πληθυσμού.

    • Την ιατροκοινωνική και επιδημιολογική έρευνα.

    • Την ιατρική της εργασίας, με στόχο συγκεκριμένα τη βελτίωση των όρων υγιεινής και την ελαχιστοποίηση των επαγγελματικών νόσων και ατυχημάτων.

    • Την παροχή Υπηρεσιών Προσχολικής και Σχολικής Υγιεινής.

    • Την ενημέρωση του κοινού σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και ευγονικής, καθώς επίσης και για ασθένειες-απειλές της ανθρωπότητας, όπως το AIDS.

    • Τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

    • Την αγωγή Υγείας.

    • Την παροχή Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας με στόχο την αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών και ψυχολογικών προβλημάτων που παρατηρούνται σε άτομα ή ομάδες και παράλληλα την προστασία των ατόμων που ανήκουν στις καλούμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (υπερήλικες, άτομα με χρόνιες παθήσεις, μειονεκτικά άτομα, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών κ.λπ.).

    • Την αγωγή στοματικής υγείας και την άσκηση προληπτικής οδοντιατρικής μέσα από την τακτική εξέταση του πληθυσμού, δεδομένου ότι με αυτό θα αποτραπούν σημαντικές επιπλοκές για την υγεία, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, και φυσικά θα αποφευχθούν πολυέξοδες θεραπείες που επιβαρύνουν σημαντικά το ασφαλιστικό σύστημα.



    Ποιος έχει την ευθύνη του επιτελικού σχεδιασμού
    Για να είναι αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας - Πρόληψης, χρειάζεται εθνικός σχεδιασμός, ριζική αναδιοργάνωση και σημαντική ενδυνάμωση των υπηρεσιών που ασχολούνται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα - Πρόληψη. Γι’ αυτό προβλέπουμε:

    • Στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Πρόληψης, η οποία έχει ως αποστολή τον εθνικό σχεδιασμό, την καθοδήγηση και την εποπτεία των περιφερειακών μονάδων, καθώς και τη δημιουργία του πλαισίου λειτουργίας τους. Η Γενική Διεύθυνση συνεργάζεται στενά με τα αντίστοιχα τμήματα των Ιατρικών Σχολών και των ΤΕΙ, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και τους σχετικούς επιστημονικούς φορείς.

    • Σε επίπεδο περιφέρειας, δημιουργείται Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Πρόληψης. Η Διεύθυνση αυτή είναι καλά οργανωμένη και στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό. Έχει το συντονισμό των νομαρχιακών μονάδων και αναπτύσσει κινητή μονάδα για τις ανάγκες της περιφέρειας.

    • Σε κάθε νομό, αναδιοργανώνονται ριζικά και στελεχώνονται πλήρως οι υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα - Πρόληψη.



    2.2 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

    Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες βιώνουν μια απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης: χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, στο ΙΚΑ - για παράδειγμα - ταλαιπωρία, μεγάλες λίστες αναμονής, ουρές, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, τόσο στα πολυϊατρεία όσο και στα Κέντρα Υγείας. Oι υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ - και, δευτερευόντως, άλλων ταμείων - έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα τη μεγάλη διαρροή του οικογενειακού εισοδήματος προς την ιδιωτική αγορά υγείας. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό: Οι πολίτες στερούνται του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής γιατρού και οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας οδηγούν τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ να προσφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, με δικά τους έξοδα. Η ταλαιπωρία γίνεται μεγαλύτερη όταν υπάρχουν επείγοντα περιστατικά και, τελικά, η έλλειψη οργανωμένου συστήματος επείγουσας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δυστυχώς στοιχίζει ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές.

    Ο κάθε ασφαλιστικός οργανισμός αποφασίζει το δικό του σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα εφαρμόσει, στα πλαίσια ενός καθαρά ασφαλιστικοκεντρικού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Έτσι με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκε στη χώρα μας ένα φαινόμενο μοναδικό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ασφαλιστικά ταμεία να παράγουν μόνα τους υπηρεσίες υγείας. Σε όλες αυτές τις χώρες, η αρχή που εφαρμόζεται είναι τα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας από ένα σύστημα που οργανώνεται από την Πολιτεία και εποπτεύεται από αυτή. Η πολιτεία, υπεύθυνη για τη χάραξη της πολιτικής υγείας, ενώ θα έπρεπε να καθορίσει ένα θεσμικό πλαίσιο υποχρεώσεων των ασφαλιστικών φορέων, περιορίζεται μόνο στο να καλύπτει τα ελλείμματα που οι αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργούν.

    Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι τα προβλήματα, οι στρεβλώσεις και οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη επιδρούν έντονα και αρνητικά και στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

    Τι αλλάζει στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη:

    Αυτή η σημερινή κατάσταση δεν πάει άλλο. Απαιτείται ριζική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της παθογένειας του συστήματος και όχι αποσπασματικά μέτρα.

    Το πρόγραμμά μας προβλέπει ένα νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, του οποίου βασική αρχή είναι η δυνατότητα επιλογής γιατρού από τον ασθενή.

    Άλλωστε, το δικαίωμα αυτό είναι κατοχυρωμένο, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στόχος του προγράμματός μας είναι: όλοι οι Έλληνες να μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν το γιατρό τους και να αξιοποιηθεί το σύνολο του ιατρικού και οδοντιατρικού δυναμικού της χώρας. Αυτό άλλωστε επιτάσσει και η αρχή του σεβασμού της ελεύθερης βούλησης του κάθε πολίτη.

    Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός προβλέπουμε:

    • Την καθιέρωση εθνικής συλλογικής σύμβασης βάσει της οποίας οι ιδιώτες γιατροί που την αποδέχονται μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Το ίδιο ισχύει και για όσα άλλα ταμεία επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα αυτό.

    • Την εθνική συλλογική σύμβαση, η οποία τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, υπογράφουν όσοι γιατροί επιθυμούν να συμμετέχουν στο σύστημα. Δικαίωμα υπογραφής έχουν μόνο γιατροί, οι οποίοι δεν έχουν καμία εργασιακή σχέση με το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    • Ο κάθε ασθενής μπορεί να επιλέγει γιατρό από τους συμβεβλημένους.

    • Οι όροι συνεργασίας των γιατρών, οι υποχρεώσεις και οι αμοιβές τους συναποφασίζονται από την Πολιτεία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Πανελλήνια Οδοντιατρική Ομοσπονδία και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

    • Την καθιέρωση της αμοιβής των συμβεβλημένων γιατρών κατά ιατρική επίσκεψη και πράξη.

    • Καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος για κάθε ασθενή, ο οποίος ενημερώνεται με ευθύνη του ιδίου και των γιατρών, που τον παρακολουθούν και τον συνοδεύει σε κάθε ιατρική επίσκεψη και πράξη. Ειδική μέριμνα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    • Είναι φυσικό ότι πρέπει να υπάρχει και να οργανωθεί πλήρως σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο αυστηρός και αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός.



    ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠEPIΘAΛΨHΣ
    • Oι ασφαλισμένοι του IKA, Δημοσίου, OAEE και OΓA θα έχουν το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής γιατρού

    • Καθιέρωση εθνικής συλλογικής σύμβασης ιδιωτών γιατρών με ασφαλιστικά ταμεία

    • Όσοι ιδιώτες γιατροί επιθυμούν, θα μπορούν να υπογράφουν τη σύμβαση και να συμμετέχουν στο σύστημα

    • Οι όροι συνεργασίας συναποφασίζονται από την Πολιτεία, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Eλληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς

    • Ο ασφαλισμένος επιλέγει ελεύθερα από το σύνολο των συμβεβλημένων γιατρών

    • Καθιερώνεται η αμοιβή των συμβεβλημένων γιατρών κατά ιατρική επίσκεψη και πράξη

    • Aξιοποιείται το σύνολο του ιατρικού και οδοντιατρικού δυναμικού

    • Καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος για κάθε ασθενή

    • Οργανώνεται αυστηρός και αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο



    10 βήματα για την πλήρη εφαρμογή του Νέου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

    Θα πρέπει ιδιαίτερα να τονισθεί ότι η ριζοσπαστική αλλαγή του συστήματος παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με δυνατότητα επιλογής γιατρού, απαιτεί πιλοτική εφαρμογή, χρόνο προσαρμογής και φυσικά μια σειρά από, ανύπαρκτες σήμερα, προϋποθέσεις.

    Γι’ αυτό προβλέπουμε:

    • Επανακωδικοποίηση του συνόλου των ιατρικών πράξεων με βάση τα σημερινά ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. Πλήρης απαγόρευση της άσκησής τους από μη γιατρούς.

    • Οριοθέτηση των απαραίτητων ιατρικών πράξεων (συνοδοί πράξεις) που περιλαμβάνονται στην ιατρική επίσκεψη της κάθε ειδικότητας και που δεν θα αμείβονται ξεχωριστά, αλλά περιλαμβάνονται στην αμοιβή της επίσκεψης.

    • Κοστολόγηση των ιατρικών επισκέψεων, αλλά και των πράξεων που δεν περιλαμβάνονται στην επίσκεψη.

    Τα δύο παραπάνω μέτρα κρίνονται αναγκαία, αφού σύμφωνα με τη σημερινή πρακτική, μόνο το 1/4 των δαπανών στο δημόσιο τομέα αναφέρεται στο κόστος των επισκέψεων, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από συνοδούς πράξεις οι οποίες δεν είναι πάντα αναγκαίες. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων, η μείωση των δαπανών, αλλά και η καλύτερη αμοιβή των ιατρικών επισκέψεων.

    • Σαφή περιγραφή των υποχρεώσεων των συμβεβλημένων γιατρών. Μεταξύ των άλλων υποχρεούνται σε «ελάχιστο ωράριο» εργασίας και σε τακτικές εφημερίες, είτε σε κέντρα αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών είτε στα ιατρεία τους, ανάλογα με την ειδικότητα και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Επίσης, υποχρεούνται σε κατ’ οίκον ιατρικές επισκέψεις, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

    • Δημιουργία αστικών κέντρων υγείας, τα οποία εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως με αποστολή κυρίως την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Επίσης, αποστολή τους είναι η παροχή υπηρεσιών σε ειδικές ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, χρονίως πάσχοντες, απόρους και ανασφάλιστους. Θα προκύψουν κυρίως από μετεξέλιξη μέρους των σημερινών πολυϊατρείων του ΙΚΑ και θα είναι χωροταξικά κατανεμημένα, κατόπιν μελέτης, ώστε να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους.

    Τα αστικά κέντρα υγείας θα καλύψουν το κενό που υπάρχει σήμερα στην επείγουσα περίθαλψη, αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλλουν καθοριστικά και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, λειτουργώντας ως «φίλτρα». Έτσι θα πάψουμε να βλέπουμε τις γνωστές εικόνες ντροπής, κυρίως στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα σωθούν ανθρώπινες ζωές. Με τη λειτουργία τους θα αναβαθμιστεί σημαντικά όχι μόνο η Πρωτοβάθμια, αλλά και η Δευτεροβάθμια περίθαλψη.

    • Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του συστήματος, όσα πολυϊατρεία του ΙΚΑ δεν θα έχουν μετεξελιχθεί σε αστικά κέντρα υγείας, δεν θα χρειάζονται πλέον και θα πάψουν να λειτουργούν. Aπό τους γιατρούς του ΙΚΑ, άλλοι θα επιλέξουν την εθνική συλλογική σύμβαση, ένας σημαντικός αριθμός θα ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του EΣY για τη λειτουργία των αστικών κέντρων υγείας και ορισμένοι θα καλύψουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ασφαλιστικού φορέα.

    • Στο δεύτερο και τελικό στάδιο εφαρμογής του συστήματος, θα καθιερωθεί και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος δεν θα αμείβεται κατά ιατρική πράξη, αλλά ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων που τον επιλέγουν. Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι γιατρός γενικής ιατρικής, παιδίατρος ή ειδικός παθολόγος.

    Στις υποχρεώσεις του οικογενειακού γιατρού περιλαμβάνονται η παρακολούθηση της πορείας της υγείας του ασθενή, η καθοδήγησή του και ο συντονισμός - όποτε είναι ανάγκη - των ειδικών γιατρών. Επίσης, σε συνεργασία με τον ασθενή αλλά και τους άλλους γιατρούς, έχει την ευθύνη για την ενημέρωση του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου. Αυτή ακριβώς είναι και η σύγχρονη αντίληψη της έννοιας του οικογενειακού γιατρού μέσα στις ανάγκες και τις ήδη διαμορφωμένες συνθήκες των σημερινών κοινωνιών.

    Σε αυτό το τελικό στάδιο, η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα παρέχεται ισότιμα σε όλους, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ανήκουν.

    • Όλες αυτές οι αλλαγές είναι ριζοσπαστικές για τα ελληνικά δεδομένα και δεν μπορούν, φυσικά, να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται ένα καλά μελετημένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, το οποίο όμως να τηρείται με αποφασιστικότητα.

    Απαιτείται πρώτα απ’ όλα η πιλοτική εφαρμογή της επιλογής γιατρού για ένα χρόνο σε ένα Νομό που να έχει στη σύνθεσή του αστικούς, ημιαστικούς και αγροτικούς πληθυσμούς. Τα λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής μελετώνται και γίνονται οι όποιες διορθωτικές αλλαγές κριθούν αναγκαίες, ώστε να προχωρήσει η πολιτεία σε καθολική εφαρμογή του συστήματος.

    • Η πιλοτική εφαρμογή, εκτός των άλλων, θα οδηγήσει στη δημιουργία πλέγματος συγκεκριμένων κινήτρων και αντικινήτρων για ασθενείς και γιατρούς, ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής γιατρού. Όταν παρατηρείται κακή χρήση στην άσκηση του δικαιώματος, αυτό θα συνεπάγεται για τον ασθενή συμμετοχή στις δαπάνες και για το γιατρό χρηματική επιβάρυνση και διακοπή της σύμβασης για σημαντικό χρονικό διάστημα. Αντιστοίχως, θα θεσπιστούν κίνητρα για την καλή χρήση του δικαιώματος.

    • Ο κάθε ασφαλισμένος δικαιούται συγκεκριμένο συνολικό αριθμό επισκέψεων για όλους τους γιατρούς που ο ίδιος έχει επιλέξει και ο οποίος καθορίζεται βάσει των διεθνών προδιαγραφών και των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος. Εάν χρειαστούν επιπλέον επισκέψεις, σε αυτές αρχίζει η σταδιακή συμμετοχή του ασφαλισμένου στη δαπάνη. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρόνιων ή ανίατων ασθενειών, για τις οποίες γίνονται ειδικές ρυθμίσεις.

    Όμως όλοι οι ασφαλισμένοι, δεν έχουν περιορισμό στον αριθμό επισκέψεων στον οικογενειακό γιατρό, στα αστικά κέντρα υγείας, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία.



    2.3 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

    Ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας οφείλει να μεριμνά αποτελεσματικά για τη στοματική υγεία των πολιτών, τόσο προληπτικά, όσο και θεραπευτικά.

    Στη χώρα μας, ο σχεδιασμός της Οδοντιατρικής Περίθαλψης έγινε χωρίς κανένα προγραμματισμό και κυριάρχησε ο αυτοσχεδιασμός και η προχειρότητα.

    Στους ασφαλιστικούς οργανισμούς Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι ή δεν έχουν καθόλου οδοντιατρική περίθαλψη ή έχουν πολύ χαμηλού επιπέδου. Το αποτέλεσμα είναι η μέγιστη πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε αυτούς τους οργανισμούς να υποχρεώνεται να στραφεί στην ιδιωτική περίθαλψη. Συγκεκριμένα:

    – Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ έχουν οδοντιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη μόνο αυτή που παρέχεται στα κέντρα υγείας.

    – Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μόνο για τα παιδιά έως 16 ετών και αποκλειστικά για θεραπευτικές πράξεις.

    – Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής οδοντιάτρου, αλλά τυπικά μόνο δικαιούνται οδοντιατρικής περίθαλψης. Με δεδομένη την από πολλών ετών καταγγελία των σχετικών συμβάσεων από την Οδοντιατρική Ομοσπονδία - σε συνδυασμό με την καθήλωση των τιμών των οδοντιατρικών πράξεων σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα - έχει ουσιαστικά αχρηστευτεί αυτό το δικαίωμά τους.

    – Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είναι οι μόνοι που έχουν οδοντιατρική περίθαλψη, αν και συνήθως χαμηλής ποιότητας, με δαπάνες του ασφαλιστικού τους οργανισμού. Σήμερα καλύπτονται στο θέμα αυτό από τα οδοντιατρικά τμήματα των πολυϊατρείων και τις μονάδες ορθοδοντικής, παιδοοδοντικής και προσθετικής του Ιδρύματος. Όμως, κατά γενική ομολογία, οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι χαμηλής ποιότητας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάνει χρήση μόνο το 20-25% και οι υπόλοιποι προτιμούν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, με δικές τους δαπάνες.

    Στο νέο σύστημα για την οδοντιατρική περίθαλψη, προβλέπουμε:

    • Πρώτο στάδιο

    – Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα καλύπτονται οδοντιατρικά με τον ίδιο τρόπο που ισχύει σήμερα.

    – Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής οδοντιάτρου για προληπτικές και θεραπευτικές πράξεις, με ποσοστό συμμετοχής σε αυτές.

    Η ελεύθερη επιλογή γίνεται μεταξύ των οδοντιάτρων που έχουν υπογράψει την εθνική συλλογική σύμβαση. Οι όροι συνεργασίας των οδοντιάτρων και η αμοιβή τους κατά πράξη συναποφασίζεται από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, μετά από επανακοστολόγηση των οδοντιατρικών πράξεων.

    Επιπλέον, οι άμεσα ασφαλισμένοι θα δικαιούνται επιδόματος για τις προσθετικές εργασίες, το οποίο θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ποσό, ανάλογα με τη φύση της εργασίας. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για όσα ορθοδοντικά περιστατικά κρίνεται από ειδική επιστημονική επιτροπή ότι έχουν ανάγκη αντιμετώπισης.



    • Δεύτερο στάδιο

    – Το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής για προληπτικές και θεραπευτικές πράξεις και με ποσοστό συμμετοχής, θα επεκταθεί και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

    – Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ διατηρούνται σε λειτουργία οι μονάδες Ορθοδοντικής, Παιδοοδοντικής και Κινητής Προσθετικής που υπάρχουν, καθώς και τα σχετικά εργαστήρια.

    – Οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων θα μπορούν να επισκέπτονται τα αστικά Κέντρα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας για την αντιμετώπιση επειγόντων οδοντιατρικών περιστατικών.

    • Τελικός στόχος είναι, σε επόμενο στάδιο, ό,τι ισχύει για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου να ισχύσει και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

    Ποιοι φορείς θα παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

    Τελικά, οι υπηρεσίες υγείας στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα παρέχονται από:

    Τους ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους που έχουν συμβληθεί με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης και για τους οποίους θα ισχύει το δικαίωμα επιλογής του ασθενούς. Η σύμβαση ισχύει για τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και σε όσα από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα.

    Επισημαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, έχουν δικαίωμα επιλογής γιατρού για τις ειδικότητες που δεν υπάρχουν στα κέντρα υγείας.

    • Τα αστικά Κέντρα Υγείας, τα οποία θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

    • Τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία, τα οποία διατηρούνται και στο νέο σύστημα. Στα Kέντρα Yγείας καλύπτονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε εξοπλισμό.

    • Τις κινητές μονάδες ιατρείων, όπου οι γεωγραφικές συνθήκες της χώρας το επιβάλλουν.

    • Τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα οποία μπορεί να επισκέπτεται ο ασθενής μόνο κατόπιν παραπομπής από τα αστικά Κέντρα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, τα αγροτικά ιατρεία ή το γιατρό που ο ίδιος έχει επιλέξει.

    Για την πληρότητα του συστήματος προβλέπουμε:

    • Την πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ το οποίο παραμένει N.Π.Δ.Δ., με τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ταχύτατης διακομιδής ασθενών, πλήρως εξοπλισμένων και επανδρωμένων με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

    • Τη δημιουργία ειδικών κινητών μονάδων για το νησιωτικό χώρο και τις ορεινές περιοχές.



    2.4 Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

    Σήμερα, η κατάσταση στα νησιά μας είναι πραγματικά αποκαρδιωτική και δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εικόνα είναι, λίγο ή πολύ, γνωστή σε όλους. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όπου υπάρχουν, έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και σε υποδομές και πολλά από αυτά υπολειτουργούν, ενώ και οι προβλεπόμενες επισκέψεις γιατρών είναι αποσπασματικές και τελικά αναποτελεσματικές. Επιπλέον, το σύστημα διακομιδής ασθενών πάσχει και, δυστυχώς, αυτό έχει αποδειχθεί με τον πιο δραματικό τρόπο.

    Τι αλλάζει
    Για την αποτελεσματικότερη προσφορά υπηρεσιών υγείας στο νησιωτικό χώρο, προβλέπουμε:

    • Πλήρη οργάνωση νοσοκομειακών μονάδων σε επιλεγμένα νησιά, ώστε να μην αποτελεί μοναδική λύση η μεταφορά ασθενών στην Αθήνα. Οι νοσοκομειακές αυτές μονάδες θα στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό και θα εφοδιαστούν με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Θα αναπτύξουν όλα τα τμήματα μεταξύ των οποίων και μονάδα εντατικής θεραπείας και μονάδα αιμοκάθαρσης έτσι ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν όλες τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης. Για τη στελέχωση αυτών των νοσοκομειακών μονάδων, θα δοθούν επιπλέον κίνητρα.

    • Συστηματική χρήση της τηλεϊατρικής, από τις νοσοκομειακές μονάδες και τα Κέντρα Υγείας της οποίας οι δυνατότητες δεν αξιοποιούνται σήμερα, ενώ μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο στήριγμα της προσπάθειας των γιατρών στα νησιά.

    • Στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς ειδικοτήτων, το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό και εφοδιασμό τους με σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως μικρές νοσοκομειακές μονάδες.

    • Τακτικές επισκέψεις στα νησιά ειδικών κινητών μονάδων. Θα έχουν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και θα υποστηρίζονται από κινητά εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά κ.λπ.). Οι επισκέψεις αυτές θα είναι συστηματικές και όχι αποσπασματικές όπως γίνεται σήμερα.

    • Αποτελεσματικό σύστημα διακομιδής ασθενών, με πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ. Ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ με επιπλέον ελικόπτερα βαρέως τύπου τα οποία μπορούν να κινούνται και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν στο Αιγαίο.



    3. ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    Με τον όρο Δευτεροβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας ορίζεται το σύνολο των διαγνωστικών και θεραπευτικών ιατρικών τεχνικών, για την εφαρμογή των οποίων είναι αναγκαία η νοσηλεία των ασθενών εντός του νοσοκομείου - χωρίς να είναι υποχρεωτική η διανυκτέρευση σε αυτό. Λειτουργική μονάδα της Δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας είναι το Νοσοκομείο.

    Οι δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας παρέχονται σε όλη τη χώρα από νοσοκομεία:

    • Κρατικά του EΣY, στα οποία υπηρετούν γιατροί του EΣY.

    • Πανεπιστημιακά, στα οποία υπηρετούν πανεπιστημιακοί αλλά και γιατροί του EΣY Όμως, ο Πρόεδρος του νοσοκομείου, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και οι Διευθυντές των κλινικών και των εργαστηρίων, απαιτείται να είναι μέλη Δ.Ε.Π. της Ιατρικής σχολής.

    • Στρατιωτικά, που υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα οποία υπηρετούν μόνιμοι και στρατεύσιμοι γιατροί ως και πολίτες γιατροί, με ειδικές συμβάσεις σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες.

    • Ειδικού καθεστώτος στο οποίο υπάγονται όσα δεν ανήκουν στο EΣY και δεν είναι του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτά υπηρετούν γιατροί με ειδικές συμβάσεις, σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου.

    • Ιδιωτικά θεραπευτήρια

    Για την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της δευτεροβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, προβλέπουμε:

    • Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ μετατρέπονται σε αυτοτελή κρατικά νοσοκομεία ή παραρτήματα νοσοκομείου. Παύουν, δηλαδή, να είναι νοσοκομεία αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους σε αυτόν τον οργανισμό, αλλά εντάσσονται στο πλέγμα των κρατικών νοσοκομείων.

    • Δημιουργούνται δύο αμιγώς πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και ερευνητικό έργο. Σήμερα, οι πανεπιστημιακές κλινικές των Ιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης στεγάζονται σε διάφορα νοσοκομεία που έχουν και κλινικές του EΣY, ενώ δεν υπάρχει κανένα πλήρες αμιγώς πανεπιστημιακό νοσοκομείο (το Aιγινίτειο και το Aρεταίειο είναι εξειδικευμένα νοσοκομεία).

    Στην Αθήνα, με δεδομένο ότι το νοσοκομείο Χαϊδαρίου θα λειτουργήσει ως πανεπιστημιακό, το θέμα δεν επείγει, αν και θα εξακολουθήσει να υφίσταται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα αμιγώς πανεπιστημιακό νοσοκομείο κοντά στην Ιατρική σχολή. Στη Θεσσαλονίκη όμως επείγει, διότι δεν υπάρχει κανένα αποκλειστικά πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Είτε το ΑΧΕΠΑ είτε το Ιπποκράτειο θα εκσυγχρονιστεί και θα γίνουν οι αναγκαίες επεκτάσεις, ώστε να γίνει αμιγώς πανεπιστημιακό.

    Στις υπόλοιπες Ιατρικές σχολές, λειτουργούν ήδη σύγχρονα νοσοκομεία τα οποία κατασκευάστηκαν εξαρχής ως πανεπιστημιακά και στα οποία στεγάζονται όλες οι πανεπιστημιακές κλινικές.



    3.1 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

    Η οργάνωση του σύγχρονου συστήματος νοσοκομειακής περίθαλψης που προτείνουμε, στηρίζεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:

    • Τα νοσοκομεία θα παρέχουν μόνο Δευτεροβάθμια περίθαλψη - και όχι και Πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως σήμερα.

    • Μεταφέρονται όσες ιατρικές πράξεις είναι επιστημονικά δυνατόν, από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έτσι θα ανακουφιστούν τα νοσοκομεία από πράξεις που δεν αντιστοιχούν σε αυτά, θα βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και θα μειωθεί το κόστος.

    • Με την εφαρμογή του συστήματος ελεύθερης επιλογής γιατρού, ο ασφαλισμένος (σε ταμείο που είναι συμβεβλημένο με την εθνική συλλογική σύμβαση) μπορεί να επισκεφθεί τα εξωτερικά ιατρεία ή να εισαχθεί στο νοσοκομείο, μόνο όταν παραπέμπεται σ’ αυτό από γιατρό του νέου συστήματος ή από τα αστικά κέντρα υγείας ή τα κέντρα υγείας. Εξαιρούνται ασφαλώς οι επείγουσες περιπτώσεις, τα ατυχήματα, οι απαιτούμενες επανεξετάσεις μετά από νοσηλεία, οι επισκέψεις σε ειδικά ιατρεία αναφοράς κ.λπ.

    • Ο ασθενής συνοδεύεται πάντα από τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελό του, στον οποίο αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια η κατάστασή του, η συμπτωματολογία του και η αναγκαιότητα της παραπομπής ή διακομιδής του.

    • Η λειτουργία των αστικών κέντρων υγείας, όπως αναφέρεται και στο κεφάλαιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από επείγοντα περιστατικά.



    Ποια τα οφέλη από τις αλλαγές
    Ποια τα οφέλη από τις αλλαγές που προτείνονται:

    Με την εφαρμογή των παραπάνω:

    α) Περιορίζεται ο υπερβολικός αριθμός των ασθενών για τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων

    β) Τα χρόνια περιστατικά παύουν να βαπτίζονται «οξέα» προκειμένου να ξεπεραστούν οι λίστες αναμονής

    γ) Περιορίζονται οι άσκοπες εργαστηριακές εξετάσεις και λοιπές ιατρικές πράξεις

    Αποτέλεσμα είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, η βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας υπηρεσιών τους και, φυσικά, η μείωση του κόστους λειτουργίας τους.



    Πρόσθετες επικουρικές αλλαγές
    Για την καλύτερη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, επικουρικά με τα παραπάνω, προβλέπουμε:

    • Κατάρτιση ενός νέου υγειονομικού χάρτη, βάσει του οποίου θα ανακαινιστούν, όπου είναι δυνατό, τα υπάρχοντα νοσοκομεία και στις λίγες περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο θα κατασκευαστούν νέα.

    Στη Θεσσαλονίκη, είναι ανάγκη να κατασκευαστεί ένα νοσοκομείο Παίδων, αφού είναι απαράδεκτο ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα να στερείται ενός νοσοκομείου αυτής της κατηγορίας.

    • Έλεγχος όλων των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας που στεγάζονται σε κτίρια πολλών δεκαετιών. Ακριβής καταγραφή της σημερινής κατάστασης σε ό,τι αφορά την αντισεισμικότητα, την πυρασφάλεια, την πυροπροστασία, ως και για τους απαραίτητους κανόνες περί ακτινοπροστασίας και γενικά υγιεινής του χώρου.

    Βάσει αυτής της καταγραφής θα γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές των νοσοκομείων. Σήμερα, άλλωστε, υπάρχουν ακόμη νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν υποτυπωδώς.

    Νοσοκομεία που δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και προστασίας, δεν μπορεί να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα.



    3.2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Υπεύθυνη πολιτική στον τομέα της Υγείας, σημαίνει ότι πρέπει να επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό όφελος, χωρίς να γίνεται σπατάλη χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη. Στόχος είναι να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία και τη διοίκηση των νοσοκομείων.

    Τι αλλάζει στη λειτουργία των νοσοκομείων
    Γι’ αυτό προβλέπουμε:

    • Αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτό θα επιτευχθεί με τις ριζικές αλλαγές που προβλέπουμε στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και με τον νέο τρόπο εισαγωγής των ασθενών στα νοσοκομεία. Έτσι, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν αποκλειστικά ως κέντρα δευτεροβάθμιας περίθαλψης, θα βελτιωθεί κατά πολύ η αποτελεσματικότητα και η εύρυθμη λειτουργία τους και θα εξαλειφθεί το τριτοκοσμικό φαινόμενο των ράντζων.

    • Τα νοσοκομεία υποβάλλονται σε συνεχή έλεγχο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, υποβάλλονται συστηματικά και με συνέχεια σε αξιολόγηση της οικονομικής τους διαχείρισης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων κόστους - παραγωγικότητας. Το ζητούμενο είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας με παράλληλη μείωση των ημερών νοσηλείας. Ο στόχος είναι να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε υγιείς και αποτελεσματικούς οργανισμούς, ο πολίτης να απολαμβάνει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και, ταυτόχρονα, να ανακουφιστεί από την πολλαπλή έμμεση και άμεση επιβάρυνσή του από το υπέρογκο δημόσιο χρέος.

    • Επέκταση του θεσμού της μονοήμερης νοσηλείας σε όλα τα νοσοκομεία με συγκεκριμένες και σαφείς προδιαγραφές για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

    • Καθιέρωση του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του δικτύου κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας εκτός νοσοκομείων. Η συστηματική εφαρμογή αυτών των μέτρων, καθώς και του θεσμού της μονοήμερης νοσηλείας, θα μειώσει το χρόνο νοσηλείας, με φυσικό αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών και την καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων.

    • Δημιουργία οργανωμένων κέντρων με εξειδίκευση σε συγκεκριμένο αντικείμενο, με σκοπό να αναδειχθούν σε ολοκληρωμένες μονάδες με πανελλήνια εμβέλεια. (Π.χ. δημιουργείται ένα πνευμονολογικό κέντρο σε μία περιβαλλοντικά επιβαρημένη περιοχή.)

    • Δημιουργία τραυματολογικών κέντρων, σωστά χωροταξικά κατανεμημένων. Σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν κατά προτεραιότητα τουλάχιστον δύο τέτοια Κέντρα σε νοσοκομεία πόλεων κατά μήκος της εθνικής οδού.

    • Ενίσχυση της Γναθοχειρουργικής σε επιλεγμένα Νοσοκομεία και δημιουργία Κέντρων Σχιστιών και Στοματολογικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνδεδεμένα με τις Οδοντιατρικές Σχολές.

    • Αντιμετώπιση, με προτεραιότητα και συνέπεια, του ακανθώδους προβλήματος ελλείψεως Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που παρουσιάζεται στη χώρα μας. Ο αριθμός και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών των Μ.Ε.Θ. σε κάθε χώρα, εκφράζει και το επίπεδο υγειονομικού πολιτισμού της. Δυστυχώς, τα επιτεύγματα της χώρας μας στον τομέα αυτό είναι πενιχρά.

    Γι’ αυτό θα συμπληρωθούν με ταχείς ρυθμούς οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα, αυξάνονται οι κλίνες, ώστε σταδιακά να φτάσουμε στα επίπεδο της Ε.Ε., ξεκινώντας από όσα νοσοκομεία έχουν πάνω από 200 κλίνες, αλλά και όσα βρίσκονται σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον, με την εφαρμογή προγράμματος μετεκπαίδευσης θα δημιουργηθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

    Για τη βελτίωση της υποδομής των νοσοκομείων, προβλέπουμε τη σταδιακή εφαρμογή των εξής μέτρων:

    – Κατάργηση των πολύκλινων δωματίων νοσηλείας, ώστε κάθε νοσοκομείο να διαθέτει μόνο δωμάτια νοσηλείας από 1 έως 4 κλίνες.

    – Κάθε δωμάτιο νοσηλείας να έχει τον απαραίτητο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και σύστημα κλιματισμού.

    – Οι μεγάλες νοσηλευτικές μονάδες να διαθέτουν τμήμα επειγόντων περιστατικών, μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας, πλήρες ακτινοδιαγνωστικό τμήμα με αξονικό, μαγνητικό τομογράφο, υπερηχοτομογράφους και λοιπό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών.

    – Έμφαση δίνεται στην καθαριότητα, τη λειτουργικότητα και τη βελτίωση της αισθητικής των χώρων.

    Σήμερα είναι δεδομένο ότι η κακή υποδομή στα δημόσια νοσοκομεία, το επίπεδο της λειτουργίας τους, η συμφόρησή τους πολλές φορές, αλλά και η χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών τους, αναγκάζουν πολλούς ασφαλισμένους να καταφεύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια με δικές τους δαπάνες. Αυτή η τάση πρέπει να αναστραφεί. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν και τον ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό και την ποιότητα του ιατρικού δυναμικού που μπορούν να στηρίξουν την αναστροφή αυτού του κλίματος.

    Με την υλοποίηση των προτάσεών μας: την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την εύρυθμη λειτουργία τους και τη βελτίωση της υποδομής τους, θα βελτιωθεί κατά πολύ το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν.

    Στόχος μας επιπλέον είναι τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν ασφαλισμένους, αποκλειστικά ή επικουρικά, και από τον ιδιωτικό τομέα.



    Τι αλλάζει στη διοίκηση των νοσοκομείων
    O σημερινός θεσμός των Διοικητών των Νοσοκομείων και μάλιστα με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ανεπαρκής με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την απόδοσή τους.

    Εισάγουμε μια νέα μορφή Διοίκησης στα Νοσοκομεία, γιατί θεωρούμε ότι είναι η μόνη, ικανή και αναγκαία, να οδηγήσει τα Νοσοκομεία στις νέες απαιτήσεις και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.

    Με βάση όλα τα παραπάνω, προβλέπουμε:

    • Συνύπαρξη ενός ολιγομελούς Διοικητικού Συμβουλίου και ενός Mάνατζερ υγείας ο οποίος μετέχει ως εισηγητής στο Δ.Σ. αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου. Εισηγείται τα θέματα στο Δ.Σ. και είναι υπεύθυνος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την υλοποίησή του, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. Έχει τις εκτελεστικές αρμοδιότητες που ορίζονται από το νόμο. Ανά δύο χρόνια, κρίνεται το έργο του και αξιολογείται.

    • Αντικατάσταση των σημερινών συμβουλίων διοίκησης από κανονικά Διοικητικά Συμβούλια, αφού είναι απαράδεκτο τα ίδια πρόσωπα να είναι ελεγκτές και ελεγχόμενοι. Τα Διοικητικά Συμβούλια είναι 7μελή. Απαρτίζονται από τον Πρόεδρο και άλλα τέσσερα μέλη που διορίζονται από την ηγεσία του Υπουργείου και από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του επιστημονικού προσωπικού και των εργαζομένων.

    • Τη θέση του Μάνατζερ θα καλύψουν άτομα με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία, ιδίως σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα. Θα είναι θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αποδοχές ανάλογες της δυναμικότητας του Νοσοκομείου.

    • Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το αποδοτικότερο μοντέλο διοίκησης των Νοσοκομείων. Στην πορεία του χρόνου και ανάλογα με το μέγεθος του Νοσοκομείου, μπορεί να κριθεί αναγκαία και η πρόσληψη πρόσθετου αριθμού στελεχών. Η διάκριση των ρόλων Δ.Σ. και Μάνατζερ είναι σαφής και δεν απέχει από τον τρόπο που δρουν και κινούνται οι Διοικήσεις των μεγάλων οργανισμών ή αυτές των Εταιριών.



    3.3. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

    Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα
    Είναι δεδομένο ότι υπάρχει κακή διαχείριση και σπατάλη των πόρων, τόσο των ανθρώπινων όσο και των οικονομικών. Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες:

    – Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό, ιδίως στις ειδικότητες που σχετίζονται με τις οικονομικές υπηρεσίες και τη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ ούτε το υπάρχον προσωπικό αξιοποιείται ορθολογικά.

    – Οι προμήθειες συχνά γίνονται είτε χωρίς προγραμματισμό και χωρίς διαγωνισμό, είτε με «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς.

    – Δεν υπάρχει αντιστοιχία των προμηθειών με τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων και δεν γίνεται έλεγχος του ισοζυγίου προμηθειών και κατανάλωσης από τους ασθενείς.

    – Παρατηρείται σημαντικός αριθμός μη απαραίτητων εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων.

    – Οι ισολογισμοί πολλές φορές είναι πλασματικοί, ενώ δεν γίνεται απολογισμός στο κάθε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν ούτε καν στοιχειώδη συμπεράσματα για το ποιο είναι το συνολικό κόστος και πώς μπορεί να περιοριστεί η σπατάλη. Και βέβαια, δεν υπάρχουν ούτε συγκριτικά στοιχεία τα οποία να επιτρέπουν τον έλεγχο.

    – Επιπλέον, καθυστερεί σημαντικά η χρηματοδότηση των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι προμήθειες τελικά να επιβαρύνονται με αύξηση 20-30%, λόγω καθυστέρησης στην αποπληρωμή. Αυτό άλλωστε αποτελεί και ένα επιπλέον «παράθυρο» παράνομης συναλλαγής.

    Σε τελευταία ανάλυση, αν ερωτηθεί σήμερα το υπουργείο Υγείας ποια είναι η πραγματική κατάσταση σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, δεν θα μπορεί να απαντήσει. Για κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχει πλήρης εικόνα. Πρόκειται για μία απαράδεκτη κατάσταση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα Νοσοκομεία, είναι ότι ενώ το χρέος τους, ύψους 1 δισ. Ευρώ (340 δισ. δρχ.) ρυθμίστηκε με μεσομακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό μετά την ψήφιση μάλιστα, διάταξης που νομιμοποιούσε παράνομες συμβάσεις οι οποίες είχαν κριθεί μη πληρωτέες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σήμερα, τα νέα χρέη των Νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει τα 1,2 δισ. Ευρώ (400 δισ. δρχ.).

    Και ενώ το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Ανάπτυξης (που είναι αρμόδιο για τον προγραμματισμό μέρους των προμηθειών των Νοσοκομείων) και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, παραμένουν απλοί θεατές, τα χρέη των νοσοκομείων αυξάνονται ανεξέλεγκτα και ο φορολογούμενος πολίτης «πληρώνει τελικά τα σπασμένα». Από μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προέκυψε ότι το κόστος της ατελέσφορης λειτουργίας του νοσοκομειακού συστήματος ανέρχεται περίπου στο 30% του συνολικού λειτουργικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση θα μπορούσε να βελτιωθεί το παραγόμενο νοσοκομειακό προϊόν κατά 30%.

    Τι αλλάζει
    Μαγική συνταγή για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης δεν υπάρχει. Το σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν με ταχείς ρυθμούς. Γι’ αυτό προβλέπουμε:

    • Πλήρη καταγραφή της πραγματικής εικόνας όλων των νοσοκομείων του χώρου ευθύνης του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Συστηματική και επιμελημένη διερεύνηση των αιτίων της σπατάλης πόρων που οδήγησαν στην υπερχρέωση των νοσοκομείων.

    • Οριστική ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων.

    • Πλήρη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στη λειτουργία των νοσοκομείων. Νέες μορφές οργάνωσης των νοσοκομείων, και ιδίως των οικονομικών υπηρεσιών, και εγκατάσταση των ενιαίων συστημάτων M.I.S. και L.I.S. Μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, τα νοσοκομεία συνδέονται μεταξύ τους και με το Υπουργείο. Έτσι θα υπάρχει πλήρης και συνεχής εικόνα των οικονομικών δραστηριοτήτων του κάθε νοσοκομείου και ταυτόχρονα θα είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ παρόμοιων πράξεων.

    • Ριζική αναμόρφωση όλων των οικονομικών υπηρεσιών των Νοσοκομείων:

    – εφαρμογή ενιαίου λογιστικού σχεδίου

    – καθιέρωση του διπλογραφικού συστήματος

    – υποχρεωτική εκπόνηση και δημοσίευση Ισολογισμού και συγκεκριμένων απολογιστικών στοιχείων ανά έτος, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

    • Ενίσχυση με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό των οικονομικών υπηρεσιών και των τμημάτων λογιστηρίου, προμηθειών και αποθηκών.

    • Προσδιορισμό, με βάση όλα τα παραπάνω και με τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση, του πραγματικού κόστους ημερήσιου νοσηλίου.



    Nέο Σύστημα Xρηματοδότησης
    Το «κλειστό νοσήλιο» το οποίο πληρώνουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία, υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού νοσηλίου. Το σύστημα αυτό οδηγεί τα νοσοκομεία σε μεγάλα ελλείμματα και διαρκή υποβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες. Το σημαντικό είναι ότι η πραγματική δημόσια δαπάνη δεν μειώνεται από την απόκλιση από το πραγματικό νοσήλιο, γιατί τα ποσά που δεν καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί λόγω του υποτιμημένου κλειστού νοσηλίου, τα καταβάλλει στη συνέχεια το κράτος με καθυστέρηση ετών.

    Είναι ανάγκη όμως να υπολογιστεί το πραγματικό κόστος και να υπάρξει σύγκλιση αυτών των δύο μεγεθών, για να δημιουργηθεί η δυνατότητα πραγματικής εξυγίανσης του συστήματος.

    Για τον τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων προβλέπουμε:

    • Σε πρώτο στάδιο, αντικατάσταση του σημερινού κλειστού νοσηλίου με την καθιέρωση ενός «νέου τύπου νοσηλίου». Το νέο νοσήλιο διατηρεί τα χαρακτηριστικά του κλειστού νοσηλίου, αλλά υπολογίζονται σε αυτό οι βασικές σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές μέθοδοι που κρίνονται αναγκαίες σε κάθε περίπτωση. Έτσι θα προσεγγίσουμε περισσότερο το πραγματικό κόστος.

    Το αποτέλεσμα θα είναι να εξυγιανθεί το σύστημα, αφού θα γνωρίζουμε πλέον την πραγματική κατάσταση των κλάδων υγείας των ταμείων, θα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα και τα πιθανά ελλείμματά τους θα καλύπτονται από το κράτος.

    • Σταδιακή εφαρμογή της μεθόδου χρηματοδότησης με βάση τις ομοιογενείς διαγνωστικές κατηγορίες, (D.R.G.), π.χ. καρδιοχειρουργικές, ορθοπεδικές κ.λπ. Έτσι, η χρηματοδότηση θα γίνεται ανά ασθένεια και όχι ανά νοσηλεία. Η μέθοδος χρηματοδότησης με ομοιογενείς διαγνωστικές κατηγορίες εφαρμόζεται και έχει επεκταθεί ταχύτατα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Έχει το πλεονέκτημα, πέραν των άλλων, ότι είναι η πλέον ολοκληρωμένη μέθοδος αξιολόγησης της δραστηριότητας της κάθε νοσηλευτικής μονάδας και των επιμέρους τμημάτων.

    Αξίζει να σημειωθεί το σημερινό παράδοξο: όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, με ευθύνη της Πολιτείας, χρησιμοποιούν για ορισμένες παθήσεις αυτή τη μέθοδο χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι και στα δημόσια νοσοκομεία. Για παράδειγμα, μια καρδιοχειρουργική επέμβαση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο πληρώνεται από το ασφαλιστικό ταμείο με 10.000 ευρώ, ενώ η ίδια επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο κοστολογείται 75 ευρώ την ημέρα, δηλαδή συνολικά περίπου 1000 ευρώ.

    • Άμεση εφαρμογή στα δημόσια νοσοκομεία της μεθόδου χρηματοδότησης με βάση τις ομοιογενείς διαγνωστικές κατηγορίες, για τις παθήσεις που ισχύει σήμερα στον ιδιωτικό τομέα.

    Σταδιακά, το σύστημα θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ασθενειών.

    Ποια τα οφέλη από τις αλλαγές που προτείνονται
    Με την αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης, και τα νοσοκομεία θα έχουν σημαντικά έσοδα, αλλά και ένα μέρος αυτών των εσόδων θα κατανέμεται στο προσωπικό που ασχολήθηκε με την επέμβαση. Παρέχεται έτσι, ένα σημαντικό κίνητρο αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.

    Επιπλέον, με τη μέθοδο χρηματοδότησης κατά ομοιογενείς κατηγορίες ασθενειών, διευκολύνεται η σύναψη συμβάσεων και με τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, αλλά και η σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τη νοσηλεία ασθενών από άλλες χώρες.



    3.4 ΠPOMHΘEIEΣ MONAΔΩN YΓEIAΣ

    Είναι κοινή διαπίστωση και ομολογήθηκε τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, όσο και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ότι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρατηρείται μεγάλη σπατάλη πόρων. Μάλιστα, στην αιτιολογική - εισηγητική έκθεση για την ψήφιση του τελευταίου νόμου περί προμηθειών των μονάδων υγείας του ΕΣΥ αποδόθηκε η σπατάλη αυτή στους εξής λόγους:

    Πρώτον, καθυστέρηση στην κατάρτιση του προγράμματος προμηθειών και καθυστέρηση διεξαγωγής των σχετικών διαγωνισμών.

    Δεύτερον, έλλειψη σαφών και κοινών προδιαγραφών και ύπαρξη φαινομένων καταστρατήγησης των κανόνων στους διαγωνισμούς.

    Τρίτον, καθυστέρηση στην εξόφληση των προμηθευτών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του κόστους των προμηθειών.

    Τέταρτον, εκμετάλλευση των νοσοκομείων από τους προμηθευτές που αποτελούν ολιγοπώλιο και «μοιράζουν» την αγορά.

    Η παραδοχή αυτή έλεγε όμως μόνο τη μισή αλήθεια. Ψηφίστηκε, βέβαια, ένα νομοσχέδιο, δήθεν για να επιλύσει τα ζητήματα προμηθειών στις μονάδες υγείας, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να διευρύνει ακόμα περισσότερο τα ελλείμματα στα νοσοκομεία και να ενισχύσει τις διάφορες πηγές - αιτίες σπατάλης, όπως είναι:

    – Η εξουδετέρωση κάθε μορφής ελεγκτικού μηχανισμού και ουσιαστικού ελέγχου.

    – Η ανάπτυξη θεσμών αδιαφάνειας σε όλα τα επίπεδα δράσης.

    – Η ατιμωρησία των υπεύθυνων και η πολιτική κάλυψη παρανομιών.

    – Η διατήρηση ξεπερασμένων συστημάτων λογιστικής παρακολούθησης.

    – Σοβαρές ελλείψεις σε ικανό και έμπειρο προσωπικό, ιδιαίτερα των τμημάτων λογιστηρίου, προμηθειών και αποθηκών.

    – Η καθυστέρηση εκταμίευσης των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού.

    – Η εσκεμμένη καθυστέρηση στην εξόφληση των προμηθευτών με σκοπό: αφενός τον εξαναγκασμό των προμηθευτών σε «συναλλαγές» και αφετέρου την εξουδετέρωση ορισμένων «μη αρεστών» προμηθευτών και τελικά την αποθάρρυνση και την απομάκρυνσή τους από τους διαγωνισμούς. Έτσι, δημιουργούνται κλειστά κυκλώματα προμηθειών.

    – Η προμήθεια υλικών είτε με ανάθεση με τη μέθοδο του κατακερματισμού των προμηθειών, είτε χωρίς νέους διαγωνισμούς, με παράταση παλαιών, αναθεωρήσεις, προσθήκες κ.λπ.

    Νέο Σύστημα Προμηθειών
    Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, το σύστημα προμηθειών αλλάζει. Γι’ αυτό προβλέπουμε:

    • Οι προμήθειες παγίων στοιχείων ιατροτεχνολογικού, τεχνικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού κι ορισμένες άλλες, οι οποίες θα ορίζονται με ακρίβεια σε υπουργική απόφαση, δεν θα γίνονται πλέον με τοπικούς διαγωνισμούς, αλλά από κεντρικό όργανο, μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Στις αρμοδιότητες των νοσοκομείων παραμένουν οι προμήθειες ειδών και υπηρεσιών, οι οποίες δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο του γενικού διαγωνισμού.

    • Στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας συγκροτείται Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών πλήρως στελεχωμένη με το κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμένη με σύγχρονη τεχνολογία, η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Υγείας.

    • Όλα τα νοσοκομεία της χώρας υποβάλλουν στο υπουργείο ετήσιο πρόγραμμα αναγκών, το οποίο συντάσσεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας τους και τον απολογισμό του προηγούμενου έτους. Βάσει αυτού του προγράμματος, η Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών διενεργεί τους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας.

    • Οι διαγωνισμοί αυτοί θα στηρίζονται σε σαφείς προδιαγραφές, θα έχουν δημόσιο και διεθνή χαρακτήρα και θα διεξάγονται με απλές και διαφανείς διαδικασίες, ώστε να αποφεύγονται καταστρατηγήσεις στους κανόνες περί διαγωνισμών και τυχόν συνθήκες ολιγοπωλίου.

    Τι κερδίζουμε από το νέο σύστημα προμηθειών
    Με όλα τα παραπάνω, εξυγιαίνεται σε μεγάλο βαθμό το σύστημα των προμηθειών και, επιπλέον, υπάρχει σαφής εικόνα των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων, τα οποία υποχρεώνονται σε ορθολογικό προγραμματισμό και απολογισμό. Επίσης, διευκολύνεται η σύγκριση μεταξύ των νοσοκομείων και, επομένως, ο έλεγχος και η αξιολόγησή τους.

    Τι αλλάζει στις προμήθειες που θα διενεργούν μόνα τους τα νοσοκομεία

    Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες που γίνονται από τα νοσοκομεία, προβλέπουμε:

    • Οι προμήθειες θα γίνονται βάσει προγράμματος που θα καταρτίζεται εγκαίρως και κατά τρόπο ώστε να μην καθυστερούν οι απαραίτητοι διαγωνισμοί και να αποφεύγονται προμήθειες με αναθέσεις.

    • Πλήρη οργάνωση και ενίσχυση των υπηρεσιών λογιστηρίου, προμηθειών και αποθηκών με το αναγκαίο προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα.

    • Όλες οι προμήθειες να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες και δημόσιους διαγωνισμούς. Στους διαγωνισμούς συμπεριλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος από ορισμένα είδη που μέρος της τωρινής διοίκησης των Νοσοκομείων ονομάζει «μικροπρομήθειες», ώστε να σταματήσουν οι αναθέσεις αυτών των δήθεν «μικροπρομηθειών» που σήμερα καλύπτουν σημαντικό ποσοστό από το πρόγραμμα των προμηθειών των Νοσοκομείων. Σε αυτό θα διευκολυνθούν τα νοσοκομεία με την εξασφάλιση αποθηκευτικών χώρων για αναλώσιμα υλικά.

    • Για την αντιμετώπιση έκτακτων και ειδικών αναγκών θα επιτραπούν οι προμήθειες αγαθών χωρίς διαγωνισμό, αλλά θα καθοριστεί ειδικό όριο (πλαφόν) ανά είδος και ανά τρίμηνο ή έτος. Το όριο θα είναι ανάλογο των κλινών ή της συνολικής αξίας των προμηθειών του Νοσοκομείου.

    • Αυστηρό έλεγχο για τη συσχέτιση των ποσοτήτων που αγοράζονται με τις ποσότητες που χορηγούνται - χρεώνονται στους ασθενείς.

    • Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα ενισχυθούν, θα εξετάζουν και θα αναλύουν τα στοιχεία κόστους λειτουργίας κάθε νοσοκομείου και κάθε κατηγορίας περιστατικών.

    • Η εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και η εκταμίευση των χρημάτων να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή που συνεπάγονται διογκώσεις των τιμών. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό αλλά και με σειρά άλλων μέτρων, θα επιδιωχθεί η δημιουργία κλίματος υγιούς ανταγωνισμού και βεβαίως η ενθάρρυνση πολύ περισσότερων προμηθευτών ή αντιπροσώπων για συμμετοχή στους εκάστοτε διαγωνισμούς.

    • Για τα αντιδραστήρια των εργαστηρίων που καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος προμηθειών των Νοσοκομείων, θα θεσπιστούν σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης. (Όπως, π.χ. συμβάσεις προμήθειας εξοπλισμού-αναλυτών και αντιδραστηρίων ή αναλώσιμων υλικών με χρέωση του Νοσοκομείου ανά διεξαγόμενη ιατρική πράξη.)

    • Οι αναλώσεις υλικών μεγάλου κόστους, θα εξετάζονται από ειδικό τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών και θα συναρτώνται από τον αριθμό των ασθενών που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου υλικού.



    Νέο Σύστημα Ελέγχου των Προμηθειών
    Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία και έλεγχο του συστήματος προμηθειών προβλέπουμε:

    • Δημιουργία τράπεζας πληροφοριών, στην Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών, όπου συγκεντρώνονται από όλα τα νοσοκομεία στοιχεία για τις τιμές απόκτησης των αγαθών και η σύγκριση των τιμών της ελληνικής αγοράς με τις διεθνείς αγορές.

    • Αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας (π.χ. εγκατάσταση Δικτύου) για την άμεση και συνεχή παρακολούθηση της πορείας κάθε διαγωνισμού, την έκδοση συγκριτικών στοιχείων για την προμήθεια ομοειδών υλικών και, γενικότερα, τη συσχέτιση των προμηθειών με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.



    3.5 ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

    Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα
    Οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο EΣY περιορίστηκαν, στην ουσία, στη δημιουργία των πολυδάπανων ΠΕΣΥΠ και στην επέκταση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στους πανεπιστημιακούς γιατρούς και στη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής από τους γιατρούς του EΣY και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, σε απογευματινά ιατρεία εντός των νοσοκομείων.

    Η πράξη απέδειξε ότι τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία εντός των νοσοκομείων καταστρατηγούν το δημόσιο χαρακτήρα τους, δημιουργούν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία τους και καταργούν στην πράξη την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά. Επιπλέον, το μέτρο αυτό αφήνει «παράθυρα» καταστρατήγησης, όπως ιατρικές πράξεις του πρωινού ωραρίου οι οποίες μεταφέρονται σκόπιμα το απόγευμα, με βαριά επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του πολίτη. Σε ό,τι αφορά στην πολυδιαφημισμένη αύξηση των πόρων των νοσοκομείων, αποδείχθηκε στην πράξη «άνθρακες ο θησαυρός».

    Η υποχρεωτική για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς εργασιακή σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όχι μόνο δεν εξυπηρέτησε τον πολίτη, όπως αρχικά υποστηριζόταν, αλλά αντίθετα οδήγησε στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και σε στρεβλώσεις και ευνόησε την ανάπτυξη της παραοικονομίας της Υγείας (το γνωστό «φακελάκι»).

    Πρέπει, κυρίως, να τονιστεί πως είναι απαράδεκτο για μία ευνομούμενη Πολιτεία αυτό που συμβαίνει με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών των νοσοκομείων. Δεν εφαρμόζεται ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά ο νόμος και, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει εν γνώσει της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ο νόμος παραμένει γράμμα κενό. Σήμερα, ούτε η πλήρης απασχόληση ισχύει (οι περισσότεροι εργάζονται, ανεξέλεγκτα, με μειωμένο ωράριο) ούτε η αποκλειστική (πολλοί διατηρούν παράνομα ιδιωτικά ιατρεία, τα οποία δεν φορολογούνται).

    Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Είναι ανάγκη επιτέλους τα πάντα να γίνονται με διαφάνεια και με κανόνες. Μόνον έτσι, όχι μόνο θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες άσκησης επαγγέλματος για τους γιατρούς, αλλά και - τελικά - θα βελτιωθεί πραγματικά η ποιότητα των υπηρεσιών που αυτοί παρέχουν στον πολίτη.

    Τι αλλάζει
    Για τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού δυναμικού προβλέπουμε:

    • Καταργούνται τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία εντός των νοσοκομείων και για τους πανεπιστημιακούς και για τους γιατρούς του EΣY. Το μέτρο αυτό, αλλά και η γενικότερη οργάνωση της λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και η σχέση της με τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, όπως έχουν ήδη αναπτυχθεί στο πρόγραμμά μας, δεν αφήνουν πλέον περιθώρια στο νοσοκομειακό γιατρό να χρησιμοποιεί το νοσοκομείο για την άσκηση ιδιωτική ιατρικής.

    • Καθιερώνονται δύο κατηγορίες γιατρών και οδοντιάτρων του κλάδου EΣY, με δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι την εργασιακή τους σχέση: α) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και β) πλήρους απασχόλησης.

    Οι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν έχουν το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής και έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος λειτουργίας των νοσοκομείων προς όφελος του πολίτη. Για το λόγο αυτό, έχουν μεγαλύτερο μισθό έναντι της άλλης κατηγορίας.

    Οι πλήρους απασχόλησης έχουν υποχρέωση πλήρους ωραρίου και μετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών. Έχουν το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής, εκτός νοσοκομείου και φυσικά εκτός ωραρίου, δεν έχουν όμως το δικαίωμα σύμβασης με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση και δεν μπορούν να συνεργάζονται με ιδιωτικά θεραπευτήρια.

    • Για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς ισχύουν όλα τα ανωτέρω και διατηρούν το επίδομα εκπαίδευσης και έρευνας.

    • Η τήρηση των κανόνων μέσα στο νοσοκομείο και ιδίως του ωραρίου, αποτελούν ευθύνη των ίδιων των γιατρών, του Διευθυντή της κλινικής και της Διοίκησης. Το ωράριο θα είναι συγκεκριμένο και πρέπει να τηρείται με αυστηρότητα και η παραβίασή του επιφέρει κυρώσεις όχι μόνο στο ιατρικό δυναμικό, αλλά και σε αυτούς που έχουν την ευθύνη της τήρησής του. Επίσης, αυστηρότατες κυρώσεις θα επιβάλλονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστημιακούς και γιατρούς του EΣY.

    • Ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων, καθιερώνεται ο θεσμός των συνεργατών γιατρών με ειδικές συμβάσεις εργασίας.

    • Οι αποδοχές του ιατρικού δυναμικού θα συμπληρώνονται:

    – Από πριμ παραγωγικότητας που θα υπολογίζεται σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες μέτρησης. Σημειώνεται ότι αυτό το πριμ θα δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

    – Από πρόσθετη αμοιβή για τις ιατρικές πράξεις που χρηματοδοτούνται από την ιδιωτική ασφάλιση.



    3.6 ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ

    Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει σε όλους τους πολίτες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα όμως, μπορεί να δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

    Επειδή όμως η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να λειτουργεί με κανόνες και σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές, των οποίων την ευθύνη της εποπτείας και πιστής εφαρμογής έχει το Κράτος.

    Δυστυχώς στη χώρα μας αυτές οι αυτονόητες αλήθειες αποτελούν ακόμη το ζητούμενο. Η σημερινή κατάσταση έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

    – Ο δημόσιος τομέας σπάταλος και αναποτελεσματικός αποτελεί το μεγάλο ασθενή. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο κεφάλαιο, πολλοί ασφαλισμένοι αποφεύγουν τα δημόσια νοσοκομεία και προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα, με δικές τους δαπάνες.

    – Ο ιδιωτικός τομέας συνεχώς επεκτείνει τις δραστηριότητές του εκμεταλλευόμενος το κενό που δημιουργεί η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα.

    – Στις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία οι Έλληνες έρχονται πρώτοι μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε. με ποσοστό δαπάνης 44% (OOΣA 2003).

    – Η εποπτεία και ο έλεγχος απουσιάζουν και δεν λειτουργούν ενιαίοι κανόνες και προδιαγραφές για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Τι αλλάζει
    Για την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, πρέπει να αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες υγείας στη δευτεροβάθμια περίθαλψη του Ιδιωτικού τομέα, αλλά με κανόνες και έλεγχο. Γι’ αυτό προβλέπουμε:

    • Τροποποίηση και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αναφέρεται στην υλικοτεχνική υποδομή και το οποίο θα είναι ενιαίο για τα Δημόσια Νοσοκομεία και Ιδιωτικά θεραπευτήρια.

    • Έλεγχο όλων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων της χώρας, αν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Ιδιωτικά θεραπευτήρια, που δεν τηρούν αυτούς τους όρους προστασίας δεν μπορεί να συνεχίσουν την λειτουργία τους, αν δεν αντιμετωπισθούν τα προβλήματά τους.

    • Καθιέρωση σύγχρονου Οργανισμού λειτουργίας των Ιδιωτικών θεραπευτηρίων με λεπτομερή καταγραφή των υποχρεώσεών τους, των οργανικών θέσεων Ιατρικού, Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

    • Συνεχή έλεγχο της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και της λειτουργίας των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Στόχος μας είναι όλα τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια - και αυτά που σήμερα δίνουν την εικόνα λαθροβιούντων γηροκομείων και προθαλάμων «αναπηρικών» συντάξεων - να προσαρμοσθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, να λειτουργούν συμπληρωματικά με το Δημόσιο τομέα και να εξυπηρετούν πράγματι το κοινωνικό σύνολο.

    • Θέσπιση κινήτρων για την μετατροπή ιδιωτικών θεραπευτηρίων σε Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με συγκεκριμένες προδιαγραφές



    KΩΣTAΣ KAPAMANΛHΣ

    Πρόεδρος Nέας Δημοκρατίας
    -----------------------------------

    ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΕΜΕΙΝΕΣ ΠΟΣΑ ΨΕΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΕΔΩ ΕΕΕΕ

    ΜΠΟΥΖΟΥΚΑΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΝΗΣΗ ΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι αν το πρώτο σχόλιο το έγραψε ο ίδιος ο Μαργαρίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγα μωρη κουραδα που σ'επιασε κοψιμο για την "ευαισθητη κοινωνικη ομαδα" και που περνας "απ'εξω" και τα βλεπεις ολα. Καποιος αλλος κουραδος απο μεσα σου λεει αυτες τις κατινιες και στοιχηματιζω οτι ειναι συνδικαλιστης. Αυτοι που κατεστρεψαν την ελληνικη οικονομια. Κοπροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον πάνε με το καλό.

    Αρχικά τον έστειλαν ως "διοικητικό" και αργότερα θα τον "εντάξουν" καλύτερα εκεί που του αξίζει. Υπάρχουν κι άλλοι στο ίδιο τμήμα, μερικοί νομίζουν ότι είναι ψυχίατροι, άλλοι πιστεύουν ότι είναι ο Ναπολέων ο Μέγας, άλλοι έχουν "διπλώματα" ως Αλέξανδρος ο Μέγας κλπ. Δύσκολο να πεισθεί να πάει εκεί οικειοθελώς και τον "εντάσσουν" με "εναλλακτική" μέθοδο...

    Τι να σου κάνει και οι πολιτεία; Οι τρελοί είναι ενίοτε και απρόθυμοι...

    Αντε βρε, καλή "ένταξη" Βοναπάρτη ψυχίατρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως στο taxalia έχει μία ενδιαφέρουσα μαρτυρία για την άφιξη του Πατριάρχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχει εμφανιστεί σε πολλές εκπομπές στην τηλεόραση ο Μαργαρίτης, όπως πχ στην εκπομπή της Θρασκιά, οπότε έχουμε σχηματίσει σφαιρική άποψη για την προσωπικότητά του :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατί κοιτάτε το Μαργαρίτη που είναι 2 μήνες υποδιοικητής, και δεν κοιτάτε άλλους κι άλλους διοικητές νοσοκομείων που όχι μόνο γιατροί δεν είναι, αλλά είναι απόφοιτοι Λυκείου και διοικούν τριτοβάθμια πανεπιστημιακά νοσοκομεία.....και το μόνο που κάνουν είναι να ασχολούνται κάθε μέρα με τους κόνους στην αυλή του νοσοκομείου...Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αν οι κόνοι είναι σωστά τοποθετημένοι!!! είναι κι άλλοι, απόφοιτοι Οικονομικών...που δεν έχουν βέβαια ιδέα από διοίκηση μονάδων υγείας...έχουν όμως ικανό μέσο..γιατί είναι γαλάζια παιδιά!!!

    τουλάχιστο ο Μαργαρίτης είναι από τα γαλάζια παιδιά που έμαθε κοντά στη Γιαννάκου το σεβασμό για όλους εμάς που καθόμαστε στην καρέκλα στης αναπηρίας....Έκανε πολλά στα ΙΕΚ, και αν και τα άτομα με διαταραχές όρασης είχαν πάντα στην Ελλάδα το προβάδισμα έναντι των άλλων μορφών αναπηρίας...εγώ του λέω ΜΠΡΑΒΟ γιατί μόνο αυτός έφτιαξε ΙΕΚ για άτομα με διαταραχές όρασης, τους χειριστές τηλεφωνικού κέντρου για να βρούν αύριο μεθαύριο δουλειά...
    Μέχρι και ομάδα εθελοντισμού έκανε για την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ μέσα από τα ΙΕΚ....Και ρωτάτε για τις ικανότητές του στη διοίκηση ατόμων με αναπηρία; τις απέδειξε....Αλίμονο στους ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ δημοσιογράφους της Ελευθεροτυπίας που κοροϊδεύουν και λιδωρούν ΑμεΑ με ψυχικά νοσήματα, το 2008 που μιλάμε για μια Ευρώπη ίσων ευκαιριών...Πούντες;;
    Έπρεπε να ντρέπονται αυτοί για το κατάντημά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιά είναι τα "πολλά που έκανε στα ΙΕΚ"; Έχεις πάει ποτέ σε ΙΕΚ για να δεις πως είναι;

    Το τμήμα για χειριστές τηλεφωνικού κέντρου αυτός το έκανε ή κάποιοι στον οργανισμό αποφασίζουν τι νέα τμήματα θα γίνουν και που; Μήπως για όσα νέα τμήματα λειτούργησαν κατά τη θητεία του του ανήκει η δόξα;

    Όσο για την κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ μέσα από τα ΙΕΚ, αυτά μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται. Η κατάσταση που επικρατεί στα ΙΕΚ είναι τέτοια που μόνο κοινωνική ένταξη δε λαμβάνει χώρα εκεί μέσα. Αλλά οι πολιτικοί είναι ικανοί να πουν τα πιο απίστευτα.

    Το ότι είναι 2 μήνες τι σημασία έχει; Την έχει τη θέση ναι ή όχι; Και αν τα πτυχία του δεν είναι αναγνωρισμένα τότε σε τι διαφέρει από τους αποφοίτους Λυκείου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 2:11 μμ : "Ίσες ευκαιρίες" σημαίνει να τοποθετείται κάποιος σε μία θέση ανάλογα με τα προσόντα του και όχι ανάλογα με την κομματική του δραστηριότητα και με την προβολή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από το άρθρο του Μαργαρίτη για τη συνέντευξη τύπου που θα έδινε για το επίμαχο θέμα:

    "με επέλεξε ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός μας κ. Κώστας Καραμανλής"

    και πιο κάτω:

    "βάζουμε τέλος στα τζάκια και στις οικογένειες"

    Διακρίνει κανείς μία αντίφαση εδώ;

    Τα άλλα περί "νέων και αυτοδημιούργητων" που αναφέρει δε μου λένε τίποτα, γιατί όταν κάποιος λέει πως είναι αυτοδημιούργητος θα περίμενα να έχει να δείξει κάτι εκτός κομμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο άνθρωπος δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Αφού δήλωσε:

    "3) δώσαμε πνοή στην αγορά εργασίας γιατί την τροφοδοτήσαμε με εξειδικευμένα, καταρτισμένα στελέχη των ΙΕΚ, άξια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής τεχνοτροπίας και φιλοσοφίας."

    Αναρωτιέμαι αν έχει ιδέα για το πόσο εξειδικευμένα είναι τα κούτσουρα που βγαίνουν από τα ΙΕΚ. Το μόνο που κάνουν στην αγορά εργασίας είναι να γεμίζουν τις θέσεις για ανειδίκευτο προσωπικό γιατί μιλάμε για τον πάτο του βαρελιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. απο ρεπορταζ του κοντινου παρελθοντος επιθυμω να σας γνωρισω οτι το γηροκομειο Αθηνων πασχειαπο ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗ -ΔΙΑΦΘΟΡΑ τα δεκληροδοτηματα με ορο εχουν ληστευθει και οι κανονες που οφειλουν να ακολουθηθουν απο την "χριστιανικη διαχειρηση" το διοικει παπας ,παραβιαονται στο συνολο τους .ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΕΙΣΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ (ΔΡΟΣΟΣ) ,οταν απευθυνθηκαμε στον αρμοδιο υπουργο εκεινος βολιδοσκοπησε δια της ιδιαιτερας του -οτι σημαινει αυτο που διαβασατε- το μεγεθος των καταγγελιων μας .Αριστη διπλωματικη οδος κε Υπουργε ,γιατι δεν επιστρεφετε στο διπλωματικο σωμα οπου ευοδωνονται ομοιες τακτικες .ΕΠΙΣΗΣ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΩΣ ΧΟΡΗΓΙΕς ΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ,ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ,ΔΙ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ,ΤΗΣ ΟΚΛΑΧΟΜΑ ,ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΑΖ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΜΟΥ.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΓΗΛΑΝ ΟΤΙ ΕΚΑΨΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΑΤΖΙΛΙΚΙΑ ΤΟΥ .ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΝ ΛΕΝΕ (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ΄?).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. απο ρεπορταζ του κοντινου παρελθοντος επιθυμω να σας γνωρισω οτι το γηροκομειο Αθηνων πασχειαπο ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗ -ΔΙΑΦΘΟΡΑ τα δεκληροδοτηματα με ορο εχουν ληστευθει και οι κανονες που οφειλουν να ακολουθηθουν απο την "χριστιανικη διαχειρηση" το διοικει παπας ,παραβιαονται στο συνολο τους .ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΕΙΣΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ (ΔΡΟΣΟΣ) ,οταν απευθυνθηκαμε στον αρμοδιο υπουργο εκεινος βολιδοσκοπησε δια της ιδιαιτερας του -οτι σημαινει αυτο που διαβασατε- το μεγεθος των καταγγελιων μας .Αριστη διπλωματικη οδος κε Υπουργε ,γιατι δεν επιστρεφετε στο διπλωματικο σωμα οπου ευοδωνονται ομοιες τακτικες .ΕΠΙΣΗΣ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΩΣ ΧΟΡΗΓΙΕς ΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ,ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ,ΔΙ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ,ΤΗΣ ΟΚΛΑΧΟΜΑ ,ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΑΖ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΜΟΥ.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΓΗΛΑΝ ΟΤΙ ΕΚΑΨΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΑΤΖΙΛΙΚΙΑ ΤΟΥ .ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΝ ΛΕΝΕ (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ΄?).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
    ΣΤΑ ΨΕΥΔΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

    http://www.kmargaritis.gr/kmargaritis/index.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση